Témata
Reklama

Roboty na vsi

Když se řekne „robotická aplikace“, většina z nás si podvědomě vybaví automobilku či nějakou větší firmu někde v průmyslové zóně, nebo alespoň subdodavatele pracujícího pro automobilový průmysl. Jenže to může být i úplně jinak.

Pavel Marek

Patří mezi klíčové osobnosti časopisu MM Průmyslové spektrum, kde řadu let zastával pozici odborného redaktora. Je absolventem strojní fakulty ČVUT v Praze. Po ukončení studia pracoval v Poldi SONP Kladno v závodě Doprava, poté jako konstruktér a projektant ve společnosti ČKD Lokomotivka. Pro MM Průmyslové spektrum pracoval od roku 1999 do roku 2021.

Hrdly jsou malá vesnice s asi třemi stovkami obyvatel, která leží nedaleko Litoměřic a Roudnice nad Labem a správně je součástí města Bohušovice nad Ohří. V Hrdlech kdysi sídlil podnik Oseva, jehož areál koupila potravinářská společnost Emco a po jeho rekonstrukci zde v roce 2006 postupně zahájila výrobu křupavých a sypaných müsli, ovesných kaší, sušenek a nejnověji bezlepkových tyčinek.

Společnost Emco založil v roce 1990 Zdeněk Jahoda za účelem dovozu potravinářských výrobků. Záhy se však začal zabývat myšlenkou vlastní výroby a po několika letech příprav firma v roce 1999 otevřela svůj první výrobní závod v Bohumíně. V roce 2003 začíná své výrobky exportovat a výroba se rozvíjí natolik, že kapacita původního závodu přestává postačovat, což vedlo k zahájení výroby v Hrdlech v roce 2006. O dva roky později Emco zakupuje v jihočeských Vřescích mlýn na výrobu ovesných vloček, které jsou jednou ze základních surovin. V roce 2014 byla v areálu závodu v Hrdlech otevřena nová výrobní hala a původní závod v Bohumíně byl uzavřen. To již společnost exportuje prakticky do celého světa. K hlavním odběratelům patří Slovensko, Rusko, Rakousko, Chorvatsko, Dánsko, USA, Venezuela, Egypt a řada dalších zemí. V roce 2015 byla v nové hale v Hrdlech uvedena do provozu automatická linka na výrobu bezlepkových tyčinek, které jsou úspěšné mimo jiné v USA.

Reklama
Reklama
Reklama
Pohled na linku pro výrobu bezlepkových tyčinek. Foto: Emco

Jak se co dělá

Výrobní postupy jednotlivých výrobků nám ve stručnosti představil ředitel výroby Ing. Radek Zeman. Tak například při výrobě křupavého müsli je základem těsto z ovesných vloček a extrudátů a z dalších surovin, které mu dávají chuť. Spojení těsta je zajištěno pomocí cukrového roztoku a řepkového oleje. Nejprve se rozmíchá v míchačce a pak se peče v tenké vrstvě v kontinuální peci. Upečené těsto se rozdrtí na hrudky, přidá se ovoce, ořechy, čokoládové pecky apod. a výrobek se zabalí. Naproti tomu u sypaného müsli se nepřidává žádný cukr a většinou ani nic pečeného. Vločky se smíchají s ingrediencemi a naváží se na cílovou hmotnost. Podobně probíhá výroba ovesných kaší. Vtip je zde v tom, že zrno ovsa se před vločkováním rozřízne na dva až čtyři kousky. Vzniknou tak malé vločky, které jsou nasákavější, Součástí receptury je dále sušené mléko a různé atraktivní ingredience. Po zalití směsi horkou vodou vzniká kaše.

Dalším výrobkem jsou sušenky. Těsto z míchačky se lisuje ve formách lisovacího válce a 8 minut se peče. Upečené sušenky se ručně naskládají do plastových vaniček a následuje balení. V současnosti je zpracováván projekt automatizace této části výroby prostřednictvím robotizace, což by díky úspoře zaměstnanců pomohlo rozšířit výrobu. „Aktuálně sušenky pečeme na dvě směny. Přitom bychom potřebovali pracovat ve třísměnném provozu, ale nemáme dostatek lidí,“ vysvětluje vedoucí výroby Jiří Hopp.

Dvojice vysokorychlostních delta robotů Fanuc M-2iA/3SL na lince pro výrobu bezlepkových tyčinek

Linka na výrobu bezlepkových tyčinek

Nejnovější velkou firemní investicí je automatická linka na výrobu bezlepkových tyčinek. Skládání hotových zabalených tyčinek do většího balení zde obstarávají dva vysokorychlostní delta roboty M-2iA od společnosti Fanuc.

Bezlepkové tyčinky se vyrábějí buď ovocné, nebo oříškové. U ovocných se sušená jablka a rozinky spolu s dalším ovocem rozmělní a ze vzniklé hmoty se vytvoří tzv. lem (tj. pás) těsta, který projde chladicím tunelem, a pak se nařeže na jednotlivé tyčinky, které se zabalí. U oříškových tyčinek se oříšky spojí sirupem spolu s extrudovanými bezlepkovými obilninami a semínky a opět se vytvoří lem těsta, z něhož se nařežou tyčinky, které se případně podlijí čokoládou a zabalí. Během výrobního procesu se vše důkladně kontroluje. Na závěr je tyčinka v obalu zkontrolována rentgenem, aby byla vyloučena přítomnost cizích částic ve výrobku, a současně se z jejích rozměrů zjistí hmotnost. Tyčinky, které by nesplnily požadavky, jsou ihned vyřazeny.

Jednotlivé zabalené tyčinky pak putují dopravníkem až do klece s dvojicí delta robotů a seřadí se na definované pozici, odkud je roboty převezmou a skládají do krabiček. Ty obvykle obsahují 3 nebo 5 kusů tyčinek, v případě displejů pro obchody 20 nebo 30 kusů tyčinek. Další stroj pak tyto krabičky zabalí a hotové výrobky se mohou vydat na cestu k zákazníkům.

Dopravník s tyčinkami mířícími do robotické buňky

Instalace robotů

Při plánování výrobní linky na bezlepkové tyčinky začal majitel společnosti zvažovat i nasazení robotů. Hlavní motivací v tomto případě nebyla ani tak návratnost, resp. ekonomické úspory, neboť prvotní investice do robotů byla poměrně vysoká, ale hlavně úspora zaměstnanců, jejichž nedostatek limituje výrobní kapacity společnosti. V neposlední řadě pak zde byla možnost díky moderní výrobní technologii posunout výrobu na novou, vyšší úroveň. I tak samozřejmě bylo všechno třeba důkladně ekonomicky a kapacitně propočítat. V interním výběrovém řízení na dodávku výrobní linky zvítězila česká společnost Viking Mašek, která podala nejvýhodnější nabídku z technického i ekonomického hlediska. V oblasti robotů byla subdodavatelem společnost ARC-Robotics, která je systémovým integrátorem robotů Fanuc.

Samotná instalace linky a robotů na místě proběhla poměrně rychle, víceméně v řádu dnů, úplné odladění však trvalo déle, celkově se jednalo až o měsíce. „Řešil se především program, u kterého bylo třeba odladit, v jakém místě a čase má robot být a za jak dlouho se má přesunout do druhého místa, a zároveň bylo nutné zkoordinovat přísun tyčinek. V mechanické části se zase ladil bezpečný a spolehlivý úchop při manipulaci s tyčinkami,“ přibližuje začátky provozu Jiří Hopp. V současnosti jsou již všechny „dětské nemoci“ odstraněny a zařízení funguje zcela spolehlivě. Provoz celé linky zabezpečuje podle aktuálního typu výrobku 12 až 15 pracovníků, z toho osm kmenových.

Zabalené tyčinky roboty přeskládají do krabic.

Další plány

Získané pozitivní zkušenosti s robotizací vedou k novým projektům. V plánu je zmíněná automatizace balení sušenek, která by díky úspoře pracovníků při obsluze linky umožnila zavedení třetí směny. Tímto opatřením by se kapacita výroby zvýšila o 50 %. Navíc by při robotické obsluze bylo možné zvýšit výkon linky o dalších 10 %.

Přísné předpisy

Samozřejmě že jsme si nejen popovídali s vedoucími pracovníky provozu, ale také jsme se zašli podívat do výroby. V potravinářském provozu ale panují přísné hygienické předpisy, a tak jsme takové věci jako hodinky, případně řetízky nebo dámy i náušnice museli ponechat v zasedačce. Po umytí a dezinfekci rukou jsme obdrželi bílý ochranný oděv i s čepicí a vousatí pánové navíc ještě speciální roušku. Prošli jsme částí provozu, kde se zpracovávají ovesné vločky, a než jsme vstoupili do haly, v níž se vyrábějí bezlepkové potraviny, museli jsme se znovu převléknout, tentokrát do barevného. Předpisy jsou opravdu přísné a normy neúprosné.

Společnost Emco vlastní řadu certifikátů, jako BIO (produkty ekologického zemědělství), BRC (systémy vysokého standardu v potravinářských provozech), GF-CR (pro bezlepkové müsli směsi), IFS (týká se bezpečnosti výrobků a dodržování legislativních požadavků), ISO (systém analýzy nebezpečí) a Kosher (pro produkty splňující židovské předpisy o stravování a vyráběné pod dohledem rabína).

Základní technické informace o použitém robotu M-2iA/3SL:
• počet os robota: 4;
• dosah: 1 130 mm;
• nosnost: 3 kg.

Řada delta robotů M-2 je určena pro vysokorychlostní manipulaci s malými díly. Díky variabilní montážní poloze a univerzálnosti srovnatelné s lidskou rukou nabízí prakticky nekonečnou flexibilitu. Dodává se v několika provedeních s až šesti osami. Velký dosah a standardní třída ochrany IP69K jsou základem ideálního řešení pro vyšší produktivitu v čistých provozech a v mokrém prostředí.

Pavel Marek, Hrdly

pavel.marek@mmspektrum.com

www.fanuc.eu/cz/cs/roboty/stránka-filtru-robotů/řada-m2

www.emco.cz

Reklama
Související články
Položení základního kamene nové budovy FANUC

V pondělí 21. října byl na staveništi v areálu Nord Parku v Praze-Horních Počernicích symbolicky položen základní kámen nové budovy společnosti FANUC Czech. Za necelé dva roky se sem firma přestěhuje ze svého stávajícího sídla v pražské Libni.

Seminář japonské techniky

Tradičně v předprázdninovém čase pořádá společnost FANUC Czech pro své stávající a potenciální zákazníky seminář, kde vedle tradiční japonské filozofie firmy (co nejširší komponentová soběstačnost) představuje produktové potfolio v celé své šíři, a samozřejmě prezentuje novinky za poslední období, a v neposlední řadě poskytuje praktické rady uživatelům. Nejinak tomu bylo v Humpolci ve Fabrika Hotel, kam opět po roce zavítalo na čtyřicet zájemců.

Roboty pomáhají ve výrobě televizorů

Automatizace výroby prostřednictvím průmyslových robotů dnes již není výsadou automobilového průmyslu. Naopak, stává se stále dostupnější širokému okruhu velkých i malých výrobních společností. Robotizace tak zasahuje do nejrůznějších oborů a o zajímavé aplikace zde není nouze. Letos na jaře naše redakce obdržela pozvání společností FANUC a Panasonic do výrobního závodu v Plzni, kde jsme si společně s dalšími novináři několik takových aplikací mohli prohlédnout na vlastní oči.

Související články
Přehlídka novinek v robotizaci

Společnost FANUC Czech ve svém sídle v Horních Počernicích na přelomu letošního května a června uspořádala tradiční akci nazvanou Veletrh robotických příležitostí. Společně s 18 technologickými partnery a 15 systémovými integrátory hostitelé připravili přehlídku robotických řešení pro nejrůznější průmyslové aplikace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Veletrh robotických příležitostí

Ve dnech 18. a 19. května letošního roku uspořádala společnost FANUC Czech ve svých nových prostorách akci příznačně nazvanou Veletrh robotických příležitostí. Na akci se formou přednášek a expozic s praktickými ukázkami robotů a robotických technologií prezentovala nejen hostitelská firma, ale také 20 jejích partnerů. Na veletrh během dvou dní zavítalo 265 registrovaných návštěvníků ze 105 firem, pozvání jsme přijali také my.

Automatizační „majstrštyk“

Automobilový průmysl je kolébkou automatizace výroby, a tak není divu, že v tomto průmyslovém odvětví automatizace pokročila nejdál. I zde však existují úlohy, jejichž řešení je pořádně tvrdým oříškem a vyžaduje obrovskou dávku invence a perfektní souhru dodavatelů technologií té nejvyšší kvality. Jedním z takových unikátních řešení se mohou pochlubit v pardubickém závodě nadnárodní společnosti Ronal Group, která vyrábí litá kola.

Největší stánek na MSV v historii firmy

Společnost FANUC bude letos na MSV v Brně opět jedním z významných vystavovatelů. Impozantní stánek sice bude na tradičním místě v hale P, ale s jinou koncepcí a mnohem větší, než byli návštěvníci zvyklí vídat dříve.

Vysoká účinnost se stane novým standardem

Na říjnovém veletrhu EMO Milano 2021 společnost FANUC ukázala řadu nových a nedávno představených technologií, a to na svém stánku v hale 7. Prezident a generální ředitel FANUC Kendži Jamaguči odpovídá na otázky týkající se mimo jiné nejnovějších produktových inovací společnosti. Hovoří o zvýšeném zájmu o automatizaci, udržitelných výrobních zařízeních a vlastních chytrých továrnách této firmy.

Roboty zefektivňují výrobu a zvyšují výkon

Společnost Demo, významný výrobce farmaceutických řešení se sídlem v Řecku, se rozhodla automatizovat zakládání a vykládání v řadě procesů, které zahrnují sterilizaci plastových nádob a sáčků v zásobnících. Vzhledem k extrémním rozdílům v manipulačních operacích se zásobníky, sáčky a kontejnery bylo zřejmé, že bude zapotřebí široká škála robotů různých typů a velikostí.

Chytré továrny spoléhají na strojové vidění

Přechod výroby k „chytrým továrnám“ je trendem, který následují výrobci po celém světě. Jak je možné transformovat výrobní procesy pomocí digitálních dat, umělé inteligence a mobilních manipulačních systémů tak, aby byly splněny vysoce individuální požadavky zákazníků? Jedním z typů zařízení nezbytných pro tento účel jsou systémy vidění, které nabízejí obrovskou flexibilitu ve výrobním procesu a v posledních letech zažívají obrovský boom, zejména v kombinaci s robotickými aplikacemi.

Snadné propojení robotů a strojů

Aktuální trendy zvyšování efektivity a automatizace obráběcích strojů se dotýkají jakékoli výroby, od malých smluvních dílen až po velkosériové výrobce. Těchto cílů lze dosáhnout nejen implementací odolných, přesných a vysoce kvalitních výrobních zařízení, ale také použitím inovativních softwarových modulů. Ve skutečnosti mohou uživatelé vytvářet přidanou hodnotu díky jednoduché aktualizaci softwaru.

Nové kolaborativní roboty

Společnost FANUC Corporation, přední světový dodavatel CNC systémů, robotiky a tovární automatizace, představila nové kolaborativní roboty CRX-5iA, CRX-20iA/L a CRX-25iA. Jde o nejnovější přírůstky oblíbené řady lehkých kolaborativních robotů CRX, která dále zahrnuje již dříve představené coboty CRX-10iA a CRX-10iA/L. Výrobce prezentoval všech pět modelů CRX letos v březnu na mezinárodní výstavě robotů IREX v Tokiu a na virtuální výstavě IREX.

Chytré továrny a digitalizace průmyslu

Pojmy jako digitalizace, automatizace a robotizace průmyslu se v poslední době skloňují ve všech pádech. Jak to vypadá v praxi, na to jsme měli příležitost se zeptat pana Šiničiho Tanzawy, prezidenta a výkonného ředitele společnosti FANUC Europe. Tato společnost je předním dodavatelem CNC, průmyslových robotů a dalších prostředků pro automatizaci výroby.

Ideální partner ve výrobě

Nový, lehký kolaborativní robot CRX-10iA od společnosti FANUC nabízí extrémní spolehlivost, bezpečnost a snadné programování pro aplikace všech možných typů. Vývojáři při jeho konstrukci věnovali zvláštní pozornost nízké hmotnosti ramene, bezpečnosti a intuitivnímu ovládání.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit