Témata
Reklama

Lékařská technika se v posledních letech velmi silně rozvíjí a současně se zde uplatňují v široké míře také plasty. Výrobci plastů vyvinuli v posledních letech zajímavé modifikace materiálů, které vyhovují právě medicíně.

Aplikace jsou různé včetně výrobních postupů – zde je zaměřena pouze malá část, a to třískově obráběné díly a polotovary plastů. Jistě nelze obsáhnout vše detailně a v celé šíři všech možných aplikací a lékařských oborů.

Reklama
Reklama
Reklama

Lékařská a laboratorní technika

Firma Slavík-Technické plasty částečně zasahuje i do oborů lékařské a laboratorní techniky, nejen díky možnostem dodávek požadovaných druhů plastů, ale také výrobou dílů pro některé drobné aplikace především tam, kde jde spíše o mechanické záležitosti vybavení lékařských prostor.

Obr. Oběžné kolo čerpadla

Plasty v lékařské technice mají mnoho využití, například v designu výrobků, jako jsou kryty, inkubátory, povrchové panely apod. Zde jsou nejčastěji používanými materiály ABS, PMMA, PC či PA, zpracovávané např. ohýbáním, vakuovým tvářením či odléváním. Používají se také v protetice – na končetinové ortézy a protézy, trupové ortézy, nákrčníky (zde se používá materiál PE-LD – měkčený polyetylen). Dále například na díly zdravotních přístrojů a aparátů, pomůcky a instrumenty, jako jsou rozdělovače médií, oběžná kola čerpadel, držadla, měřicí kapiláry, testovací přípravky pro kostní implantáty, vnější fixační přípravky, díly dialyzačních jednotek, přístrojů pro okysličování krve, katétry či díly laboratorních přístrojů. V neposlední řadě jsou plasty používány na implantáty kloubů, lebky a vybavení lékařských prostor – vyšetřovací lůžka, snímací přístroje.

Obráběné díly

Pro obráběné díly se používají především vysokoteplotní materiály PEI, PES, PSU, PPSU, modifikovaný PEEK, dále konstrukční plasty, např. POM-C, PC, PP SAN, POM SAN, PE-UHMW modifikovaný či PETG.

Obr. Zkušební implantáty kyčelního kloubu

Materiály musejí splňovat podle aplikace různé podmínky. V souhrnu jde o tyto požadavky na obráběné plastové díly: plasty musejí splňovat normu FDA, příp. další, musejí být biokompatibilní, opakovaně sterilizovatelné za vysokých teplot, sterilizovatelné ethylenoxydem, odolné hydrolýze, dobře chemicky odolné, musejí vykazovat dobrou tuhost, dobrou rozměrovou stabilitu, dlouhou životnost, dobrou odolnost proti opotřebení, nízkou hmotnost, v některých případech je vyžadován translucentní vzhled. Musí být dobře obrobitelné, odolné proti RTG záření, odolné gama i beta záření, dále je vyžadována dobrá propustnost záření bez zkreslení paprsků, dobrá detekovatelnost plastu, materiály musejí být bez lomu a netříštivé.

Standardní plasty

Pro běžné aplikace ve vybavení lékařských prostor – např. na vyšetřovací lůžka, operační lůžka, běžné polohovací postele – se používají i standardní plasty, případně lamináty (vodítka z ABS pro postele, lamináty HPL a ABS výlisky pro čela postelí nebo drobný nábytek, kladičky z POM-C, PA6 a PE1000, pro překládací stoly vedení z PE500, kolečka vozíků z PBT atd.). Pro zajímavost uvádíme několik konkrétních aplikací: oběžné kolo čerpadla vyrobené z materiálu Tecapeek MT, kde je důraz kladen na opakovatelnou sterilizaci, rozměrovou stálost, biokompatibilitu a vyhovovění normě FDA; zkušební implantáty vyrobené z materiálu Tecaform AH MT; velmi zajímavá je aplikace na ortézy z materiálu Tecapeek, který má nízkou hmotnost a je tzv. teplý; vedení překládacího stolu z materiálu PE-UHMW natur, kde je požadavek na tichý chod, dobré kluzné vlastnosti a rovněž vyhovění normě FDA.

Vysokopevnostní termoplastový kompozit

Novinkou v materiálech pro medicínu je nově vyvinutý materiál s obchodním názvem Tecatec společnosti Ensinger. Jde o vysokopevnostní termoplastový kompozit vyztužený uhlíkovým vláknem, který je vyráběn ve dvou modifikacích – PEEK CW50 a PEKK CW60. Tyto materiály jsou opakovatelně sterilizovatelné a biokompatibilní (splňují normu ISO 10993-5). Jejich využití je především v ortopedii.

Obr. Ortéza

Firma Slavík-Technické plasty více než deset let spolupracuje se společnostmi Ensinger a Simona, které vyvíjejí materiály, a proto může nabídnout sortiment materiálů pro aplikace v medicíně, laboratorní technice a pro čistá prostředí.

Obr. Rozdělovač (materiál Tecanat PC) – rozdělovač pro čistá média, je požadována průhlednost, dobrá tuhost a rozměrová přesnost.
Obr.

Testovací čéška implantátu (materiál Tecason P MT) – musí být odolná při sterilizaci v autoklávu, vysoce rozměrově přesná a musí vyhovovat normě FDA.

Výroba dílů pro medicínu podléhá přísným požadavkům na kvalitu, vyžaduje speciální vyčleněné pracoviště pro zachování čistoty a maximálního snížení rizika kontaminace, dobře zaškolené pracovníky u obráběcích strojů a náležité strojní vybavení.

Slavík Oto

Slavík-Technické plasty

slavik@plasty-slavik.cz

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 120135
Datum: 15. 02. 2012
Rubrika: Trendy / Plasty
Autor:
Firmy
Související články
Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Kompozity s přírodními vlákennými plnivy kokosu

Polymerní materiály a jejich kompozity patří k nejprogresivněji se rozvíjejícím materiálům. Mezi polymerní materiály s prudkým rozvojem patří aplikace přírodních vláken (NF) do syntetických matric.

Související články
Úloha 3D tisku při vývoji kompaktních stavebních strojů

O rapid prototypingu, respektive 3D tisku se v poslední době hodně mluví. Jaké je ale jeho skutečné praktické uplatnění? Na to jsem se zajel podívat do vývojového centra společnosti Doosan Bobcat Engineering v Dobříši.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Podnikové výzkumné centrum formuje budoucnost vývoje materiálů

Eureka je aplikační laboratoř společnosti JSP, výrobce materiálu Arpro, která nabízí vývoj a výrobu prototypů, jejich testování a ověřování prvních sériových výrobků. Umožňuje dokonce experimenty s technologiemi, jako je například laminace či zalisovávání vkládaných dílů s možností ověření 3D tolerancí.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Trnitá cesta české vědy a výzkumu

Třicet let je diskutovaným tématem propojení české vědy a výzkumu s průmyslem. Podařilo se konečně v této oblasti učinit pokroky? Proč se čeští vědci nehrnou do tuzemských firem a proč české školství negeneruje kreativní osobnosti? K diskuzi o těchto otázkách jsme pozvali docenta Jiřího Krechla, který se problematice výzkumu a vývoje dlouhodobě věnuje.

VaVaI a průmysl:
Znát budoucí potřebu zákazníka

Biochemik Vladimír Velebný je majitelem, generálním ředitelem, a současně i vedoucím výzkumu a vývoje ve společnosti Contipro. Jeho firma se zabývá biotechnologickou výrobou kyseliny hyaluronové, která má širokou škálu potenciálního využití v nejrůznějších oblastech medicíny a kosmetiky. O tom, jak ideálně propojit oblast vědy a výzkumu s oblastí průmyslu ku prospěchu obou, a zejména nás všech, ví rozhodně mnohé.

Síla společnosti tkví v chytrých lidech a vědecké základně

Nadační fond Neuron vznikl na podporu české vědy v období hospodářské krize po roce 2009. Jeho mecenáši rozdali za dobu jeho existence více než 110 milionů korun. Není závislý na státních financích, ale přesto, pokud by se současný státní rozpočet vydal cestou škrtání výdajů na vědu, byl by to pro jeho členy signál pro to, aby své aktivity zesílili a nedovolili, aby česká věda upadla v zapomnění a čeští vědci odcházeli do zahraničí. Hovoříme s Monikou Vondrákovou, která Nadační fond Neuron od jeho vzniku řídí.

Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý, už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Nahrajeme si vědomí do počítače?

Profesor kybernetiky Michael Šebek nevylučuje svoji přítomnost v jiném, uměle vytvořeném prostoru. Průmysl 4.0 chápe jako zásadní a přelomovou změnu a současné školství nás na budoucnost nepřipraví. Firmám radí „nechte své zaměstnance tvořit nesmysly“‎.

Chceme se přiblížit průmyslové sféře, říká rektor Tomáš Zima

Před rokem založila nejstarší česká univerzita společnost Charles University Innovations Prague, s. r. o. Šlo o první počin, který se uskutečnil na české univerzitní půdě. O zkušenostech a prvním úspěchu z univerzitního podnikání jsme si povídali s rektorem Univerzity Karlovy profesorem Tomášem Zimou.

Česko a Sasko společně pro plasty

Pracovní skupina zabývající se technologiemi plastů a vláknových kompozitů se na Vysoké škole v Žitavě/Zhořelci (Hochschule Zittau/Görlitz) začala postupně ustavovat v zimním semestru roku 2015.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit