Témata
Zdroj: Skills Czech Republic

Tato úžasná hláška snad nejlépe vystihuje nezapomenutelnou atmosféru našeho prvního českého finále o mistra republiky v CNC frézování. A jaké to tedy bylo? No prostě skvělé, fantastické a pro všechny zúčastněné opravdový zážitek. My všichni, kteří jsme tam byli, ať už v roli partnerů, technických expertů, organizátorů nebo soutěžících a diváků už navždycky budeme první, kteří si tuhle soutěž v ČR vyzkoušeli. Takže bez pochyby mimořádný okamžik, který si možná úplně všichni v daný moment neuvědomili, ale s odstupem času nám to všem dochází. Stali jsme se součástí historie. Krása.

Eva Klocová

Od roku 2018 pracuje na pozici obchodního zástupce společnosti Heidenhain, v oboru Motion Control Machine Tools od roku 1997. V rámci své profese se kromě podpory výrobců a dovozců obráběcích strojů věnuje aktivně především podpoře technického vzdělávání na českých technicky orientovaných školách. Je autorem projektu Sinumerik Cup.
Od roku 2019 je ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, z.ú., která připravuje studenty strojírenských oborů pro mezinárodní soutěže WorldSkills. Věří, že díky poctivému tréninku a kvalitnímu národnímu finále o mistra ČR ve frézování a soustružení budou naši mladí lidé do 25 let připraveni zvládnout vysoké nároky strojírenských „Skills“ této prestižní mezinárodní soutěže, ne nadarmo přezdívané olympiáda řemesel.

Reklama

Tři týdny do finále jsem nespala, neustále jsem zjišťovala, co mi chybí, zda přijdou včas trofeje, budu mít připravené komplet hodnocení, jak rozvrhnu práci pěti kluků na dva stroje, můžu jim dát výkres v originále? Musím ještě rychle do tiskárny pro výkresy ve formátu A2 a diplomy. Po nocích si píšu se švýcarským kolegou ze SwissSkills, abych se co nejvíc zadáním přiblížila originálu. Připravují se ti kluci nějak? Chápou vůbec co je čeká… Dívám se na švýcarský originál a váhám, zda to naprogramují v CAM a obrobí na stroji, na kterém nikdy před tím nepracovali? Někteří zažijí kompletní změnu, řídicí systém TNC od Heidenhainu vidí poprvé a mají dva dny na to, aby to zvládli. Ale ano, kvalifikací prošli ti nejlepší oni to zvládnou, věřím jim od samého začátku a nesmírně se na ně těším.

Abychom nenabízeli výhodu v programování v jednom určitém řídicím systému, programuje se finále soutěže v SolidCAM, tím se podmínky pro programování všem srovnají. (Zdroj: Skills Czech)

Přijela jsem do Brna do DMG Mori Czech na poslední den tréninku před finále. Všechno nachystané, všichni v pilné přípravě, trénoval se CAM, technologové vysvětlovali u strojů i mimo ně do detailu vše, co bylo potřeba. Je tu poslední obrábění před finále. To, jakým způsobem společnost DMG Mori Czech zorganizovala  už jen samotnou přípravu, bylo úžasné a dokonalé a shrnout se to dá jen jediným slovem – profesionální. Druhý tréninkový den končil kolem sedmé večer, ale nikomu z nás se nechce vůbec odejít.  Zítra v osm ráno se to celé spustí a otestujeme, jak jsme připraveni zvládnout magický úkol s názvem „technical description 07 – CNC Milling“, o kterém se mi už několik měsíců zdá..

Konzultace s technickými experty byla nedílnou součástí tréninku na finále. (Zdroj: Skills Czech)
Reklama
Reklama
Reklama
Obsluhu strojů společnosti DMG Mori s řídicím systémem Heidenhain si kluci osvojili velmi rychle a práci na nich si opravdu užili. (Zdroj: Skills Czech)

Finále. Kluci jsou tu. Programovat jdou první dva podle včerejšího rozlosování. Na stěně v učebně se promítá první finálový technický výkres. Připraveno je vše, a to naprosto bezchybně díky skvělé spolupráci s partnery projektu Skills Czech Republic z.ú. Dormer Pramet nachystal sady nástrojů, SolidCAM zajistila proškolení finalistů a plné licence pro programování, společnost Renishaw doplnila soutěž sudím velmi nekompromisním, a to přístrojem Equator. Jeho měřící protokoly se staly základem hodnocení, které po oba soutěžní dny pečlivě a přesně kontroloval do tolerancí Jakub Vacek ze společnosti Heidenhain, která je jedním z hlavních partnerů projektu. Obráběcí centra CMX 50U, která do soutěže poskytla společnost DMG Mori Czech už netrpělivě čekají, až z učebny vyjdou první dva soutěžící s odladěným programem. A najednou je to tady. Obrábíme.. slyším to jak nebeskou hudbu. Je to nádhera, kluci se u mašin chovají, jak kdyby tam stáli od jakživa. Kousek po kousku se začíná skládat mozaika skvělého příběhu. A díky videu, které pro nás vyrobila společnost Fermat se na tohle všechno a mnoho dalšího můžete podívat například na našich sociálních sítích FB nebo LinkedIn.

I mistr republiky vypadal v průběhu soutěže poměrně zadumaně. (Zdroj: Skills Czech)
Obsluhu jiného řídicího systému, než na který jsou kluci běžně zvyklí, jsou schopni se během tréninku naučit, např. Dominik Šalamon ze SŠTE Brno je toho důkazem, stejně tak i Jirka Hruška, který nakonec zvítězil, přesto, že v Heidenhainu pracoval poprvé. (Zdroj: Skills Czech)

Mistrem ČR v CNC frézování pro rok 2021 se 25.11. 2021 v Brně stal Jiří Hruška ze Západočeské univerzity v Plzni, ale ve skutečnosti jsme tam vyhráli úplně všichni. Tahle finálová pětice bude už navždycky ta první, která prošla takto komplexní soutěží a dokázala se vypořádat s tak velkou výzvou. Vznikla tu nová přátelství, kluci si pomáhali, konzultovali zadání, přáli si štěstí v soutěži, a hlavně se toho od profesionálů z praxe spoustu naučili. A že to byli skvělí učitelé, kteří se jim po celé čtyři dny beze zbytku věnovali o tom není pochyb! Kluci z finále ale mají rovněž plné ruce práce, protože je čeká řada přednášek o účasti v soutěži na školách, kde studují nebo první rozhovory pro média a mnoho dalšího. Staly se z nich opravdové celebrity ve světě obrábění, ale to je přece naprosto v pořádku! Mám ohromnou radost i z toho, že moje spolupráce s nimi rozhodně nekončí a budeme se snažit společně představit tuto soutěž širší veřejnosti. Držte nám palce, ať je příští ročník minimálně stejně tak úspěšný jako ten letošní. Už teď máme všichni plnou hlavu nápadů, co bychom do budoucna mohli ještě vylepšit, zda se ještě více přiblížíme originálnímu mezinárodnímu zadání a zvedneme soutěžní laťku v českém národním finále zase o kousek výš. 

Jiří Hruška – mistr ČR v CNC frézování 2021, student ZČU Plzeň, absolvent SOU Domažlice. (Zdroj: Skills Czech)
Patrik Šimko – 1. vícemistr ČR v CNC frézování 2021, Wikov Sázavan, absolvent SOŠ Ledeč nad Sázavou. (Zdroj: Skills Czech)
Robin Černík – 2. vícemistr ČR v CNC frézování 2021, Střední škola technická, Opava. (Zdroj: Skills Czech)
Překrásné trofeje pro vítěze vyrobily sklárny BOMMA pana Martina Wichterleho. (Zdroj: Skills Czech)
Související články
Jak se hledá mistr republiky v CNC frézování?

A máme to letos za sebou… Druhý listopadový týden byl ve znamení velkého očekávání. Jestliže jsem vloni před finále dva týdny nespala, tak letos jsem pro jistotu přidala další týden. Je to stejné jako v golfu. To, že jednou zaznamenáte skvělou ránu, vůbec ještě neznamená, že tuhle magickou hru zvládáte. Stejný pocit jsem zažívala před letošním finále. Jako když držím v ruce driver a čeká mě odpal na pětiparu a vůbec nevidím kde je „fangle“ a já to chci přece trefit co nejblíž ke greenu… Dokážu to letošní finále minimálně zopakovat jako loni? Dokážu ho udělat lepší? Tak přesně tohle se mi honilo v bezesných nocích intenzivně hlavou.

Mistrovství republiky v CNC frézování

V dalším podcastu strojírenského měsíčníku MM Průmyslového spektra jsme si v adventním čase povídali s mistrem CNC frézování 2021 Jiřím Hruškou, s vicemistrem Patrikem Šimkem a samozřejmě s Evou Klocovou, ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, která renomovanou soutěž WorldSkills k nám do republiky přivedla a společně s přáteli a partnery ji zde drží při životě.

Studentské práce oboru obráběcích strojů a technologií

V rámci programu odborného semináře pořádaného začátkem února 2022 Technologickou platformou strojírenská výrobní technika ve spolupráci s Ústavem výrobních strojů a zařízení při FS ČVUT v Praze a Společnosti pro obráběcí stroje byly technické veřejnosti představeny diplomové a disertační práce oboru obráběcích strojů a strojírenské technologie nominované do soutěže o nejlepší studentské práce každoročně pořádané společností SpOS.

Související články
Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Kluci ze Skills byli při tom

Na přelomu ledna a února se otevřely brány výrobního závodu společnosti DMG Mori v německém Pfrontenu a byla to skutečně fantastická podívaná. DMG Mori Czech je jedním z hlavních technických partnerů neziskovky Skills Czech Republic při pořádání republikového mistrovství v CNC frézování, které se již pravidelně koncem roku koná na showroomu v Brně. 

EuroSkills Graz 2021 – mezinárodní soutěž mladých profesionálů v odborných dovednostech

Evropská přehlídka, často nazývaná olympiáda řemesel, se letos konala u našich sousedů v rakouském Grazu od 22. – 26. 9. 2021 a je bezpochyby událostí roku v odborném vzdělávání. Zde jsou čísla, která mluví za vše: 400 soutěžících do 25 let z 19 států předvedlo to nejlepší ve více než 48 soutěžních oborech. 

Svět velké soutěže řemesel pro mladé

“Nikdy nic nevzdávej, i když si myslíš, že jsi prohrál, protože opravdu prohraješ až tehdy, když to vzdáš”. Životní moudro, staletími prověřené, si za své motto vzala vzdělávací platforma řemesel Skills Czech Republic.

Insolvence subdodavatelů automobilového průmyslu

Automobilový průmysl zaměstnává více než 6 % všech evropských pracovníků. Rostoucí ceny energií, inflace a další aspekty současné krize však ohrožují především subdodavatele tohoto odvětví. Již se vyskytly první případy insolvence. Jaká budoucnost očekává tuto branži? A jak se ve složité době může vyplatit nákup použitých strojů od zkrachovalých podniků?

Zájem o technické obory stále upadá

Přestože náš běžný život stále více závisí na technologiích, nedokážeme své děti motivovat pro studium technických oborů a ty dlouhodobě klesají. Nepříznivý trend chce zvrátit globální program Samsungu pro mladé – Solve for Tomorrow. Do prvního ročníku jeho české verze se přihlásily tři desítky středoškolských týmů.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit