Témata
Reklama

Vše je uvnitř!

Pokud potřebujete elektrický pohon a uvažujete o tom, zda máte dostatečné kapacity a čas na řešení své aplikace, je na místě uvažovat o elektrickém pohonu EMCA od firmy Festo.

EMCA představuje integraci všeho potřebného přímo do tělesa pohonu. Obsahuje bezkartáčový stejnosměrný elektromotor s dlouhou životností, ovládací silovou elektroniku k němu, samozřejmě odměřování, kompletní ovladač motoru, brzdu k motoru a všechen potřebný software. Odměřování je absolutní, po vypnutí a případné manipulaci neztrácí informaci o skutečné poloze. V paměti pohonu je dostatek místa na celkem 64 pohybů, které se vyvolávají kombinací ovládacích signálů. Tabulku s pohyby pomůže vyplnit software FCT, který je ke stažení zdarma.

Reklama
Reklama
Reklama
EMCA – integrace motoru, převodovky, elektroniky a řízení ušetří mnoho práce a času.

Zaměřeno na snadnou instalaci

Z vybavení vyplývá jasný závěr: kromě napájecího kabelu (24 V DC) a ovládacích signálů (pomocí jednoduchých vstupů a výstupů nebo například po síti CANopen) se nebudete zabývat žádnou další instalací a ani ve vašem rozvaděči nic dalšího nepřibude. Veškerý obsah je kompletně chráněn (IP65), a tak se obrazně řečeno obsah rozvaděče v případě EMCA přemístí přímo na stroj a uspoří tak mnoho místa, spojů a kabeláže.

Jednoduchost instalace a současně vysoká dynamika předurčují pohony EMCA jak pro nastavování formátů různých strojů a zařízení, tak i pro pohon malých, ale výkonných manipulátorů, jako je například tripod firmy Festo. Největší úspory se projeví v instalaci – řízení i v interpolačním režimu zvládne například automat CPX-CEC ukrytý v modulární stavebnici instalačních terminálů CPX s krytím až IP65. Další výhodou je možnost přímého napojení do systému pro sběr dat prostřednictvím komunikačního modelu OPC-UA (server v CPX-CEC), který je schváleným standardem pro Industry 4.0. Data z vaší aplikace se tak mohou hladce přenést například do SAPu a být přímo k dispozici pro další zpracování.

Pohony EMCA získaly hned dvě ceny za design – reddot design award a if Product Design – a jsou tak důkazem toho, že výrobky, které dobře pracují, mohou také dobře vypadat.

Malé rozměry, velký výkon, modularita a vysoký stupeň krytí IP65 – to jsou vlastnosti řízení CEC v terminálech CPX.

Festo na Amperu

Tyto pohony také budou patřit mezi novinky, které si budete moci na vlastní oči prohlédnout na veletrhu Amper 2017 v Brně. Stánek společnosti Festo naleznete v hale V, číslo 3.10.

K dalším zajímavým novinkám na veletrhu patří kromě EMCA i sady pro lisování pomocí servomotorů YJKP nebo kompletní sestavy pohonů OMS.

Kompletní sada YJKP pro lisování pomocí elektrických serv včetně softwaru

Sady pro lisování pomocí servomotorů YJKP

Pomocí této hotové sestavy, která umožňuje i rychlý a přesný sběr dat, můžete osadit a oživit lisovací přípravky až do 17 000 N, aniž byste potřebovali pomoc odborníků. Sestava totiž obsahuje nejen mechaniku a motor se všemi spojovacími díly, ale také integrovaný tenzometr, silovou elektroniku, vyhodnocovací systém a nastavení pouhým seřazením potřebných operací v internetovém prohlížeči do požadované sekvence.

OMS – nový obor, který firmám ušetří mnoho práce a starostí.

Nový obor v elektrických pohonech – OMS

Díky OMS si můžete objednat kompletní sadu mechaniky, motoru, kabelů a ovladače motoru. K oživení servopohonu rovněž postačí vyplnit v internetovém prohlížeči tabulku s požadovanými pohyby. Pohon tak uvedete do provozu opět bez účasti specialistů a bez hlubokých znalostí technologie servomotorů.

Festo

Ing. Zdeněk Haumer

vaclav.lacina@festo.com

www.festo.cz/amper

www.festo.cz/YJKP

www.festo.cz/OMS

Reklama
Související články
Doživotní přesnost servopohonů s dutou hřídelí

Požadavky, se kterými se obor pohonné techniky dlouhodobě setkává, jsou velmi různorodé. Kompaktnost a velký výkon se jako klíčové atributy staly standardem v mnoha aplikacích. Zástavbový prostor, který je k dispozici, je stále zmenšován, avšak požadavky na výkon zůstávají buď stejné, nebo se zvyšují. Stále rostoucí globální konkurence vyžaduje trvalou optimalizaci výkonu.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Použití RCD s frekvenčními měniči

Jak vybrat správný RCD pro použití s frekvenčními měniči a vyhnout se tak nežádoucímu vypínání a dosáhnout maximální doby nepřetržitého provozu?

Související články
Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Ready made lineární osy s ozubeným řemenem

Pomocí lineární osy je realizován pohyb v přímém směru a jedná se tak o výborný výchozí konstrukční prvek pro stavbu strojů, automatizačních linek a polohovacích zařízení s potřebou přesného lineárního pohybu ve více osách (typicky například CNC stroje). V posledních letech došlo navíc k výraznému snížení cen a lineární osy se tak stávají dostupné i pro dosud zapovězené oblasti. V neposlední řadě je podstatnou výhodou u tzv. ready made produktů dodávka již smontovaného dílu připraveného k okamžitému použití v zákaznické aplikaci.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

V pohybu

Výrobci výrobních zařízení pro lehké kompozitní materiály jsou pod tlakem. Čím rychleji dostanou své stroje k zákazníkům a uvedou je do provozu, tím větší je jejich konkurenceschopnost. To ovšem vyžaduje přesné postupy pro efektivní a ekologicky příznivé využití surovin, čehož lze dosáhnout pomocí inovativních systémových komponent a kvalitního poradenství jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Firma Technicon takto díky novému řešení od společnosti Festo zvyšuje svůj inovační náskok s velkoplošnými adhezivními systémy.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit