Témata
Reklama

Jak chladicí jednotky připravit na internet věcí

Aby firma mohla implementovat Průmysl 4.0, musí být její stroje a zařízení schopny komunikovat mezi sebou a sítí. Rittal nabízí speciální adaptér, který rozšiřuje komunikační schopnosti chladicích jednotek Blue e tak, aby je bylo možno integrovat do nadřazených monitorovacích a IoT systémů.

Digitalizace je v popředí zájmu většiny průmyslových společností – ale co dělat, když jejich strojům a vybavením chybí odpovídající komunikační rozhraní? Ideálním řešením může být digitální retrofit, tj. vybavení stávajících strojů a zařízení vhodnou komunikační technologií. To je důvod, proč společnost Rittal uvedla na trh adaptér pro své chladicí jednotky Blue e, který po instalaci umožňuje připojení jednotek ke smart monitoringu a IoT systémům.

Reklama
Reklama
Reklama

Větší systémová dostupnost

Nový adaptér lze použít k monitorování stavu a parametrizaci až pro 10 chladicích jednotek v uspořádání master/slave. To znamená, že lze nejen zaznamenávat data, ale také provádět analýzy účinnosti chlazení. Monitorovací systém, který generuje automatická oznámení, je možné také nastavit tak, aby včas detekoval poruchy a zkracoval tak odstávky zařízení, čímž pomáhá zvýšit dostupnost a zabraňuje drahým prostojům stroje.

Nový IoT adaptér umožňuje integraci chladicích jednotek Blue e do aplikací Průmyslu 4.0. (Zdroj: Rittal)Nový adaptér je kompatibilní se všemi jednotkami Blue e, které používají regulátor e-Comfort. Střešní i nástěnné chladicí jednotky tak mohou být přizpůsobeny pro aplikace Průmyslu 4.0. To platí jak pro standardní jednotky, tak i pro verze z nerezové oceli. Podobně je možné začlenit do IoT aplikací chladicí jednotky Rittal s klasifikací NEMA 3R/4 nebo NEMA 4X, které jsou často používány ve venkovním prostředí. Typické příklady venkovních aplikací pro tyto jednotky zahrnují obnovitelné zdroje energie, jako solární a větrné elektrárny. Protože se tyto elektrárny obvykle nacházejí v izolovaných oblastech, je nezbytné, aby umožňovaly dálkový monitoring kompletní aplikace včetně chlazení rozváděčů.
Chladicí jednotky Blue e jsou integrovány do nadřazených systémů pomocí stejného IoT rozhraní jako jednotky novější generace Blue e+. (Zdroj: Rittal)

Snadné a rychlé uvedení do provozu

Chladicí jednotky Blue e jsou integrovány do nadřazených systémů pomocí stejného IoT rozhraní, jaká společnost Rittal dodává pro jednotky novější generace Blue e+. Společnost Rittal vyvinula nový IoT adaptér, protože starší jednotky Blue e nemohou s IoT rozhraním přímo komunikovat. Celý systém lze konfigurovat a uvést do provozu prostřednictvím webového serveru integrovaného do IoT rozhraní, a to rychle, pohodlně a bez nutnosti programování.

revilakova.h@rittal.cz

www.rittal.cz

Reklama
Související články
Zvyšování efektivity při výrobě řídicích a distribučních rozváděčů

Rittal začíná být vnímán jako dodavatel kompletního řešení pro firmy zabývající se výrobou silových a řídících rozváděčů. Spojením produktů, dále automatizačních strojů / poloautomatů firmy Rittal a softwaru/aplikací firmy EPLAN vzniká ideální prostředí pro realizaci výroby rozváděčů v duchu Průmyslu 4.0.

Kompletní řešení pro výrobu rozváděčů

Společnost Rittal je dodavatelem kompletního řešení pro firmy zabývající se výrobou řídicích a distribučních rozváděčů. Spojením produktů, automatizačních strojů, poloautomatů a softwaru její sesterské společnosti EPLAN vzniká ideální prostředí pro realizaci výroby rozváděčů v duchu konceptu Průmysl 4.0.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Související články
Aktuální stav digitalizace v českém průmyslu

Digitalizace je všude. Průmysl 4.0 je všude. Roboty vládnou světu!!... nebo ne?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výrobu ovládne chytrý software

V souvislosti s Průmyslem 4.0 se často hovoří o inteligentních, navzájem komunikujících strojích. Chytré však nejsou ani tak stroje, jako spíše software, který je řídí.

IIoT: vize nebo realita?

Když Kevin Ashton koncem 90. let minulého století vymyslel název Internet of Things – IoT, česky internet věcí –, měl jako uživatele tohoto propojení „chytrých“ zařízení na mysli především lidi či jejich domácnosti a přístroje, které je obklopují.

Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

Využití neuronových sítí v optické kontrole

Většina moderních výrobních firem aktivně řeší, jak během výrobního procesu dosáhnout co nejvyšší kvality, za co nejnižší náklady. Přesto může dojít k chybě a vyráběný produkt není v požadované kvalitě. Důvodů může být mnoho, od špatného vstupního materiálu, přes poruchu některého ze strojů, či chyby operátora.

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

IoT na insfrastruktuře elektrických rozvodů

V minulém vydání jsme představili nový systém WorkSys, otevřenou IoT platformu pro tvorbu nových aplikací a jejich propojení s již existujícími. Dnes toto téma uzavřeme a představíme nástroj FactoryDashboard pro tvorbu komplexního digitálního dvojčete fabriky.

IoT na infrastruktuře elektrických rozvodů

Průmysl v současné době čelí potřebě transformovat lidskou činnost na činnost tvořivou a fyzicky náročnou rutinní práci na stroje a systémy. Jeho vyšší forma, inteligentní průmysl, pak předpokládá zjednodušené rozhraní mezi zákazníkem, výrobcem, dodavatelem a současně dává předpoklady tvorby komfortních pracovních podmínek.

Cesta k inteligentní výrobě

Existuje pádný důvod, proč je vytvářen globální tlak na rozvoj inteligentní výroby – díky důslednému propojování výrobních podniků a zajištění zásadních výrobních informací přináší výrobcům téměř neomezené příležitosti ke zlepšování provozních operací či vytváření přidané hodnoty a usnadňuje odpovědi na otázky, jak řešit nedostatek pracovníků s odpovídajícími schopnostmi.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit