Témata
Reklama

Šest nejčastějších nehod při práci ve výškách

07. 06. 2017

Pády z výšky jsou častou příčinou pracovních úrazů. V loňském roce evidoval Státní úřad inspekce práce přes 2400 úrazů zaviněných pádem z výšky. Mnohé z nich, bohužel, skončily tragicky – mezi smrtelnými úrazy figuruje pád z výšky v 63 %. Ve výškách přitom pracují stavební dělníci, energetici, kominíci, opraváři vlaků, umývači oken, pokrývači nebo strojníci. Odborníci na bezpečnost práce a prevenci pádu z výšek v technologické společnosti 3M definovali pět a jednu nejčastější nehodu při práci ve výškách.

„Povinnost zajistit bezpečnost při práci ve výškách mají nejen vedoucí pracovníci, ale ve vlastním zájmu by k ní měli přispívat i zaměstnanci. Práci ve výškách je nutné správně naplánovat. Zanedbání nutných povinností může mít katastrofální následky,“ upozorňuje Stephen Morris, tTrainingsSales mManager ve 3M. Jaké nehody se ve výškách stávají nejčastěji?

1. Pády z přenosného žebříku
Jednou z nejčastějších nehod, která se může přihodit při práci ve výškách, je pád z přenosného žebříku. Na vině stojí obvykle buď nesprávné zacházení se žebříkem, nedostatečné zajištění, nebo nevhodně zvolený žebřík.

2. Pády ze strojů a strojních zařízení

Do statistik pracovních úrazů výrazně přispívají také pády během montáže či údržby strojů. Často se totiž podceňují preventivní opatření bezpečnosti práce ve výškách, které se nepovažují za příliš velké. Avšak i pád z malé výšky, ale zato na tvrdý povrch, dokáže způsobit vážná zranění.

Reklama
Reklama
Reklama
Práce ve výškách vyžaduje kvalitní jištění


3. Propadnutí

Časté nehody způsobují i křehké povrchy, jako například vlnitý plech, střešní okna či dřevěné střešní krytiny. Ani zde se proto nevyplatí zanedbat příslušná opatření a opomenout křehké povrchy v bezpečnostním plánu vyhodnocující možná rizika. „Především se doporučuje raději se přístupu k těmto povrchům vyhnout. Pokud je ale však nezbytně nutné pracovat v jejich těsné blízkosti (za což se většinou považuje vzdálenost do 2 metrů), jsou zapotřebí příslušná ochranná opatření - – obvykle se využívá ochranné zábradlí, zadržovací systém nebo vybudování výstražných závor,“ radí Stephen Morris ze 3M.

4. Pády z nezajištěných střech
Všechny střechy a plošiny by měly mít na svých okrajích zabezpečení. Pokud se na vyvýšených plošinách přímo nepracuje a pracovníci se pohybují v okolí, měly by se použít alespoň alternativní metody – dočasné zábradlí, bezpečnostní značení nebo zadržovací systémy.

5. Pády z pevně zabudovaného žebříku
I v případě žebříku pevně zabudovaného do stavby se rizikům nehody nelze vždy vyhnout. Tyto žebříky bývají někdy vybavené ochranným košem, avšak ne vždy je to účinné. „Pro vyšší stupeň bezpečnosti doporučuji samonavíjecí kladku nebo vertikální systémy pro zachycení pádu. K pohybu po žebříku se dá použít i dvojité bezpečnostní lano s tlumičem pádu,“ říká Stephen Morris ze 3M.

6. Padající předměty
Ochranná opatření se netýkají jen osob pracujících ve výškách, ale také předmětů či stavebního materiálu, se kterými tito lidé pracují. Nezajištěné předměty mohou na někoho spadnout a způsobit mu zranění. Proto se při přemísťování pracovních nástrojů a vybavení doporučují pásy, tašky či bedny, pracovníci si také mohou samotné nářadí přivázat lanem ke svému tělu. „Pod staveništi se obvykle umisťují bezpečnostní sítě, které tak mohou padající předmět či materiál zachytit,“ dodává Stephen Morris ze 3M.

Podle předběžných statistik Státního úřadu bezpečnosti práce v loňském roce nehod zaviněných pádem z výšky přibylo. Přispívá k tomu často chybějící nebo nedostatečná prevence a bezpečnostní opatření.
„Pokud se bude k práci na rizikových pracovištích přistupovat zodpovědně a nebudou se podceňovat rizika, neexistuje žádný důvod, proč by práce nemohla probíhat bezpečně a bez nehod,“ konstatuje Stephen Morris. 3M také nabízí širokou škálu školení, kteráé pomáhají firmám dostatečně připravit své zaměstnance na práci v rizikových oblastech.

3M

natalie.sedlackova@ogilvy.com

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 170612
Datum: 07. 06. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Bezpečnost práce a požární ochrana
Autor:
Firmy
Související články
Zásady pro řízení a zvládnutí rizik složitých technologických zařízení

Diskutovaným tématem odborných konferencí se zaměřením na bezpečnost je práce s riziky na základě požadavků na technologická zařízení. Velká technologická díla jsou víc než jen množina technických částí zařízení a součástek – jde o soubor vzájemně propojených otevřených systémů, tzv. systém systémů SoS, který se nachází v dynamicky proměnném světě.

Co dnes pálí požární ochranu

Není to tak dávno, co se na Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky (MV-GŘ HZS ČR) začali obracet různí podnikatelé působící v oblasti požární ochrany s tím, že se jim nezdá narůstající počet závažných požárů v republice. Doslova se ptali, zda někde není něco systémově špatně. Po určité analýze statistických výstupů a průzkumu v řadách kontrolorů a vyšetřovatelů požárů se ukázalo, že o zásadní problém nejde. Nicméně se můžeme bavit o tom, že velké požáry mají občas společného činitele, kterým je lidská nedbalost, hloupost a vzrůstající tlak na výrobní nebo prodejní kapacity.

Ekologické aerosolové hasicí zařízení nové generace

Systém FirePro je nezávislé aerosolové hasicí zařízení, hasící požáry tříd A, B, C i F v uzavřených prostorách. Účinnost systému, která má mnohonásobně vyšší hasební účinnost než běžná hasiva, závisí na včasné detekci požáru a na co nejrychlejším vyplnění chráněného prostoru aerosolem při zamezení nežádoucího úniků aerosolu do okolí.

Související články
Bezpečnost práce - vstupní data hrají velkou roli

Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci připadá každoročně na 28. dubna. Mezinárodní organizace práce (International Labor Organization) a Organizace spojených národů aktivně propagují tento den již od roku 2003. Letos se celosvětová kampaň zaměřila na zásadní potřebu zemí zlepšit shromažďování a využívání údajů a dat o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci (BOZP).

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Elektronika snižuje riziko požárů

Nadarmo se oheň nepřirovnává k dobrému sluhovi, ale zlému pánovi. Historie je plná názorných příkladů o obou aspektech tohoto živlu, který jednak výrazně pomohl rozvoji civilizace, jednak také zničil mnoho výsledků lidského snažení. V laboratoři zaměřené na fyzikální hlediska a na spolehlivost detektorů vzhledem k jejich umístění v provozní síti lze najednou testovat až 40 tisíc detektorů.

Prevence závažných chemických havárií

Závažné průmyslové chemické havárie jsou velmi nebezpečné mimořádné události a lidstvo jich ve druhé polovině minulého století poznalo celou dlouhou řadu. Při těchto událostech dochází mnohdy jak ke ztrátě lidských životů, tak k závažnému a často i trvalému poškození lidského zdraví, poškození až zničení životního prostředí a bohužel také k rozsáhlým škodám na majetku. Mezi další dopady takových havárií ovšem můžeme počítat i dopady ekonomické (např. ztráty z přerušení výroby), sociální dopady (ztráta zaměstnání) a konečně i dopady mezinárodní a další.

Požárněbezpečnostní požadavky na vyhrazená technická zařízení určená k ochraně technologií a objektů před požáry

Vyhrazená technická zařízení (VTZ) jsou podle § 6b zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů, zařízení se zvýšenou mírou ohrožení zdraví a bezpečnosti osob a majetku, která podléhají dozoru podle tohoto zákona. Jedná se o technická zařízení tlaková, zdvihací, elektrická a plynová. Podle stupně nebezpečnosti se pak VTZ zařazují do tříd, popřípadě skupin a stanoví se způsob prověřování odborné způsobilosti organizací, podnikajících fyzických osob a fyzických osob k činnostem na těchto zařízeních. S ohledem na skutečnost, že za VTZ jsou podle platné legislativy považována rovněž některá významná požárněbezpečnostní zařízení i některé vyhrazené věcné prostředky požární ochrany, je tento příspěvek zaměřen na jejich správný provoz z hlediska požadavků požární ochrany.

Aktuality a dobrá praxe v oblasti problematiky ATEX

Pojem ATEX vychází ze slovního spojení ATmosphère EXplosible, které v sobě sdružuje směrnice EU o výbušném prostředí.

Bezpečnost práce při svařování

Hluk, prach, jiskry a nebezpečné chemické látky. Ne každý si dovede představit takové pracovní prostředí, pro jiné však představuje denní rutinu. O ochranu zdraví a bezpečnost pracovníků usiluje také technologická společnost 3M, která se již dlouhodobě věnuje oblasti řešení bezpečnosti práce.

Postavení a úkoly Hasičského záchranného sboru ČR

Hasičský záchranný sbor ČR je jednotný bezpečnostní sbor, jehož základním úkolem je chránit životy a zdraví obyvatel, životní prostředí, zvířata a majetek před požáry a jinými mimořádnými událostmi a krizovými situacemi.

Internet věcí v prostředí řídicích systémů

Digitalizace výroby, digitální továrna, další průmyslová revoluce… Kdo by si nepoložil otázku, co to přesně znamená pro mě, a hlavně, kde jsou peníze či profit, který to má přinést? Není to nějaký abstraktní koncept bez vazby k průmyslové realitě v Čechách? A pokud se necháme přesvědčit k cestě tímto směrem, nepřeváží nakonec nad ziskem složitost systému, náklady na jeho zavedení a udržování v chodu?

Nový progresivní výrobní systém Connect Plan

Společnost Okuma připravila nový progresivní výrobní systém Connect Plan, vytvořený jako propojující koncept nejmodernějších produkčních technologií. Novinka nabízí moderní vizi zpracování dat a analýz spolu s plánovatelnou údržbou i podporou a veškerým servisem k zajištění vysoce produktivní výroby. Projekt, který má být podle firmy počátkem nového věku produktivity výroby, měl premiéru na letošním EMO 2017 v Hannoveru.

Umělá inteligence, digitalizace a nové právní výzvy

V letošním roce je umělá inteligence a její vliv na zvyšování produktivity jedním z nejčastěji skloňovaných aspektů v rámci příchodu Průmyslu 4.0. S její implementací do výrobních a dalších firemních procesů však vyvstávají také nové právní otázky, s nimiž je třeba do budoucna počítat.

Virtuální buňky pomáhaly při návrhu linky

Použitím kloubových robotů a flexibilních rámových stanic navržených tak, aby zvládly pokročilé lehké materiály, pomáhá Comau vytvořit jeden z nejpůsobivějších automobilů Alfa Romeo: zcela nový model Giulia.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit