Témata
Zdroj: Shutterstock

Insolvence subdodavatelů automobilového průmyslu

Automobilový průmysl zaměstnává více než 6 % všech evropských pracovníků. Rostoucí ceny energií, inflace a další aspekty současné krize však ohrožují především subdodavatele tohoto odvětví. Již se vyskytly první případy insolvence. Jaká budoucnost očekává tuto branži? A jak se ve složité době může vyplatit nákup použitých strojů od zkrachovalých podniků?

Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Reklama

Denně se přesvědčujeme o tom, že v oblasti impactu inovací do technologických aplikací již Čína Evropu dávno předběhla, přesto má automobilový průmysl pro prosperitu nášeho kontinentu stále zásadní význam. Dává práci takřka 14 milionům evropanům a vzhledem ke svému vysokému eko-politickému významu je považován za odolný vůči krizím. Navzdory tomu hrozí vlna bankrotů, zejména u subdodavatelů. Obzvláště tvrdě současná situace dopadne na odvětví náročných na elektřinu, jako je zpracování kovů. Co ale jednoho drtí, to druhému přijde vhod. Nákup strojů od bankrotujících firem je investicí s optimálním poměrem ceny a užitku.

Reklama
Reklama
Reklama

Vysoké náklady za energie a inflace

Výrobci automobilů prozatím těží z vysokých tržeb, jelikož během krize vsadili na výrobu modelů s vysokými maržemi a zvýšené náklady mohou přenášet na zákazníky. Jsou rovněž připraveni na dodatečná smluvní jednání se svými subdodavateli. Pokud však inflace vystřelí, sníží se kupní síla zákazníků. Vedle inflace tlumí očekávané tržby automobilových výrobců v USA a Evropě i zvrat ve vývoji úrokových sazeb, jelikož zhoršuje podmínky financování pro kupující a dále snižují jejich solventnost.

Reklama

Německá asociace VDA realizovala průzkum, ve kterém 10 % subdodavatelských společností uvedlo, že se již nyní potýkají s nedostatkem financí. Další třetina očekává, že se finanční obtíže dostaví v příštích měsících. První subdodavatelé již uvažují o tom, že spolupráci s automobilovým průmyslem ukončí.

Plyn v automobilové branži nehraje tu největší roli; jen v lakovnách a slévárnách nemá alternativu, zatímco ostatní průmyslová odvětví mohou přejít na dostupnější zdroje energie. Přechod na obnovitelné energie zaznamenává rozmach, což by mohlo zachovat automobilový průmysl v čele technického pokroku.

Vysoká přesnost a kvalita jsou doménou dodavatelů do automobilového průmyslu. (Zdroj: Shutterstock, Surplex)

Kdo je v ohrožení?

Výrazný nárůst cen elektřiny v řadách dodavatelů automobilového průmyslu postihuje především zpracovatele oceli a dalších kovů. Suroviny, které tyto subjekty nakupují, jsou navíc dražší a vzácnější. Producenti oceli a jiných kovů totiž nyní dusí výrobu a ženou ceny do závratných výšin. Dalším aspektem insolvence je typická velikost subdodavatelských společností: obvykle jde o středně velké podniky. A právě menší a střední podniky jsou krizí ohroženy nejvíce.

Dodavatel přesných dílů v insolvenci

Do problematické situace se dostal například. renomovaný zpracovatel kovů z Bádenska-Württemberska, který dodával německým automobilkám v Bavorsku. Následoval prodej více než 1100 strojů a provozních zařízení. Insolvenčnímu správci a zúčastněným bankám byla nápomocna společnost Surplex, která se specializuje na aukce použitého průmyslového zařízení.

Pro ostatní subdodavatele automobilového průmyslu znamená zavření výrobního závodu, že na trhu s použitými stroji jsou nabízena dobře udržovaná zařízení. Jsou to stroje používané při výrobě otočných a frézovaných dílů v malých i velkých sériích a zajišťují maximální přesnost a kvalitu. Jedná se o kvalitní, dobře udržované stroje, které nabízejí vysokou návratnost i v dobách krize.

Technologie CNC frézování patří v automotive mezi klíčová. Moderní CNC stroje zajišťují maximální přesnost ve vysokých sériích. (Zroj: Andrey Armyagov, Surplex)

Příležitosti v krizi

Optimalizace nákladů vždy stojí na prvním místě a prioritu mají ty investice, které rychle povedou k vyšším ziskům. Pokud některý subdodavatel automobilového průmyslu zkrachuje, přistupuje se co nejrychleji k rozprodání jeho strojního zařízení. Nic není černobílé: konkurenceschopným dodavatelům automobilového průmyslu se pak nabízí příležitost pořídit si použité stroje. Ve srovnání s novými stroji jsou ty použité výrazně levnější a okamžitě dostupné. Obojí je při plánování investic klíčové.


Zpracováno redakcí dle tiskový podkladů společnosti Surplex, která patří mezi přední evropské průmyslové aukční domy a obchoduje po celém světě s použitými stroji a provozním zařízením. 

Firmy
Související články
Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Stavme na pozitivním a fungujícím

Česko patřilo ke konci roku 2023 k zemím, jejichž ekonomika stále nedosáhla předcovidové úrovně. Hospodářský růst bude podle většiny ekonomů i v tomto roce velmi pomalý. Situaci komplikují nepříliš optimistické faktory, jako je nestabilita veřejných financí, výroba postavená na subdodávkách, nedostatečná infrastruktura a další. Když k tomu připočteme vnější geopolitické okolnosti, není situace příliš příznivá. A o tom, jak toto vše ovlivňuje automobilový průmysl a jak se zbavit stigmatu subdodavatelské země, jsme hovořili s Petrem Knapem, odborníkem společnosti EY pro automobilový průmysl.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Související články
MM Podcast: Glosa - Sedmnáctá země spolková na kolečkách

Problémy koncernové automobilky jsou vážnější, než si většina lidí umí představit. Kombinace emisního skandálu DieselGate, změny trhu a návyků spotřebitelů, inflace a neschopnosti na to všechno pružně reagovat je pro VW smrticí koktejl. Může jí dokonce hrozit osud finské Nokie či amerického Kodaku, které před lety nedokázaly zachytit nastupující disruptivní změny a se svým ikonickým byznysem skončily. Jak zásadní problém by podobný osud znamenal pro Německo, potažmo celou subdodavatelskou Evropu, se můžeme jen domýšlet.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

MM Podcast: Glosa - Made in Germany: Richtig oder falsch?

Proč stále není slyšet o problémech průmyslových firem, do kterých se kvůli souběhu všech krizí dostaly? Obecně, ať se jedná o jedince, či instituci, vždy máme obavy přiznat určité potíže. V momentu, kdy majitel firmy či management pustí do éteru první negativní zprávu, přestane být podnik důvěryhodný pro zákazníky, banky a zaměstnance, jak současné, tak i potenciální. Proto to všichni zatím drží pod pokličkou a vyčkávají do doby, kdy situace již bude neudržitelná či na stav upozorní okolí.

Na cestě ke zrození stroje, část 8. Logistika

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Nová auta až za 15 měsíců

Na nový vůz čekají tuzemští zákazníci od března letošního roku průměrně o dva měsíce déle. Vyplývá to z dostupných údajů oslovených automobilek. Na nový Volkswagen budou řidiči u vybraných modelů čekat až deset měsíců. Hyundai má u některých modelů čekací dobu až rok a s vybranými konfiguracemi vozů Toyota budou moci zákazníci odjet až za rok a čtvrt. Prodloužení dodacích lhůt souvisí podle zástupců oslovených automobilek s nedostatkem komponentů i s omezením výroby v přidružených závodech v souvislosti s válkou na Ukrajině. 

Samořízené i létající vozy

Masové rozšíření elektromobilů a v menší míře i samořízených a dokonce létajících aut. Takové a ještě další převratné změny čekají automobilové odvětví v příštích pěti až deseti letech. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG, která v 31 zemích vyzpovídala přes 1 100 manažerů autoprůmyslu, včetně těch působících v České republice. Respondenti se nejvíc obávali problémů v dodavatelských řetězcích, které válka na Ukrajině dále prohloubila. Oslovení vesměs předpovídají, že elektromobily budou do roku 2030 tvořit přibližně polovinu nově prodaných vozů v USA, západní Evropě, Japonsku i Číně. V Brazílii a Indii by to mohlo být 40 procent. Údaj za Česko průzkum neobsahuje.  

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit