Témata
Reklama

Tři v jednom aneb síla jednoduchosti

Příběh o ovčákovi, který vozí na malé pramičce svoje stádo tak, aby je nesežral vlk, aneb důmyslné řešení přepravy beze ztráty ovečky, to je příběh, který můžeme směle promítnout i do strojírenské praxe. Tentokrát půjde o to, zda použít flexibilní a relativně nenákladné řešení se standardními nástroji, anebo řešení na míru šetřící čas, peníze a garantující bezchybný výsledek.

Náš příběh začal v listopadu loňského roku, kdy se sešli technologové z firmy Toshulin a nástrojoví specialisté společnosti Walter CZ při projednávání možností k vylepšení procesní spolehlivosti a případného zlevnění výroby. Nad tématem frézování drážek pro kalené vodicí lišty ve stojanech a příčnících karuselů se již vícekrát zamýšleli, nicméně tato debata byla trochu jiná.

Reklama
Reklama
Reklama

„Jen“ dobré řešení nestačí

„To, co dnes používáme, je sice dobré, ale dobré také znamená jen ‚za tři‘,“ prohlásil Zdeněk Lukáš, vedoucí výrobní technologie v Toshulinu. Klasické řešení obrábění standardními nástroji totiž kromě dlouhé doby procesu přináší také riziko nedodržení stejnoměrné šířky drážky, jak poznamenal výrobní technolog a programátor Petr Zádrapa. Dodržet šířku 23,2 mm s tolerancí +0,1 mm tenkou kotoučovou frézou celkem na sedmi drážkách v příčníku karuselu znamená „najezdit“ 42 metrů. A k tomu je třeba ještě připočítat 21 metrů drážky široké 20,0 mm s hloubkou 7 mm klasickým nástrojem s tangenciálními destičkami. To znamená, že celkem 63 metrů zabere takřka čtyři hodiny včetně nájezdů a výměny tří nástrojů. To všechno v litinovém příčníku, jehož konstrukce omezuje maximální průměr nástroje na 68 mm a vyžaduje drsnost boků drážky maximálně Ra 1,6.

Speciální fréza nahradila trojici standardních nástrojů. Návrh specialistů z firmy Walter CZ byl jednoduchý a dal by se popsat jako „tři v jednom“. Znamená to sloučení kotoučové frézy s tangenciálními destičkami se dvěma frézami pro úzké drážkování šíře 3 mm. Prostorově omezená konstrukce nástroje zde však nedovoluje použít žádné kazety ani jinak seřiditelné břitové destičky. Současně je třeba, aby vždy byla alespoň jedna destička v řezu, aby bylo eliminováno chvění soustavy.

„Pánové, to je skutečně výzva,“ ohodnotili návrh technologové z Toshulinu, „nicméně pokud si opravdu věříte, pusťte se do toho.“

Konstrukce a výroba speciálu

Pustil se do toho konstruktér Walteru CZ Pavel Procházka, který zvolil jediné možné řešení, a sice precizní nástroj bez kazet, kde úlohu nastavování šířky v toleranci 0,1 mm řešil přesnými lůžky pro destičky s tolerancí výroby ±0,01 mm a broušenými destičkami v pravém a levém provedení tak, aby konstrukčně nástroj vycházel na střed tolerance, tj. 23,25 mm. Broušené zapichovací destičky pak doplnil tangenciálními lisovanými břitovými destičkami a všechno včetně prostoru pro odvod třísek vměstnal do vnějšího průměru nástroje 68 mm. To by ovšem nebylo možné geometricky vyřešit v klasickém 2D Autocadu, a tak Pavel použil 3D program a řešení vyšlo na tři efektivní zuby a celkem 6+6 destiček. Nástroj byl prostřednictvím CAD/CAM systému zadán přímo do výroby v mateřské firmě Walter Tübingen. Výroba tělesa nástroje trvala 5 týdnů.

Řezné zkoušky v provozu

Když bylo vše dodáno a naprogramováno, sešli se všichni zainteresovaní technici v Toshulinu na testech. Nástroj je osazen a zaměřen ze seřizovny. „Ta šířka přes plátky je skoro na prostředku tolerance, jen o jednu stovku do plusu!“ zaznělo od pana Macíka, který nástroj prověřil na optice. „To je u nás normální,“ ozvali se waltráci, aby zakryli přece jen mírnou nervozitu, jaká je obvyklá před každou zkouškou, kde jde o technickou čest. „Dejte to do vřetena a nechte parametry, jak jsou, to je 320 otáček a posuv 220 milimetrů za minutu,“ přikázal Zdeněk Jiroušek, zkušený specialista z Walteru CZ. Zbývalo už jen najet do materiálu a po ověření záběru změřit výsledek. Ten byl jednoznačný: šířka i drsnost v pořádku.

Frézování drážek pro vodicí lišty v příčníku karuselu

Ani ne za hodinu a čtvrt mohli v Hulíně konstatovat, že nástroj nejenže dokázal s jednou řeznou hranou u všech destiček najet 21 metrů drážky, ale také, že její šířka 23,23 mm zůstala v celé délce konstantní. Drsnost boků drážky kolem Ra 0,8 bylo koneckonců možné očekávat, vždyť byly použity broušené destičky.

Epilog

Jaké z tohoto příběhu plyne poučení, je nasnadě: Jednoduchá řešení ve spojení s technickou invencí a zkušenostmi přinášejí výhody a úspory všem, kdo jsou otevřeni novým myšlenkám a nekomplikovaným postupům.

Dalibor Kryl,
Zdeněk Jiroušek

Walter CZ

valina.kocianova@walter-tools.com
www.walter-tools.com

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 130410
Datum: 10. 04. 2013
Rubrika: Výroba / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Nová kuželová čelní stopková fréza s kónickou geometrií

Vrcholná řada fréz VQ od Mitsubishi Materials byla rozšířena o kuželovou čelní stopkovou frézu se šesti břity. Nová fréza je určena především pro vysoce efektivní dokončovací obrábění titanových slitin a dalších těžko obrobitelných materiálů, ale nezalekne se ani hliníkových slitin.

Prestižní ocenění Zlatá medaile

Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

Chytrá kontrola procesů s využitím cloudu

Systémový dodavatel Kelch GmbH vyvinul společně s inovativními partnery sledování procesu a stavu s využitím cloudu. Díky němu je od nynějška možné systematicky sledovat seřizovací přístroje Kelch a včas rozpoznat případné nesrovnalosti.

Související články
Hledání nástrojů? Neexistuje!

Když společnost Test-Fuchs GmbH, přední světový dodavatel testovacího vybavení pro letecký a kosmický průmysl, stavěla v roce 2012 novou výrobní halu, měla být také správa nástrojů zorganizována tak, aby vyhovovala i budoucím požadavkům. Po více než čtyřech letech zkušeností se správou nástrojových dat (Tool Data Management) od společnosti TDM Systems je jasné, že toto rozhodnutí bylo správné.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Vysokoposuvové frézy z Japonska

Japonský výrobce obráběcích nástrojů – společnost Mitsubishi Materials – rozšiřuje své portfolio frézovacích nástrojů o novou řadu fréz WJX. Frézy WJX se vyznačují svou všestranností a schopností pracovat při vysokých rychlostech posuvu, což jim zaručuje využití v celé řadě aplikací.

Aditivní výroba precizních nástrojů a upínačů

Mezi nejnovější technologické trendy současnosti patří aditivní výroba - 3D tisk. Tato technologie výroby zasahuje dnes téměř do všech oborů lidských činností. Dokážeme vytisknout například obytné domky, zdravotní pomůcky i celé náhrady, dopravní prostředky. Tato technologie nachází uplatnění i ve výrobě precizní nástrojů pro obrábění i jejich upínačů.

Revoluce v oblasti soustružení

Inovativní metoda soustružení, High Dynamic Turning (HDT), vyvolala v řadách odborné veřejnosti pozitivní reakce. A není divu, má totiž ambice doplnit, případně nahradit v budoucnosti konvenční soustružení. Toto jsou úvodní informace k danému produktu, který se bude rozvíjet a o kterém ještě bude hodně napsáno.

Produktivní vrtání otvorů do hliníku

Výrobci automobilů produkují čím dále více dílů z hliníku s cílem snížit hmotnost vozidel i spotřebu paliva. S ohledem na tuto tendenci je proto jasné, že vzniká poptávka po vrtácích použitelných pro výrobu otvorů ve součástkách z hliníkových slitin. Musí být zároveň schopny zajistit vysokou produktivitu, nízké náklady na otvor, dlouhou a konzistentní životnost, vysokou opakovatelnost i bezpečnost procesů.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Inovace pro frézování drážek a zapichování

Firma Paul Horn GmbH, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik, přichází na trh s novinkami a inovacemi svých produktů v oblastech zapichování, soustružení otvorů, frézování drážek, vrtání a vystružování. Nabízí také nové možnosti aplikací, vylepšení a zvýšení produktivity výroby.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Řezné kapaliny zvyšují výkonnost při soustružení závitů

Závity jsou strojně obráběné prvky, se kterými se lze běžně setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. A přesto, že se soustružnické závitořezné operace využívají už celá desetiletí, stále ještě se daří dosahovat v tomto procesu pokroků, zejména pokud jde o problematické materiály, jako jsou korozivzdorné oceli, žáruvzdorné slitiny (HRSA) nebo titan. Jako příklad lze uvést vývoj soustružnických závitořezných nástrojů, které jsou opatřeny přívodem řezné kapaliny z horní i ze spodní strany, jehož kombinovaná přesnost přináší prodloužení životnosti nástroje a zvýšení kvality závitů a otevírá potenciál pro použití vyšších hodnot řezných parametrů. Tento pozitivní vliv ještě více vyniká při obrábění problematických materiálů.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Úspory především

Dnešní doba patří automatizaci a robotizaci. V průmyslových a výrobních podnicích se automatizace masivně rozšiřuje z výrob i do ostatních činností podniku. Obrovskou proměnou v posledních letech prošel celý obor logistiky a vnitřních procesů hospodaření s nástroji a zásobami. Současný trend velí spořit nástroje a materiál zejména s pomocí jeho dokonalé evidence a přehledu o jeho spotřebě. Je základním přikázáním skladovat pouze nejnižší bezpečný objem zásob, pokud možno v režii dodavatelských firem. Celý proces evidence a životního cyklu nástrojů, včetně objednávání, bývá svěřen softwarovým aplikacím. Samotné fyzické uskladnění nástrojů je řešeno výdejními automaty.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit