Témata
Vydání #4
Duben 2023Téma měsíce

Aditivní, hybridní a laserové technologie

Materiálové inženýrství

V úvodním rozhovoru dubnového vydání hovoří předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová o potřebě větší provázanosti vědy a průmyslové praxe. V časopisu dále najdete články o laserových technologiích a o jejich využití ve strojírenství – k řezání, svařování i ke značení dílů. Jsou zde reportáže z provozu, produktové články i pozvánky na několik odborných veletrhů, jejichž jarní termíny se kvapem blíží. Jedním z nejvýraznějších trendů současnosti je automatizace výroby. Té je věnován jeden z rozhovorů a toto téma se prolíná i do řady ostatních článků. Společným námětem několika dalších příspěvků je energetická náročnost průmyslové výroby a její vliv na životní prostředí. Ani tentokrát jsme nevynechali tradiční technologie obrábění: Nabídneme vám ohlédnutí za akcemi významných výrobců obráběcích strojů a články o nových produktech z oblasti řezných nástrojů.

Články

Redakce

Podlahy jako ze škatulky

V loňském posledním vydání MM Průmyslového spektra jsme se v rozhovoru s Jiřím Janoušem, jednatelem společnosti J. A. Clean, věnovali tématu podlah – jak je udělat bezpečné, funkční i krásné. Rozhovor naše čtenáře velmi zaujal, a tak jsme pana Janouše oslovili znovu, aby nás seznámil s podrobnostmi, které se do prvního rozhovoru již nevešly.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Fórum výrobních manažerů

Kde vy osobně spatřujete případnou Achillovu patu českého průmyslu, která jej destabilizuje v krizových časech? Pokud stále existuje cesta nápravy, jaká by to podle vás byla?

Mít silný příběh

V roce 1997 založila společnost Abydos, kterou až do dnešních dnů vede k úspěchům a růstu. Podíváte-li se na stránky této společnosti, uvidíte zde osm významných ocenění. Sedm z nich je pro firmu samotnou a to osmé – Manažer roku 2012 – pro její majitelku, paní Olgu Kupec. Právě ji jsme poprosili o rozhovor pro úvodní díl našeho seriálu o této prestižní soutěži.

Role technické univerzity v udržitelné společnosti, doc. Vladimír Duchek, ZČU

Smyslem této série podcastů je představit současnou roli univerzity a hledat její skutečné postavení a poslání ve vztahu k vývoji konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky a společnosti jako takové. Hovoříme s rektory a děkany technických univerzit a fakult o jejich denní operativě, o realizaci dlouhodobé strategie, jejich pohledu na ukotvení vzdělávací instituce ve společnosti a dalších tématech. Tentokráte jsme o rozhovor požádali docenta Vladimíra Duchka, děkana Fakulty strojní ZČU v Plzni.

Přesné brusky ze Švýcarska

Společnost Fritz Studer, výrobce strojů na broušení na kulato, uspořádala letos v únoru ve svém švýcarském sídle výroční tiskovou konferenci, na níž oznámila aktuální výsledky svého podnikání a představila některé nové produkty. Mezi více než 60 odbornými novináři z 20 zemí celého světa jsme byli i my. Jelikož tisková konference navazovala na celosvětové setkání partnerů a prodejců, potkali jsme se zde i se zástupci společnosti Galika CZ, která firmu Studer zastupuje na českém trhu.

Naše práce je zábava a dobrodružství

Automatizace průmyslové výroby je jedním z nejvýraznějších trendů současnosti. O tomto tématu jsme měli příležitost hovořit s jedním z nejpovolanějších. Pan Slavoj Musílek je jednatelem české společnosti Automa CZ a zároveň členem představenstva skupiny Central European Automation Holding (CEAH), která sdružuje firmy Automa CZ, Antra ID a Auware Engineering.

Názorové fórum odborníků

V tomto vydání MM Průmyslového spektra jsme zaměřili anketní otázku na téma energetické efektivity.
Setkáváte se u svých zákazníků s požadavky na zvýšení energetické efektivity vámi dodávaných produktů a služeb? Jak tyto požadavky při vývoji svých produktů zohledňujete?

Průmysl a jeho lidé: Otevřenost a vzájemný respekt

V dnešní době jen velmi málo firem disponuje takovým počtem lidí s konkrétní odborností, který potřebuje. Situaci se snaží řešit různými cestami. V našem seriálu se ptáme HR odborníků na zkušenosti s problémem, jak takové lidi získat a jak je udržet. O své názory se s námi podělila Pavlína Svatošová, HR Coordimator ve společnosti Yamazaki Mazak Central Europe.

MM Podcast: Glosa - Královská disciplína

Z dostupných výzkumů víme, že do čtvrté třídy mají děti matematiku rády, ale poté se již ve srovnání se světem propadáme. Všechny ty pompéznosti s digitální revolucí a kampaně za větší počet studentů v technických oborech nemůžou padnout na úrodnou půdu, pokud nedokážeme vyučovat matematiku tak, aby se k ní děti rády vracely. A pro případnou eliminaci neúspěchů raději zrušíme povinnou maturitu z matematiky. 

Vláknový laser z veletrhu přímo do výroby

Za touto reportáží jsme se vypravili do západní části Vysočiny. Zde, uprostřed Křemešnické vrchoviny, leží v nadmořské výšce 600 metrů malebný městys Božejov. Historie obce se píše od poloviny 14. století, o 650 let později začala na jejím okraji působit firma Promat CZ. Tu jsme na začátku letošního března navštívili společně se zástupci brněnské společnosti KM CNC, abychom v provozu viděli čerstvě zakoupený laserový řezací stroj Kimla LF1530.

Tvrdý diktát soudobých trendů

Na konec letošního dubna se mohou těšit všichni ti, kdo se cítí být „strojaři do morku kostí“. Na dny 19. a 20. dubna se totiž v sídle společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby v Mýtě nedaleko Plzně chystá již druhý ročník 5osého veletrhu. Ten letošní nese podtitul Strojírenská inspirace. Na podrobnosti – nejen o veletrhu samotném – jsme se zeptali PhDr. Pavla Diviše, CEO a zakladatele pořádající společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby.

Teplo a energie ve prospěch všech

Otázka, zda, jak a za kolik topíme či svítíme, byla ještě nedávno pro běžného člověka celkem podružná. Dnes se však dostává do popředí zájmu každého z nás. Odborníci ji však řeší již řadu let, mimo jiné v rámci konference s názvem Dny teplárenství a energetiky, která se bude letos konat ve dnech 26.-27. dubna. Na témata, související s teplem a energiemi, jsme se proto zeptali Ing. Martina Hájka, Ph.D., ředitele výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR.

Servis

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 3: Inteligentní technologie

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a  napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Smyslem předkládané trilogie článků není rozklíčovat současný stav a doporučit řešení, ale z pohledu konstrukce a provozu výrobních zařízení představit řešení firem, které primárně nehledí na byznys, ale na budoucnost naší planety.

Pryž jako strojírenský materiál

Polymerní materiál pryž je důležitou součástí strojírensky zaměřeného materiálového inženýrství. Vyznačuje se specifickými elastickými vlastnostmi, pro strojní inženýrství je materiálem nepostradatelným, avšak málo srozumitelným. Záměrem článku je proto podat stručnou informaci o úloze a významu pryží ve strojním inženýrství a více přiblížit tento materiál strojařům. Odborná fakta jsou proložena některými zajímavostmi, které s pojmem pryž souvisejí.

Novinky z Open House ve Pfrontenu, část 2. Automatizace, digitalizace a udržitel

Průmyslová výroba prochází v současné době intenzivní transformací, která se snaží reagovat na novou situaci na trhu a také na změny v chování samotných zákazníků. Společnost DMG Mori odpovídá na tyto výzvy optimalizací vlastního produktového portfolia prostřednictvím implementace tzv. strategické triády: automatizace, digitalizace a udržitelnosti. 

Made in Česko: Malé, pro budoucnost však velké

Význam materiálů je zásadní. Ne náhodou jsou podle používaných materiálů pojmenovány některé epochy vývoje lidstva - doba kamenná, železná… Současné 21. století je doba křemíková a 22. století bude možná dobou kompozitní.

Promluvy Štefana Kassaye: Pokrok hledejme v invenci a odvaze

Pokrok je stav vizuální či předmětný. Nebo se na něj můžeme dívat v rozmezí časového průběhu změn určité entity posuzované v daném okamžiku jako výsledný stav. Pokrok je tedy nasměrování, zaznamenávání vývojové cesty, ale dost často výmluvným způsobem.

Hnací síla zelené éry v obrábění

Mezi obráběcími stroji, které na loňském veletrhu MACH v anglickém Birminghamu přitahovaly obdivné pohledy návštěvníků, byla nejnovější generace vertikálního obráběcího centra Variaxis i-800 Neo společnosti Mazak. Ptáte se na důvod?

Dělejte to jinak: Problémově orientované plánování výroby

Jak rozumně plánovat a řídit výrobu a jak najít rovnováhu mezi zkušeností člověka-plánovače a nástroji ve specializovaném softwaru? Problémy se vyskytují vždy a všude, a výjimkou není ani plánování výroby. Dobrý ERP systém by měl mít řešení pro všechny typy výroby a umět na problémy rychle a pružně reagovat. Zastáváme tedy přístup či myšlenku tzv. problémově orientovaného plánování výroby.

PR článek

Reference Made in CZ, Část 4. Tools+

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do jižních Čech, konkrétně obce Zlivice-Čížová, kde sídlí společnost Tools+.

Produktový článek

Vyhřívaná komora zlepšuje pevnost 3D výtisku

Každý uživatel 3D tiskáren, i ten s minimem zkušeností, jistě ví, že do výsledku tiskového procesu promlouvá mnoho faktorů. Když vyjmenujeme alespoň ty základní, je to už samotný výběr materiálu, tiskové parametry, výrobce filamentu, zkušenosti tiskaře a okolní teplota. A právě poslednímu zmíněnému parametru se budeme v tomto článku věnovat.

Bezpečnost vašich dat stokrát jinak

Ve třetím podcastu nás prof. Smejkal seznámí s faktem, že bezpečnostní opatření nám mohou být uložena zákonem i s tím, že každý subjekt se může vyskytnout z hlediska kybernetické bezpečnosti ve třech stavech: 1. nedotčený KB, 2. opatření provedena, ale neví, zda a jak fungují, 3. trvalý proces fungujícího ISMS (systému řízení bezpečnosti informací). A nejen to…

Srovnání CNC technologií pro řezání oceli

Ocel je nejpoužívanějším materiálem ve strojním a automotive průmyslu, který je v České republice dominantním odvětvím. Využití výrobků z oceli je neskutečně široké, a proto je také průmysl zpracování kovů jedním z nejprogresivnějších odvětví současné doby. Pro řezání ocelových plechů, profilů nebo trubek je používáno několik technologií, které mají své výhody i nevýhody.

Udržitelná výroba vstřikovacích strojů

Společnost Engel se ve světovém měřítku řadí k průmyslovým podnikům s nejvyšší mírou udržitelnosti. Nejnovějším potvrzením je aktuální žebříček udržitelnosti na platformě EcoVadis. Společnost Engel zlepšila své umístění ze stříbrné na zlatou příčku, a je tak k dnešnímu dni jediným výrobcem vstřikovacích strojů se zlatým oceněním.

Nástroje nepřetržitě k dispozici

Proces nákupu nástrojů může být v mnoha malých i středních výrobních podnicích výraznou administrativní zátěží. Řešení Tool Supply od společnosti Ceratizit může tuto administrativní zátěž výrazně snížit a uspořit náklady s tímto procesem spojené.

Podnikové textilie nemusíte kupovat

Každodenní život bez možnosti sdílení nejrůznějších prostředků si už dnes nedokážeme ani představit. Existuje mnoho faktorů, díky kterým tento trend v posledních letech sílí. Změny klimatu a ekonomické důsledky pandemie koronaviru nás vedou k udržitelnější spotřebě. V současnosti tak sdílíme například hudbu, auta, koloběžky, kola, domy, zaměstnání, kanceláře nebo byty. Sdílení prostupuje několika odvětvími a postupující digitalizace jej usnadňuje.

Není laser jako laser – a co teprve 3D laser!

Laserové technologie zažívají v poslední době velký boom. Je to dáno pokrokem v této oblasti, zejména neustále delší životností laserových zdrojů a také poklesem jejich ceny. V obecné rovině se dá říct, že lasery postupně vytlačují ostatní značicí technologie a do budoucna budou v průmyslu hlavním prostředkem pro značení výrobku. Tento trend je oproti jiným značicím technologiím (inkoustové tiskárny apod.) dán zejména nižšími nároky na údržbu a provoz těchto zařízení.  

Připraveni na 24 palců

Aby mohli ve firmě Ronal Group nepřetržitě frézovat složité formy pro litá kola, investovali do šesti tříosých obráběcích center a robotického systému od společnosti Hermle. Požadavky byly vysoké: Zařízení by mělo zkrátit prostoje a doby dokončování, vytvořit dokonalé povrchy a být kompatibilní s frézovacími programy předchozích strojů.

Mladí technici soutěžili v Brně

Kreativní myšlenka, plán, realizace, konstrukce a také umění prodat svůj nápad. To vše se skrývá za výzvou jménem BSEC (Brno Student Engineering Competition). O této soutěži, tehdy ve fázi příprav, jsme psali v prvním vydání letošního roku. I letos měli studenti Vysokého učení technického v Brně příležitost prokázat své znalosti a dovednosti před odborníky z praxe. Nyní se podívejme, jak její letošní ročník, který se uskutečnil přes noc z 23. na 24. února na Podnikatelské fakultě VUT v Brně, probíhal.

Nová geometrie utvářeče třísek pro systém S224

Společnost Paul Horn rozšiřuje dvoubřitý zapichovací systém, typ S224, který je vhodný pro použití v technologii soustružení na dlouhotočných automatech. Vyměnitelná břitová destička s novou geometrií PT je zvláště vhodná pro obrábění v zúžených prostorách a pro zpětné soustružení v místech s překážejícími konturami.

Nová geometrie utvářeče třísek pro systém Mini 108

Speciálně pro nástrojový systém Mini, typ 108, vyvinula společnost Paul Horn novou geometrii utvářeče třísek. Měla by se primárně používat tam, kde se obrábějí materiály se špatnými vlastnostmi tvorby třísky. Geometrie je vhodná pro kopírovací soustružení, podélné soustružení a čelní soustružení.

Veletrh Laser World of Photonics v Mnichově

Zástupci mezinárodního fotonického průmyslu se koncem června sejdou v Mnichově na předním světovém veletrhu Laser World of Photonics, který letos slaví padesáté výročí a společně se souběžným veletrhem Automatica proběhne od 27. do 30. června 2023 na mnichovském výstavišti.

Síťově propojený a klimaticky neutrální průmysl

Aktuálními otázkami průmyslu jsou např. změna klimatu, nedostatek energií, narušené dodavatelské řetězce a nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Řešení spočívá v důsledném používání technologií a současně musí být správně nastaveny rámcové podmínky hospodářské politiky. Veletrh Hannover Messe 2023 nabízí obojí.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit