Témata
Reklama

Automaticky ke speciálnímu nástroji

Speciální nástroje hrají v moderní výrobě stále větší roli. Vhodná řešení však často ztroskotávají na faktoru dodací lhůty. Walter Xpress proto bere svůj vlastní název doslova: plně automatizovaný proces od zaevidování zakázky přes konstrukci až po výrobu ušetří čas a hotové nástroje jsou u zákazníka dříve.

Při dodávkách speciálních nástrojů stojí u společnosti Walter AG na seznamu priorit nejvýše – kromě vysokých standardů kvality – zejména rychlost. Walter Xpress se zaměřuje na speciální řešení pro vrtání a frézování pomocí nástrojů ze slinutého karbidu a dále na vrtáky a frézy s vyměnitelnými břitovými destičkami. Čím rychleji je speciální nástroj u zákazníka, tím hospodárnější je v konečném efektu také jeho výrobní proces. Dvoutýdenní dodací lhůta pro nástroje ze slinutého karbidu je již u společnosti Walter standardem. Nyní mohou zákazníci využít výhod služeb Walter Xpress také u nástrojů s vyměnitelnými břitovými destičkami a obdržet široké spektrum výrobků již do tří týdnů místo dosavadních čtyř. To zcela odpovídá současným trendům ve výrobě nástrojů i požadavkům zákazníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Díky uživatelsky přívětivé zadávací masce Walter Xpress je návrh speciálního nástroje rychle hotov.

Tři kroky, jeden nástroj

Speciální několikastupňové nástroje přinášejí uživatelům spoustu výhod. Několik pracovních kroků je spojeno do jednoho, doby oběhu se zkracují a je zapotřebí méně jednotlivých nástrojů, které je třeba spravovat. U strojů vzniká méně vedlejších časů, protože odpadají výměny nástrojů. Kromě toho je obrábění možné provádět s vysokou přesností, protože u stupňovitých nástrojů jsou všechny průměry na jedné ose. Běžná provedení Xpress představují například jeden či dva stupně vrtáku s jedním srážecím břitem nebo také tři stupně vrtáku.

Frank Hessner (vpravo), projektový vedoucí Walter Xpress, a Jochen Kemmler, týmový vedoucí vývoje Walter Xpress, projednávají novou zakázku.

Z pohledu efektivity výroby tedy proti speciálním nástrojům nehovoří téměř nic – nebýt problematické dodací lhůty. Při běžném způsobu pořizování jsou typicky zapotřebí jeden až dva týdny pro nabídku a šest až osm týdnů pro samotnou výrobu nástrojů. Pokud je požadována podrobná dokumentace s 3D daty nástrojů pro výrobu, může být k dispozici až po dokončení konstrukce. To je především v oborech s velkým podílem speciálních nástrojů nebo napjatým plánováním termínů – například v automobilovém průmyslu – často příliš dlouhá doba nebo to znamená nedostatečnou přesnost z hlediska nástrojových dat. Mnohdy se tedy speciální nástroje nepoužívají, protože proti tomu hovoří plánování termínů, ačkoli celkově by se to vyplatilo. Zde chce Walter Xpress zjednat nápravu.

Plná automatizace procesu

Klíčovým prvkem Walter Xpress je plně automatizovaný procesní řetězec – od zadání zakázky projektovým inženýrem až po předání výrobních dat do stroje. Frank Hessner, projektový vedoucí Walter Xpress, vysvětluje: „Nejdůležitějším nástrojem u Xpress je automatická evidence zakázek. Speciální nástroj Xpress konfiguruje příslušný projektový inženýr místní prodejní společnosti kompletně na obrazovce v zadávací masce. Tento proces obsahuje také automatickou tvorbu cen na základě kalkulace cen podle parametrů. To znamená, že systém vyhledá pro každý speciální nástroj srovnatelný standardní výrobek, který je mu nejvíce podobný. Případná speciální technická přání se pak připočítají ke standardní ceně. Když je nabídka vytvořena – nejpozději za 24 hodin – jsou již současně k dispozici také všechny údaje potřebné pro výrobu: výrobní výkresy, 3D modely, NC programy, kusovníky, pracovní plány. Také zákazník obdrží již ve fázi nabídky rozsáhlou dokumentaci včetně 3D modelu. Pokud nakonec zakázku dostaneme, jdou tyto údaje rovnou do výroby a nejbližší volný stroj začne vyrábět.“

Výroba Xpress může začít.

Všechno podle pravidel

Dnešní automatizaci předcházel nákladný vývojový proces spojující vědomostní management, dokumentaci a standardizaci. Současný systém lze zhruba rozdělit na dvě oblasti: program pro návrh a program pro výrobu. Oba mají vlastní logiku a vlastní požadavky. V rámci programu pro návrh je popsán nástroj – jak má vypadat, jaké průměry a délky jsou zapotřebí a zda je požadováno chlazení. Pro definování konkrétního nástroje je třeba do zadávací masky Walter-Xpress zadat potřebné parametry. Program navrhne mezní hodnoty a standardní zadání a zkontroluje obecnou proveditelnost definovaného nástroje.

Ve druhém kroku je navržený nástroj zpracován v programu pro výrobu, kde se ověřuje, zda lze vypočítaný model skutečně realizovat se strojovým parkem, který je k dispozici v závodě Walter příslušném pro daného zákazníka. A pokud ano, jakým způsobem. Aby bylo možné na tyto otázky odpovědět, zkontroluje program na základě definovaných pravidel proveditelnost naplánovaného speciálního nástroje. Teprve pokud tato kontrola dopadne pozitivně, lze jej zákazníkovi nabídnout a schválit pro výrobu. Software zároveň vytvoří potřebné pracovní plány.

Expresní výroba

Pro zákazníky představují spolehlivost plánování a podrobné údaje o nástrojích (jako například základní geometrie TDM) již ve fázi nabídky jistě silné argumenty. Ještě významnější je však krátká dodací lhůta pro speciální nástroje Walter Xpress. Rychlá dostupnost díky službě Xpress umožňuje uživateli snížit zásoby nástrojů v oběhu, ať už jde o pořizování nových nástrojů nebo jejich obnovu, a tím také snížit náklady na skladování. Speciální řešení jsou stále častěji žádána zejména u menších sérií: uživatelé tak nyní mohou rychle reagovat i na zakázky, pro které potřebují speciální nástroje.

Tento přínos pro zákazníka byl pro desetičlenný tým Walter Xpress v závodě Walter v Tübingenu dostatečným podnětem k tomu, aby se ještě jednou zaměřil na zkrácení dodacích lhůt a posvítil si také na možnosti optimalizace ve výrobě: „Výrobní proces Walter Xpress se v zásadě příliš neliší od naší běžné výroby. Zdaleka největší množství času totiž ušetříme tím, že díky kompletní automatizaci procesu vzniká méně práce v předvýrobních etapách,“ říká projektový vedoucí Frank Hessner. „Přesto se nám pomocí několika sice jednoduchých, ale velmi efektivních opatření podařilo ještě více zrychlit i výrobu.“

Jochen Kemmler vysvětluje poslední detaily přímo u stroje.

Přednost ve výrobě

Velmi důležitá je zde koordinace termínů: zakázka Xpress se ihned po doručení předává do výroby a je naplánována tak, že probíhá souběžně s ostatními zakázkami. Všechny zakázky Xpress jsou navíc speciálně označeny oranžovým dokladem zakázky a zvláštními zelenými bednami. Všichni pracovníci ve výrobě jsou vedeni k tomu, aby tyto zakázky pokud možno bez prodlev prošly výrobou. To znamená, že nástroje Xpress mohou dokonce během výroby předehnat normální zakázky na objednávku. V optimálním případě je zakázka hotova o několik dní dříve, než bylo naplánováno, a pak zaručeně přesně dorazí k zákazníkovi.

Od objednávky k dodání za tři týdny – to je Walter Xpress.

„Z mého pohledu,“ shrnuje Frank Hessner, „se zde tzv. kompetentní inženýring projevuje nejen u finálního výrobku, tedy u nástroje, nýbrž již v průběhu procesu jeho výroby. Dokázali jsme garantovanou dodací lhůtu pro nástroje s vyměnitelnými břitovými destičkami zkrátit o čtvrtinu. To ve mně vzbuzuje pocit hrdosti na inženýrské výkony týmu Walter Xpress. Neustále máme před očima náš cíl: velmi krátké dodací lhůty jako u standardních nástrojů a ve srovnatelné cenové hladině.“

Monika Futáková

Walter CZ

monika.futakova@walter-tools.com

www.walter-tools.com/cs-cz/tools/special_products/walter_xpress

Reklama
Související články
Nové keramické destičky pro obrábění litiny

S novým keramickým řezným materiálem Si3N4 pro vyměnitelné břitové destičky WCK10 doplňuje firma Walter svůj sortiment pro obrábění šedé litiny.

Frézy pro obrábění tvrdých materiálů

S frézami ISO H řady Advance MC183, MC187, MC281, MC480, MC482, MC388 a MC089 přináší Walter na trh hned sedm nových skupin fréz ze slinutého karbidu, které jsou speciálně uzpůsobeny pro požadavky obrábění tvrdých materiálů.

Znalost procesů zefektivňuje obrábění

Kompletní řešení vyvinutá pro obrábění jednotlivých dílů v oblasti leteckého a kosmického průmyslu zvyšují efektivitu využití nástrojů od společnosti Walter.

Související články
Management nástrojů pro efektivnější výrobu

To, že digitální transformace je vhodná ke zlepšování výrobních procesů, je dávno známé. Často však zůstává otázkou, jak potenciál digitalizace optimálně využít. Specialisté na management nástrojů ve firmě Walter z Tübingenu proto vyvinuli koncepci pro rozsáhlou optimalizaci aplikací nástrojů a procesů, která je založena na využití digitalizovaných informací. Její přednosti v současné době již využívá několik zákazníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Symbol nové výkonové třídy

V podobě nástroje DC170 představuje společnost Walter prvního zástupce nové výkonové třídy vrtáků ze slinutých karbidů. Nástroj je charakteristický novým designem fazetek a povrchovou úpravou v barvě mědi s nezaměnitelnou drážkovanou strukturou. Je určen pro vrtání materiálů tříd ISO-P a ISO-K.

Inovativní geometrie řezné hrany pro hliník

Hliník je jedním z nejdůležitějších materiálů v automobilovém a leteckém průmyslu. Široké využití mají zejména rozličné hliníkové slitiny, které umožňují snoubit nízkou hmotnost s relativně vysokou houževnatostí a dalšími vlastnostmi. S těmito specifickými kombinacemi materiálu je však spojeno i náročnější obrábění, které vyžaduje použití specializovaných řezných nástrojů.

Jednoduše lepší vrtáky z tvrdokovu

Vrtání je jedna z nejstarších a nejrozmanitějších technik obrábění, kterou lidé vyvinuli, a pravděpodobně i jedna z nejstarších technik obrábění vůbec. Nejstarší vyvrtané otvory, o kterých víme, vznikly asi před 40 000 lety. Vrtáky ve tvaru spirály, jaké dnes používáme, byly vyvinuty až v polovině 19. století. Jsou tedy produktem průmyslové revoluce, v níž se také značně rozšířilo vrtání do kovu.

Praktické tipy pro lepší závitování

Každý, kdo má nějaké zkušenosti s optimalizací nebo zaváděním obráběcích procesů, ví, jak konzervativně se vedoucí výroby obvykle stavějí k závitování. Dokud vše probíhá přiměřeně hladce, procesy používané k vytvoření závitu v obrobku se nemění. V této oblasti obrábění mají nejvyšší prioritu stabilita a spolehlivost procesu. Zdrženlivost má často dobré důvody, někdy je však třeba od tohoto přístupu upustit a v zájmu optimalizace výroby přejít na nákladově efektivnější nebo robustnější proces závitování.

Náročné frézování hospodárně

Frézování se používá k mnoha různým účelům, od obrábění velkých ploch ve volných formátech v leteckém a kosmickém průmyslu přes výrobu větrných turbín až po frézování dutin a vysoce automatizovanou velkosériovou výrobu. Složité součástky už v současné době nejsou výjimkou, naopak se stávají pravidlem. Rozsah používaných frézovacích nástrojů je velmi široký.

Produktivnější vytváření otvorů a závitování

Vytváření otvorů a závitování - ačkoli tyto dva procesy nejdou vždy ruku v ruce, jeden z nich často navazuje na druhý. Při společném pohledu tvoří tyto dva procesy velkou část obráběcích operací v průmyslovém sektoru. Společnost Walter pro tyto operace nabízí řešení v podobě nových nástrojů. Jde o VHM - vrták X treme Evo DC160 Advance a o závitníky Paradur Eco Plus a Prototex Eco Plus.

Průvodce výběrem břitových destiček

Kdo chce obrábět kov a být přitom konkurenceschopný, potřebuje kombinaci nářadí a řešení nástrojů, která je optimálně uzpůsobená pro příslušnou součást a materiál. Klíčovou roli hraje součást, která je v přímém kontaktu s obrobkem: břit – respektive vyměnitelná břitová destička, tedy jeho vyměnitelná součást.

Udržitelná výroba obráběcích nástrojů

U společnosti Walter, odborníka na obráběcí nástroje, je udržitelnost důležitou součástí firemní strategie. Již od roku 2013 firma nabízí pod značkou Walter Green obráběcí nástroje s plnou kompenzací CO2. Prostřednictvím svého renovačního servisu Walter již několik let rovněž poskytuje službu, která může až ztrojnásobit životnost vysoce kvalitních obráběcích nástrojů. Firma si stanovila i ambiciózní cíle pro tuto dekádu: Do roku 2030 se emise CO2 celé společnosti mají snížit na polovinu a produkty i obaly se budou vyrábět z 90 % z recyklovaných materiálů.

O polovinu delší
životnost nástroje

Výrobce nástrojů Walter každých šest až sedm let přichází s novou generací řezných materiálů s výrazně vylepšenými vlastnostmi. Nové vlastnosti poslední novinky – materiálu Tiger∙tec Gold pro soustružení – vysvětlují v rozhovoru Jörg Drobniewski, vedoucí oddělení pro řezné materiály, a Gerd Kußmaul, vedoucí produktový manažer pro soustružení. Rozhovor vedl Frederick Rindle.

O polovinu delší životnost při soustružení

Společnost Walter představila vyměnitelné břitové destičky Tiger·tec Gold, určené speciálně pro soustružení. K dispozici jsou v jakostech WPP10G, WPP20G, WPP30G s vícevrstvým, silně texturovaným povlakem MT-TiCN.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit