Témata

Na přelomu ledna a února se otevřely brány výrobního závodu společnosti DMG Mori v německém Pfrontenu a byla to skutečně fantastická podívaná. DMG Mori Czech je jedním z hlavních technických partnerů neziskovky Skills Czech Republic při pořádání republikového mistrovství v CNC frézování, které se již pravidelně koncem roku koná na showroomu v Brně. 

Eva Klocová

Od roku 2018 pracuje na pozici obchodního zástupce společnosti Heidenhain, v oboru Motion Control Machine Tools od roku 1997. V rámci své profese se kromě podpory výrobců a dovozců obráběcích strojů věnuje aktivně především podpoře technického vzdělávání na českých technicky orientovaných školách. Je autorem projektu Sinumerik Cup.
Od roku 2019 je ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, z.ú., která připravuje studenty strojírenských oborů pro mezinárodní soutěže WorldSkills. Věří, že díky poctivému tréninku a kvalitnímu národnímu finále o mistra ČR ve frézování a soustružení budou naši mladí lidé do 25 let připraveni zvládnout vysoké nároky strojírenských „Skills“ této prestižní mezinárodní soutěže, ne nadarmo přezdívané olympiáda řemesel.

Reklama

Loňské mistrovství sice již odeznělo, ale DMG Mori Czech přišla do toho letošního ročníku opravdu s famózním nástupem. Pro účastníky naší soutěže ve frézování připravila třídenní pozvání na dny otevřených dveří do jejich výrobního závodu v Německu a postarala se klukům o kompletní servis a rozhodně nevšední a nezapomenutelný zážitek. Naši výpravu tvořili účastníci z obou ročníků soutěže a s organizací nám pomohla také společnost Heidenhain. Všichni jsme okamžitě pochopili, že toto je jedinečná příležitost vidět a zažít něco neobyčejného. Skutečnost však daleko předčila očekávání. 

Reklama
Reklama
Reklama

Nikdy byste nečekali, že když projíždíte malebnou horskou vesničkou, může se před vámi najednou odkrýt neuvěřitelná scenérie v podobě moderní průmyslové budovy, kterou majestátně obklopují zasněžené vrcholky Alp. Toto je výrobní závod DMG Mori Pfronten. Pět pater parkovacích stání pod zemí a pak výtahem s přímým výstupem na recepci, kde proběhne rychlá registrace a v několika minutách vám na krku visí visitorská kartička. Rychle vydýcháváme první fázi úžasu. V okamžiku však přecházíme do druhé, protože na recepci nás vyzvedne pan Petr Vladík a nabídne nám první skvělou ranní kávu, doplněnou moc příjemným povídáním. Následuje komentovaná prohlídka výrobního závodu s panem Urbanem, při které z fáze úžasu nevycházíme. Letošní Open house byl věnován hned několika světovým premiérám obráběcích strojů, program celého dne doplňovaly tematické přednášky a ukázky obrábění. 

Zážitků je nekonečně mnoho… Například stroje řady Lasertec, které představují jeden z moderních směrů ve strojírenství – hybridní technologie, spojují 3D tisk s přesným obráběním. Najednou nevíme, jak nazvat to co držíme v ruce, je to ještě tisk nebo už obrobek? Na každém kroku jsme se tu mohli setkat s automatizací a digitalizací výrobních procesů, navštívili jsme i vyhlášenou DMG Mori Academy, kde probíhají nejen zákaznická školení, ale na své budoucí povolání se tu připravují také firemní učni. Nabízí se srovnání s praktickou přípravou kluků na našich technických školách. Protože máme s sebou i vedoucího mistra odborného výcviku Davida Fojtíka ze SŠ ve Slavičíně a kluky, kteří prošli odbornou školou včetně praktické přípravy u nás doma, tak jsme s realitou v našich podmínkách seznámeni velmi přesně. Je nám z toho ale spíše smutno. Praktická příprava u nás má řadu zádrhelů. Od samotného časového prostoru, který ji dávají školní vzdělávací plány až po technickou výbavu škol a nedostatek kvalifikovaných pedagogů. Došli jsme ke smutnému závěru, že nemůžeme srovnávat nesrovnatelné. A protože my ve Skills Czech Republic jsme věční optimisté, tak nás alespoň těší, že to, co nabízíme klukům v přípravě na finále a ve finále samotném, je právě tenhle vysoký technický TOP. To je největší výhra v naší soutěži a v přípravě na ni, protože finalisté pracují s nejnovější technikou a učí je to ti nejlepší profesionálové z praxe. 

A co tomu všemu říkali naši soutěžící ze Skills Czech Republic?

Patrik Šimko, CNC Machine Setter WIKOV Sázavan – 2. vicemistr ČR v CNC frézování 2021

Nasedl jsem do autobusu, nikde nesmrděla emulze ani zápach kovu. První šok. Hned jsem si uvědomil, že tady jsem na jiném levelu než jsem si myslel. Ve spojitosti s vrcholky hor, voňavým horským vzduchem a s lidmi na úrovni byla tato výprava s DMG Mori doslova výlet do budoucnosti... Na dni otevřených dveří jsem navázal kontakty, viděl světovou premiéru těch nejmodernějších mašin, nové technologie, a především musím vyzdvihnout hodinovou přednášku od společnosti Haimer, kde jsme se shodli na společném jazyku ihned po pozdravu v komolené angličtině... Pán nám ukázal vše, co se týká problematiky upínání nástrojů (Haimer Shrink Fit, Presetting & Balancing). Když se nám otevřela vrata do výrobní haly, kde se tyčila mašina vyšší než je halovka, ve které pracuji, věděl jsem, že tohle je ta budoucnost, kterou mi ukazovali na střední... Doslova jsem se cítil jako Alenka co vlezla do králičí nory. Celý den otevřených dveří působil nesmírně zdvořile a přátelsky, komentovaná prohlídka od pana Jana Gärtnera byla naprosto úžasná, každá mašina, každá technologie, vše vysvětlil lépe než kdejaký pedagog... Nezbývá mi než poděkovat, doufat a přát si další podobnou příležitost kterou jsem dostal díky účasti v soutěži, kterou pořádá Skills Czech Republic za plné podpory DMG Mori.

Martin Češka, VUT Brno, absolvent SŠTE Olomoucká, Brno – mistr ČR v CNC frézování 2022

Pro mě byl největším zážitkem příjezd k samotnému DMG Mori. Pohled na budovu, za níž se v dáli rozléhají vrcholky Alp, přetrvává v mé hlavě dodnes a věřím, že to tak bude ještě dlouho.
Doslova oslňující byla pak prohlídka samotného výrobního závodu, budovy jsou z velké části prosklené.  Lidé, pracující ve zdejší výrobě, se, dle mého názoru, dokážou v průběhu obědové pauzy krásně odreagovat a načerpat nových sil, a to vše právě díky pohledu skrze prosklené stěny v místní jídelně. Bylo vidět, jak si zdejší zaměstnanci doslova užívají každého momentu, kdy mohou být ve své práci, což je moc krásné a takhle by to mělo vypadat.
Za tento krásný zážitek, profesionální přístup a za to, jak o nás bylo postaráno, bych chtěl moc poděkovat celé posádce DMG Mori.

Martin Talaš, GJP a SŠ Slavičín – 3. místo, mistrovství ČR v CNC frézování 2022

Návštěva firmy DMG Mori v Německu byla jedním slovem úžasná. Připadal jsem si jako v budoucnosti strojírenství, kde jsou CNC stroje, které jsem doposud neviděl a ani o nich neslyšel. Zanechalo to ve mně velký dojem, a proto jsem velice vděčný Skills Czech Republic a firmám, které tuto soutěž podporují, že mi dali takové možnosti.

Viktor Nezhoda, SŠTE Olomoucká, Brno – soutěžící v kvalifikaci o mistra ČR v CNC frézování 2023

Návštěva továrny byla velice obsáhlá a moc mě potěšila. Vedoucí našeho zájezdu byl super a všechno pro nás skvěle zařídil! Udělalo mi velkou radost, jak se o nás ve výrobní závodě postarali a nebyla to pouze jen tak nějaká obyčejná prohlídka, ale provedli nás celou výrobou. Jsem moc rád, že jsem se této akce mohl zúčastnit.

A něco na závěr? Kromě části pracovní, tzn. prohlídka výroby, na nás čekala i fáze relaxační, která snese ty nejvyšší superlativy. Ať už je to samotné ubytování nebo výlet do nejbližšího okolí městečka Reutte, což je místo dobře známé všem milovníkům lyžování, protože kousek nad ním se nachází překrásné horské středisko Lech. 

Související články
Jak se hledá mistr republiky v CNC frézování?

A máme to letos za sebou… Druhý listopadový týden byl ve znamení velkého očekávání. Jestliže jsem vloni před finále dva týdny nespala, tak letos jsem pro jistotu přidala další týden. Je to stejné jako v golfu. To, že jednou zaznamenáte skvělou ránu, vůbec ještě neznamená, že tuhle magickou hru zvládáte. Stejný pocit jsem zažívala před letošním finále. Jako když držím v ruce driver a čeká mě odpal na pětiparu a vůbec nevidím kde je „fangle“ a já to chci přece trefit co nejblíž ke greenu… Dokážu to letošní finále minimálně zopakovat jako loni? Dokážu ho udělat lepší? Tak přesně tohle se mi honilo v bezesných nocích intenzivně hlavou.

Chlapi klid, my tady obrábíme…

Tato úžasná hláška snad nejlépe vystihuje nezapomenutelnou atmosféru našeho prvního českého finále o mistra republiky v CNC frézování. A jaké to tedy bylo? No prostě skvělé, fantastické a pro všechny zúčastněné opravdový zážitek. My všichni, kteří jsme tam byli, ať už v roli partnerů, technických expertů, organizátorů nebo soutěžících a diváků už navždycky budeme první, kteří si tuhle soutěž v ČR vyzkoušeli. Takže bez pochyby mimořádný okamžik, který si možná úplně všichni v daný moment neuvědomili, ale s odstupem času nám to všem dochází. Stali jsme se součástí historie. Krása.

Mistrovství republiky v CNC frézování

V dalším podcastu strojírenského měsíčníku MM Průmyslového spektra jsme si v adventním čase povídali s mistrem CNC frézování 2021 Jiřím Hruškou, s vicemistrem Patrikem Šimkem a samozřejmě s Evou Klocovou, ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, která renomovanou soutěž WorldSkills k nám do republiky přivedla a společně s přáteli a partnery ji zde drží při životě.

Související články
Studentské práce oboru obráběcích strojů a technologií

V rámci programu odborného semináře pořádaného začátkem února 2022 Technologickou platformou strojírenská výrobní technika ve spolupráci s Ústavem výrobních strojů a zařízení při FS ČVUT v Praze a Společnosti pro obráběcí stroje byly technické veřejnosti představeny diplomové a disertační práce oboru obráběcích strojů a strojírenské technologie nominované do soutěže o nejlepší studentské práce každoročně pořádané společností SpOS.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Metav Digital 2021

Téměř 80 vystavovatelů ze šesti zemí vynaložilo obrovské úsilí, navrhlo virtuální stánky s velkou pozorností k detailům a přemýšlelo o tom, jak mohou co nejlépe představit své produkty a řešení v on-line prostředí. Vítejte na Metav Digital, 23. až 26. března 2021.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Profesor Přemysl Pokorný 80

V prosinci tohoto roku se prof. Přemysl Pokorný dožívá významného životního jubilea 80 let. V roce 1966 dokončil studia v oboru Strojírenská technologie na VŠST v Liberci. Po krátkém působení v průmyslové praxi zahájil v roce 1968 svoji akademickou kariéru na Fakultě strojní VŠST v Liberci, později TUL.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Profesor Stanislav Hosnedl 80

V říjnu tohoto roku se prof. Stanislav Hosnedl dožívá významného životního jubilea 80 roků. V roce 1964 dokončil studia v oboru Konstrukce obráběcích strojů na VŠSE FST v Plzni. Roku 1984 získal vědecko-akademický titul CSc., který po revoluci, později v roce 1990, obhájil také na ČSAV Praha. V roce 1992 se habilitoval a konečně v roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor Strojní inženýrství.

Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit