Témata
Foto: Mewa

Bezpečnost i pohodlí ochranných oděvů

Osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP) je potřeba nosit všude tam, kde je to na základě posouzení rizik nezbytné. Když zaměstnavatelé vyberou a koupí ochranný oděv, stojí před úkolem zajistit jeho udržitelné používání na pracovišti. K tomu pomáhá moderní vzhled oblečení a vylepšené vlastnosti pro uživatele.

Reklama

Osobní ochranné prostředky zaměstnanci při práci ne vždy důsledně používají. Důvodů je mnoho – například pohodlnost, nedostatek času či nedostatečné povědomí o nebezpečí. Ochranné prostředky jsou také často odmítány proto, že neumožňují požadovaný pohyb při práci. Společnost Mewa si jakožto poskytovatel komplexních služeb v oblasti průmyslových textilií tyto problémy uvědomuje, a proto neustále investuje do dalšího rozvoje vlastních kolekcí osobních ochranných pracovních prostředků.

Díky modernímu designu se ochranné prostředky lépe nosí. (Foto: Mewa)

Ochranné oděvy musí samozřejmě v první řadě odpovídat požadavkům vyplývajícím z hodnocení rizik a splňovat potřebné bezpečnostní vlastnosti. Ergonomickými střihy a pohodlnými high-tech tkaninami však můžeme výrazně zlepšit vlastnosti ochranných oděvů pro nošení,“ zdůrazňuje Silvia Mertens, inženýrka oděvních technologií, která je vedoucí produktového managementu ve společnosti Mewa. „Ochrana funguje tam, kde je potřeba. To znamená, že je oblečení co nejlehčí, a přesto bezpečné pro konkrétní pracovní oblast,“ vysvětluje. Například na pracovišti, kde se vyrábí sklo, může stačit, aby rukávy poskytovaly speciální ochranu proti kontaktnímu teplu. To znamená, že jsou speciálně navrženy a vytvořeny pouze rukávy, nikoliv celý oděv. Díky tomu je OOPP lehčí a celkově se lépe nosí.

Ochranné oděvy jsou navrženy tak, aby byly okamžitě rozpoznatelné. (Foto: Mewa)

Přizpůsobeno pracovištím

Od takového oblečení se často očekává, že bude zahrnovat co nejvíce ochranných funkcí. Vedoucí oddělení produktového managementu Mewa však doporučuje vybírat OOPP, které co nejlépe odpovídají požadavkům při práci.„Mnoho vícevrstvých tkanin například nabízí chemickou ochranu, což výrazně snižuje pohodlnost oděvu. Pokud tato ochranná funkce není nutná, lze dosáhnout výrazně lepšího komfortu oblečení,“ sděluje Silvia Mertens. K dispozici jsou také dočasná řešení pro činnosti, které se neprovádějí nepřetržitě. Například kožená zástěra nošená přes pracovní oděv při svařování umožňuje, že zaměstnanci nemusí celý den trávit ve speciálním oblečení z těžké látky. „Zkušenosti ukázaly, že čím větší pohodlí ochranný oděv nabízí, tím větší je pravděpodobnost, že se bude dobrovolně dodržovat jeho nošení v souladu s předpisy. Hodně zde pomohl vývoj specifických, funkčních řešení,“ uvádí Silvia Mertens.

Reklama
Reklama
Reklama

Ergonomie a motivace

Moderní osobní ochranné prostředky jsou nejen pohodlnější, ale také lépe vypadají. Místo jejich neforemných provedení z minulosti jsou dnes střihy sportovnější a volnější, což podporuje přijetí OOPP mezi zaměstnanci. Vedoucí oddělení produktového managementu také z mnoha rozhovorů se zákazníky ví, jak je žádoucí vizuální efekt ochranné funkce: „Ochranný oděv by měl být na první pohled okamžitě rozpoznatelný. To je důležité i pro udržitelnou prevenci úrazů.“ Společnost Mewa nabízí firmám možnost vyzkoušet si vybrané pomůcky nebo jejich alternativy přímo v provozu, než se rozhodnou pro konkrétní variantu. „Oblečení bude mnohem pravděpodobněji lépe přijímáno, pokud se do výběru zapojí ti, kteří jej mají nosit. Zaměstnavatelé i zaměstnanci se tak mohou sami přesvědčit o jeho vlastnostech a kvalitách,“ říká Silvia Mertens.

Ergonomické střihy a high-tech tkaniny výrazně zvyšují pohodlí ochranných oděvů. (Foto: Mewa)

Společnost Mewa nabízí certifikované ochranné oděvy v rámci kompletního servisu. Poskytovatel textilních služeb se postará o odbornou péči, údržbu a testování oblečení, aby bylo zajištěno zachování ochranných vlastností OOPP po celou dobu používání. „Pokud lidé něco potřebují vyřešit rychle, nebo když je to pro ně obtížné, rádi si procesy zkracují. To bohužel platí i pro péči o osobní ochranné prostředky,“ vysvětluje manažerka ze společnosti Mewa. Podle ní tedy pomáhá, když lze požadavek vyřešit co nejpohodlněji. „Pokud je vybavení vždy po ruce ve skříni, je dodržování bezpečnosti snazší, než když jste za údržbu oblečení zodpovědní sami,“ dodává.

Společnost Spessart je novým členem skupiny Mewa

Poskytovatel textilních služeb Mewa rozšiřuje portfolio svých podniků – od 1. ledna 2024 se stala dceřinou společností skupiny Mewa firma Spessart se sídlem ve Stockstadtu am Main, která se specializuje na zpracovávání textilu, výšivky, potisky a dokončovací práce. Bude působit pod názvem Spessart Textilveredlungs-Service.

Výroba probíhá v Německu, ve městech Alzenau, Immenhausen a Stockstadt am Main, kde se vyšívají a potiskují textilie všeho druhu. Mewa úzce spolupracuje s firmou Spessart již mnoho let v oblasti služeb vyšívání nebo tisknutí log na textil. Pro zajištění hladkého přechodu zůstane v roce 2024 ve společnosti Spessart generální ředitel Hans Dieter Bittroff. Pro něj byla Mewa první volbou, když hledal řešení nástupnictví ve společnosti. „Společnost Spessart zůstane provozně nezávislá a její podnikání bude pokračovat beze změny. Jsem obzvláště rád za své zaměstnance, že jsem našel partnera, který sdílí hodnoty rodinného podniku,“ uvádí.

(Foto: Spessart)


Savé rohože zachycují olej bezpečně a ekologicky

Už si nemusíte dělat zbytečné starosti. Součástky zašpiněné od oleje stačí jen položit na rohož Multitex od firmy Mewa, a můžete se naplno soustředit na opravy. Zařízení i podlahy zůstanou čisté a pracoviště zůstane bezpečné. Vysoce savé podložky jsou k dispozici v rámci systému opakovaného využití. Společnost Mewa je dodá, použité vyzvedne, vypere a opět přiveze přímo do dílny. Jde tak o praktické a udržitelné řešení.

Související články
Pronájem pracovních oděvů

Každý, kdo se pohybuje v odvětví řemesel, potřebuje pracovní oblečení přesně šité na míru danému prostředí. Často vyvstává otázka, zda je lepší oblečení pronajmout, nebo koupit. Nákup se zdá jako jednodušší a rychlejší řešení. Zapomíná se však na následnou logistiku: Kdo špinavé oblečení vypere? Kdo se postará o opravu poškozených kalhot nebo bundy? A co se stane, když se bude muset přiobjednat oblečení pro nové zaměstnance? To všechno může zařídit profesionální poskytovatel textilních služeb.

Savé rohože zachycují olej bezpečně a ekologicky

Už si nemusíte dělat zbytečné starosti. Součástky zašpiněné od oleje stačí jen položit na rohož Multitex od firmy Mewa, a můžete se naplno soustředit na opravy. Zařízení i podlahy zůstanou čisté a pracoviště zůstane bezpečné. Vysoce savé podložky jsou k dispozici v rámci systému opakovaného využití. Společnost Mewa je dodá, použité vyzvedne, vypere a opět přiveze přímo do dílny. Jde tak o praktické a udržitelné řešení.

Podnikové textilie nemusíte kupovat

Každodenní život bez možnosti sdílení nejrůznějších prostředků si už dnes nedokážeme ani představit. Existuje mnoho faktorů, díky kterým tento trend v posledních letech sílí. Změny klimatu a ekonomické důsledky pandemie koronaviru nás vedou k udržitelnější spotřebě. V současnosti tak sdílíme například hudbu, auta, koloběžky, kola, domy, zaměstnání, kanceláře nebo byty. Sdílení prostupuje několika odvětvími a postupující digitalizace jej usnadňuje.

Související články
Život v korporátu: Lodě pro různé typy vod

Antonín Krejčí, ředitel české pobočky Mewa Textil-Service, vystudoval obchodní akademii se zaměřením na zahraniční obchod, a posléze obor Stavební inženýrství a ekonomika na univerzitě v Německu, kde absolvoval v roce 2015. Díky dalšímu, paralelnímu vzdělávání získal profesní titul ALog. - auditor logistiky, dále BIBS, a posléze také MBA. Po studiích nastoupil do korporátu v oblasti automotive, a tím, jak říká, pro něj teprve začala ta pravá škola - škola života.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Zdraví a stroje

Nové technologie prodlužují průměrný i maximální věk člověka a zvyšují jeho schopnosti. Jejich použití je přitom v podstatě oborově neomezené a neexistuje snad oblast výzkumu, která by se nějakým způsobem nepromítla do vývoje pro medicínu – od elektroniky až po strojírenství.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Průmyslové inženýrství a jednoúčelové stroje

Harmonický výrobní proces není jen iluze. Cest a možností, jak dosáhnout souladu ve výrobě, je i v současné nelehké situaci bezpočet.

VaVaI a průmysl: Aby know-how zůstalo ve firmě

Ryze česká společnost Lavat se sídlem v Chotuticích vyrábí a dodává přesné strojírenské součásti, vakuové zařízení a komponenty a také výrobky z oboru laboratorní techniky. A aby toho nebylo málo, intenzivně se věnuje vlastnímu výzkumu a vývoji, na který vynakládá více než 15 % z celkového obratu. Na zkušenosti s propojením vědy a výzkumu s oblastí průmyslu, tak aby bylo prospěšné oběma stranám, jsme se zeptali Ing. Tomáše Chaloupky, technického ředitele a vedoucího zdejšího výzkumně vývojového oddělení.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké kondici se nyní nachází vaše firma a jak máte zakázkově pokrytou druhou polovinu roku 2020 a výhledy na začátek příštího roku? Část 2.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Fórum výrobních průmyslníků

Jaké poznatky z aktuální situace ohledně zmírňování následků šíření covid-19 si přinášíte do svého manažerského přístupu vedení firmy?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit