Témata
Reklama

Co čeká uživatele nové verze

01. 09. 2010

S časným podzimem obvykle přicházejí první zprávy o tom, jak pokročil vývoj CAD softwaru SolidWorks. Nejinak je tomu i v letošním roce. Celý rok se programátoři a vedoucí projektů ve vývojovém oddělení snažili, a my nyní máme v ruce (či na obrazovce) výsledek jejich práce.

Sluší se ale říci, že jde o výsledek práce celé společnosti SolidWorks a v neposlední řadě také uživatelů. Ti jsou v nemalé míře odpovědní za změny, které se v programu objevují, neboť právě uživatelé svými požadavky přímo určují směr dalšího vývoje. Dalších 50 % vývojového času pak bylo vynaloženo na zvýšení stability a výkonu nové verze. Vylepšování právě tímto směrem je přímo vyžadováno řadou uživatelů, kteří oceňují více tuto nenápadnou skutečnost, oproti těm, kteří očekávají především nové funkce. SolidWorks 2011 přináší vyváženou kombinaci, která uspokojí oba zmíněné tábory. Pojďme se na novinky podívat blíže.

Modelování dílů

Defeature

Příkaz Defeature je do české lokalizace přeložen jako „Zjednodušit prvek". A přesně podle toho i pracuje. Automaticky odebere uživatelem nastavenou úroveň detailů. Důvody k použití jsou nejméně dva: zjednodušit model a urychlit tak práci ve velkých sestavách, jakož i ochránit duševní vlastnictví návrhu. Co je ale důležité, zjednodušení zachová definované vazby a model zůstává kinematicky funkční. Například u modelu převodovky zůstává zjednodušená reprezentace sestavy funkční, krouticí moment je přenesen, ale nelze „vidět dovnitř" ani při řezu sestavou, tedy zjistit, jak přesně je výsledku dosaženo. Rovněž tak publikování na portál 3DContentCentral je možné ve zjednodušeném stavu. Funkce pracuje v režimu sestavy i dílu.

Přidání rotací - ukončení do plochy
Základní tvorba objemů a povrchů, to je ta nejdůležitější část 3D modelářů. Příkazu Přidat rotací se dostalo možností, které známe z Vysunutí, tzn. ukončit na ploše, v určité vzdálenosti od plochy a vrcholu. Určitě praktická věc.

Reklama
Reklama
Reklama
DriveWorksXpress - nástroj pro tvorbu variant

DriveWorksXpress

Výkonný pomocník pro tvorbu variant se dočkal plné integrace do prostředí programu, po spuštění je dostupný z podokna úloh. Snadno tak lze přepnout mezi režimy návrhu. 

Inteligentnější FeatureWorks

Nyní správně rozezná podstatně větší množství prvků importovaných souborů, pracuje logičtěji a ve výsledku tvoří model bližší ručnímu postupu, s menším množstvím položek ve stromu Feature Manageru.

WalkTrough - procházka modelem

Feature Lock9Prvky součástí lze uzamknout proti nepotřebné aktualizaci, a provést ji až ve vhodném okamžiku.

Globální proměnné

Je možné definovat globální proměnné, stejně tak jako sdílet proměnné mezi více návrhy, jednoduše pomocí exportu a následného importu textového souboru. 

Modelování sestav

WalkTrough - procházka modelem

Nejen ti, kdo navrhují velké technologické celky, oceňují možnost projít se virtuálně vlastním modelem. Je zajímavé vidět hotovou sestavu a projít se skrze nebo okolo ní.

Svary

Do sestavy nebo vícetělového dílu lze přidat zjednodušenou housenku svaru. Je možné svařovat i součásti, mezi kterými je mezera. Výběr ploch pro svaření je nyní výrazně usnadněn. Zobrazení svaru je odlehčeno a nezatěžuje tolik výkon systému jako předchozí provedení jako součást. Svařovací symbol je asociativně spojen s 3D reprezentací. Položky v tabulce přířezů lze zaměnit s asociativitou do výkresu.

Zaoblení a sražení v sestavě

Funkce je užitečná například při přípravě svarů. Podobně jako ostatní prvky sestavy lze tyto prvky přenést do jednotlivých dílů.

Automatizované rozmístění kót

Grid - mřížka

Pro tvorbu velkých ocelových konstrukcí je vhodné mít předem známou řídicí geometrii a na tu umisťovat jednotlivé profily. Její vytvoření umožňuje nová funkce - mřížka. Profily zůstávají s mřížkou asociativně spojeny a její změnou lze snadno dosáhnout změny celé konstrukce.

Routing - návrh potrubí a elektrických tras

S verzí 2011 přichází opravdu zásadní vylepšení tohoto modulu. Podstatně byla rozšířena databáze a její řízení usnadňuje zcela nový správce knihovny Routing. Zaujme i umisťování podél existující geometrie, systém nyní umí pracovat se svařovacími mezerami, vkládané součásti mají automaticky správnou velikost.

Velké sestavy

Velké sestavy s aplikovaným SpeedPackem lze snadno přepínat mezi odlehčeným a plným režimem přímo ikonou ve Feature Manageru.

Tvorba výkresové dokumentace
Výkres stále zůstává hlavním výstupem a kvalita a rychlost zpracování výkresu má zásadní dopad na hodnocení celého CAD systému. Verze 2011 přidává další zásadní vylepšení.

Možnosti zarovnání

Kótovací paleta se zobrazí, pokud je vybrána více než jedna kóta. Pak už je velmi snadné řídit umístění všech kót, program formou náhledu dává představu o výsledku.

Změna natočení součásti na výkresu

Automatizované rozmístění kót

Jedna z nejvýraznějších novinek verze 2011. Vybrané kóty jsou správně zarovnány, přidány správné mezery, vynášecí a kótovací čáry se nepřekrývají.

3D pohled výkresu

Změnu natočení součásti lze uložit do daného pohledu a tak si jej přizpůsobit.

Společná funkčnost

Display Manager

Zásadní novinka. Display Manager je centrálním místem pro řízení vzhledu, scén, kamer, světel, nálepek a procházky modelem. Má dále tři položky: vzhledy, nálepky a scény, světla a kamery.

PhotoView 360

PhotoView 360 je nyní standardní nástroj pro vizualizace, plně integrovaný do SolidWorks. PhotoWorks již není podporován. Užitečným nástrojem je rychlý náhled renderu, jenž nyní jako plně 64bitová aplikace využívá všechny dostupné systémové zdroje. Animace jsou renderovány pomocí PhotoView 360.

Drobnosti, které potěší

Detekce kolizí nyní umožňuje ignorovat skrytá těla. To se hodí například pro konstrukční těla, následně skrytá, která však stále mohla ovlivňovat výsledky. Verze 2011 přináší také nové výukové kurzy, např. na vizualizace sestavy, událostmi řízené animace, gesta myši či SustainabilityXpress. Vylepšení výběrem více parametrů doznala také vizualizace sestavy, dnes již oblíbený nástroj dávající jasnou představu o detailech, jako je cena nebo třeba čas nutný pro aktualizaci. U plechových součástí lze nyní definovat tabulku výpočtu ohybů, byl také vylepšen převod standardních součástí na plechové díly. Přehlednější je nyní i tvorba součástí obsahující šroubovici. Verze 2011 podporuje import a export formátu IDF - Industry Foundation Classes.

eDrawings

Podobně jako u SolidWorks 2011 samotného bylo dosaženo vyššího výkonu i v programu eDrawings, mj. i proto, že je dostupný i jako plně 64bitová aplikace.

DraftSight

Ačkoli přímo nesouvisí s novou verzí SolidWorks 2011, je vhodné zmínit zcela nový nástroj pro tvorbu 2D výkresů, který byl koncem června uveden v betaverzi na trh. Tento program dostal jméno DraftSight a jeho výrobcem je přímo mateřská společnost SolidWorksu, tedy Dassault Systemes, a tím pádem se ocitá i v nabídce pro její dceřinou společnost SolidWorks Corp. Jde o moderní, profesionální a výkonný program pro tvorbu výkresové dokumentace. Samozřejmostí je jeho schopnost pracovat s formátem DWG. V základní verzi je šířen bezplatně, stažení vyžaduje pouze registraci, placená verze podporuje API, síťovou licenci a uživatel dostane rovněž standardní technickou podporu, která je u freeverze omezena na příspěvky ve vyhrazeném diskusním fóru. Díky malé velikosti lze snadno stáhnout a nainstalovat. A dobrá zpráva pro místní uživatele - od počátku je zcela lokalizován do češtiny.

Display Manager

Závěr

Cílem článku nebylo jen stručně vypsat seznam všech novinek, kterých je mimochodem přes 200 jen v základní verzi SolidWorks, ale blíže si představit alespoň některé z nich. V tomto článku se také nezabýváme novinkami rozšiřujících modulů SolidWorks 2011, a sice Simulation a EPDM. Jsou to změny natolik rozsáhlé, že se jimi budeme zabývat v některém z příštích článků, stejně tak jako programem 3DVIA Composer.

Ing. Miloš Hrazdíra

//www.solidworks.cz/

//www.draftsight.com/

smrakavova@solidworks.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 100918
Datum: 01. 09. 2010
Rubrika: Trendy / IMT 2008
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Související články
Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit