Témata
Reklama

Víceúčelová linka chemicko-tepelného zpracování

Mnoho kalíren, ať už zakázkových, či vnitropodnikových ocení kompaktní, univerzální a spolehlivé zařízení pro chemicko-tepelné zpracování ocelí v plynné atmosféře, které umožňuje změnu zakázky z jednoho druhu chemicko-tepelného zpracování na jiný během několika minut a které lze na základě požadavků zákazníků rozšířit o další moduly, a tak pružně rozšiřovat nabízenou paletu služeb.

Víceúčelová linka chemicko-tepelného zpracování švýcarského výrobce Codere výše uvedenými výhodami disponuje. Jednotlivé komponenty systému jsou konstruovány jako autonomní moduly, které lze kombinovat podle požadavků zákazníka. Stejně jako ostatní zařízení umožňuje i tento systém zpracovávat vsázky v pasivní či aktivní atmosféře. V případě, že jsou v kalírně instalovány např. jen tři moduly – pračka, cementační pec a olejová lázeň –, uspořádání modulů bude lineární (jako na obrázku 1). V případě instalace dalších modulů, jako jsou např. další cementační pec, solná lázeň, popouštěcí pece, další pračka, šaržovací pracoviště a mezisklad vsázek, bývá výhodné postavit linku do dvou paralelních linií s uličkou, kterou projíždí manipulátor.

Reklama
Reklama
Reklama


Obr. 1. Schematické znázornění víceúčelové linky tepelného zpracování modulární konstrukce
(1) Manipulátor, (2) alkalické praní, (3) víceúčelová pec pro zpracování do 650 °C, (4) komora pro chlazení/kalení v plynu, (5) Víceúčelová pec pro zpracování do 1 100 °C, (6) kalicí lázeň.

Klikněte pro obrázek pro zvětšení.

Cementační pec

Základem linky bývá víceúčelová zvonová pec (5) o pracovní teplotě do 1 100 °C s pravolevým pojezdem, užívaná pro předehřev, austenitizaci, cementaci, nitrocementaci, žíhání a pájení natvrdo (dále jen cementační pec). Po založení vsázky do pece a dosažení požadované teploty vsázky se pec i se vsázkou přesune pomocí jednoduchého kluzného systému nad kalicí lázeň, do které je vsázka následně během několika sekund spuštěna. Vsázka je tak po celou dobu zpracování chráněna pecní atmosférou a nedochází k jejímu oduhličení. Přesun pece spolu se vsázkou je řešen tak, aby nebylo nutno roštovou sestavu do retorty uzamknout; není tedy nutné periodicky měnit mnoho náhradních dílů. Hlavními výhodami však zůstávají transfer vsázky bez nutnosti otevírat pec, minimální únik tepla během procesu a fakt, že obsluha pece není vystavena účinkům působení sálavého tepla při vyjímání vsázky.

Kalení po cementování

Kalení či ochlazení po cementování se provádí v kalicích lázních s kapalnými médii (voda, polymer, olej, sůl) (6) či v plynné (dusíkové nebo vzduchové) lázni (4). Právě integrace různých kalicích prostředí v jedné jediné lince umožňuje provádět různorodé tepelné zpracování. Lázně je možno umístit na libovolnou stranu pece, příp. na obě dvě strany. V praxi však bývá častější případ, kdy z kapacitních důvodů je ke dvěma pecím přiřazena jedna lázeň. Lázně jsou typově navrženy pro stejnou velikost vsázky jako pec a tvoří autonomní část modulárního systému. Typy s kapalnými médii jsou vybaveny míchadly zajišťujícími účinnou cirkulaci média kolem vsázky a tím její rovnoměrné ochlazení. Konstruují se pro pracovní teplotu oleje 100 °C nebo 200 °C, v případě solné lázně do teploty 450 °C. Lázně plynné jsou konstruovány jako stejnotlaké, tzn. tlak ochranného plynu či vzduchu je zhruba stejný jako atmosférický, příp. přetlakové, kdy přetlak ochranného plynu i vzduchu činí cca 1–6 bar.

Popouštěcí pec

Dalším autonomním modulem linky může být víceúčelová zvonová pec (3) o běžné pracovní teplotě do 650 °C, na základě požadavku zákazníka i vyšší (dále jen popouštěcí pec). Slouží k předehřevu, popouštění, žíhání, nitridaci, karbonitridaci a oxinitridaci, včetně možnosti ochlazení vsázky přímo v peci. Jako opci je možno nabídnout i zmrazování vsázky do –120 °C. Tato pec existuje v plynotěsném provedení, i v provedení bez retorty. Typorozměr popouštěcí pece je vždy shodný s typorozměrem cementační pece, lázně atd. Zakládání vsázky do pece se děje buď z běžné zakládací roviny, tzn. z úrovně, ze které se zakládá do cementační pece či do lázně – v tomto případě se zvon pece zvedne nahoru a po založení vsázky znovu spustí dolů; popouštěcí pec je rovněž možné konstruovat se spodním zakládáním – v tomto případě se vsázka zakládá pomocí výtahu zespodu pece.

Úvodní stejně jako finální operací nebo mezioperací cyklu chemicko-tepelného zpracování bývá praní vsázky. Pračky jsou opět integrovaným modulem linky (2) a jsou konstruovány tak, aby byly kompatibilní s typorozměrem jednotlivých modulů. Praní lze provádět ostřikováním nebo ponorem, poté následuje sušení vsázky. V případě kalení do soli nabízí firma Codere osazení pračky odlučovačem soli, který významným způsobem sníží objem odpadního koncentrátu a sníží spotřebu soli v lázni – vynesenou sůl lze vrátit zpět.

Velký rozsah hmotností vsázky

Výše popisovaná modulární linka je konstruovaná pro velký rozsah hmotností vsázky – od 6 kg do 5 000 kg. Manipulace se vsázkou tedy hraje v obsluze linky podstatnou roli (pouze transfer vsázky z cementační pece do lázně probíhá bez manipulátoru - viz cementační pec). Výhodou linky Codere je zejména – až na výjimky týkající se zakládání do popouštěcí pece (viz výše) jednotná zakládací rovina. Ta také umožňuje do určité hmotnosti vsázky užití jednoduchého manipulátoru (manuálního či automatického) připevněného k tělesu linky, aniž by bylo nutno složitě instalovat přídavné zařízení před pecí. Samozřejmě je rovněž možné do pece zakládat ručním či elektrickým manipulátorem dodávaným výrobcem nebo podle volby zákazníka. U linek s několika moduly a velkou kapacitou zpracování je výhodou instalovat automatický manipulátor, který pracuje v okruhu 360° a s výhodou obslouží i pracoviště pro vychystání vsázky a mezisklad vychystaných vsázek; všechny tyto komponenty dodává výrobce jako opce.

Řízení procesu zpracování vsázky

Výčet výhod modulární linky chemicko-tepelného zpracování by nebyl úplný, kdyby nebylo zmíněno řízení procesu zpracování vsázky. Děje se tak pomocí systémů a regulačních prvků firmy Econox, se kterou firma Codere na poli regulace dlouhodobě spolupracuje.

Obr. 2. Víceúčelová linka chemicko-tepelného zpracování švýcarského výrobce Codere.

K jednotlivým zařízením Codere, ale i k zařízením jiných výrobců je dodáván zejména systém Econox Controller CarboMonitor 700, který je schopen nezávisle řídit každý modul linky, především regulovat teplotu a řídit atmosféru. Jeho nespornou výhodou je schopnost komunikace prostřednictvím Ethernetu, vizualizace a ovládání i na dálku z několika různých míst a možnost připojení k regulační síti. Je kombinován s několikajazyčným grafickým displejem. Carbomonitor je schopen regulovat pět topných zón pece – každou se dvěma termočlánky, stejně jako řídit ochlazování (prostřednictvím ventilátoru nebo výměníku). Co se týče řízení pecní atmosféry, reguluje a řídí uhlíkový potenciál prostřednictvím kyslíkové sondy nebo lambda sondy, řídí poměr CO2 a ochrannou atmosféru N2, řídí proplach kyslíkové sondy, ovládá až dva další plynové ventily (hmotnostní průtok, proporcionální ventily), řídí až tři další plynové okruhy, případně ovládá další senzory podle určení pece. Řídí max. 99 bloků rozvětveného programu, umožňuje programování zvoleného cementačního profilu (°C, požadovanou hloubku a tvrdost) a řídí ohřev a ochlazování rampami ve °C.h-1. Cyklus tepelného zpracování je spouštěn a zastavován manuálně nebo automaticky. Umožnuje instalaci přídavného výstupu úrovně teploty a jmenovitého potenciálu pro externí záznamové zařízení. Software je k dispozici i v češtině.

Řídicí software

Dalším významným produktem je řídicí software Carbomanagement, který lze instalovat na běžném PC. Zajišťuje detailní management cyklů chemicko-tepelného zpracování a jejich dohledatelnost podle běžných standardů. Detailní záznam cyklů zahrnuje předpisy pro vsázku, programovatelný cyklus chemicko-tepelného zpracování, předpokládané časy pro založení/vyložení vsázky, čas pro zkrácení/prodloužení teplotního cyklu a vazbu na předchozí cyklus. Zobrazuje vývojové křivky jmenovitých a skutečných hodnot v reálném čase (uhlíkový potenciál, teplotu), zobrazuje probíhající pochody v jednotlivých modulech i v celé lince. Vytváří kompletní záznam o zpracování zahrnující všechny informace pro management kvality – historii zpracování lze vyhledávat podle data, čísla vsázky, počtu kusů, použitého modulu či podle zákazníka. Dokáže vizualizovat, exportovat, importovat a modifikovat technické parametry z Carbomonitoru. Umožňuje řídit vsázku pomocí čarového kódu, informuje o případném spuštění alarmu zařízení na pevnou nebo mobilní telefonní linku a napomáhá řízení preventivní údržby. Neméně důležitou výhodou pro management kalírny je možnost propojení tohoto softwaru se všemi kompatibilními databázemi SQL. Je taktéž k dispozici i v českém jazyce.
Kyslíkové sondy tvoří nedílnou součást produktové palety společnosti Econox. Za zmínku stojí zejména kyslíková sonda Econox ZIpro, která jako měřicího prvku užívá kuličku z oxidu zirkoničitého. Tato sonda se vyznačuje zejména odolností proti teplotním šokům (lze ji rychle vložit do pece či vyjmout z pece bez nutnosti teplotní adaptace).

Závěrem je nutno podotknout, že výhody linky chemicko-tepelného zpracování Codere s úspěchem využívají zákazníci z mnoha oblastí průmyslu – výrobci strojních součástí, výrobci v oblasti automotive, nástrojáři, zakázkové kalírny, letecký průmysl, zbrojní průmysl a zpracovatelé speciálních ocelí.

Galika, umístění na MSV: pavilon P, stánek 36

Ing. Lumír Dufek
l.dufek@galika.cz
www.galika.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 131005
Datum: 01. 10. 2013
Rubrika: Trendy / MSV 2013
Autor:
Firmy
Související články
Budoucnost nástrojových materiálů bez kritických kovů

V současné době jsou nejrozšířenějšími nástrojovými materiály slinuté karbidy a nástrojové oceli. Slinuté karbidy, tedy cermety tvořené vysokým podílem karbidů, převážně karbidu wolframu, a dále TiC, TaC a NbC, a kobaltem jako pojivem jsou využívány především pro výrobu výměnných břitových destiček pro strojní obrábění, případně vrtáků do zdiva a betonu. Díky výborné otěruvzdornosti a velmi dobré lomové houževnatosti jsou v poslední době tyto materiály využívány pro různé aplikace, jako je obrábění ocelí, litin i neželezných kovů.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Ultra lehké komponenty vyráběné 3D tiskem

V posledních letech se do širšího povědomí dostávají aditivní technologie, neboli 3D tisk, kde je součást tvořena přidáváním materiálu nikoliv jeho odebíráním, jako je tomu u klasického obrábění. Jejich využití je zkoumáno napříč nejrůznějšími obory od strojírenství přes architekturu až po medicínu a módu. Pokud se omezíme na 3D tisk kovů, zjistíme, že aditivní technologie jsou brány jako prostředek pro výrobu tvarově složitých a občas konvenčními způsoby zcela nevyrobitelných dílů. Jsou brány jako jakási ideální výrobní technologie pro výrobu čehokoliv. V posledních letech se navíc stále více skloňuje spojení aditivní technologie a topologické optimalizace, což je způsob návrhu tvaru dílu na základě matematické optimalizace. Jak lze tušit, navržený tvar je značně složitý a často bývá označován jako organický. Takové díly jsou údajně vhodné pro 3D tisk, ale není tomu tak. Ve většině případů je realita daleko prozaičtější. Použití aditivní technologie je pouze jediná možnost, jak takový díl vyrobit.

Související články
Výuka a výzkum aditivních technologií

Inovativní výrobní technologie nacházejí své místo také v technickém vzdělávání. Do svých osnov je dříve či později zakomponovaly všechny technické vysoké školy. Avšak pořízení nákladných technologií se neobejde bez podpory ze strany průmyslového výzkumu. Na Fakultě strojní ČVUT v Praze nyní disponují úplně novým zařízením M2 cusing pro výrobu dílů metodou DMLS německého výrobce Concept Laser, dnes působící pod značkou GE Additive. Stroj dodala společnost Misan a technologie slouží primárně pro výzkum v leteckém průmyslu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kombinace technologií slévání a 3D tisku

Aditivní technologie přinášejí do oboru slévárenství nový pohled na věc a výrazně ovlivňují nejen proces výroby odlitků, ale i myšlení pracovníků ve slévárnách. Aditivní výroba zásadním způsobem mění zavedené pracovní postupy, systémy práce s výrobní dokumentací, technickou přípravu výroby a technologii výroby odlitků. Mění také možnosti konstrukce odlitků včetně jejich tvarové náročnosti. Proto můžeme bez přehánění tvrdit, že celou slévárnu a její postup výroby odlitků lze vměstnat do jednoho stroje - 3D tiskárny na kovy.

Aplikace nanomateriálů ve strojírenství

Nanotechnologie umožňují vývoj nových generací kompozitů s vylepšenou funkčností a širokou škálou aplikací. V současnosti nanokompozity představují mnoho aplikací v mnoha průmyslových oborech. Užitné vlastnosti nanomateriálů vyplývají z jejich výjimečných fyzikálních a chemických vlastností, velikosti, tvaru či povrchové morfologii. Velikostní efekt (size efect) umožňuje výrazně zlepšovat užitné vlastnosti konvekčních materiálů. Nanotechnologie díky svému inovačnímu potenciálu již dnes výrazně ovlivňují moderní průmyslové produkty.

Obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Stále rostoucí požadavky výrobců proudových motorů vyžadují kontinuální vývoj žárupevných materiálů. Klasické metody obrábění jsou zde na hranici svých možností, efektivní alternativou je elektroerozivní řezání drátovou elektrodou.

Aditivní výroba unikátních řezných nástrojů

Aditivní technologie jsou jedním z nosných pilířů Průmyslu 4.0. Od roku 2014, kdy v ČR 3D tisk kovů odstartoval „ve velkém“, byla o této problematice napsána celá řada publikací, díky nimž je tato technologie považována za poměrně známou. Jedním z průkopníků 3D tisku v ČR je firma Innomia, která přinášela informace o technologii DMLS do povědomí českého průmyslu již několik let před tímto zmiňovaných boomem.

Průmyslové využití nejvýkonnějších laserů

Již několik desetiletí jsme svědky postupného nabývání významu a upevňování pozice laserů nejen v průmyslových provozech, ale i ve zdravotnictví, metrologii a mnoha dalších oblastech. Na stránkách tohoto vydání je uvedeno hned několik možností jejich využití, všechny jsou však velmi vzdálené možnostem laserů vyvíjených v centru HiLASE. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyvíjejí „superlasery“.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

O materiálovém inženýrství pro strojírenství

Ve srovnání s tradičním strojním inženýrstvím vzniklo materiálové inženýrství jako vědní a studijní obor před poměrně krátkou dobou. Zkušenosti ukazují, že jeho podstata není části technické veřejnosti a zejména mnohým studentům strojního inženýrství zcela jasná. To je i možnou příčinou, že počet materiálových inženýrů neodpovídá potřebám strojírenského průmyslu. Materiálové inženýrství se přitom zásadním způsobem podílí na modernizaci a konkurenceschopnosti strojírenských výrobků a zařízení, zvyšování efektivnosti jejich výroby a snižování energetické náročnosti jejich provozu.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Ocelové město a CO2

Co Jules Verne nemohl tušit… Nebo mohl? Zlého profesora nechává umřít na zadušení kysličníkem uhličitým…

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit