Témata
Zdroj: Mewa

Každodenní život bez možnosti sdílení nejrůznějších prostředků si už dnes nedokážeme ani představit. Existuje mnoho faktorů, díky kterým tento trend v posledních letech sílí. Změny klimatu a ekonomické důsledky pandemie koronaviru nás vedou k udržitelnější spotřebě. V současnosti tak sdílíme například hudbu, auta, koloběžky, kola, domy, zaměstnání, kanceláře nebo byty. Sdílení prostupuje několika odvětvími a postupující digitalizace jej usnadňuje.

Reklama

Že si systém pronajímání, půjčování, sdílení a prodeje nachází stále více příznivců, potvrzuje i reprezentativní online průzkum, který si nechal zpracovat německý poskytovatel textilních služeb Mewa. Studie se zúčastnilo 1 043 osob ve věku od 16 do 60 let a přes 500 firemních manažerů. Více než polovina respondentů uvedla, že se používání věcí bez nutnosti jejich nákupu stalo nedílnou součástí jejich úvah. Dvě třetiny z nich dokonce vnímají heslo „půjčovat si, sdílet a prodávat dál“ jako nový životní postoj.

Proces praní pracovních oděvů je plně digitalizován. (Zdroj: Mewa)

Sdílení textilu ulehčuje zaměstnavatelům provoz

To, co funguje soukromě, lze snadno zavést i ve firmách. Jak to může vypadat, ukazuje společnost Mewa, poskytující textilní služby. Díky službě sdílení textilu od společnosti Mewa se podnikový textil používá a sdílí několikrát, místo aby bylo nutné ho vlastnit. Podnikům z nejrůznějších odvětví tak nabízí různé pracovní a ochranné oděvy v moderním, ekologicky šetrném systému pro opakované použití. To zaměstnavatelům ulehčuje práci.

Reklama
Reklama
Reklama

Společnost Mewa nabízí kompletní servis. V rámci tohoto systému podniky dostávají pracovní nebo ochranné oděvy. Ty jsou po použití vyzvedávány a prány způsobem šetrným k životnímu prostředí. Součástí balíčku služeb je také skladování, údržba, úprava velikostí, opravy a kontrola kvality. Náklady jsou transparentní a plánovatelné. Každý uživatel vždy dostane zpět své oblečení. To je důležitý aspekt, protože někdy dochází k individuální úpravě jednotlivých částí oděvu. Systém čárových kódů zajišťuje, že nedojde k záměně.

Svou práci zvládnete rychle a jednoduše s pomocí systému nádob na čisticí utěrky Mewa SaCon. (Zdroj: Mewa)

Ze studie trendů vyplývá, že v Německu tuto možnost u svého zaměstnavatele využívá již 24 % dotázaných. Téměř další třetina (27 %) všech respondentů by podle vlastního vyjádření uvítala, kdyby textilní vybavení pro jejich práci převzal poskytovatel textilních služeb. Jedním z hlavních argumentů pro sdílení pracovního oblečení je u téměř dvou třetin (63 %) lidí skutečnost, že „se nemusí starat o opravy“.

Hlavní výsledky studie trendů zobrazuje tato infografika. (Zdroj: Mewa)

Certifikovaní poskytovatelé textilních služeb zajišťují, že zákazníci dostanou hygienicky dokonalé oblečení, ale také zaručují, že se s ním zachází energeticky nejúspornějším a ekologicky nejšetrnějším možným způsobem.

Mewa – studie trendů:
„Budoucí role sdílení v digitálně propojené společnosti“.
Pro účely této studie provedla společnost Bonsai Research v listopadu a prosinci 2021 dva reprezentativní online průzkumy mezi 1 043 Němci ve věku 16 až 60 let – průzkumu se zúčastnilo mimo jiné 576 osob s rozhodovací pravomocí ve firmách.
Vedoucí studie: prof. Peter Wippermann, Trendbüro, 2022

Související články
Život v korporátu: Lodě pro různé typy vod

Antonín Krejčí, ředitel české pobočky Mewa Textil-Service, vystudoval obchodní akademii se zaměřením na zahraniční obchod, a posléze obor Stavební inženýrství a ekonomika na univerzitě v Německu, kde absolvoval v roce 2015. Díky dalšímu, paralelnímu vzdělávání získal profesní titul ALog. - auditor logistiky, dále BIBS, a posléze také MBA. Po studiích nastoupil do korporátu v oblasti automotive, a tím, jak říká, pro něj teprve začala ta pravá škola - škola života.

Savé rohože zachycují olej bezpečně a ekologicky

Už si nemusíte dělat zbytečné starosti. Součástky zašpiněné od oleje stačí jen položit na rohož Multitex od firmy Mewa, a můžete se naplno soustředit na opravy. Zařízení i podlahy zůstanou čisté a pracoviště zůstane bezpečné. Vysoce savé podložky jsou k dispozici v rámci systému opakovaného využití. Společnost Mewa je dodá, použité vyzvedne, vypere a opět přiveze přímo do dílny. Jde tak o praktické a udržitelné řešení.

Jak ušetřit za energie: 10 kroků k vyšší efektivitě

Ačkoli se zdá, že největší vlna zdražování energií už začíná opadat, potřeba energetických úspor v průmyslu je stále velice naléhavá, a v příštích desetiletích tato naléhavost ještě poroste. Příčinou není jen rostoucí tlak na snižování finančních nákladů na výrobu, ale zejména nutnost omezovat její negativní dopady na životní prostředí, a to při očekávaném zvyšování celkové produkce. Abychom si zajistili udržitelný rozvoj, musíme už nyní hledat možnosti, jak zvýšit energetickou účinnost výroby, a těchto možností využívat.

Související články
Zásady pro řízení a zvládnutí rizik složitých technologických zařízení

Diskutovaným tématem odborných konferencí se zaměřením na bezpečnost je práce s riziky na základě požadavků na technologická zařízení. Velká technologická díla jsou víc než jen množina technických částí zařízení a součástek – jde o soubor vzájemně propojených otevřených systémů, tzv. systém systémů SoS, který se nachází v dynamicky proměnném světě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Bezpečnost i pohodlí ochranných oděvů

Osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP) je potřeba nosit všude tam, kde je to na základě posouzení rizik nezbytné. Když zaměstnavatelé vyberou a koupí ochranný oděv, stojí před úkolem zajistit jeho udržitelné používání na pracovišti. K tomu pomáhá moderní vzhled oblečení a vylepšené vlastnosti pro uživatele.

Pronájem pracovních oděvů

Každý, kdo se pohybuje v odvětví řemesel, potřebuje pracovní oblečení přesně šité na míru danému prostředí. Často vyvstává otázka, zda je lepší oblečení pronajmout, nebo koupit. Nákup se zdá jako jednodušší a rychlejší řešení. Zapomíná se však na následnou logistiku: Kdo špinavé oblečení vypere? Kdo se postará o opravu poškozených kalhot nebo bundy? A co se stane, když se bude muset přiobjednat oblečení pro nové zaměstnance? To všechno může zařídit profesionální poskytovatel textilních služeb.

Čištění součástek pomocí ekologických mycích stolů

V dílnách nebo výrobnách je biologické čištění nástrojů a kovových dílů nejlepší alternativou k běžným studeným čističům. Ty jsou silně cítit a obsahují nebezpečné látky, které bývají zdravotně i ekologicky závadné. Společnost Mewa zde jako poskytovatel služeb nabízí ideální řešení v podobě mnohostranně využitelných mycích stolů Mewa Bio-Circle.

Vidět a být viděn

Správný výběr a péče o výstražné pracovní oblečení je nutností.

Pronájem oblečení pro řemeslníky

Každý, kdo se pohybuje v odvětví řemesel, potřebuje pracovní oblečení přesně šité na míru danému prostředí. První otázka, která často vyvstává, je „pronajmout nebo koupit“? Nákup se zdá jako jednodušší a rychlejší řešení. Zapomíná se však na následnou logistiku: kdo špinavé oblečení vypere? Kdo se postará o opravu poškozených kalhot nebo bundy? A co se stane, když se bude muset přiobjednat oblečení pro nové zaměstnance? To vše může zařídit profesionální poskytovatel textilních služeb.

Ocelové město a CO2

Co Jules Verne nemohl tušit… Nebo mohl? Zlého profesora nechává umřít na zadušení kysličníkem uhličitým…

Pronájem pracovních oděvů pro ženy v řemeslných profesích

Ženy v řemeslných profesích již nejsou žádnou vzácností. Při výkonu své práce tak budou potřebovat stejný funkční oděv, jako jejich mužští kolegové. Jen v jiných velikostech a v jiném střihu. Aby mohly i ženy pracovat pohodlně a bezpečně, reaguje poskytovatel pronájmu pracovních oděvů MEWA nabídkou funkčních oděvů pro ženy.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 3: Inteligentní technologie

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a  napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Smyslem předkládané trilogie článků není rozklíčovat současný stav a doporučit řešení, ale z pohledu konstrukce a provozu výrobních zařízení představit řešení firem, které primárně nehledí na byznys, ale na budoucnost naší planety.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit