Témata
Zdroj: Teplárenské sdružení ČR

Teplo a energie ve prospěch všech

Otázka, zda, jak a za kolik topíme či svítíme, byla ještě nedávno pro běžného člověka celkem podružná. Dnes se však dostává do popředí zájmu každého z nás. Odborníci ji však řeší již řadu let, mimo jiné v rámci konference s názvem Dny teplárenství a energetiky, která se bude letos konat ve dnech 26.-27. dubna. Na témata, související s teplem a energiemi, jsme se proto zeptali Ing. Martina Hájka, Ph.D., ředitele výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Která hlavní témata letos zazní v rámci konference Dny teplárenství a energetiky?

M. Hájek: Nejskloňovanějším tématem teplárenství v posledních letech je jeho transformace. Týká se celého oboru a jednotlivé teplárny se nacházejí v různých fázích cesty k omezení emisí oxidu uhličitého. S konfliktem na Ukrajině se k tomu přidaly i snahy o omezení spotřeby zemního plynu a co největší energetickou soběstačnost. Vedle strategického vývoje a transformace teplárenství v následujícím období budou letošní Dny teplárenství a energetiky řešit v odborných blocích i témata techniky a technologií v teplárenství, komunitní energetiky, odpadů a jejich energetického využití, dopadů energetické krize, a v neposlední řadě i ekonomiku a legislativu v teplárenství.

Řešením by bylo dlouhodobě stabilní a předvídatelné prostředí, které stojí na fyzikálních zákonech a ctí v současné době tři zásadní energetická „E” – ekonomiku, ekologii a etiku,“ říká Martin Hájek.
(Zdroj: Teplárenské sdružení ČR)

MM: Které největší současné problémy dnes oblast teplárenství a energetiky pociťuje?

M. Hájek: Všechny výše uvedené vlivy generují oboru obrovské náklady a ve spojení se stále stoupající cenou povolenky a turbulentními pohyby cen energetických surovin a energií dopadají na spotřebitele energií. Příštích několik let rozhodne o tom, jak bude teplárenství vypadat v následujících dvou desetiletích. I přes to, že se už několikrát zdálo, že jsme na cestě ke stabilizaci trhu, legislativy, technologií i dalších oblastí, stále přicházejí nové zvraty. Na konci roku 2018 to vypadalo, že máme cíle do roku 2030 jasně nastavené a klimaticko-energetickou legislativu hotovou. Pak byly volby do Evropského parlamentu v roce 2019 a následné ustavení nové Komise, která přišla s navýšením cílů a balíčkem legislativy Fit for 55, který stále postupně prochází legislativním procesem. Pak se objevil covid a poté Rusko napadlo Ukrajinu, to vyvolalo další změny energetické legislativy EU.

Výměníková stanice. (Zdroj: Teplárenské sdružení ČR)
Reklama
Reklama
Reklama

MM: A existuje podle vás ideální řešení těchto problémů? Pokud ano, můžete nastínit, v čem spočívá?

M. Hájek: Řešením by bylo dlouhodobě stabilní a předvídatelné prostředí, které stojí na fyzikálních zákonech a ctí v současné době tři zásadní energetická „E“ – ekonomiku, ekologii a etiku. Teplárna není mobil, každý rok si nemůžete koupit nový model. Pokud má energetika a teplárenství celospolečensky prosperovat, musí to být ve prospěch všech, tedy vlastníka, zákazníka i životního prostředí. Ke stabilitě potřebujete vždy tři opěrné body, pokud se budete snažit některý z nich vynechat či obejít, dříve nebo později se vám to zpravidla ve zlém vrátí.

Velín ŠKO Energo Mladá Boleslav. (Zdroj: Teplárenské sdružení ČR)

MM: V jaké kondici jsou teplárny v Česku a proč?

M. Hájek: Na to má nejlepší odpověď naše soutěž Projekty roku v teplárenství. Od roku 2001 v ní na Dnech teplárenství a energetiky oceňujeme úspěšné realizace v oblasti dálkového vytápění a chlazení, které přispívají k rozvoji a modernizaci účinných, ekonomických a k životnímu prostředí šetrných systémů zásobování teplem a k efektivnímu zajištění tepelné pohody bytů i energetických potřeb služeb a průmyslu. Už v prvním ročníku v roce 2002 získaly křišťálový komín teplárna společnosti Termo Děčín za využití geotermální energie tepelnými čerpadly, třebíčský Tedom Energo za využití odpadního průmyslového tepla ze skláren ve Světlé nad Sázavou a obec Třebívlice za využití biomasy při vytápění obce Staré. To bylo před více než 20 lety. Od té doby má každoročně porota dost práce s výběrem projektů a nezbývá než doufat, že to tak bude i nadále.

Elektrárna Opatovice – hala s technologií pro výrobu elektřiny. (Zdroj: Teplárenské sdružení ČR)
Reklama

MM: Bude řeč také o dotačních programech pro tuto oblast?

M. Hájek: Určitě, pro transformaci teplárenství je klíčový program Heat, který funguje v rámci Modernizačního fondu. Objem podaných projektů v programu Heat přesáhl k březnu 2023 už 41 miliard Kč, což je téměř 48 % prostředků za všechny dosud vypsané výzvy Modernizačního fondu. Toto ukazuje, že sektor teplárenství bere závazek transformace a odchodu od uhlí do roku 2030 velmi vážně. Zde je třeba ocenit také spolupráci se zástupci Ministerstva životního prostředí (MŽP) a Státního fondu životního prostředí (SFŽP), kteří dokážou velmi úspěšně vyjednávat v rámci evropských institucí.

Teplárna Zlín (Zdroj: Teplárenské sdružení ČR)

MM: Existují nějaké žhavé trendy, kterými by se oblast teplárenství a energetiky v Česku měla inspirovat?

M. Hájek: V zahraničí je jasným trendem přechod na takzvanou čtvrtou generaci dálkového vytápění. Základem je snížení teploty v rozvodech pod 70 °C, což umožňuje nasazení velkých tepelných čerpadel pro získání tepla z nízkoteplotních zdrojů, třeba z vyčištěné odpadní vody v čistírnách odpadních vod. Odpadní voda má kolem 16 °C a jejím vypuštěním do řeky ztrácíme spoustu energie, která by se dala využít pro vytápění. Samozřejmě napřed je potřeba pomocí tepelného čerpadla zvýšit teplotu. Předpokládáme, že se tyto technologie budou postupně prosazovat i u nás, je to ale ještě dlouhá cesta. Aby bylo možné snížit teplotu vody v rozvodech a lidé měli stále tepelnou pohodu, je potřeba dostat všechny budovy připojené na danou tepelnou síť do velmi slušného energetického standardu, kdy jim postačí v radiátorech nižší teplota vody. To se samozřejmě nestane přes noc, ale zkušenosti ze zahraničí ukazují, že to je proveditelné.

Související články
Dny teplárenství a energetiky 2015

Hradec Králové se opět stane centrem středoevropského teplárenství a 21. až 23. dubna bude hostit už 21. ročník největší oborové konference Dny teplárenství a energetiky. Co v současné době hýbe teplárenským trhem? Na to jsme se ptali Ing. Martina Hájka, Ph.D., ředitele Teplárenského sdružení ČR, které akci pořádalo.

Vláda řeší, kam s výnosy z povolenek

Nový rok přivítal Českou republiku spíše teplejším počasím. To se záhy změnilo a topná sezona běží na plné obrátky a jen tak neskončí. První letošní událost, která se oboru teplárenství bezprostředně týká, je vládou odložené jednání o změně zákona, který upravuje pravidla obchodování s emisními povolenkami.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Související články
Český podnikatel pod tíhou bruselské legislativy

Podporuje Evropská unie svoji evropskou ekonomiku, potažmo národní ekonomiky jednotlivých zemí, nebo je to moloch, který je brzdou dalšího rozvoje? Jaký je aktuální stav a co můžeme ještě od bruselské legislativy očekávat? Na názor jsme se zeptali prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR RNDr. Jiřího Hynka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MM Podcast: Glosa - Dědici evropské historie

Evropa se během relativně krátké doby proměnila z technologicky, ekonomicky i vojensky nejrozvinutějšího regionu planety v turistický skanzen s otevřeným zbytnělým sociálním systémem, na který se snaží napojit vlny přicházejících z celého světa.

MM Podcast: Glosa - Hra o energii o třech dějstvích

Mysleme na to, že Evropa je nyní blíže okamžiku bodu zvratu, protože již několik let trvající trend postupného poklesu konkurenceschopnosti tohoto regionu se dostane do ještě strmější trajektorie. Toto obrovské riziko zde reálně hrozí, a pokud na něj nebudeme reagovat a věnovat se jeho řešení, hrozí nám obrovské sociální problémy, které jsme zde za posledních několik desetiletí neřešili. A válka na Ukrajině, která není jeho prvotní příčinou, tento trend dále eskaluje.

MM Podcast: Glosa - Green Deal je mrtev, ať žije Green Deal!

V rámci tzv. Zelené dohody přijala Evropská komise návrhy na uzpůsobení své politiky v otázkách klimatu, energetiky, dopravy a zdanění, tak aby se státy mohly podílet na snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 55 % ve srovnání s rokem 1990. Komise plánovala do roku 2050 vytvořit z Evropy první klimaticky neutrální kontinent. Vše ale bylo postaveno na dodávkách ruského plynu. S ohledem na eskalaci studené války a nestabilitu dodávek ropy a zemního plynu na Green Deal ve stávající podobě zapomeňme. Vracíme se k pálení uhlí, mazutu a kdoví čeho ještě...

Jak ušetřit za energie: Využijte odpadní teplo

Řada průmyslových provozů využívá různé technologie, při nichž vzniká velké množství odpadního tepla. Tato draze získaná energie často uniká bez užitku, například ve formě odvodu horkých spalin komínem. Na druhé straně teplo potřebujeme na ohřívání vody nebo na vytápění. K tomu, abychom unikající teplo zadrželi a využili je tam, kde je ho potřeba, slouží technologie zpětného získávání neboli rekuperace tepelné energie.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 3. díl: Energetický mix České republiky

V minulém díle jsme upozornili na tu skutečnost, že elektromobily lze za vozidla s nízkými anebo nulovými emisemi skleníkových plynů považovat pouze podmíněně a že jednou z takových podmínek je energetický mix dané země. To jsme ilustrovali na rozdílných emisích bateriových elektrických automobilů mezi Řeckem (155,3 g CO2/km) a Švédskem (4,1 g CO2/km). V tomto díle se zaměříme právě na energetický mix, jak všeobecně, tak v souvislosti s očekávaným postupným přechodem na elektromobilitu.

Inženýrská akademie ČR - Energie pro udržitelný život

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem – podporovat výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro naše čtenáře zvlášť zajímavé.

Úspory naruby - Pravda a lži o vytápění, 2. část

S neustálým zdražováním energií se mnoho obyvatel ptá, čím ekologicky a současně i ekonomicky, tedy levně a s účinností pokud možno přes 100 %, vytápět svůj rodinný dům?

Úspory naruby - Pravda a lži o vytápění, 1. část

S neustálým zdražováním energií se mnoho obyvatel ptá, čím ekologicky a současně i ekonomicky, tedy levně a s účinností pokud možno přes 100 %, vytápět svůj rodinný dům?

Úspory naruby - Obraťme toky řek

Při útlumu uhelných a jaderných elektráren a s nárůstem podílu obnovitelných zdrojů energie, především slunce a větru, nastal problém s přenosem a akumulací jejich elektrického výkonu mimo špičku zatížení elektrizační sítě. Tento problém však mohou i v Česku do značné míry a levně vyřešit stávající vodní díla (přehrady, jezy a hráze včetně turbín a kanálů a regulací) s využitím stávající přenosové soustavy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit