Témata
Reklama

Motek 2011

Ve dnech 10. až 13. října přivítal své návštěvníky na stuttgartském výstavišti mezinárodní veletrh montážní, manipulační a automatizační techniky - Motek. Jeho 30. ročník proběhl společně s mnohem komornější, ovšem úzce specializovanou přehlídkou Bondexpo - mezinárodním veletrhem technologií průmyslového lepení.

Obecně by se o Moteku dalo říci, že je jedním z oněch „pracovních“, nepříliš okázalých veletrhů, který ovšem dokáže představit až neuvěřitelně širokou nabídku produktů a komponent určených v tomto případě hlavně pro konstrukci mechanismů pro manipulaci s výrobky na automatických linkách či pro pohyb vůbec. Návštěvníci z oboru tak mají na jednom místě řadu příležitostí k prohlídce a porovnání nejrůznějších řešení. To je ostatně smyslem každého renomovaného veletrhu a současně jeho perspektivou do budoucna i v době, kdy je zvykem všechno hledat na internetu.

Reklama
Reklama
Reklama
Pohled do části expozice letošního Moteku

Návštěvnický rekord

Jak uvádí pořádající veletržní společnost P. E. Schall, 30. Motek se svými 36 852 návštěvníky z 96 zemí přinesl návštěvnický rekord, a to navzdory neutichajícím spekulacím o pokračování krize. Oproti loňskému ročníku je jeho návštěva o 18 % vyšší. Co se týká počtu vystavovatelů, na Motek přijelo 945 vystavovatelů z 21 zemí (800 z Německa, 42 ze Švýcarska, 22 z Itálie; z Asie bylo nejvíce vystavovatelů z Tchaj-wanu – 16; ze Slovenska se zúčastnil jeden a z ČR žádný), k čemuž je ještě třeba připočíst 106 vystavovatelů z 9 zemí na Bondexpu. Oba veletrhy dohromady zabraly plochu 63 800 m2, tedy přibližně polovinu nového stuttgartského výstaviště.

Bionický manipulátor s chapadly DHDG

Expozice společnosti Festo

Přesto bylo možné na výstavišti slyšet i češtinu, a to mimo jiné i díky leteckému zájezdu, který pro své nejvýznamnější zákazníky přichystala česká pobočka společnosti Festo. Společnost Festo, která ostatně sídlí v nedalekém Esslingenu, totiž patří k nejvýznamnějším vystavovatelům Moteku. Její expozice byla v souladu se zaměřením veletrhu specializována právě na oblast manipulace s materiálem. Mezi exponáty nechyběla například různá provedení chapadel. Právě oblast standardních chapadel DHxS prošla výraznou inovací, jejímž cílem je zvýšení přesnosti a bezpečnosti úchopu. Chapadla se vyznačují kompaktní konstrukcí a jsou k dispozici v několika provedeních jako paralelní, tříbodová, radiální a úhlová. Letošní novinkou jsou také adaptivní chapadla DHDG, která byla vyvinuta pro bionický manipulátor, jehož konstrukční provedení připomíná sloní chobot. Adaptivní chapadla jsou velmi lehká a jejich tvar se dokáže přizpůsobit tvaru předmětu, sevření je přitom velmi šetrné a bezpečné.

Expozice budoucnosti

Nástup virtuální reality?

Na závěr bych se ještě zmínil o jedné expozici, která byla mezi ostatními poněkud výjimečná. Jednalo se o představení interaktivní prezentační techniky na bázi virtuální reality nazvané Expo 4D, kterou představily společnosti ICIDO a Messebau Keck. Vnitřek stánku ve tvaru černé kostky obsahoval malý promítací sál, v němž si diváci vybavení speciálními brýlemi mohli prohlédnout z různých stran realistický model výrobní linky, to jest ve 3D. Čtvrtý rozměr pak poskytlo ovládání softwaru, díky němuž bylo možné například předvést funkci zařízení, podívat se dovnitř, zneviditelnit některé díly nebo sestavy, provádět interaktivní řezy sestavou stroje či třeba představit výměnu celků při údržbě. Přitom všem se divák mohl ke stroji v měřítku 1:1 postavit a téměř si na něj sáhnout. Smyslem prezentace bylo představení možností a výhod, které virtuální realita nabízí vystavovatelům při prezentaci rozměrných veletržních exponátů.

Vstupní část nového výstaviště ve Stuttgartu

31. ročník veletrhu Motek společně se 6. ročníkem veletrhu Bondexpo se budou konat ve Stuttgartu opět za rok, od 8. do 11. října 2012.

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 111114
Datum: 22. 11. 2011
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Autor:
Firmy
Související články
Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

MSV ve znamení sofistikovaných řešení

Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

MSV ve znamení speciálních nástrojů

Na naše otázky tentokrát odpovídá Vavřinec Pečinka, majitel společnosti ANAJ Czech.

Související články
Budoucnost průmyslových technologií objevíte v Brně

Nadcházející 62. Mezinárodní strojírenský veletrh ukáže ještě více z digitalizace průmyslu, přičemž jeho nosným oborem bude tradičně obrábění a tváření. Očekává se návštěva 80 tisíc odborníků z více než 1 600 firem. Veletrh proběhne od 5. do 9. října 2020 na brněnském výstavišti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV ve znamení monitorovacích zařízení i výroby plastů

Na naše otázky tentokrát odpovídají Ing. Jakub Červeň Sales Manager firmy 4dot a Ing. Markéta Havlíková marketing a komunikace A.M.

Průvodce světem technologických inovací

Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

Düsseldorf pro klíčové hráče oborů drátů a trubek

Nová multifunkční hala pro 10 tisíc lidí, která je letošní novinkou veletrhů wire a Tube, ale i nesčetné zajímavosti z oborů dráty, kabely, trubky a roury. To je příslib veletržního dua wire a Tube.

Nové technologie jako motor inovací - 2. část

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Düsseldorf se chystá na Káčko

K Düsseldorf - tento název je již 67 let symbolem největšího světového setkání v oblasti průmyslu plastů a kaučuku. Každé tři roky se v Düsseldorfu scházejí vystavovatelé a návštěvníci ze všech kontinentů, aby se seznámili s nejnovějšími výsledky vývoje v tomto dynamickém a inovativním průmyslovém odvětví.

Řezné nástroje v Brně

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je letos netrpělivě očekáván mimo jiné i zájemci o novinky a trendy v oblasti řezných nástrojů, materiálů a jejich povlaků pro obrábění, stejně jako například v oblasti maziv či řezných kapalin.

Téma budoucnosti: Aditivní výroba

Aditivní výroba je velkým tématem budoucnosti. Klasické výrobní technologie stále více nahrazuje trojrozměrný tisk, který se již dnes úspěšně používá v mnoha náročných průmyslových oborech.

Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

Budoucnost textilního průmyslu

Přední světoví odborníci ze světa technologií na zpracování textilu a pružných materiálů se ve dnech 14.–17. května sejdou v německém Frankfurtu. Jako tradičně bude i letos cílem jejich cesty veletrh Texprocess.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit