Témata
Reklama

V centru evropské formařiny

Ve dnech 30. května až 2. června 2017 se na novém výstavišti ve Stuttgartu uskuteční specializovaný veletrh Moulding Expo, zaměřený na konstrukci nástrojů, texturování a výrobu forem.

Jak uvedli pořadatelé veletrhu na tiskové konferenci konané v portugalském Monte Real v regionu Marinha Grande, po předloňské premiéře bude druhý ročník veletrhu větší i mezinárodnější. Ve čtyřech halách představí své novinky přes 700 vystavovatelů z více než 30 zemí, zatímco na veletržní premiéru v roce 2015 dorazilo 620 vystavovatelů a 14 000 návštěvníků. Letos by pořadatelé během veletržních dnů rádi uvítali 20 000 odborníků. Moulding Expo se tak stává nejprestižnějším evropským setkáním v tomto průmyslovém segmentu. Tomu napomáhá i globální partnerství s ISTMA (International Special Tooling and Machinig Association), která zastřešuje 19 národních asociací z celého světa, včetně Svazu nástrojáren z České republiky. Ten je ostatně také jedním z partnerů veletrhu. Jaké obory tedy budou na Moulding Expo zastoupeny? K vidění bude vše, co se týká konstrukce a technologií pro výrobu nástrojů a forem včetně technologií prototypování či texturování, normálií, systémů horkých vtoků, materiálů, obráběcích strojů a nástrojů, upínání, měřicích technologií a představí se i samotní výrobci forem, dodavatelé softwaru, služeb atd.

Reklama
Reklama
Reklama

Portugalské nástrojárny

Portugalsko jako místo setkání s novináři nezvolili pořadatelé náhodou. Výroba nástrojů totiž představuje nejdynamičtější průmyslový sektor v Portugalsku a hraje vedoucí roli i v mezinárodním měřítku. Formy z Portugalska se exportují do 80 zemí, přičemž od roku 2010 tento export stoupl o 92 %. K nejvýznamnějším obchodním partnerům portugalských nástrojáren patří firmy ze Španělska, Německa a Francie, nicméně významnou roli hraje i export do České republiky. Téměř ¾ z toho připadá na formy pro automobilový průmysl, asi desetina jde do obalového průmyslu, o zbytek se dělí elektronika, medicína, letecký průmysl a další obory. Portugalská nástrojařina navazuje na dlouhou tradici, která sahá až do 18. století, kdy se zde začaly vyrábět bronzové formy pro sklářský průmysl. Po druhé světové válce nastoupil na scénu nový obor – vstřikování plastů. První portugalskou formu pro vstřikovací lisy vyrobila firma Aníbal H. Abrantes v roce 1946. Nástrojárenskými centry se staly regiony Marinha Grande ve středním Portugalsku a Oliveira de Azeméis v severní části země. Dnes se tomuto oboru v Portugalsku věnuje asi 500 firem zaměstnávajících na 8 000 pracovníků.

Exkurze do nástrojáren

Součástí programu tiskové konference byla podle očekávání i návštěva nástrojáren, avšak organizátoři ji tentokrát vyřešili netradičně. Skupinu novinářů rozdělili do několika menších autobusů, z nichž každý vyrazil do jiné části proslaveného formařského regionu Marinha Grande. Náš autobus dojel do Embry, kde jsme navštívíli firmy Ribermold a Tecnimoplás.

Obrobna ve firmě Ribermold, v pozadí pracoviště montáže forem

Ve firmě Ribermold nás přijal její zakladatel pan Ribeiro, jenž začínal před 30 lety s jedním strojem. Dnes jde o rodinnou firmu, která zaměstnává 96 osob a je vybavena zajímavými moderními technologiemi. Téměř veškerá produkce (98 %) je exportována do různých zemí Evropy, Afriky, Asie a do USA. Mezi nejvýznamnější zákazníky patří i společnosti z České republiky. Firma uvádí reference jako Volvo, Ford, VW, Rols Royce, Bosch nebo Total. Soustřeďuje se na přesnou výrobu a formy spíše menších až středních velikostí. Společnost zaměstnává deset konstruktérů a čtyři technology. V největší výrobní hale se nachází obrobna se šesti CNC centry a několika bruskami, ve druhé části haly probíhá montáž forem. V oddělené dílně se nachází pracoviště EDM technologií. Obrábějí se zde také grafitové elektrody, které jsou z frézovacího centra odebírány robotem, jenž zároveň obsluhuje dvě hloubičky. Nedaleko nich dále pracují tři drátořezy. Zajímavostí firmy je vlastní testovací centrum vybavené několika vstřikovacími lisy různých velikostí s uzavíracími silami od 55 do 370 tun, uprostřed haly dominuje stroj pro dvoukomponentní vstřikování. Centrum je využíváno pro odlaďování technologií, přejímku forem a výrobu pilotních sérií. Jeho součástí je také pracoviště pro kontrolu plastových výlisků.

Testovací centrum společnosti Ribermold se vstřikovacími lisy
Výrobní provoz nástrojárny Tecnimoplás

Prakticky přes ulici se nachází firma Tecnimoplás, která se zabývá konstrukcí a výrobou přesných forem, především pro plastikářský průmysl. Její specialitou jsou formy pro výrobu velkých automobilových dílů. Díky tomu disponuje i velkými obráběcími centry a samozřejmě také řadou menších obráběcích a elektroerozivních strojů. Firma byla založena v roce 1971, zaměstnává 74 pracovníků a 90 % její produkce míří do Německa.

Pavel Marek, Marinha Grande

pavel.marek@mmspektrum.com

www.moulding-expo.com

www.ribermold.pt

www.tecnimoplas.pt

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 170411
Datum: 12. 04. 2017
Rubrika: Monotematická příloha / Moderní výrobní technologie
Autor:
Firmy
Související články
Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Související články
Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Nové technologie jako motor inovací

Více než 3 000 společností z oboru plastů a kaučuku představí letos v říjnu produkty a řešení pro produktivní a zodpovědný dnešek, zítřek i pozítřek v rámci veletrhu K Düsseldorf.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Veletrh EMO opět v Hannoveru

Mezinárodní kovozpracující veletrh EMO se po čtyřech letech opět vrací do Hannoveru. Konat se bude od 18. do 23. září a podle našich informací je určitě na co se těšit. Letošním heslem veletrhu je „Connecting systems for intelligent production“, volně přeloženo „Propojováním systémů k inteligentní výrobě“. Cílem tohoto článku je představit trendy letošního veletrhu a několik novinek společností, které v průběhu předveletržní tiskové konference prozradily, jaké inovace budou na svých stáncích v Hannoveru prezentovat.

To nejlepší z japonského vývoje

VVždy v lichém roce není větší výstavy strojírenské výrobní techniky, než je veletrh EMO. Pakliže k tomu ještě vyjde konání výstavy v německém Hannoveru, platí předchozí tvrzení přinejmenším dvojnásob. Podívejme se nyní blíže na několik zajímavých exponátů, které bude možné spatřit na letošním veletrhu EMO na stáncích Okumy a Brotheru.

Světové premiéry na AMB

Společnost DMG Mori se na letošním veletrhu obráběcích technologií AMB ve Stuttgartu prezentovala největší veletržní expozicí ze všech vystavovatelů. Na ploše větší než 2 000 metrů čtverečních představila 46 nových obráběcích strojů, z nichž většina již byla v novém jednotném designu a 29 z nich bylo vybaveno novým uživatelským prostředím Celos.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

LASCAM - Seriál o průmyslových laserech, díl IV.

LASTIC – Laserové řešení pro plasty

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit