Témata
Foto: Marcel Beneš

Škola základ života? Pro průmysl bezesporu!

Nedostatek fundovaných pracovníků v technických a technologických profesích. To je problém, který prostupuje napříč průmyslovými podniky v celé České republice. Přitom ani digitalizace, skloňovaná dnes ve všech pádech, není samospasitelná. Prostě šikovní a technicky vzdělaní lidé jsou a budou v průmyslu nutně třeba. Situaci může zachránit kvalitní technické školství, a to jak na úrovni středních škol, tak následně univerzit.

Maryla Trimarco

Spolupracovnice redakce, Maryla Trimarco, je psycholožka, zabývající se mimo jiné problematikou „náctiletých“. Zajímá se proto i o výuku na středních školách. Současně je autorkou odborných statí k této tematice a souvisejících článků.

Reklama

Jednou ze středních technických škol, které v praxi dokládají, že kvalita technického vzdělávání nejsou jen prázdná slova, je Střední průmyslová škola strojnická v pražské Betlémské ulici.

Přitom ještě kolem roku 2010 škola doslova bojovala o přežití. Zájem o studium na ní v té době nebyl valný a proslýchalo se, že zřizovatel má v úmyslu přesunout stávající necelé dvě stovky studentů na jinou průmyslovku a budovu v Betlémské využít pro jiný účel. Naštěstí se tak nestalo…

V učebně CAD si žáci osvojí programování a následně řezání pomocí laseru či vodního paprsku. (Foto: Marcel Beneš)

V roce 2012 byl do funkce ředitele jmenován zkušený, a navíc velmi podnikavý pedagog, Miroslav Žilka. Ten si předsevzal, že školu nejen dostane opět na výsluní, na němž historicky bývala, ale že po technické stránce z ní udělá špičkové pracoviště a počet studentů zvýší na maximum fyzické kapacity budovy. Ano, cíl velmi ambiciózní, avšak ředitel na to samozřejmě nebyl sám. Ve škole fungují a fungovali mnozí vskutku zapálení, skvělí pedagogové, a navíc měl v zádech zřizovatele školy, MHMP, který jeho snaze věřil a podporoval ji.

V učebně předmětu Technické vybavení budov je k dispozici vše pro vzdělávání budoucích facility manažerů. (Foto: Marcel Beneš)

Uplynulo 12 let a ze střední školy, která byla kdysi mezi dalšími průmyslovkami outsiderem, je dnes jedna z nejprestižnějších středních technických škol v naší zemi. A pod náporem studentů doslova praská ve švech – v posledních letech jich zde každoročně studuje více než 500.

Tato skutečnost je samozřejmě velmi potěšující. Za důležitý však považuji i fakt, že zhruba 80 % našich absolventů se každoročně hlásí na technické univerzity a většina z nich se, díky kvalitní středoškolské průpravě, na tyto školy také dostane,“ říká Miroslav Žilka.

Nejen pro výuku, ale i pro chvíle volna

Podívejme se blíže, jak to uvnitř budovy, kde byla technická výuka zahájena již v roce 1837, dnes vypadá.

Žákům a pedagogům je zde k dispozici 19 kmenových učeben pro teoretické vyučování, čtyři učebny pro výuku předmětu informační a komunikační technologie, učebna CAD, učebna CAM. Dále se zde nachází speciální učebna pro výuku předmětu stavba a provoz strojů a též učebna pro výuku předmětu strojírenská technologie.

Informační technologie, které jsou na Betlémské studentům k dispozici, patří k těm nejmodernějším. (Foto: Marcel Beneš)

Avšak nejen technologie jsou pro vzdělání mladých lidí důležité. SPŠS Betlémská proto také disponuje speciálními učebnami pro výuku cizích jazyků, učebnou pro výuku přírodovědných předmětů a také speciální učebnou humanitních předmětů. Všechny zdejší učebny jsou vybaveny dataprojektory s projekční plochou.

Zdejší výuka probíhá též v laboratorních učebnách, určených pro realizaci cvičení z předmětů: elektrotechnika, automatizace s robotizovaným pracovištěm, kontrola a měření. Další speciální učebny jsou zde určeny pro 3D technologie a pro výuku technického vybavení budov. Zdejší dílenské učebny – soustružnická dílna, frézárna, kovárna, svařovna, zámečnická dílna, nástrojárna, truhlárna a dvě učebny CNC obrábění – slouží pro praktická cvičení. To znamená, že absolventi školy nejsou ‚pouze‘ technicky vzdělaní, ale také manuálně zruční. A v neposlední řadě, jak by řekl starý praktik: ‚Vědí, jak se postavit k mašině…‘,“ objasňuje ředitel Žilka a dodává: „A aby ani jejich fyzička netrpěla, mají zde žáci k dispozici dvě tělocvičny a posilovnu.“

Reklama
Reklama
Reklama

A když jsme u toho fyzična – školní jídelna, kam mají studenti možnost chodit na obědy, se kvalitou i pestrostí jídel výrazně vymyká standardu běžných školních jídelen.

K prostorám školy, které mají žáci k dispozici, patří též Studijní a informační centrum, jehož součástí je hlavní místnost s galerií a též depozitář a sklad učebnic. V tomto centru žáci navštěvují hodiny knihovnicko-informační výchovy a pracují se všemi druhy informačních pramenů, klasickými i elektronickými. Chodí sem však rádi i ve svých volných hodinách nebo po vyučování.

Základy robotizace a automatizace se zde vyučují pomocí strojů světových značek. (Foto: Marcel Beneš)

Každému podle jeho skutečné potřeby

Na zdejší škole je pozoruhodný též individuální přístup k žákům, kteří by bez něj neměli přílišnou šanci střední školu absolvovat, přičemž vzdělání je pro ně základem k budoucímu uplatnění (ostatně, pro koho ne…?).

Například jeden zdejší žák patří mezi autisty. Proto je mu věnována zvýšená péče, jak ze strany učitelů, tak ostatních pracovníků.

S pomocí 3D tisku si mohou zdejší studenti vytvořit téměř cokoli podle své fantazie. (Foto: Marcel Beneš)

Škola úzce spolupracuje i s rodiči tohoto žáka,“ říká ředitel školy. „Žák si během prvního ročníku na prostředí školy, které pro něj bylo zcela nové, postupně zvykl a v jeho přístupu ke studiu nastal neuvěřitelný progres. Individuální přístup však není třeba jen v případě žáků s určitým postižením,“ dodává Žilka. „Škola se intenzivně věnuje i práci s nadanými žáky. Tato oblast spadá pod vedení třídních učitelů, kteří úzce spolupracují s výchovným poradcem školy. Nadaní žáci jsou vytipováni učiteli jednotlivých předmětů a zúčastňují se různých soutěží, olympiád a projektů, umožňujících srovnání v celonárodním měřítku.

Žáci mohou docházet na speciální konzultace, zapojovat se do práce v kroužcích a účastnit se několika zajímavých soutěží. Nadaný žák současně může využít termínovaného zkoušení nebo může mít podle potřeby úlevy z výuky.

Soustružna – aby se žáci později v praxi „dokázali postavit k mašině“. (Foto: Marcel Beneš)

Pro studenty, kteří se o některý obor zajímají více do hloubky a současně je baví, jsou určeny „kroužky“ vedené odbornými pedagogy. Mezi ně patří velmi populární kroužek řezání laserem nebo vodním paprskem, plastikové modelářství, kroužek 3D tisku a několik dalších.

Osahat si praxi – ve škole i ve firmách

Pro šíření povědomí o tom, co mohou od zdejšího studia očekávat a co jim přinese, pořádají zdejší pedagogové ve spolupráci se svými studenty pro žáky základních škol a jejich rodiče čtyřikrát ročně den otevřených dveří. Při nich sami studenti provádějí skupinky zájemců o studium po všech zajímavých místech školy, kde na ně již čekají pedagogové, kteří jim ukážou, co se ve které místnosti učí, a předvedou v praxi zajímavé zařízení učeben.

Reklama

Ostatně, pro posílení zájmu žáků základních škol o technické obory se nepořádají pouze dny otevřených dveří. Na zdejší průmyslovce byla v posledních letech zavedena tzv. polytechnická výuka. Je určena pro žáky 8. a 9. tříd, kteří si mohou ve zdejších školních dílnách vyzkoušet v praxi zámečnické, truhlářské i další technické práce.

Pro mnohé z dětí to byla vlastně první možnost opracovávat dřevo nebo kov,“ vysvětluje Miroslav Žilka. „Také si mohly naprogramovat a vyrobit součástku na CNC strojích. V loňském roce se této akce zúčastnily tři základní školy.

Stanice pro spojitou regulaci regulátory PID s pomocí Human Machine Interface (HMI) firmy Siemens. (Foto: Marcel Beneš)

Další zdejší projekt, zaměřený na podporu zájmu žáků základních škol o technické vzdělávání, ale také učitelů ZŠ, kteří si zde mohou vyzkoušet a získat kompetence pro výuku ve své škole, se nazývá polytechnická hnízda. Akce v rámci tohoto projektu probíhají v nově vytvořených učebnách, které jsou přizpůsobeny jak k výuce mechaniky, tak i robotiky.

Moderně vybavené učebny jazyků – aby se zdejší absolventi mohli uplatnit i v zahraničí. (Foto: Marcel Beneš)

V mechanické učebně si žáci mohou pod vedením učitelů vyrobit různé předměty z kovu či ze dřeva. Robotika se vyučuje pomocí robotických stavebnic. Díky pocovidové situaci v loňském roce započala výuka v polytechnických hnízdech až ve druhém pololetí školního roku. Přesto o možnost zapojit se do této výuky projevilo zájem velké množství základních škol,“ dodává Žilka.

A když už hovoříme o propojení technického vzdělání a praxe, nesmíme zapomenout na spolupráci zdejší průmyslovky s renomovanými firmami, kam jsou studenti zváni na exkurze a též na souvislé praxe.

V rámci rozsáhlé rekonstrukce, kterou škola nedávno prošla, se veškeré zdejší prostory proměnily jako mávnutím kouzelného proutku. (Foto: Marcel Beneš)

Spolupráce s firmami si velmi ceníme, protože právě díky ní studenti nahlédnou do pracovního života, který mohou po absolvování naší školy, případně některé technické univerzity, očekávat,“ vysvětluje Miroslav Žilka. „V posledních letech naše škola spolupracuje například s firmami Strojmetal Kamenice, ABB, Ricardo, Siemens, Power Modřany, Junker group, GE Aviation, Murfeldt, Agrostroj, Safina, Omnicon, Emco, Eltodo. Vloni jsme také zahájili několik nových partnerství, například s firmami Wamag, AutoCont CZ, SMC Industrial Automation CZ, Stäubli Systems, Humusoft a dalšími,“ uzavírá ředitel školy.

Kromě všeho výše uvedeného za zmínku stojí i fakt, že SPŠS Betlémská, jako jediná škola v Praze má certifikaci na CNC obsluhu a CNC programování v rámci Národní Soustavy Kvalifikací (NSK) a vzdělává tak kromě dětí i stovky dospělých lidí z úřadů práce, firem, nebo samoplátce.

Vydání #4
Kód článku: 240439
Datum: 03. 04. 2024
Rubrika: Servis / Technické školství
Firma
Střední průmyslová škola strojnická

Betlémská je nejstarší průmyslovou školou v České republice a byla založena v roce 1837.
Jejím zřizovatelem je od roku 1990 hlavní město Praha. Pro školu vytváří velmi dobré podmínky – ta se proto řadí mezi nejmoderněji vybavené průmyslové školy nejen v Praze.
Ve zdejší bezbariérové budově mají studenti k dispozici, mimo jiné, moderně vybavené specializované učebny vybavené nejmodernější technologií, např. učebny výpočetní techniky, učebny pro výuku programování CNC strojů, pro výuku CAD/CAM, automatizace, techniky administrativy a dílen s produkčními CNC stroji. Za zmínku stojí též moderní učebny jazyků, posilovna, tělocvičny, do téměř původní podoby zrekonstruovaná knihovna a velmi kvalitní školní jídelna. Ve školním roce 2022/2023 ke studiu nastoupilo více než 480 žáků.
Škola se může na poli vzdělávání pochlubit i několika unikáty. Jako jediná na území Prahy má certifikace ohledně Národní soustavy kvalifikací udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu - Obsluha CNC obráběcích strojů a Soustružení kovových materiálů.
Jako jedna ze škol na území ČR vlastní školící buňky s profesionálními roboty firmy ABB.
Je jednou ze šesti škol v ČR, která je partnerem firmy Siemens v oboru CNC obrábění.
Škola se trvale účastní veřejných středoškolských a odborných aktivit, konferencí, veletrhů, výstav a soutěží, v nichž dosahuje velmi dobrých výsledků (Vědma, Schola Pragensis, Celostátní soutěž konstruování v Auto CADu aj.).
Zdejší absolventi se úspěšně uplatňují v řadě oborů průmyslu, v podnikání a většina z nich úspěšně pokračuje ve studiu převážně na technických vysokých školách.

Číst dál
Související články
Technická soutěž EBEC 2020

Již po dvanácté proběhne na VUT v Brně lokální kolo soutěže EBEC (European BEST Engineering Competition). Ta se pyšní statusem největší soutěže pro studenty technických vysokých škol v Evropě. Soutěží se na lokální, regionální a celoevropské úrovni. Letošní finále se uskuteční ve Varšavě.

Elektromobilita pro energetickou nezávislost

Téměř veškeré hlavní fosilní zdroje energie planety – ropa nebo uhlí, se nacházejí v nějak problematických oblastech, ať už místem, nebo politicky, či ekonomicky, a závislost na nich je snadno zneužitelná. Proto je snaha o energetickou samostatnost tak strategicky důležitá pro celou Evropu.

Jak vytvořit draka

Už několikrát jsme v našem časopise představili formule, které jsou dílem studentů českých technických univerzit. Mezi nimi rozhodně nesmí chybět ta, která spatřila světlo světa na VUT v Brně – dravý i elegantní Dragon 9.

Související články
Studentská formule pro světové autodromy

Ve středu 22. května letošního roku se mohli příznivci rychlých aut zúčastnit slavnostního odhalení formule Vector 05, kterou sestavili studenti VŠB – Technické univerzity Ostrava. Cílem studentského týmu Formula TU Ostrava bylo postavit již pátý monopost konkurenceschopného závodního vozidla kategorie pro spalovací motory a získat zkušenosti ve využití standardních a nestandardních technologií, a samozřejmě vyhrát na mezinárodních závodech Formula Student.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
České a slovenské odborné školství

Přinášíme vám pohled na problematiku školství a jeho vliv na tvorbu vyspělé ekonomiky očima dvou odborníků - slovenského výzkumného pracovníka a podnikatele prof. Milana Gregora a podnikatele a neústupného reformátora českého školství ing. Jiřího Rosenfelda. S oběma dotyčnými jsme v předchozích vydáních realizovali profilové rozhovory mapující jejich dosavadní profesní příběh. Oblast školství jsme z nich vyjmuli pro tento komplexní pohled, který ve společném regionálním kontextu spatřujeme za velmi poučný a inspirující. Názory vycházejí a jsou opřeny o bohaté zkušenosti jejich působení jak na akademické půdě, tak i v byznyse.

Firmy oceňují studentskou mezioborovou spolupráci

Už po patnácté se na Západočeské univerzitě v Plzni uskutečnil ojedinělý výukový projekt DESING, v němž studenti z několika zdejších fakult pracují v multioborových týmech na tématech zadaných průmyslovými podniky. Vyvrcholením jeho, již 15. ročníku, byl jubilejní 10. mezinárodní workshop, který proběhl začátkem dubna ve Vědeckotechnickém parku Plzeň. Čtyři nejúspěšnější plzeňské a dva bavorské studentské týmy tu v anglicky vedených prezentacích představily návrhy svých technických produktů.

Česko a Sasko společně pro plasty

Pracovní skupina zabývající se technologiemi plastů a vláknových kompozitů se na Vysoké škole v Žitavě/Zhořelci (Hochschule Zittau/Görlitz) začala postupně ustavovat v zimním semestru roku 2015.

Česko-francouzskou cestou vzhůru

Kombinace magisterského titulu z oboru Industrial Engineering na VUT a inženýrského diplomu ze školy Arts et Métiers – to je dokonalý startovní můstek pro uplatnění ve špičkových zahraničních firmách. Pro brněnskou rodačku Pavlínu Trubačovou to byl začátek profesní cesty do CERNu.

Český manažer, technolog i dobrodruh

Jan Jakoubek je poměrně netypickým příkladem člověka, kterého lze s jistou nadsázkou nazvat „self made man“. A to i přesto, že jeho kariéru spoluutvářely i odborné školy a univerzity, včetně pražské ČVUT.

Český mozek pro světové vozy

Rozhodnete-li se pořídit si nový vůz, pravděpodobně nebudete znát člověka, který rozhodl o konkrétním dílu, jež bude součástí automobilu. Pokud však tím vozem bude Škodovka, pak je velmi pravděpodobné, že mužem, který o mnohém ve vašem voze rozhodoval, je Ing. Radek Urbiš, PhD., MBA.

České vize pro evropské plastikářství

Od raného mládí to šluknovského rodáka Zdeňka Rybczuka táhlo ke strojařině. Navzdory tomu je dnes vrcholovým manažerem v oblasti plastikářství – konkrétně působí ve firmě Coveris Rigid Zell Deutschland na pozici ředitele výroby a obchodu. Jaká byla jeho životní cesta a jak se stalo, že „konvertoval“ od kovů k plastům?

Světový design s českými kořeny

„Kolikrát jste se snažili otevřít dveře na špatnou stranu? Mně se to stává neustále,“ říká známá designérka, působící momentálně v Mnichově, Charlota Blunárová.

Výzkum, vývoj, simulace - z Čech až na konec světa

„Všeobecný přehled je vlastně to nejlepší, co styl vysokoškolského vzdělání v Česku mladým lidem dává. Ještě zlepšit jazyky a máme – s malou nadsázkou řečeno – celou Evropu v hrsti.“ To jsou slova Ing. Jakuba Jelínka, vedoucího Střediska virtuálních simulací v německé společnosti TÜV SÜD Czech, které se věnuje nejen zkušebnictví a testování.

Jak se stát poslem britské vědy ve střední Evropě

„Pracuji pro britské Ministerstvo zahraničí, ale v České republice, takže propojuji svou rodnou zemi se zemí, kterou mám rád a kde jsem studoval.“ To jsou slova Ing. Otakara Fojta, který je, jakožto vědecký diplomat, zaměstnancem britského Ministerstva zahraničí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit