Témata
Zdroj: Walter

Všechno pro obrábění kovů

Česká pobočka firmy Walter AG letos oslaví třicáté výročí svého založení. Nejen o třicetiletém působení společnosti v Česku, ale především o její současnosti a také o plánech do budoucna jsme si povídali s Jiřím Majerem, jednatelem firmy Walter CZ.

Ivan Heisler

V redakci časopisu MM Průmyslové spektrum zastává pozici odborného redaktora. Vystudoval obor Stavební údržba a rekonstrukce tratí na Vysoké škole dopravy a spojů v Žilině. Po ukončení studia pracoval jako projektant ve Státním ústavu dopravního projektování, poté jako redaktor odborných publikací pro uživatele osobních počítačů a jako šéfredaktor časopisu Počítač pro každého. Do MM Průmyslového spektra nastoupil v roce 2021.

Reklama

MM: Když se ohlédnete za třicetiletým působením české pobočky firmy Walter, které momenty této historie vidíte jako nejdůležitější?

J. Majer: Působím u firmy už delší dobu a jako důležitý bod vidím již úspěšné založení firmy v roce 1991 s pevnými základy, podporou mateřské firmy i pobočky z Vídně a s velmi důslednou prací mých kolegů za prvních cca 15 let fungování firmy, kdy jsme se dostali do popředí v prodeji obráběcích nástrojů. Jsem přesvědčen, že tuto pozici mezi „top leadery“ v této branži si již od té doby držíme, ačkoliv je to rok od roku těžší a těžší. Zejména kvůli dotahujícím se firmám z Asie se konkurence neustále rozšiřuje a udržení pozice stojí úsilí celého týmu. Zvratové momenty v historii firmy šly v ruku v ruce s ekonomickou situací země i globálními kroky naší mateřské společnosti v Německu. Zmínit mohu například uvedení inovativních nástrojů – Walter Novex či dvoubarevné břitové destičky Tiger·tec –, zakoupení Werner Schmitt PKD a následné rozvinutí celé značky sloučením společností Titex a Prototyp, což vedlo k rozšíření celého sortimentu.

Silnými stránkami firmy Walter jsou snaha o inovaci a pravidelné rozšiřování portfolia nástrojů. (Zdroj: Walter)

MM: Proč je i v dnešním globalizovaném světě důležité, aby firma jako Walter měla silné lokální zastoupení? Nedalo by se všechno řídit z jednoho centra?

J. Majer: Think global act local – myslete globálně, jednejte lokálně – heslo, které využíváme v naší aktuální strategii a které vyjadřuje naši vizi. Pokud bychom ho měli přesunout do praxe, tak centrální zastoupení v jedné zemi a ambice být celosvětovým dodavatelem není reálná, protože zákazník vás potřebuje tady a teď. Vzdálená pomoc z mateřské firmy není to, co zákazník očekává, a proto již několik let klademe důraz na rozvinutý obchodní a technický tým v terénu, který je schopen zákazníkovi pomoci v řádu hodin či dnů. Naše lokální zastoupení v Kuřimi, kde se nachází internal sales, finanční oddělení i lokální marketing, je velkou pomocí pro možné dotazy či problémy, které lze řešit napřímo, a zastřešuje veškeré procesy – a to vše v našem jazyce. Jestliže bychom měli zasílat veškeré technické specifikace do centrály, ať už v jakékoliv zemi, způsobovali bychom velké zpoždění a to ani nezahrnuji individualitu projektů a zákazníků, se kterou se potkáváme. Proto máme i projekčně konstrukční tým, který pomáhá zákazníkům s komplexními projekty či s konstrukcí speciálních nástrojů. S mnoha zákazníky spolupracujeme už dlouhodobě, a proto je celá komunikace a proces rychlejší, jelikož přesně víme, jaké jsou jejich potřeby a možnosti. Naše firma je však velikostně omezená a z toho důvodu již dlouhá léta spolupracujeme s vybranými certifikovanými distributory, kteří hrají zásadní roli v rozvoji prodeje značky i u středních a menších zákazníků. Všechny zmíněné výhody by centralizované zastoupení ztrácelo a dovoluji si říct, že právě toto osobní porozumění zákazníkovi je jednou z klíčových cest při dobrém obchodu.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Jak zpětně hodnotíte přesun české pobočky firmy z Prahy do Kuřimi? V čem spočívají výhody umístění centra firmy mimo hlavní město?

J. Majer: Přesun z hlavního města do Jihomoravského kraje, přesněji tedy do Kuřimi, nebyl nijak promyšleným krokem z naší strany, ale byl iniciován mateřskou firmou kvůli vybudování a otevření výroby ostřicích strojů, kde jsme začali sdílet společné prostory. K přesunu došlo v roce 1996 – pouhých pět let od založení pobočky, kdy se ještě nedalo říct, zda Praha bude pro nás strategickým místem. Obráběcí firmy jsou rozeseté po celé republice, a tak sídlit v hlavním městě se neukazuje jako nutnost. Bylo nám však jasné, že je důležité rozvíjet náš tým v Čechách – proto zde najdete nejen několik z našich dlouholetých distribučních center, ale i jednoho z našich obchodních ředitelů a několik aplikačních techniků i zkušených obchodníků.

„Trend neudáváme my, ale naši zákazníci, našim zákazníkům zase jejich zákazníci a těm celosvětová poptávka,“ říká Jiří Majer, jednatel společnosti Walter CZ. (Zdroj: Walter)

MM: Jaká je z pohledu vaší firmy momentální situace na českém trhu práce? Jak vyhledáváte vhodné zaměstnance, jak je vzděláváte a motivujete?

J. Majer: V našem aktuálním týmu můžete najít kolegy (mne nevyjímaje), kteří u nás působí přes 15 či 20 let, ale podstatnou část tvoří i mladší generace, která společně s dlouholetými kolegy tvoří zdravou kombinaci týmu, kde se mísí zkušenost s mladou krví. Ačkoliv je fluktuace u nás velmi nízká, sledujeme pravidelně situaci na trhu práce i dění ve firmách a podle mého názoru je kvalifikovaných lidí na správných místech stále dost. Co bych však zde rád vyzdvihnul, je náš týmový duch, který ve firmě přetrvává již od založení a se kterým zvládáme veškeré překážky či výzvy. Vím, že na každého člena týmu se mohu spolehnout a že společně tvoříme pevnou síť. V rámci koncernu máme hned několik programů, které mohou kolegy motivovat, aby se zlepšili v oblasti jazyků či jiných „soft“ dovedností. Každý náš zaměstnanec má jako jeden z benefitů možnost seberozvoje podle vlastního uvážení a firma mu poskytne finanční podporu.  

Reklama

MM: Které produkty z aktuální nabídky firmy Walter jsou podle vás klíčové, v čem spočívá jejich hlavní devíza?

J. Majer: V našem aktuálním portfoliu nástrojů se nachází 45 000 standardních nástrojů a s možností programu Walter Xpress pro speciální nástroje se jejich počet ještě navyšuje. Nelze tedy úplně vyzdvihnout nejlepší produkty. Co však vidím jako důležité, je naše snaha o inovaci: 30 % produktů z našeho portfolia je mladších než pět let! To je jedna ze silných stránek naší společnosti. Novinky prezentujeme jednou či dvakrát za rok v extra katalozích a školeních pro naše zaměstnance i pro distribuční centra. Je to na jednu stranu opravdu hodně informací a produktů, ale dává nám to možnost pomoci každému našemu zákazníkovi s jakýmkoliv požadavkem.

Osobní porozumění zákazníkovi je jednou z klíčových cest při dobrém obchodu.

MM: Činnost vaší společnosti nespočívá jen ve vývoji materiálů a výrobě nástrojů – nedílnou součástí podnikání jsou služby a software. Kdybyste měl vybrat službu nebo aplikaci, kterou vaši zákazníci nejvíce využívají a oceňují, která by to byla?

J. Majer: Ano, v této oblasti „digitalizace“ opravdu nezahálíme a je to jeden z hlavních směrů, kam se globálně jako firma díváme už několik let. Začít bych mohl s naším nástrojem Walter GPS, který již dlouhodobě najdete na našich stránkách ke stažení – jak v online, tak v offline verzi. Tato navigace vás navede ke správnému nástroji, optimálním řezným parametrům i správnému řešení. Dále pak online katalog, který je denně aktualizován a naleznete zde veškeré nástroje i s novinkami. Naší největší novinkou je však webová aplikace Walter Innotime, která analyzuje postup obrábění na základě 3D modelu součásti a vypočítá vám celý obráběcí proces od obráběcích ploch přes potřebné obráběcí kroky až po nejhospodárnější nástrojové řešení právě pomocí systému Walter GPS. Další částí je možnost tzv. remote engineeringu, který jsme plně rozvinuli kvůli stále trvající pandemické době. Jde o možnost virtuálního propojení zákazníka a našeho týmu v technologickém centru v Tübingenu, kde jsme vybavili obráběcí stroje kamerami a rovnou virtuálně propojujeme odpovědné pracovníky na straně zákazníka a všechny potřebné technologické odborníky firmy Walter. Je tak možné přímo u obráběcího stroje společně posuzovat procesy, diskutovat o výsledcích a odpovídat na otázky, aniž by bylo nutné cestovat a být zde osobně. Zpětná vazba zákazníků je bez výjimky pozitivní. Předpokládáme, že remote engineering bude nabývat na významu i v budoucnu – už proto, že se díky němu ušetří časově a finančně nákladné cesty a šetří se tak i životní prostředí.

Jedním z přelomových produktů firmy byl systém pro rovinné frézování skládající se z nosného nástroje a vyměnitelných břitových destiček se šesti řeznými hranami, uvedený v roce 1968 pod názvem Wendelnovex. (Zdroj: Walter)

MM: Jak firma Walter pociťuje současnou mimořádnou situaci, kdy dění v ekonomice i ve společnosti ovlivňují různá omezení kvůli trvající koronavirové pandemii? Dá se z této krize získat něco pozitivního?

J. Majer: Pandemie covidu-19 nás zasáhla náhle jako všechny ostatní. Byl zde čas, kdy jsme pocítili nejen stagnaci v poptávkách od našich zákazníků, ale omezila se i naše výroba v Německu. Když se podívám zpět, tak to byla doba minulého jara, kdy nikdo z nás nevěděl, jak vše bude probíhat. Od podzimu bych však řekl, že se práce k zákazníkům opět dostala a s tím i možnost prodeje a startování nových projektů. Svět se nedá jen tak zastavit – možná na chvilku, ale výroba zůstává stále důležitá a ukazuje určitý druh síly a imunity vůči dalším vlnám pandemie. Jak jsem již zmiňoval, náš vynikající tým se ještě více semknul a teď se jen těšíme, až se opět budeme moci všichni společně sejít. Vnímám však, že jsou i jiná odvětví, kde se pozitivní aspekty situace hledají těžko, a těm patří opravdu velká podpora.  

Vím, že na každého člena týmu se mohu spolehnout a že společně tvoříme pevnou síť.

MM: Jaké jsou hlavní plány firmy pro blízkou budoucnost a jaká je vaše představa o tom, jak bude obor obrábění kovů vypadat za dalších 30 let?

J. Majer: Přiznám se, že to bych také rád věděl. :-)  My patříme do úspěšné globální společnosti, kde jsou strategie pečlivě připravované a do jedné z nich se tímto rokem pouštíme. Aktuální dění nám však ukázalo, že něco predikovat není vůbec jednoduché, a to ještě na dalších 30 let. Zůstaňme u dneška, u toho, co se děje teď a jak k tomu my jako firma můžeme přispět. Ačkoliv se možnost komunikování přes online platformy ukázala jako funkční a v mnoha ohledech i benefitující, osobní kontakt je nenahraditelný. Tím, že budeme osobně spolupracovat s našimi zákazníky, naslouchat jejich požadavkům, můžeme vytvářet reálné zpětné vazby pro náš vývoj a tím i přispět k možnému trendu do budoucna. Je jasné, že portfolio obrábění se bude měnit a s tím i my, ale být připraven znamená být u toho, protože právě naši technici a obchodníci jsou tou správnou zpětnou vazbou pro vývoj nástrojů, které budou funkční a budou odpovídat poptávce našich zákazníků. Protože trend neudáváme my, ale právě naši zákazníci, našim zákazníkům zase jejich zákazníci a těm celosvětová poptávka.

Rád bych touto cestou popřál všem čtenářům MM Průmyslového spektra pevné zdraví, psychickou pohodu a mnoho úspěchů v osobním i pracovním životě. 

MM: Děkujeme za rozhovor a také vám a vašim kolegům přejeme mnoho zdaru a chuti do další práce.


Z válečné ponorky k vývoji a výrobě obráběcích nástrojů

Zakladatel firmy Richard Walter studoval na začátku 20. století inženýrství, metalurgii a chemii v Kolíně nad Rýnem. První světovou válku strávil jako velitel ponorky německého císařského námořnictva. Po zkušenostech s častými opravami lodních motorů a lodních šroubů se soustředil na to, jak a z čeho vyrobit dostatečně odolné obráběcí nástroje.

Zakladatel firmy Richard Walter byl v první řadě muž z laboratoře, technik, metalurg a vědec. Tato fotografie pochází z doby jeho studií v Kolíně nad Rýnem. (Zdroj: Walter)

Vývoj nástrojů s mimořádně vysokou odolností proti opotřebení a s tepelnou odolností byl proto cílem firmy, kterou Richard Walter založil v únoru roku 1919 v Düsseldorfu. V düsseldorfské laboratoři vznikly četné nové slitiny a metalurgické metody. Jeden z prvních patentů, kterých Richard Walter přihlásil celkem přes dvě stě, se v roce 1920 týkal slitiny nitridu boritého. Nebyl však jen vášnivým výzkumníkem, ale zároveň schopným a předvídavým podnikatelem, a tak rodinná firma díky inovacím a také díky prozíravým spojením neustále rostla. Základní kameny úspěchu byly položeny v polovině 20. let: Walter vynalezl slitinu slinutého karbidu wolframu a koupil firmu, jež vyráběla obráběcí nástroje.

Po celý svůj život dával Richard Walter přednost výzkumné práci v laboratoři před všemi ostatními činnostmi. (Zdroj: Walter)

Když v roce 1945 zemřel, převzali úspěšnou firmu jeho dcera a zeť. K dalším důležitým milníkům v historii firmy patří zavedení výroby automatických nástrojových brusek (1953), transformace rodinné firmy na mezinárodní společnost (koncem 60. let), první číslicově řízený stroj na světě (bruska Helitronic z roku 1976) a software na efektivní správu nástrojů Tool Data Management (1989). V roce 2002 se firma Walter stala součástí švédského koncernu Sandvik a v roce 2008 byla založena značka Walter Multiply, specializovaná na servisní služby a optimalizaci procesů.

Článek o stoleté historii firmy Walter vyšel v časopisu MM Průmyslové spektrum č. 1,2/2019 a jeho online verzi najdete zde.


Související články
V Ostravě vznikají díly pro podmořskou těžbu ropy

Historie společnosti V-NASS sahá do roku 1917. Po 2. svštové válce se stala nástrojárnou podniku Vítkovice. Pod současným názvem je známa od roku 1997, kdy byla privatizována a postupně přeměněna n azakázkovou obrobnu, která se specializuje na přesnou a technologicky náročnou výrobu strojních dílů.

Inovativní geometrie řezné hrany pro hliník

Hliník je jedním z nejdůležitějších materiálů v automobilovém a leteckém průmyslu. Široké využití mají zejména rozličné hliníkové slitiny, které umožňují snoubit nízkou hmotnost s relativně vysokou houževnatostí a dalšími vlastnostmi. S těmito specifickými kombinacemi materiálu je však spojeno i náročnější obrábění, které vyžaduje použití specializovaných řezných nástrojů.

Od specialisty k dodavateli systému

Světový trh a koncepce "dodavatele systému" nepředstavovaly při založení společnosti Walter AG v roce 1919 pro začínajícího podnikatele Richarda Waltera ještě žádné téma. Ale už tenkrát byla pro úspěch společnosti centrálním prvkem filozofie založená na myšlence pracovat inovativně a v úzké souvislosti s potřebami zákazníků.

Související články
Nástroje pro díly, které musí být hotové za pár vteřin

V automobilovém průmyslu, ale i v řadě dalších oborů nachází uplatnění velké množství maličkých součástí často složitých tvarů. Na pozvání společnosti Walter CZ jsem se zajel podívat do jihlavské firmy Decoleta, která se zabývá přesným soustružením malých dílců na dlouhotočných automatech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Technologie pro náročné obrábění

MM Průmyslové spektrum požádalo o rozhovor majitele obchodní společnosti Ludačka Machine Tools (LMT) Ing. Zbyňka Ludačku, který na českém a slovenském trhu zastupuje řešení leaderů ve svém oboru – rakouského WFL pro multifunkční obrábění rozměrově větších dílů především rotačního charakteru a švýcarské skupiny Starrag Group, globálního technologického leadera nabízejícího vysoce přesné obráběcí stroje pro frézování, soustružení, vyvrtávání a broušení dílů všech velikostí z kovů, kompozitů a keramických materiálů. Za necelé čtyřleté působení zprostředkovala společnost LMT obchody za necelých 15 milionů eur a v dalších letech plánuje posílení týmu a další rozvoj v oblasti high-tech řešení obrábění pro své náročné zákazníky.

Jsme zemí subdodavatelů

O pohled na budoucnost tuzemského strojírenství jsme požádali Mgr. Pavla Diviše, jednatele společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby, spol. s r. o.

V týmu se to lépe táhne

Celosvětově známý prodejce nástrojů WNT, který patří do velkého holdingu Plansee, se v rámci tohoto holdingu nyní spojil s výrobcem nástrojů Ceratizit. Zeptali jsme se jednatele společnosti WNT Česká republika Antonína Holuba mimo jiného na to, co od spojení očekává a co to bude znamenat pro uživatele.

Řízení je jednoduchá disciplína, když se umí

František Lambert doposud strávil ve vysokých manažerských funkcích více než čtvrt století. Pojmy jako krize, vyhoření, nedaří se nezná. Manažerská práce je jeho koníčkem a stále ho naplňuje. O nějakém zasloužilém odpočinku, podle jeho slov, nemůže být ani řeč. Právě naopak. Věříme, že tento rozhovor bude inspirací nejen pro začínající manažery…

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit