Témata
Zdroj: Mewa

Každodenní život bez možnosti sdílení nejrůznějších prostředků si už dnes nedokážeme ani představit. Existuje mnoho faktorů, díky kterým tento trend v posledních letech sílí. Změny klimatu a ekonomické důsledky pandemie koronaviru nás vedou k udržitelnější spotřebě. V současnosti tak sdílíme například hudbu, auta, koloběžky, kola, domy, zaměstnání, kanceláře nebo byty. Sdílení prostupuje několika odvětvími a postupující digitalizace jej usnadňuje.

Reklama

Že si systém pronajímání, půjčování, sdílení a prodeje nachází stále více příznivců, potvrzuje i reprezentativní online průzkum, který si nechal zpracovat německý poskytovatel textilních služeb Mewa. Studie se zúčastnilo 1 043 osob ve věku od 16 do 60 let a přes 500 firemních manažerů. Více než polovina respondentů uvedla, že se používání věcí bez nutnosti jejich nákupu stalo nedílnou součástí jejich úvah. Dvě třetiny z nich dokonce vnímají heslo „půjčovat si, sdílet a prodávat dál“ jako nový životní postoj.

Proces praní pracovních oděvů je plně digitalizován. (Zdroj: Mewa)

Sdílení textilu ulehčuje zaměstnavatelům provoz

To, co funguje soukromě, lze snadno zavést i ve firmách. Jak to může vypadat, ukazuje společnost Mewa, poskytující textilní služby. Díky službě sdílení textilu od společnosti Mewa se podnikový textil používá a sdílí několikrát, místo aby bylo nutné ho vlastnit. Podnikům z nejrůznějších odvětví tak nabízí různé pracovní a ochranné oděvy v moderním, ekologicky šetrném systému pro opakované použití. To zaměstnavatelům ulehčuje práci.

Reklama
Reklama
Reklama

Společnost Mewa nabízí kompletní servis. V rámci tohoto systému podniky dostávají pracovní nebo ochranné oděvy. Ty jsou po použití vyzvedávány a prány způsobem šetrným k životnímu prostředí. Součástí balíčku služeb je také skladování, údržba, úprava velikostí, opravy a kontrola kvality. Náklady jsou transparentní a plánovatelné. Každý uživatel vždy dostane zpět své oblečení. To je důležitý aspekt, protože někdy dochází k individuální úpravě jednotlivých částí oděvu. Systém čárových kódů zajišťuje, že nedojde k záměně.

Svou práci zvládnete rychle a jednoduše s pomocí systému nádob na čisticí utěrky Mewa SaCon. (Zdroj: Mewa)

Ze studie trendů vyplývá, že v Německu tuto možnost u svého zaměstnavatele využívá již 24 % dotázaných. Téměř další třetina (27 %) všech respondentů by podle vlastního vyjádření uvítala, kdyby textilní vybavení pro jejich práci převzal poskytovatel textilních služeb. Jedním z hlavních argumentů pro sdílení pracovního oblečení je u téměř dvou třetin (63 %) lidí skutečnost, že „se nemusí starat o opravy“.

Hlavní výsledky studie trendů zobrazuje tato infografika. (Zdroj: Mewa)

Certifikovaní poskytovatelé textilních služeb zajišťují, že zákazníci dostanou hygienicky dokonalé oblečení, ale také zaručují, že se s ním zachází energeticky nejúspornějším a ekologicky nejšetrnějším možným způsobem.

Mewa – studie trendů:
„Budoucí role sdílení v digitálně propojené společnosti“.
Pro účely této studie provedla společnost Bonsai Research v listopadu a prosinci 2021 dva reprezentativní online průzkumy mezi 1 043 Němci ve věku 16 až 60 let – průzkumu se zúčastnilo mimo jiné 576 osob s rozhodovací pravomocí ve firmách.
Vedoucí studie: prof. Peter Wippermann, Trendbüro, 2022

Související články
Život v korporátu: Lodě pro různé typy vod

Antonín Krejčí, ředitel české pobočky Mewa Textil-Service, vystudoval obchodní akademii se zaměřením na zahraniční obchod, a posléze obor Stavební inženýrství a ekonomika na univerzitě v Německu, kde absolvoval v roce 2015. Díky dalšímu, paralelnímu vzdělávání získal profesní titul ALog. - auditor logistiky, dále BIBS, a posléze také MBA. Po studiích nastoupil do korporátu v oblasti automotive, a tím, jak říká, pro něj teprve začala ta pravá škola - škola života.

Savé rohože zachycují olej bezpečně a ekologicky

Už si nemusíte dělat zbytečné starosti. Součástky zašpiněné od oleje stačí jen položit na rohož Multitex od firmy Mewa, a můžete se naplno soustředit na opravy. Zařízení i podlahy zůstanou čisté a pracoviště zůstane bezpečné. Vysoce savé podložky jsou k dispozici v rámci systému opakovaného využití. Společnost Mewa je dodá, použité vyzvedne, vypere a opět přiveze přímo do dílny. Jde tak o praktické a udržitelné řešení.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Související články
Zásady pro řízení a zvládnutí rizik složitých technologických zařízení

Diskutovaným tématem odborných konferencí se zaměřením na bezpečnost je práce s riziky na základě požadavků na technologická zařízení. Velká technologická díla jsou víc než jen množina technických částí zařízení a součástek – jde o soubor vzájemně propojených otevřených systémů, tzv. systém systémů SoS, který se nachází v dynamicky proměnném světě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pronájem pracovních oděvů

Každý, kdo se pohybuje v odvětví řemesel, potřebuje pracovní oblečení přesně šité na míru danému prostředí. Často vyvstává otázka, zda je lepší oblečení pronajmout, nebo koupit. Nákup se zdá jako jednodušší a rychlejší řešení. Zapomíná se však na následnou logistiku: Kdo špinavé oblečení vypere? Kdo se postará o opravu poškozených kalhot nebo bundy? A co se stane, když se bude muset přiobjednat oblečení pro nové zaměstnance? To všechno může zařídit profesionální poskytovatel textilních služeb.

Čištění součástek pomocí ekologických mycích stolů

V dílnách nebo výrobnách je biologické čištění nástrojů a kovových dílů nejlepší alternativou k běžným studeným čističům. Ty jsou silně cítit a obsahují nebezpečné látky, které bývají zdravotně i ekologicky závadné. Společnost Mewa zde jako poskytovatel služeb nabízí ideální řešení v podobě mnohostranně využitelných mycích stolů Mewa Bio-Circle.

Vidět a být viděn

Správný výběr a péče o výstražné pracovní oblečení je nutností.

Pronájem oblečení pro řemeslníky

Každý, kdo se pohybuje v odvětví řemesel, potřebuje pracovní oblečení přesně šité na míru danému prostředí. První otázka, která často vyvstává, je „pronajmout nebo koupit“? Nákup se zdá jako jednodušší a rychlejší řešení. Zapomíná se však na následnou logistiku: kdo špinavé oblečení vypere? Kdo se postará o opravu poškozených kalhot nebo bundy? A co se stane, když se bude muset přiobjednat oblečení pro nové zaměstnance? To vše může zařídit profesionální poskytovatel textilních služeb.

Ocelové město a CO2

Co Jules Verne nemohl tušit… Nebo mohl? Zlého profesora nechává umřít na zadušení kysličníkem uhličitým…

Pronájem pracovních oděvů pro ženy v řemeslných profesích

Ženy v řemeslných profesích již nejsou žádnou vzácností. Při výkonu své práce tak budou potřebovat stejný funkční oděv, jako jejich mužští kolegové. Jen v jiných velikostech a v jiném střihu. Aby mohly i ženy pracovat pohodlně a bezpečně, reaguje poskytovatel pronájmu pracovních oděvů MEWA nabídkou funkčních oděvů pro ženy.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 3: Inteligentní technologie

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a  napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Smyslem předkládané trilogie článků není rozklíčovat současný stav a doporučit řešení, ale z pohledu konstrukce a provozu výrobních zařízení představit řešení firem, které primárně nehledí na byznys, ale na budoucnost naší planety.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit