Témata
Reklama

Aplikace systémů řízení vzduch/voda ve výrobních závodech

Automobilový průmysl patří mezi hlavní hnací motory naší ekonomiky. A nejen naší - celosvětově se ročně vyrobí přes 80 miliónů osobních a malých nákladních vozidel. Všechny tyto dopravní prostředky se vyrábějí na moderních automatizovaných linkách, kde část procesu zajišťují roboty a část lidská pracovní síla. Tato součinnost se využívá i při výrobě karosérii vozidel.

Aby byl zajištěn maximálně plynulý chod výrobních linek a všech robotů, vyvinuly mnohé společnosti řadu systémů určených speciálně pro automobilový průmysl. Jedním z průkopníků a lídrů na trhu automatizace pohybu a aplikací pro automobilový průmysl je i společnost Parker Hannifin.

Parker Hannifin vyvinul a implementoval širokou škálu produktů pro řízení systémů vzduch/voda ve výrobních závodech automobilek na celém světě. Mezi ně například patří jednotky pro dodávky vzduchu v kombinaci s jednotkami vodního chlazení pro bodové sváření karoserií.

Reklama
Reklama
Reklama

Vzduch proudí, voda teče…

Jednotky pro dodávku vzduchu/vody kombinují dodávku vzduchu pro roboty nebo jiné aplikace, které vyžadují vzduch s blokem vodního chlazení pro roboty nebo pneumaticky ovládané svařovací pistole. Tyto systémy plní všechny nejnovější požadavky automobilového průmyslu, a lze je přizpůsobovat osobitým požadavkům jednotlivých výrobců.

Jednotka LVU pro dodávky vzduchu společnosti Parker Hannifin s blokem vodního chlazení řady WB provedení pro jednotlivou nebo dvojitou stanici.

… a neteče, když není potřeba

Dalším příkladem inovací společnosti Parker Hannifin je jednotka retraktoru vody. Tento produkt je nejlepším řešením k zabránění nadměrného úniku vody při výměně hrotu pistole bodové svářečky. Jednotka retraktoru vody snižuje tlak vody v uzavřeném chladicím okruhu (odtahuje určitý objem vody), a tím eliminuje problémy s rozlitím chladicí vody v dílně nebo na drahé vybavení.


Schéma a aplikace pohonu retraktoru (odtahu) vody společnosti Parker Hannifin.

Tato jednotka je připravena k použití ihned po instalaci. Automatický proces výměny hrotu začíná uzavřením přívodu/výstupu na ovládacím panelu chladicí vody. Po uzavření přívodu vody je nutné elektricky vypnout pneumatický regulační ventil přiřazený pro pohon retraktoru vody. Pohon retraktoru vody provede zpětný zdvih, což má za následek zvýšení objemu v systému vodního chlazení. Tlak chladicí vody klesne o vytvořený podtlak. V průběhu demontáže svářecího hrotu se dostane do oblasti sváření omezené množství chladicí vody jako důsledek vytvořeného podtlaku ve vedení vody. Otevření hlavního přívodu vody a elektrické zapnutí pneumatického regulačního ventilu v systému pohonu retraktoru vody uvede celý systém do provozu a připraví jej na příští výměnu svářecího hrotu.

Komplexní systém řízení dodávek voda/vzduch od Parker Hannifin.

Snížení tlaku vody během automatického procesu

Pohon retraktoru vody je tedy konstruován pro snížení tlaku vody během automatického procesu výměny svářecích hrotů. Systém je postaven na bázi standardních komponentů s využitím vlastního pohonu Parker a technologií těsnění a montáže. Mezi jeho přednosti patří snadná instalace a jednoduché začlenění do stávajícího systému chladicí vody. Je vybaven antikorozní ochranou proti médiu – chladicí vodě. Jeho konstrukce je efektivní také z hlediska nákladů. Navíc ho je možné přizpůsobit specifickým programům pro výrobce automobilů a pro nové nebo vyměňované nástroje.


Jednotka odtahu vody

Systém retraktoru vody je možné také využívat v dalších aplikacích. Například ho lze instalovat přímo do panelu již existujícího systému rozvodu vody. Lze ho využít i při řízení a monitorování průtoku chladicí vody přes svářecí hroty u bloku potrubí řady WBB, toto řešení je ideální pro montáž v rámu i pro rámy s upevněním na zem.

A jde to i vše v jednom

Do velkých aplikací se hodí i komplexní systémy retraktoru vody společnosti Parker Hannifin. Jedná se o kompletní systém pro řízení a dodávku vzduchu/vody do svářecí buňky nebo stanice. Tyto systémy jsou schopny generovat tlak vzduchu 6 nebo 12 barů, dodat 40 až 500 litrů vody za minutu. Jsou vybaveny vodními filtry (duálními) podle průtoku vody. Jsou vybaveny i automatickým vypnutím dodávky vzduchu nebo vody. Operátor je schopen sledovat průtok a tlak vzduchu a monitorovat tlak a teplotu vody.


Souprava odtahu vody
Parker Hannifin nabízí skutečně široké portfolio produktů pro automobilový průmysl. Jeho aplikace mohou využívat jak přímo výrobci automobilů, tak i výrobci montážních linek nebo dodavatelé svářecích systému i dodavatelé pro výměnu svářecích hrotů.

Parker Hannifin
Marek Hadra
hadra@aetna.cz
www.parker.cz/wra

Reklama
Související články
Řízení pohybu

Díky ročnímu obratu přes 13 miliard dolarů je společnost Parker Hannifin velkým hráčem na poli technologií a systémů pro řízení pohybu, který poskytuje specializovaná řešení pro komerční, mobilní, průmyslové a letecké obory.

Hydraulika & pneumatika

Hydraulika je technická disciplína zaměřená na využití mechanických vlastností tekutin nejen pro technické účely. Pneumatika je technický obor zabývající se přeměnou stlačeného vzduchu na mechanický pohyb.

Hydropneumatické odpružení

Hydropneumatické odpružení je rychlejším a cenově příznivějším řešením díky stavebnicovým/modulárním regulačním systémům. Hydropneumatické systémy odpružení nápravy vozidla nebo kabiny vozidla zvyšují komfort a výkonnost vozidel.

Související články
Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Proporcionální technika

Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku, sekce České strojnické společnosti, pořádá odborný seminář na téma Proporcionální technika. Půjde o proporcionální techniku v oboru hydrauliky. Představeny budou proporcionální ventily a servoventily pro řízení tlaku a průtoku pracovní kapaliny v hydraulických obvodech, včetně ukázek jejich aplikace v hydraulických mechanismech.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Umělé svaly, část 2. Pneumatické svaly

V předchozím díle našeho seriálu jsme definovali oblast umělých svalů, dnes se věnujeme svalům pneumatickým. Některé konstrukce již patří do minulosti, některé jsou stále komerčně dostupné na trhu.

Industry 4.0 potřebuje produkty s chytrým řízením pohybu

Termín Industry 4.0 odkazuje na současný trend digitalizace a s ní související automatizaci výroby. Typicky je popisována jako počítačově řízená výroba nebo, jinými slovy, sloučení tradiční automatizace s informačními technologiemi.

Praha přivítala jubilejní 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika

Dne 8. a 9. června 2022 se na dosah od Karlova mostu v sídle České strojírenské společnosti konal jubilejní již 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika (ICHP 2022). Účastníci konference měli možnost se v průběhu konference seznámit s novinkami a vědeckými poznatky kolegů z celého světa v rámci 12. zajímavých přednášek z oblasti hydrauliky a pneumatiky.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Rychlospojky - s plochými čely, bezúkapové, nebo oboustranně uzavíratelné?

Bezúkapové provedení, Clean Break technologie, s plochými čely, oboustranně nebo jednostranně uzavíratelné – to jsou pouze některé z dostupných technologií a možností při výběru rychlospojek. V čem se liší? A jaké výhody pro uživatele jednotlivé technologie přinášejí?

Pneumatické mechanismy - nezbytná součást moderních strojů

Pneumatické mechanismy patří do kategorie mechanismů, které definujeme jako systém pro přenos a transformaci energie a informace pomocí nositele energie.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit