Témata

Elektromotory z Mohelnice

Mohelnický závod na výrobu asynchronních elektromotorů s kotvou nakrátko s rozlohou 30 hektarů je největším výrobním závodem koncernu Siemens na území České republiky i ve světě. Jeho historie sahá daleko na začátek dvacátého století. Za tu dobu se portfolio firmy i výrobní závod pochopitelně značně změnily a rozrostly. Dnes je výroba elektromotorů částečně automatická a v poměrně krátké době by měl být mohelnický závod pilotním projektem tzv. Siemens fabriky v ČR, jehož plánem je postupné převedení závodu na standardy Průmyslu 4.0.

Eva Zajícová

Vystudovala Fakultu strojní na ČVUT v Praze, obor Výrobní inženýrství na Ústavu strojírenské technologie.
Od roku 2014 pracuje v MM Průmyslovém spektru nejprve na pozici editorky, poté odborné redaktorky a od roku 2019 na pozici vedoucí redakce. Technika je její prací i zálibou.

Reklama

Výrobní závod v Mohelnici je poměrně moderní a již před nějakou dobou určité prvky digitalizace zavedl, ale zatím jde jen o sbírání dat na některých výrobních strojích. „Konkrétní obrys projektu Siemens fabriky ještě definován nebyl,“ vysvětluje ředitel závodu Ing. Pavel Pěnička. Redakce MM Průmyslového spektra bude vývoj tohoto projektu i dále sledovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Lis Schuler za přibližně 100 milionů korun má enormní váhu 120 tun, ale i abnormální rozměry: 5 715 mm na výšku, 4 544 mm na délku a 2 600 mm na šířku.
Nová hala otevřená od května 2012 má rozlohu 3 725 m2 a vyrábí se v ní speciální a zákaznická provedení motorů s vyšší náročností výroby. (Foto: Siemens)Lis Schuler za přibližně 100 milionů korun má enormní váhu 120 tun, ale i abnormální rozměry: 5 715 mm na výšku, 4 544 mm na délku a 2 600 mm na šířku.

Zajímavosti z výroby elektromotorů v číslech

Postup výroby elektromotorů popsal již v minulosti kolega Jiří Čumpelík v reportáži u příležitosti stého výročí závodu (MM 7, 8/2004). Od té doby se tento postup moc nezměnil. Co se změnilo, je strategie výroby, výkony a účinnosti elektromotorů a počet vyráběných variant. Elektromotory Siemens v posledních letech opouštějí tu část trhu, kde se prodávají ta nejjednodušší, standardní provedení. Trendem jsou dnes spíše různá zákaznická řešení, kdy se jednotlivé motory liší právě tou zákaznickou stranou, kterou tvoří výstup hřídele a ložiskový štít.

V navijárně pracuje přes pět set lidí, přitom 90 % jsou ženy. Vkládání navíjení na stator se v mnoha případech stále provádí ručně (obr.nahoře). Nebo poloautomaticky (obr. dole)

Výrobní portfolio firmy se skládá z elektromotorů s deseti různými osovými výškami v 65 000 variantách. Nejmenší motory dosahují elektrického výkonu 200 W, ty největší pak necelých 40 kW.

Magnetický obvod elektromotoru se lisuje z tenkého, za studena válcovaného dynamoplechu (0,5 až 0,65 mm tl.). Zhruba před rokem a půl investovala společnost Siemens historicky největší sumu asi 100 milionů korun do koupě rychloběžného lisovacího stroje Schuler s technologií paketování v nástroji, na kterém se výlisky rovnají do tzv. paketů. Statorové pakety se pak v navijárně navíjejí měděným vodičem. Navkládat navíjení ručně na jeden stator trvá zhruba 45 minut, ty nejsložitější jeden a půl směny a na poloautomatickém navíjecím stroji 12 min. Denně se v mohelnické fabrice spotřebovává 20 až 30 tun měděného drátu a 100 tun dynamoplechů. Rotorový paket je ještě v tlakovém licím stroji zastříknut elektrovodivým hliníkem. Aby byla dodržena vyšší účinnost elektromotoru a přitom se nezvětšovaly jeho rozměry, používá se v Mohelnici speciální patentovaná technologie odlévání. Vhodnou kombinací materiálu hliníku a mědi dosahují nižšího odporu rotorové klece, tedy vyšší účinnosti při zachování rozměrů motoru. Kostra motoru se vedle slitiny hliníku odlévá také ze šedé litiny. Ta se používá spíše u větších motorů nebo např. v chemickém průmyslu, kvůli vyšší chemické odolnosti. V posledních letech však objem litinových motorů velmi poklesl a vlastní výroba přímo v mohelnické slévárně již nebyla rentabilní, a byla tedy v loňském roce ukončena. Na druhé straně se před dvěma roky investovalo asi 150 milionů korun do technologie tlakového lití hliníkem. Do budoucna budou investice pokračovat. Na montážích je plánována instalace nové automatické zkušebny, v navijárně by se měly objevit nové automatické navíjecí stroje a obnovou projde i strojní park obrobny. V horizontu dvou let se přestane vyrábět stará řada motorů označovaná jako 1LA7. Pro novou řadu 1LE1 je již připravena CNC řízená technologie, na které je také výrazná část automatizace.

Po odzkoušení statorového vynutí se svazek impregnuje ponorem do vany s impregnačním lakem a vytvrdí se při teplotě 120°C.

Montáž elektromotorů a dodací lhůty

S počtem vyráběných variant roste ruku v ruce i komplexnost logistického a dodávkového systému. V posledních letech se společnost Siemens zaměřila na rychlost dodávek a nabízí velmi krátké dodací lhůty. Projekt nazvaný Speed delivery byl součástí interního projektu Mohelnice 2015. Dříve bylo do dvou až tří dnů dodáváno asi 60 variant elektromotorů. Od října loňského roku je variant 1 200, zákazník si je může podle katalogu sám nakonfigurovat, a po Evropě jsou dodávány do 48 hodin. Většinu komponentů pro tyto motory si společnost drží skladem, ty, které jsou schopni rychle vyrobit, vyrábějí na zakázku. Do 24 hodin od příchodu objednávky je tedy smontovaný motor na skladě a jeden den má na cestu k zákazníkovi. Na finální montáži se ve třísměnném provozu denně montuje 3 500 až 4 000 ks. Středně náročné elektromotory (15 000 až 20 000 variant) jsou pak od října dodávány dopěti dnů a ty nejnáročnější do deseti dnů. I tyto dodací lhůty jsou poloviční oproti původním. Toto opatření podle ředitele Pěničky uvítali zákazníci hlavně z důvodu ušetřených nákladů na skladové zásoby.

Ing. Pavel Pěnička, ředitel závodu Siemens, Mohelnice: „Celý profesní život a růst v jedné fabrice a ještě mě to pořád baví.“

Když se dívám na všechna ta velká čísla (zhruba 900 000 elektromotorů za rok), musela jsem se pana Pěničky zeptat, kde takový objem elektromotorů najde své uplatnění? „Zajímavým příkladem jsou letištní haly. Dopravníkový systém pro zavazadla jednoho terminálu obsahuje zhruba 10 000 elektromotorů, 3 500 měničů frekvence a 3 500 převodovek (!).“

Podpora technického vzdělávání

Společnost Siemens má do budoucna opravdu nemalé ambice: navyšování výrobního portfolia, přechod fabriky na standardy Průmyslu 4.0… Ale budou na to mít dostatek kvalifikovaných odborníků? Společnost s pomocí Olomouckého kraje přebírá iniciativu do vlastních rukou.

V prosincovém vydání MM průmyslového spektra jsme v rubrice Technické školství uvedli článek o soutěži o putovní pohár partnerských škol Siemens – Sinumerik Cup. Tato inciativa je jednou z mnoha odpovědí společnosti Siemens na nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu práce. Výše zmiňovaná soutěž je určena pro studenty středních technických škol, ředitel Pěnička se však domnívá, že zájem o techniku je potřeba podporovat už u mnohem menších dětí. Zve proto děti již v předškolním věku na návštěvu výrobního podniku. Vzpomínkou na poslední návštěvu zůstal kalendář s obrázky elektromotorů, které děti samy nakreslily. Začátkem února byla ukončena soutěž pro žáky osmých tříd, která probíhala ve třech kolech. Děti měly nejprve samy vyhledat informace o elektromotorech, možnosti jejich aplikace v praxi a závěrem navrhnout společenskou hru, jejíž tématem budou elektromotory. Poslední úkol soutěže byl dobře promyšlený krok, kdy konečným výstupem by měla být tato hra vyrobena a distribuována do škol jako učební pomůcka. Hlavní cenou pro tříčlenné týmy byla odměna v hodnotě 30 000 Kč. Pro studenty středních škol zase nabízí společnost Siemens stipendia, praxi a podporu při pokračování na vysokou školu. Střední školu technickou a zemědělskou v Mohelnici firma za přispění Olomouckého kraje vybavila celým PLM systémem. Jako první byla jedna učebna vybavena programovacím softwarem Sinutrain, kde se žáci učí programování CNC strojů. Loni vybavila učebnu třinácti počítači s NX – 3D konstrukčním programem. A na nový školní soustruh dodala řídicí systém Sinumeric 840.

Vedle výše zmiňovaných aktivit se společnost zapojila i do dalších programů na podporu technického vzdělávání. Myslím, že je toto správná a z hlediska nedostatečné státní podpory této kauzy jediná cesta. Jen tak dál, má to smysl!

Velice děkuji panu řediteli Pěničkovi za pozvání do výrobního podniku Siemens, přeji hodně úspěchů s dosahováním nových cílů a budu se těšit na další setkání.

Eva Buzková, Mohelnice

eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Přípojnicové systémy - moderní rozvody elektřiny

Odštěpný závod Busbar Trunking Systems společnosti Siemens v Mohelnici uspořádal na jaře informační setkání týkající se uvedení jejich nového přípojnicového systému na trh. Díky této příležitosti nám byl také představen celý koncept přípojnic včetně výrobních hal.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Související články
Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Vzájemně prospěšná spolupráce

Ideální model spolupráce je ten, ze kterého profitují obě zainteresované strany, což vyžaduje pozitivní a vstřícný přístup s ochotou dospět k oboustranně prospěšnému řešení. Někdy bývá takové řešení označováno jako win-win. Ne vždy je však snadné toho dosáhnout. Rodinná firma na výrobu balicích strojů a linek Viking Mašek se sídlem ve Vlašimi takovou spolupráci navázala s jihočeským výrobcem obráběcích strojů Kovosvit MAS.

Nový pomocník do nástrojárny

Rodinný podnik Lukov Plast z Českého Dubu je profesionální firma s dynamickým vývojem a mnohaletými zkušenostmi. Zaměřuje se na vývoj a výrobu vzhledových i technických plastových dílů a elektro dílů pro automobilový průmysl. Jeho hlavní činností je výroba komponentů či celých sestav slunečních clon. Vlastní výrobu plastových dílů zajišťuje včetně výroby sériových nástrojů. V současné době disponuje 34 vstřikolisy a zhruba 550 vstřikovacími formami a několika montážními linkami.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

AC nebo DC?

Téma tiskové konference, kterou koncem června na Technické univerzitě v Ilmenau uspořádala skupina Lapp, mě trochu překvapilo. Jsme zvyklí, že ze zásuvek, ať už doma, nebo v továrnách, teče střídavý proud. Nebyl by ale výhodnější rozvod stejnosměrného proudu? A co by to znamenalo?

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Prioritou setkávání specialistů napříč obory

Ve dnech 20. až 24. září letošního roku se v PVA EXPO Praha v Letňanech uskutečnil v pořadí 8. ročník mezinárodního bezpečnostního veletrhu Prague Fire & Security Days. Jeho spojení s největším stavebním veletrhem v České republice For Arch již tradičně významně rozšiřuje cílovou skupinu odborných návštěvníků především z řad architektů a projektantů. Součástí doprovodného programu byla konference Požární bezpečnost budov pořádaná odborným internetovým portálem TZB-info.

Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Česká zbrojovka se světovým zvukem

Pistole ČZ-75 je druhou nejkopírovanější krátkou zbraní na světě, v zámoří se na zbraně z České zbrojovky Uherský Brod stojí fronty. Čeští zbrojaři mají trefu. Neodolali jsme a přijali pozvání do 20hektarové zbrojovky na pomezí Valašska a Slovácka.

Zákaznické dny v Bielefeldu

Před prázdninami se konaly tradiční zákaznické dny v montážním závodě DMG Mori v Bielefeldu. Na pozvání brněnské pobočky DMG Mori Czech se této akce se zúčastnilo též na 50 hostů z České a Slovenské republiky. Všichni účastníci společně odletěli do Paderbornu nacházejícího se nedaleko výrobního závodu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit