Témata

Svět velké soutěže řemesel pro mladé

“Nikdy nic nevzdávej, i když si myslíš, že jsi prohrál, protože opravdu prohraješ až tehdy, když to vzdáš”. Životní moudro, staletími prověřené, si za své motto vzala vzdělávací platforma řemesel Skills Czech Republic.

Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Možná si vzpomínáte na rozhovor, který jsme před dvěma lety přinesli s Evou Klocovou, která se po profesních i osobních problémech vydala na dobrodružnou cestu, která jí měla na vše špatné zapomenout. A šla do toho s plnou vervou a celým svým srdcem. Žádné překvapení, pro ty, kteří jí znají.

Její ambicí bylo dovést Českou republiku ke členství v mezinárodním hnutí Skills, a to strategií prvního kroku – nejdříve EuroSkills a posléze WorldSkills. Cesta byla náročná, trnitá, ale světlo na konci tunelu na paní Evu stále svítilo a ona si za ním šla. Dokonce se vydala i za ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem: „Tak jak Vám mohu pomoci?“ slyší Eva ministra Havlíčka, jak ji říká před sedmou ranní ve své pracovně. “Chtěla bych Vám, pane ministře představit jednu světovou soutěž v odborných dovednostech a požádat Vás, abyste ji podpořil.”  říká mu Eva odhodlaně s úsměvem na rtech. A odpověď? „Jéžišmarjá, soutěž… víte, kolik lidí já tu mám týdně kvůli soutěžím?“

To, co si Eva tehdy ze srdce přála, bylo, aby přesvědčila ostatní, jak skvělý poklad chce najít a jak velmi dobrodružná výprava to s ní bude. O svých pocitech, strastech a nadějích na této cestě se podělila ve svém blogu O modrém hrnku, levanduli a umění komunikace.

Ale pak to KONEČNĚ přišlo. V polovině září 2020 byla Valnou hromadou WSE schválena oficiální žádost České republiky o obnovené členství v této organizaci. Národní autoritu získala Hospodářská komora České republiky, která je reprezentantem ČR v tomto hnutí. Mladým lidem do 25 let se tak otevírají dveře velké evropské soutěže v odborných dovednostech a Eva si může první splněný klíčový úkol odškrtnout.

Díky předchozím zkušenostem ve strojírenském oboru se Evě podařilo navázat kontakt se Skills v Německu, Rakousku či Švýcarsku. Spolupracuje s nimi při přípravě zadání a nastavení parametrů soutěže a jejich přístup k soutěži je pro ni a všechny lidi kolem ní velkou inspirací. Dále také spolupracuje s univerzitními pracovišti jako je RCMT při ČVUT v Praze, ZČU v Plzni či VUT v Brně.  Partnery je řada významných firem jako skupina Wikov, skupina CSG, Fermat Group, Kovosvit MAS, ELA, Renishaw, Geresheimer, AOBP, SolidVision, JetSurf, British Council, ČNOPK, AMEvent, GSPLegal. Hlavním mediálním partnerem je MM Průmyslové spektrum a mediálním partnerem TechMagazín. 

Zázemí pro finálové kolo, které se uskuteční v říjnu 2020, poskytne společnost DMG Mori Czech ve svém technologickém centru. Nedávno Eva odstartovala crowdfundingovou kampaň na serveru HitHIt, kde jí mohou přispívat všichni, kteří Evě důvěřují a stejně jako jí jim není lhostejná podpora skutečně profesního vzdělávání našich dětí a vnoučat. Důvěřujte a připojte se též, prosím. (Zdroj: archiv DMG Mori)

Pomozte, prosím, podpořit konání finálového kola Skills Czech Republic.


A nejbližší událost? 

Kvalifikační setkání Skills Czech Republic ve frézování. 14 studentů, jejich doprovod, zástupci partnerů a další hosté se sejdou 28. června 2021 v technologickém centru DMG Mori Czech v Brně. A komentář Evy k zaslané pozvánce mluví za své: „Význam akce je asi takový, jako když Armstrong vkročil na Měsíc, takže to musí vyjít.“


„Dokud se najde jediný blázen, který je ochoten za věc bojovat, tak to má smysl,“ tak nějak to říká Will Turner obklopený bílým pískem a nekonečným oceánem na ostrově kousek od Portorika. A o tohle jde nejvíc, dělat věci, které dávají smysl a kterým člověk věří. Je to vlastně úžasné štěstí, pokud se to podaří. Nikomu přece nemusíte nutit názor, s kterým nesouhlasíte. A v tom je svoboda volby. To, v co já věřím, vede k jasnému cíli. Připadám si, jako když právě stojím na jednom z úžasných karibských ostrovů, kolem je oceán a já si hrdě kráčím pro ten svůj poklad, protože vím, že tam je, a já jdu pro tu truhlu s naprostou jistotou. (Zdroj: Archiv Evy Klocové)
Související články
Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Jak se hledá mistr republiky v CNC frézování?

A máme to letos za sebou… Druhý listopadový týden byl ve znamení velkého očekávání. Jestliže jsem vloni před finále dva týdny nespala, tak letos jsem pro jistotu přidala další týden. Je to stejné jako v golfu. To, že jednou zaznamenáte skvělou ránu, vůbec ještě neznamená, že tuhle magickou hru zvládáte. Stejný pocit jsem zažívala před letošním finále. Jako když držím v ruce driver a čeká mě odpal na pětiparu a vůbec nevidím kde je „fangle“ a já to chci přece trefit co nejblíž ke greenu… Dokážu to letošní finále minimálně zopakovat jako loni? Dokážu ho udělat lepší? Tak přesně tohle se mi honilo v bezesných nocích intenzivně hlavou.

Chlapi klid, my tady obrábíme…

Tato úžasná hláška snad nejlépe vystihuje nezapomenutelnou atmosféru našeho prvního českého finále o mistra republiky v CNC frézování. A jaké to tedy bylo? No prostě skvělé, fantastické a pro všechny zúčastněné opravdový zážitek. My všichni, kteří jsme tam byli, ať už v roli partnerů, technických expertů, organizátorů nebo soutěžících a diváků už navždycky budeme první, kteří si tuhle soutěž v ČR vyzkoušeli. Takže bez pochyby mimořádný okamžik, který si možná úplně všichni v daný moment neuvědomili, ale s odstupem času nám to všem dochází. Stali jsme se součástí historie. Krása.

Související články
Mistrovství republiky v CNC frézování

V dalším podcastu strojírenského měsíčníku MM Průmyslového spektra jsme si v adventním čase povídali s mistrem CNC frézování 2021 Jiřím Hruškou, s vicemistrem Patrikem Šimkem a samozřejmě s Evou Klocovou, ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, která renomovanou soutěž WorldSkills k nám do republiky přivedla a společně s přáteli a partnery ji zde drží při životě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
IMTS 2022 Chicago – české stopy

Po šesti dnech se v sobotu 17. září 2022 uzavřely brány chicagského výstavišti McCormick Place na břehu michiganského jezera, které hostilo veletrh IMTS – Manufacturing Technology Show, největší veletržní událost amerického kontinentu zaměřena na obráběcí technologie a komponenty. Na 2 000 expozic bylo rozloženo v celkem devíti pavilonech zabírající výstavní plochu přes 100 tis. metrů čtverečních. Celkem se v průběhu celého veletrhu registrováno přes 86 tisíc návštěvníků. 

Studentské práce oboru obráběcích strojů a technologií

V rámci programu odborného semináře pořádaného začátkem února 2022 Technologickou platformou strojírenská výrobní technika ve spolupráci s Ústavem výrobních strojů a zařízení při FS ČVUT v Praze a Společnosti pro obráběcí stroje byly technické veřejnosti představeny diplomové a disertační práce oboru obráběcích strojů a strojírenské technologie nominované do soutěže o nejlepší studentské práce každoročně pořádané společností SpOS.

Sektor obráběcích a tvářecích strojů doma i ve světě

Výroba obráběcích a tvářecích strojů představuje tradiční obor, který se po dlouhá desetiletí u nás těší velké oblibě a zastává zde jednu ze zásadních rolí inovačních procesů. Zároveň je to ale i obor (zejména sériově vyráběné stroje), který s minimálním zpožděním kopíruje celosvětový vývoj ekonomiky. 

CIMT 2021 plně prezenční

Zatímco je celý svět paralyzovaný restrikcemi proti šíření koronaviru covid-19, v Pekingu byl dnes zahájený veletrh obráběcích a tvářecích strojů China International Machine Tool Show CIMT 2021 v plné prezenční formě a téměř shodného rozsahu, jako ročníky předešlé. Ve stejný den a po celý týden, jako Hannover Messe Digital Edition – průmyslový veletrh v plně digitální platformě.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit