Témata
Reklama

Zájem o letošní Wood-Tec převyšuje očekávání

Dřevařský veletrh Wood-Tec 2011, jehož 12. ročník se uskuteční 18.-21. října v areálu brněnského výstaviště, je tradiční událostí pro každého zpracovatele dřeva nejen z České republiky, ale i z okolních zemí.

Wood-Tec nabídne i v letošním roce „pod jednou střechou" vše, co se týká zpracování dřeva. Budou zde prezentovány nejen stávající technologie a produkty, ale samozřejmě i novinky a nové trendy v nabídce strojů, nástrojů, zařízení a materiálů pro dřevozpracující průmysl. Jak bude letošní veletrh vypadat a jak probíhají přípravy, nám sdělil Ing. Karel Torn, ředitel veletrhu Wood-Tec.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Karel Torn, ředitel veletrhu Wood-Tec

Kdy vlastně začínají přípravy takového veletrhu, jako je Wood-Tec?

K. Torn: Wood-Tec je veletrh s dvouletou periodicitou, ale příprava dalšího ročníku začíná v podstatě bezprostředně po jeho ukončení. Zpracovávají se totiž statistická data a informace z veletrhu, dále průzkumy, které byly uskutečňovány mezi vystavovateli a návštěvníky v průběhu jeho konání. Všechny tyto informace nám pak ukážou a naznačí směr, kterým by se měl ubírat příští ročník, a startují tak přípravy na další koncepci a rozvoj následujícího veletrhu.

Jak se tedy oproti minulému ročníku bude vyvíjet a kam se bude ubírat ten letošní veletrh?

K. Torn: Samozřejmě novinek a změn je více, například ve formě zasílání přihlášek na veletrh, registraci návštěvníků a řada dalších, ale ty jsou spíše produkčního charakteru. Takovou nejlákavější změnou oproti minulému ročníku je zvýšený důraz na aktivity týkající se hobby. To znamená, že nejen odborníci, kteří jsou tradičními návštěvníky veletrhu, ale i  milovníci dřeva a domácí kutilové najdou na Wood-Tecu své produkty. Jedná se především o nástroje, materiály a potřeby pro tyto aktivity. Právě skutečnost, že lidé mají o tento sektor zájem, nám vyplynula z průzkumů mezi návštěvníky na minulém veletrhu, a tak se budeme snažit jim tento produkt nabídnout.

Minulý veletrh byl specifický i tím, že se konal v době ekonomické krize, která se dotkla i trhu kolem dřevozpracujícího průmyslu. Jak se vyvíjí situace letos?

Letošní ročník potěší i milovníky dřeva a kutily.

K. Torn: Na trhu kolem dřevozpracujícího průmyslu je cítit optimismus a nasvědčuje tomu i stav příprav na veletrh a obsazenost pavilonů, která k dnešnímu dni (22. 8., pozn. red.) dosáhla 95 % a zbývají poslední volná místa.

Vypadá to tedy, že dřevozpracující průmysl má krizi za sebou a letošní veletrh toho bude důkazem. Myslíte, že pro Wood-Tec byla v tomto čase výhoda, že se koná jednou za dva roky a ne každoročně?

K. Torn: Od roku 1999 přešel Wood-Tec z jednoleté periodicity na dvouletou a reflektoval tím přání naprosté většiny vystavovatelů. Dřevozpracující průmysl je úzkoprofilově zaměřené odvětví a vývoj techniky a technologií nemá tak dynamický ráz, aby uspokojil každoročně desetitisíce odborných návštěvníků. To jen pro vysvětlení, proč se Wood-Tec koná jednou za dva roky. Můžeme říct, že v době hospodářské krize se tento fakt ukázal jako výhoda. Firmy  a společnosti měly čas se s krizí vyrovnat a investovat své náklady do aktivit, které byly nezbytně potřebné pro zvládnutí této situace, a následně pak do nastartování obchodu.

Wood-tec je tradičním setkáním odborníků z oblasti dřevozpracujícího průmyslu.

Říkáte, že firmy investovaly do aktivit nezbytně nutných ke zvládnutí situace a nastartování obchodu. Mám tomu rozumět tak, že veletrh mezi tyto aktivity nepatří?

K. Torn: Tak to rozhodně nelze chápat. Krize plně dopadla na dřevozpracující průmysl koncem roku 2009, tedy v době a těsně po konání posledního veletrhu Wood-Tec. V roce 2010 se veletrh nekonal, a firmy se tudíž ani účastnit nemohly. Investice, o kterých jsem mluvil, byly tedy jiného rázu. Jednalo se například o restrukturalizaci společností, inovaci nabídky a produktů nebo rozšíření portfolia služeb či servisu. Docházelo i ke slučování podniků a ke změnám v personálních strukturách. To vše proběhlo v roce 2010 a abych vyvrátil vaše tvrzení, tak musím říci, že mě letos velmi těší zájem jak renomovaných firem a tradičních vystavovatelů, tak je pro mě obzvláště potěšující i fakt, že se veletrhu zúčastní i vystavovatelé, kteří minulý ročník vynechali. Nyní se opět vracejí a využívají tedy veletrh jako jeden z propagačních nástrojů a možností k oslovení nových potenciálních zákazníků a k rozšíření obchodů.

Zdá se, že konání úspěšného veletrhu nic nebrání. Na co se tedy mohou návštěvníci těšit?

K. Torn: Letošní veletrh nabídne přehlídku tradičních vystavovatelů a renomovaných firem, jako jsou například společnosti Adler, Baljer Zembrod, BeA, Blum, Epimex, Felder, Hettich, Houfek, Leitz, Pilous, Rojek, STM, Tekma  a další. Jak jsem již zmiňoval, řada vystavovatelů se na veletrh vrací, jmenovat mohu firmy Karned Tools, Démos Trade či Kooplast. Návštěvníci se mohou těšit i na „nováčky". Poprvé se na Wood-Tecu bude prezentovat například společnost Polyrey, dále firmy Egger CZ, Servind, Twin a další. Nabídka prezentací, novinek, zajímavostí a trendů bude určitě velká. Tradiční součástí veletrhu je odborný doprovodný program, který bude věnován zajímavostem a aktuálním tématům z oboru.

Co lze dodat závěrem?

K. Torn: Závěrem bych rád poděkoval všem našim klientům a vystavovatelům za jejich přízeň. Pevně doufám, že jim účast na letošním veletrhu splní jejich očekávání a cíle. Zároveň bych rád pozval všechny čtenáře odborného časopisu MM Průmyslové spektrum. Jsem přesvědčen, že by si letošní Wood-Tec neměla odborná dřevařská veřejnost nechat ujít.

Děkuji za rozhovor.

Alena Křečková

akreckova@bvv.cz

Sleva vstupného při elektronické registraci

Návštěvníci veletrhu Wood-tec mohou získat 40% slevu na vstupném, pokud se předem zaregistrují na //www.wood-tec.cz/. Zde je třeba vyplnit registrační formulář a vytisknout si potvrzovací voucher, který přijde na zadanou e-mailovou adresu. Voucher je třeba předložit na pokladnách v pavilonu P. Zlevněné vstupné 150 Kč bude možné uplatnit pouze při předložení voucheru!

<a href="//www.wood-tec.cz/" target="_blank">WOOD TEC</a> 

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete zakoupit v digitální trafice PUBLERO.COM 

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 111029
Datum: 20. 09. 2011
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Autor:
Firmy
Související články
Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

MSV ve znamení sofistikovaných řešení

Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

MSV ve znamení speciálních nástrojů

Na naše otázky tentokrát odpovídá Vavřinec Pečinka, majitel společnosti ANAJ Czech.

Související články
Průvodce světem technologických inovací

Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV ve znamení monitorovacích zařízení i výroby plastů

Na naše otázky tentokrát odpovídají Ing. Jakub Červeň Sales Manager firmy 4dot a Ing. Markéta Havlíková marketing a komunikace A.M.

Budoucnost průmyslových technologií objevíte v Brně

Nadcházející 62. Mezinárodní strojírenský veletrh ukáže ještě více z digitalizace průmyslu, přičemž jeho nosným oborem bude tradičně obrábění a tváření. Očekává se návštěva 80 tisíc odborníků z více než 1 600 firem. Veletrh proběhne od 5. do 9. října 2020 na brněnském výstavišti.

Düsseldorf pro klíčové hráče oborů drátů a trubek

Nová multifunkční hala pro 10 tisíc lidí, která je letošní novinkou veletrhů wire a Tube, ale i nesčetné zajímavosti z oborů dráty, kabely, trubky a roury. To je příslib veletržního dua wire a Tube.

Nové technologie jako motor inovací - 2. část

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Düsseldorf se chystá na Káčko

K Düsseldorf - tento název je již 67 let symbolem největšího světového setkání v oblasti průmyslu plastů a kaučuku. Každé tři roky se v Düsseldorfu scházejí vystavovatelé a návštěvníci ze všech kontinentů, aby se seznámili s nejnovějšími výsledky vývoje v tomto dynamickém a inovativním průmyslovém odvětví.

Řezné nástroje v Brně

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je letos netrpělivě očekáván mimo jiné i zájemci o novinky a trendy v oblasti řezných nástrojů, materiálů a jejich povlaků pro obrábění, stejně jako například v oblasti maziv či řezných kapalin.

Téma budoucnosti: Aditivní výroba

Aditivní výroba je velkým tématem budoucnosti. Klasické výrobní technologie stále více nahrazuje trojrozměrný tisk, který se již dnes úspěšně používá v mnoha náročných průmyslových oborech.

Budoucnost textilního průmyslu

Přední světoví odborníci ze světa technologií na zpracování textilu a pružných materiálů se ve dnech 14.–17. května sejdou v německém Frankfurtu. Jako tradičně bude i letos cílem jejich cesty veletrh Texprocess.

Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit