Témata
Zdroj: Stroje JMK

Laserové popisování s množstvím výhod

Programovací software pro popisování Magic Mark od firmy ACI Laser je rozhraním mezi uživatelem a laserovým systémem. Proto hraje významnou roli při rozhodování před objednáním.

Reklama

Magic Mark obsahuje všechny funkce potřebné pro práci s ruční laserovou pracovní stanicí i pro integrovaná řešení. Firma ACI vyvíjí popisovací software stejně jako všechny lasery a řešení na klíč dle přání zákazníka, který má požadavek zvládnout potřebné úkoly „u sebe doma“.

Software ovládá kompletní laserové zařízení a umožňuje vytváření obsahu pro značení, jako jsou obrázky, texty nebo kódy, jednoduchým kliknutím myši. Přitom je software vytvořen tak, aby byla práce s ním snadná a intuitivní. Jednoduché ovládání umožňuje i nezkušeným uživatelům PC rychlé vytváření komplexních popisovacích programů.

Dalším benefitem je též možnost instalace na všech standardních počítačích se systémem Windows bez ohledu na laserové zařízení – šablony popisování a programy lze také vytvářet a testovat offline.

Jednoduché ovládání Magic Mark umožňuje i nezkušeným uživatelům PC rychlé vytváření komplexních popisovacích programů. (Zdroj: Stroje JMK)

Výhody standardizace

Software Magic Mark V3 umí pracovat  s objekty a pro práci není potřeba CAD jádro. Výhoda je v tom, že konstruktér může např. pracovat ve vlastních programech a vytvářet šablony, které pak jen budou importovány do Magic Mark. Také je možné návrhy (např. při práci s typovými štítky) exportovat jako PDF s vysokým rozlišením ze softwaru. Zaměstnanci se tak nemusí přizpůsobovat softwaru třetích stran a učit se jeho používání, ale mohou pracovat nadále ve svých programech.

Magic Mark může na jedné straně sloučit grafická a obrazová data z různých zdrojů a uložit je do souboru laserové šablony bez nutnosti odkazu na zdroj souboru. Na druhé straně mohou být data zpracována a ukládána na úložiště, takže lze při práci použít explicitní zdroje dat.

Magic Mark používá standardní fonty písma instalována v počítači (tff a otf), to znamená, v případě použití interního písma není nutná žádná konverze.

Reklama

Výhody univerzálnosti formátu

Soubory s popisky od Magic Mark budou uloženy jako soubory XML, takže jejich obsah bude možné číst pomocí standardních programů jako editor systému Windows nebo Visual Studio. Programátoři tak mají možnost vytvářet a upravovat soubory s popisky mimo Magic Mark. Tím bude ušetřena jedna fáze práce, mezi odděleními jsou jasná rozhraní, malá pracovní zátěž a krátké vzdálenosti.

Výhody kompatibility a údržba

Look & Feel programového rozhraní Magic Mark nebyl ve své základní struktuře změněn – byly provedeny pouze současné úpravy. To snižuje úsilí o školení a zjednodušuje uvedení do provozu po nových instalacích nebo aktualizacích. I tady existuje vysoká kompatibilita s předchozími verzemi softwaru. K tomu je údržba popisovacího softwaru snadná, protože není vázána na laserové zařízení, ale provádí se nezávisle na zařízení. Pravidelné aktualizace softwaru obsahují softwarová technické zlepšení v řízení a provádění procesů značení, tak jako i nové funkce, které usnadňují aplikaci a rozšiřují spektrum výkonu laserových popisovacích systémů. Dle potřeby je možné integrovat vybrané užitečné PlugIns pro rozšíření funkcí softwaru.

Výhody externího řízení

Popisovací software Magic Mark je také možné snadno externě ovládat a automatizovat. Pro uživatele lze vytvořit vlastní uživatelské rozhraní, které je zaměřeno na příslušnou úlohu nebo proces popisování. Přitom mohou být např. skryty nepoužívané ovládací prvky. Takové náhledy specifikované pro obsluhu lze vytvářet pomocí interního Magic Mark Basic Script nebo prostřednictvím externích C# aplikací, a zjednodušit tak obsluhu procesů, např. snížení náročnosti školení při obměně obsluhy.

Vydání #7, 8
Kód článku: 230708
Datum: 28. 06. 2023
Rubrika: Produktový článek / Lasery
Autor:
Firmy
Stroje JMK

Kroměřížská firma vznikla v roce 2008 na základě předchozích zkušeností majitele firmy v oblasti prodeje strojů a brzy se etablovala na trhu s nabídkou prodeje strojů i kompletních technologií se zaměřením na dodávku projektů na klíč.
Firma na českém trhu zastupuje řadu německých výrobců strojů, přičemž se specializuje na dvě hlavní oblasti. V oblasti broušení je jejím hlavním partnerem společnost Ulmer Werkzeugschleiftechnik, která vyrábí brusky značky Reinecker. Dále firma dodává přesné brusky na plocho od společností Elb-Schliff Werkzeugmaschinen, Lapmaster Wolters a dalších, polotovary z tvrdokovu od firmy PCG a brusné kotouče od firmy Dr. Müller Diamantmetall. Druhou hlavní oblastí působení jsou stroje na výrobu forem a nástrojů. V tomto oboru společnost Stroje JMK zastupuje například výrobce vysokorychlostních frézek Röders a výrobce strojů na elektroerozivní hloubení Zimmer + Kreim.

Firma klade důraz na budování trvalých a pevných vztahů založených na kvalitní komunikaci mezi dodavatelem a konečným zákazníkem, na technické podpoře před dodáním stroje, ale i na kvalitním poprodejním servisu a poradenství.

Číst dál
ACI Laser

Jedním z předních výrobců značících laserů je firma ACI Laser, kterou v České a Slovenské republice zastupuje firma Stroje JMK.

Společnost ACI Laser byla založena v roce 1999. Vyvíjí, vyrábí a prodává laserové systémy pro efektivní a přesné laserové popisovánímateriálů v průmyslovém odvětví. Již 20 let přesvědčuje zákazníky inteligentními a intuitivními řešeními. Laserové systémy se vyznačují nízkou spotřebou energie, vynikajícím poměrem ceny a výkonu a extrémní životností.

O úspěchu ACI Laser svědčí více než 5 000 instalovaných systémů po celém světě. Zaměření na potřeby trhu zajišťuje neustálý další vývoj produktů. Přínos pro zákazníka je vždy v popředí zájmu. Zákazníci jsou nejen uživateli, ale také poskytují důležité podněty pro inovativní řešení.

Číst dál
Související články
Výrobní laserové technologie

Výrobní laserové technologie lze dělit mnoha způsoby-, podle použitého výkonu, délky pulzu nebo interakce s materiálem. Nejjednodušší způsob rozdělení laserových technologií je do tří skupin: dělení a odebírání materiálu, spojování materiálu a úprava povrchu materiálu. Vzhledem k rozmanitosti využití laseru není toto dělení zcela jednoznačné a existuje několik dalších technologií, které se nacházejí mezi těmito kategoriemi.

Přestaneme vyrábět a budeme tisknout?

3D tisk (AM – Additive Manufacturing) je obor, který přes svou krátkou historii překvapuje v mnoha ohledech – efektivitou, praktičností, flexibilitou... Jeho využitelnost jako technologie roste téměř exponenciálně, a přitom ale trochu utajeně.

Stroje v pohybu – Sledování zásilek na dálku

Takzvaný internet věcí (IoT) nabízí mnoho možností. Základem této technologie je bezdrátová komunikace velkého počtu autonomních zařízení prostřednictvím datových sítí, jež jsou navrženy tak, aby datový přenos spotřeboval co nejméně energie. Toho využívají i moderní sledovací jednotky (lokátory), které mohou díky energetické úspornosti pracovat i několik let bez dobíjení baterií.

Související články
Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

Projekt Resindustry: Digitální továrna

Dornbirn je největším městem rakouské spolkové země Vorarlberg, nacházející se na jejím nejzápadnějším cípu, co by kamenem dohodil od romantické procházky podél Bodamského jezera a na dohled zasněženým kopcům rakouských, italských i švýcarských Alp. Krom nádherné panoramatické restaurace s visutou vyhlídkou nad městem ve výšce 976 m n. m. je zde také muzeum automobilů Rolls-Royce, a především univerzita FH Vorarlberg, která se na počátku března tohoto roku stala místem setkání mezinárodního projektu RESindustry (www.interregeurope.eu/resindustry/) zaměřeného na výzkum a výměnu zkušeností v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie v průmyslu.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Fotonika - klíč k technologickému rozvoji

Vynález laseru, optických vláken a polovodičových optických součástek výrazně zvýšil význam využití optiky pro moderní technologie. Byl to také impulz pro rozvoj mladého vědního oboru – fotoniky –, který se zabývá vlastnostmi a metodami využití fotonů. Místem, kde si odborníci z těchto tří na sobě závislých oborů – optika, elektronika a fotonika – sdělují svá know-how a sdílejí své úspěchy, se každoročně stává nejvýznamnější světový veletrh optických a laserových technologií Laser World of Photonics. I letos jej koncem června na mnichovském výstavišti doprovázel světový kongres World of Photonics congress.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit