Témata
Reklama

Konec ručnímu odjehlování a zaoblování hran obrobků

Společnost Benier Netherlands se z důvodu rostoucích požadavků na vysokou kvalitu laserových výpalků rozhodla přejít z manuálního odstraňování okují na strojní odjehlování. Skvělé výsledky strojů společnosti Q-fin v náročných testech přivedly vedení společnosti k rozhodnutí zakoupit hned dva modely strojů na odhrotovávání výpalků, včetně bezpečného a nízkonákladového kapalinového filtru.

Joost Wevers, výrobní ředitel společnosti Benier, vysvětluje, proč jsou pro něj výsledky praktických testů při volbě dodavatele strojů tak důležité: „Všechny kritické díly, které vyrábíme, jsou sice také tryskány, ale velmi citlivě, a to nejen z ekonomických důvodů. Při ručním broušení pak na povrchu často zůstávají stopy po opracování a to je dnes pro kvalitní výrobu velký problém. Právě dokonalost úpravy povrchu nás přesvědčila o vhodnosti technologie používané společností Q-fin. Odjehlené díly mají nejen krásně oblé hrany bez nejmenších náznaků ostrosti, ale také naprosto čistý povrch bez viditelných stop po broušení. Tak musí vypadat každý díl, se kterým se má ve výrobě dál pracovat.“

Reklama
Reklama
Reklama

Pekařské stroje

Benier Netherlands je součásti koncernu Kaak Group, výrobce průmyslových pekáren na klíč. Výroba Benieru je specializována na dodávku strojů a automatických linek pro přípravu a zpracování těsta. Téměř všechny komponenty jsou vyráběny uvnitř koncernu Kaak, kde je také každý rok zpracováno na 700 tun laserem řezaných nerezových plechů (140 tun nerezu je řezáno přímo v závodě Benier). „Všechny vyřezané díly přicházejí k dalšímu zpracování k nám,“ říká pan Wevers. „Vyrábíme komponenty pro potravinářský průmysl, což s sebou přináší velmi vysoké nároky na kvalitu zpracování povrchu každého jednotlivého dílu,“ dodává. Kvalitní povrch v potravinářském oboru znamená, že díl nesmí mít žádné ostré hrany po pálení nebo vysekávání, žádné stopy po broušení. To znamená, že každý díl musí být pečlivě odjehlen a hrany musejí být nepatrně zaobleny. Jak rostou nároky zákazníků, roste i potřeba nahradit ruční práci spolehlivým strojním opracováním, jenž dosahuje spolehlivějších výsledků.

Testování ve znalostním Centru

Dodání nových strojů předcházelo rozsáhlé výběrové řízení, zaměřené nikoliv na formální stránku věci, ale na skutečně důsledné testování různých strojů od různých výrobců. „Protože jsme již měli vážné pochybnosti o obecné schopnosti strojů opracovat díly bez viditelných stop po broušení, prováděli jsme zkoušky sami vlastníma rukama, na našich vlastních dílech. Velké obavy, že nebudeme schopni ekonomicky odstranit stopy po broušení tryskáním, rozptýlili poradci společnosti Q-fin, kteří nás v krátkém čase naučili nastavit stroje Q-fin tak, aby žádné stopy po broušení nemusely být odstraňovány.“ Při správném nastavení stroje odjehlovací proces povrch dílů vůbec nepoškrábe a není potřeba žádných dalších operací.

Výborné výsledky v odjehlování a srážení hran, kterých dosahuje stroj Fierde XL 200, vedly společnost Benier Netherlands k nákupu stroje F1200 pro opracovávání větších dílů.

Rychlé výrobní časy

Vysoce kvalitní odjehlení a jemné zakulacení hran výpalku není jedinou konkurenční výhodou strojů Fierde 200XL a F1200. Pan Wevers hovoří o stroji Fierde jako o přísně účelovém, konstrukčně čistém a spolehlivém stroji, který dělá přesně to, k čemu byl určen. Na rozdíl od všelijak programovatelných konstrukcí se složitým počítačovým řízením umějí stroje Q-fin dosáhnout výborných výsledků nejen na venkovních, ale i na vnitřních konturách dílů, což není vůbec obvyklé, ale pro finálního zákazníka je to velmi důležité.

Velmi důležité jsou také krátké výrobní časy dané velikostí stroje. V případě společnosti Benier je více jak 80 % dílů užších než 200 mm, proto byl nejprve zakoupen odjehlovací stroj Fierde 200 XL, který je speciálně vyvinut pro velmi rychlé opracování malých dílů. Je vybaven vakuovým systémem unášecího pásu, který zajišťuje spolehlivé upnutí i velmi malých dílů a jejich rychlé opracování bez nebezpečných kolizí. Fierde je standardně vybaven speciálně vyvinutou technologií nastavení výšky kartáčových a brusných prvků, jež je zárukou snadného a rychlého seřízení stroje operátorem. Díky nezávislému nastavení vzájemných rychlostí a tlaků jak kartáčů, tak pásu lze jednoduše dosáhnout všech požadovaných výsledků. Pan Wevers k tomu poznamenává: „Stroj má relativně krátký unášecí pás, což je pro nás důležité, můžeme tak v krátkém čase zpracovat neobvykle vysoké množství dílů, a to i když chceme opracovat postupně obě strany obrobku.“

Vnitřní prostor stroje Fierde F1200

Benier záměrně objednal nejdříve stroj pro menší díly nejen proto, že jsou malé díly zastoupeny nejvíce, ale také proto, aby stroj otestoval v těžkém provozu při velkém zatížení. „Výkon stroje i kvalita opracování byly i při měnícím se zatížení neměnné jako skála, proto jsme také ihned objednali druhý stroj Fierde 1200 pro odjehlování, zaoblování a leštění povrchů velkých dílů, který dokáže díky silnému vakuovému upnutí opracovávat i neželezné kovy do šířky dílu až 1 200 mm,“ dodává Wevers.

Ukázka odjehleného výpalku s jemně zakulacenými hranami

Detail na brousicí kartáče stroje Fierde XL 200

Lokální partnerství

Joost Wevers oceňuje zejména podporu, kterou poskytuje Jeroen Carmiggelt ze společnosti Carmitech, jež je odpovědná za prodej strojů v Nizozemsku. „Kombinace praktických testů na našich dílech ve spojení s doporučením, jak nakupovat a používat brusné materiály, nás nakonec přesvědčila přejít z problematického ručního broušení, odjehlování a leštění ke strojní finalizaci dílů. Naše obavy z nákladovosti strojního opracování dílů se ukázaly jako zbytečné. Spotřeba abraziva je díky velmi intuitivnímu seřízení stroje, při kterém obsluha prakticky nemůže udělat chybu, nečekaně nízká. Dnes dosahujeme při finalizaci výpalků vysoké finanční úspory a nesrovnatelně vyšší kvality, o rychlosti zpracování a navýšení kapacit nemluvě,“ uzavírá pan Wevers.

Q-fin

Josef Chromý

info@exinco.cz

www.exinco.cz

Reklama
Vydání #1,2
Firmy
Související články
Prestižní ocenění Zlatá medaile

Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

Brousicí centrum pro hospodárnou výrobu

Brousicí centrum UW II F od firmy Saacke v mnoha detailech předčí očekávání svých zákazníků. Z hlediska výkonnosti, velikosti a hmotnosti se řadí mezi již zavedené typy brusek UW I F a UW I D a vytváří tak ideální podmínky pro maximální přidanou hodnotu.

Produktivní vrtání otvorů do hliníku

Výrobci automobilů produkují čím dále více dílů z hliníku s cílem snížit hmotnost vozidel i spotřebu paliva. S ohledem na tuto tendenci je proto jasné, že vzniká poptávka po vrtácích použitelných pro výrobu otvorů ve součástkách z hliníkových slitin. Musí být zároveň schopny zajistit vysokou produktivitu, nízké náklady na otvor, dlouhou a konzistentní životnost, vysokou opakovatelnost i bezpečnost procesů.

Související články
Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace ve srážení hran velkých ozubených kol

Chamfer Contour Milling skýtá výrobcům velkých ozubených kol pro nákladní automobily flexibilní a hospodárný proces pro jejich stále důležitější operace zkosení hran / odstraňování otřepů.

Automatizovaná upínací technika

Optimalizované technologie a procesy zajišťují ve výrobních firmách stále větší produktivitu. To platí i pro centrické svěráky, které se používají například pro stacionární upínání kulatých a čtvercových obrobků na nejrůznějších obráběcích strojích.

Univerzální brusky pro broušení na kulato

Úzké tolerance a obtížně obrobitelné materiály - pro hospodárnou výrobu velmi přesných válcových obrobků vertikálním, vnějším a vnitřním broušením na kulato je zapotřebí pokroková strojní technologie. Společnost Okamoto nabízí široké portfolio řešení, která vyhovují všem požadavkům průmyslové výroby. Příkladem jsou univerzální CNC brusky IGM4VSP a UGM5V, které při broušení na kulato dosahují přesností v řádu mikrometrů.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Řezné kapaliny zvyšují výkonnost při soustružení závitů

Závity jsou strojně obráběné prvky, se kterými se lze běžně setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. A přesto, že se soustružnické závitořezné operace využívají už celá desetiletí, stále ještě se daří dosahovat v tomto procesu pokroků, zejména pokud jde o problematické materiály, jako jsou korozivzdorné oceli, žáruvzdorné slitiny (HRSA) nebo titan. Jako příklad lze uvést vývoj soustružnických závitořezných nástrojů, které jsou opatřeny přívodem řezné kapaliny z horní i ze spodní strany, jehož kombinovaná přesnost přináší prodloužení životnosti nástroje a zvýšení kvality závitů a otevírá potenciál pro použití vyšších hodnot řezných parametrů. Tento pozitivní vliv ještě více vyniká při obrábění problematických materiálů.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Chytré měření upínací síly

Společnost Kelch uvede ve 3. čtvrtletí 2018 na trh novou generaci přístroje Safecontrol 4.0. Osvědčený systém měření upínací síly ve vřetenu obráběcího stroje je kompletně přepracován a poskytuje nyní uživatelům prostřednictvím vlastní aplikace maximální flexibilitu. Další výhodou je vysoká spolehlivost a v neposlední řadě moderní ergonomický design a jednoduché ovládání.

Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Výsledky spolupráce akademické sféry s průmyslem

Pracovníci Ústavu výrobních strojů systémů a robotiky z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně usilují o těsné sepjetí školy s praxí, které nelze realizovat jinak než úzkou spoluprací s průmyslem. V předchozích vydáních MM Průmyslového spektra jsme avizovali, že budeme technickou veřejnost informovat o konkrétních výsledcích naší spolupráce. Zde jsou první poznatky.

Zrod (a znovuzrození) břitové destičky

Prakticky veškeré výrobky z kovů se obrábějí pomocí břitových destiček – ať už se jedná o letecký průmysl, výrobu energetických zařízení, nebo oblast spotřebního zboží. Břitové destičky jsou využívány ve velkém měřítku a pro širokou škálu aplikací, od frézování masivních bloků motorů a tvarového obrábění forem využívaných výrobci sportovní obuvi až po obrábění číselníků. Seznam požadavků na břitové destičky je dlouhý: vysoká odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost, vysoké rychlosti úběru kovu a maximální spolehlivost, a to i v náročných podmínkách, jako jsou složité dráhy nástrojů nebo hluboké dutiny, špičková výkonnost při obrábění za sucha i za mokra a vynikající kvalita obrobené plochy při dodržení přísných tolerancí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit