Témata
Reklama

Zvyšování efektivity při výrobě řídicích a distribučních rozváděčů

Rittal začíná být vnímán jako dodavatel kompletního řešení pro firmy zabývající se výrobou silových a řídících rozváděčů. Spojením produktů, dále automatizačních strojů / poloautomatů firmy Rittal a softwaru/aplikací firmy EPLAN vzniká ideální prostředí pro realizaci výroby rozváděčů v duchu Průmyslu 4.0.

I v České republice se začíná v oboru výroby rozváděčů hovořit o zvyšování efektivity, rychlosti a kvality. Řada zákazníků si uvědomuje důležitost inovací a využívání moderních technologií. Jsou zároveň připraveni investovat do svých výrobních procesů a držet tak krok s těmi největšími výrobci a dodavateli rozváděčů v Evropě.

Reklama
Reklama
Reklama

Virtuální dvojče

Předpokladem pro opravdové zvyšování efektivity, rychlosti a kvality jsou v zásadě tři věci, nebo řekněme tři pilíře. Prvním pilířem jsou správná výrobní data v odpovídající kvalitě. Rittal a Eplan společně dlouhodobě nabízejí produkty a software, pomocí něhož je zákazník schopen svoje elektrické zařízení projektovat a konstruovat ve 3D. V ideálním případě si zákazník v podstatě vytvoří tzv. virtuální dvojče svého zařízení.

Virtuální rozváděč ve 3D

Skříňový rozváděč a jeho vybavení

Druhým pilířem jsou samotné produkty, jako skříňový rozváděč, vnitřní výbava rozváděče, přípojnice, klimatizace. Z těchto produktů jednoho výrobce lze skládat zařízení bez složitého mechanického přizpůsobování, neboť jednotlivé komponenty jsou zkonstruovány jako stavebnice. Také pozdější dokazování bezpečnosti elektrického zařízení je v takovém případě mnohem snadnější, jelikož celou řadu tzv. ověřování už provedl původní výrobce, tedy Rittal. Tím se opět šetří čas a zvyšuje kvalita.

Stavebnice rozváděče VX25

Automatizace výroby

Posledním důležitým pilířem je určitý stupeň automatizace výroby. Rittal a Eplan společně již několik let představují a nabízejí celou řadu strojů, poloautomatů, nástrojů a chytrých aplikací přímo pro výrobu. Pro mechanické zpracování plechových skříní, tzn. otvorů, výřezů a závitů, jsou k dispozici frézovací nebo laserová centra Perforex BC, LC. Využitím dat z virtuálního 3D modelu elektrického zařízení vytvořeného v Eplan Pro Panel odpadá programování stroje – vrtací a frézovací šablony lze načíst přímo ze softwaru, ve kterém byl vytvořen virtuální model. Tím se vyhneme složitému manuálnímu rozměřování otvorů na montážní desce. Podobným způsobem můžeme využít data také u přířezového centra Secarex AC 18, tedy při krácení kabelových kanálů a DIN lišt.

Automat Wire Terminal pro zkracování, ukončování a popis vodičů

Na veletrhu SPS IPC 2018 v Norimberku Rittal představil vedle poloautomatů pro ukončování vodičů nový automat Wire Terminal WT. Tento automat umí zkracovat, ukončovat a popisovat vodiče bez manuálního zásahu. A opět se zde nabízí efektivní a chytré využití dat z virtuálního modelu elektrického zařízení. Díky němu jsou načteny do automatu všechny potřebné údaje – počty vodičů, barvy, délky, popisy a ukončení. To vše bez složitého programování stroje.

Příklad zvyšování efektivity při výrobě typického řídicího rozváděče.

Engineering a správná kvalita výrobních dat budou hrát rozhodující roli při zvyšování efektivity při výrobě řídicích a distribučních rozváděčů.

Rittal Czech

Hana Reviľáková

revilakova.h@rittal.cz

www.rittal.cz

Reklama
Související články
Kompletní řešení pro výrobu rozváděčů

Společnost Rittal je dodavatelem kompletního řešení pro firmy zabývající se výrobou řídicích a distribučních rozváděčů. Spojením produktů, automatizačních strojů, poloautomatů a softwaru její sesterské společnosti EPLAN vzniká ideální prostředí pro realizaci výroby rozváděčů v duchu konceptu Průmysl 4.0.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Související články
Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Automat pro zpracování vodičů

Zpracování vodičů je jednou z nejnáročnějších výrobních fází při stavbě rozváděčů. Pro podporu automatizace této činnosti nabízí společnost Rittal automat pro zpracování vodičů - Wire Terminal WT. Jedná se o kompaktní automat pro konfekcionování vodičů, který byl poprvé představen v listopadu 2018 na veletrhu SPS IPC Drives v Norimberku.

Výroba rozváděčů podle konceptu Průmysl 4.0

Praktické výhody a příležitosti digitalizace v rámci procesu výroby řídicích a distribučních rozváděčů, to je téma, kterému se během veletrhu Amper 2017 budou věnovat společnosti Eplan a Rittal. Obě firmy společně představí, co projektanti a výrobci rozváděčů potřebují vědět pro co největší využití síťových inženýrských řešení a digitálních dat. Důraz bude především kladen na přímý a dlouhodobý přínos řešení. Na společném stánku bude představena možnost vývoje rozváděčů od návrhu až po výrobu podle konceptu Průmysl 4.0. Veletržní expozice bude rovněž doplněna řadou produktů a softwarových nástrojů, jako je například chladicí jednotka Blue e+, nabídka Rittal Automation Systems, Eplan Smart Wiring, Eplan Data Portal a nového řešení chlazení pro malé a střední průmyslové IT aplikace.

Jak chladicí jednotky připravit na internet věcí

Aby firma mohla implementovat Průmysl 4.0, musí být její stroje a zařízení schopny komunikovat mezi sebou a sítí. Rittal nabízí speciální adaptér, který rozšiřuje komunikační schopnosti chladicích jednotek Blue e tak, aby je bylo možno integrovat do nadřazených monitorovacích a IoT systémů.

Modulární stavebnice NN pro rozvod proudu

Co to je Rittal VX25 Ri4Power? Jde o komponenty firmy Rittal, díky nimž je zákazník schopen vytvořit páteřní rozvod proudu NN rozváděčů, a to jak rozváděčů distribučních, tak i řídicích. O jaké konkrétní komponenty jde? Skříň řady VX25, systémová šasi, nosné lišty, různé druhy měděných přípojnic, ohýbané měděné připojení hlavních jističů, různé druhy pojistkových odpínačů.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

IT bezpečnostní řešení pro EDGE a cloudová datová centra

Společnosti Rittal a Innovo Cloud představují kompletní portfolio bezpečnostních IT řešení pro hardware, software a cloud. Innovo Cloud implementujte zabezpečené cloudové řešení s certifikací C5 a s datovými centry situovanými v Německu.

Řešení pro návrh rozváděčů podle Průmyslu 4.0

Na veletrhu Amper 2019, který se bude konat v Brně od 19. do 22. března, se společnost Rittal představí jako poskytovatel řešení hodnotového řetězce při výrobě řídicích a distribučních rozváděčů. Těžištěm expozice bude představení nového systému řadových skříní VX25 uváděného na trh se sloganem "System Perfection". Jedná se o první systém skříní, který byl vyvinut tak, aby splňoval nároky na zvýšení produktivity a byl vhodný pro Průmysl 4.0. Rittal společně s firmou Eplan slibuje výrazné zvýšení produktivity díky integrovaným řešením se softwarovými nástroji a daty.

Pro ergonomickou obsluhu strojů

Optimální ergonomie je na pracovišti nezbytná. Stroje nejenže musejí splňovat bezpečnostní požadavky, ale musejí také být navrženy tak, aby jejich obsluha byla co nejsnadnější a bez námahy. Ovládací panely na strojích proto musejí být flexibilní a snadno polohovatelné prostřednictvím systémů nosných ramen.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit