Témata
Reklama

Buďme strojírenskými patrioty

Říká se, že tradice zavazuje a ve výrobní sféře to bezesporu platí dvojnásob. Na světě přitom není mnoho firem, jejichž historie by byla delší než jedno století. A pokud ano, tak v rámci celé řady změn, které se v jejich dlouhé existenci odehrály, často v reakci na vývoj trhu a jeho potřeb, docházelo k postupné změně vyráběného sortimentu. O to silnější konkurenční pozici pak mají právě ty firmy, které po dlouhá desetiletí získávají know-how ve své komoditě.

Česká republika může být pyšná na fakt, že na jejím území vznikly značky, které ji proslavily po celém světě a představují národní bohatství ukrývající v sobě know-how v dané komoditě. Některé bohužel zanikly, naopak jiné posilují svůj světový vliv, ale vznikají i nové. Značka TOS je toho důkazem a nese v sobě bohužel jak odraz zániku (TOS Hostivař), tak i naštěstí pečeť existence a prosperity. Je nám ctí, že můžeme na stránkách MM Průmyslového spektra tyto firmy prezentovat a čtenářům tak dát možnost v rozhovorech s vlastníky a managementem nahlédnout pod pokličku jejich vývojových, výrobních a obchodních úspěchů.

Reklama
Reklama
Reklama
Statutární a generální ředitel TOS Varnsdorf Ing. Jan Rýdl jr., MBA
Obchodní ředitel TOS Varnsdorf Miloš Holakovský

Dnes po roce opět míříme do Varnsdorfu a povídáme si se statutárním a generálním ředitelem TOS Varnsdorf Ing. Jan Rýdlem jr., MBA, a obchodním ředitelem Milošem Holakovským.

MM: V letošním roce vaše firma slaví 100 let výročí výroby v komoditě vyvrtávacích strojů. Bezesporu je to jak v evropském, tak i ve světovém měřítku unikát. Jak se toto silné DNA firmy projevuje ve vztahu k zákazníkům a v konkurenčním srovnání?

Ing. Rýdl: Stoletá tradice ve výrobě vyvrtávacích strojů je zavazující. Pro zákazníky je to známka tradice, jistoty a nashromážděného know-how. Jenom z historie se nedá žít a být úspěšným, a proto se snažíme na těchto pevných základech budovat moderní prosperující firmu. Základem je kvalitní personál. Vedení firmy má v úmyslu od září příštího roku otevřít Střední odbornou školu ve Varnsdorfu, kde by se měli vzdělávat jak v učňovském středisku, tak i na střední odborné škole potenciální uchazeči o práci nejen pro TOS, ale i pro další firmy ve Šluknovském výběžku. Školu bude zastřešovat TOS Varnsdorf a vedení firmy by chtělo ovlivňovat i skladbu předmětů tak, aby ze školy odcházeli absolventi, kteří najdou okamžitě uplatnění ve výrobě. Dalším klíčovým parametrem je výrobní základna. Firma ročně investuje 150 mil. Kč do modernizace výrobní základny. A velmi důležité jsou investice do modernizace konstrukčních řešení strojů. Zde firma vydá okolo 80 mil. Kč ročně. Celý kruh uzavírá zkvalitnění marketingové podpory, prodejních a servisních sítí. Tyto kroky a stoletá historie dělají z naší společnosti skutečného leadera na trhu.

MM: Jak se během posledních deseti let vyvíjí potřeby vašich zákazníků a jak jej lze predikovat na dalších, řekněme, sedm let?

Ing. Rýdl: Na tento vývoj má negativní vliv klesající počet a úroveň odborníků ve strojírenství. To má za následek zvyšující se požadavky směrem k výrobcům strojů. Stále častěji se objevují požadavky na dodávky technologií. Standardně se dnes nabízejí časové studie včetně dodávek nástrojů a přípravků. Samozřejmostí je předání stroje u zákazníka včetně obrobení několika kusů obrobků. Stále více se objevují požadavky na technologická školení a na programování. V tomto nám pomáhá simulace obrábění ve 3D. Ideální pro zákazníky by bylo, kdybychom ke každému stroji přibalili vyškolenou obsluhu se znalostí programování a technologie. V následujících letech bude úspěšnější ten, kdo bude tyto služby umět nabízet pro velký počet zákazníků a kdo bude disponovat silným a početným týmem dobře technicky a jazykově vybavených pracovníků.

MM: Na přelomu tisíciletí byl trh západní Evropy stěžejním pro české výrobce sektoru OS. Bohužel po celosvětové krizi po roce 2008 došlo k velkému poklesu absorpce zdejší produkce a výrobci museli hledat nová teritoria. Jak se vyvíjí situace na tomto teritoriu nyní?

M. Holakovský: V roce 2008 tvořil prodej do západní Evropy 45 %, v roce 2014 jen 20 %. Je nutné si uvědomit, že na tomto čísle má majoritní podíl Německo. Nebýt tohoto tahouna, EU statistiky by byly ještě horší. V posledních dvou letech evidujeme mírný nárůst, který však v žádném případě výpadek po roce 2008 nedokáře nahradit.

MM: Letos se opět po šesti letech koná největší evropská výstava EMO v Miláně. Organizátoři ohlašují velké nárůsty vystavovatelů v porovnání s kritickým rokem 2009, odhadují vysoký objem návštěvníků mj. i s ohledem na paralelně probíhající výstavou Expo. Jakou strategii prezentace jste zvolili? Na co se mohou návštěvníci těšit? Chcete oslovit svoji expozici i „náhodné“ návštěvníky Expo, kteří na EMO zavítají?

M. Holakovský: EMO Milano je pro nás klíčovým veletrhem v roce 2015. Stejně tak jako před dvěma lety v Hannoveru, tak i letos představíme novinku, tentokrát pod označením WRD 13. Jedná se o lehký deskový stroj, ve kterém jsou optimálně vyváženy jeho užitné hodnoty a moderní konstrukční řešení. Stroj je určen pro nižší a delší obrobky pro všechna odvětví průmyslu. Dále představíme dvě novinky v oblasti frézovacích hlav, a to ortogonální a univerzální s dělením po jedné tisícině stupně, určené pro velikosti strojů WHN 13. Dalším průlomovým exponátem je virtuální realita – 3D projekce našich strojů včetně ukázek technologického využití. V tomto jsme skutečně jedineční, žádná naše konkurence se takto zákazníkům na veletrhu ještě neprezentovala.

TOSday konající se tradičně v červnu se i v letošním roce těšil velkému zájmu návštěvníků. Hlavním cílem je prezentovat činnosti téměř všech vyráběných strojů, což je možné i díky tomu, že firma své výrobky používá ve vlastní výrobě. Návštěvníci měli mj. možnost zhlédnout v plném zatížení první stroj s hydrostatickým vedením ve všech osách – WRD 200 H o průměru vřetena 200 mm. Stroj bude obrábět mimo jiné masivní bloky motorů pro dieselové lokomotivy.

MM: V červnu jste pořádali tradiční zákaznický den. Jak jste s jeho letošní úrovní spokojen, co měli možnost návštěvníci zhlédnout?

M. Holakovský: Pro nás je TOSday velice důležitou akcí, která dokáže za brány závodu každoročně přilákat na 200 zákazníků. Je pro nás důležité, aby viděli, jaké technologie se nacházejí ve výrobním závodě, na jakých strojích se vyrábí a jaké je další zázemí firmy. Také je zajímavé, jak probíhá kontrola dílců či jejich montáž, v jakých prostorách a s jakým týmem odborníků TOS pracuje. To všechno utváří dobrý obrázek o firmě a zákazník se pak daleko lépe rozhoduje pro náš produkt, když vidí, že jedná s partnerem, který je na vysoké technické a technologické úrovni. Té totiž pak odpovídá i finální produkt. Letos jsme připravili 15 technologických pracovišť, včetně novinek WHR 13, WRD 180 H a WRD 13. Tento ročník je z naší i zákaznické strany považován za nejlépe připravený a představující nejvíce moderních řešení.

MM: Konstrukční přerod k multifunkčním strojům. Současná konstrukce již není o vyvrtávacích strojích, struktura výroby se za poslední léta změnila a zákazníci vedle dodávaných technologií vyžadují i multifukční využití strojů. Jak na tyto výzvy reaguje TOS Varnsdorf?

Ing. Rýdl: Dnešní turbulentní prostředí, nejistoty politické i hospodářské vytvářejí obrovský tlak na snižování nákladů a průběžné doby výroby a nutí uživatele našich strojů ke zlepšování výrobních procesů. To vede ke dvěma protichůdným přístupům. Co nejlevnější a do jisté míry jednoúčelový stroj, který se během krátké doby zhodnotí, nebo multifunkční stroj, který sdružováním operací řeší potřebu zvyšování produktivity a snižování nákladů. Navíc univerzalita stroje umožní jeho budoucí různorodé použití.

V TOS Varnsdorf jsme si dobře vědomi těchto požadavků a aktivně jim vycházíme vstříc. Pravidelně investujeme do výzkumu a vývoje. Úzce spolupracujeme s výzkumnými centry a vysokými školami z celé České republiky, nejvíce s RCMT při FS ČVUT v Praze, VUTS Liberec atd. V současné době již nestačí doplnit klasický stroj o systémy automatických výměn nástrojů – AVN –, technologického příslušenství – AVTP (frézovací hlavy, lícní desky) – a obrobku – AVP. Proto jsme začali pracovat na nové řadě obráběcích strojů, u nichž za použití unifikace a standardizace dílců a dalších konstrukčních řešení vedoucích ke zvýšení sériovosti dílců chceme snížit naše výrobní náklady. Zároveň se bude jednat o řadu strojů, kde již od začátku počítáme se všemi těmito podpůrnými systémy výroby (AVN, AVPT, AVP) s možností monitorování stavu stroje a obrábění, ale i například s karuselováním nebo robotickou jednotkou. Zákazníkům dáme možnost volby, které funkce potřebuje. Naše pozornost je velkou měrou upřena také do využití nových možností řídicích systémů a vývoje dalších pomocných softwarů. Předpokládáme, že nová řada strojů naplní naše očekávání a osloví široké spektrum zákazníků.

MM: Je možné v současné době ještě realizovat nějaké zásadní nové konstrukční řešení vycházející z podstaty vyvrtávacích strojů? Jaké spatřujete trendy v tomto ohledu a jak na ně TOS Varnsdorf reaguje?

Ing. Rýdl: Dovolte, abych citoval ředitele patentního úřadu ve Washingtonu, který v roce 1832 prohlásil: „Navrhuji zrušení patentního ústavu. Všechno bylo vynalezeno a nic již nelze objevit.“ S odstupem doby je patrné, jak moc se mýlil, a jeho prohlášení je uváděno jako výborný vtip. I když se to nyní zdá nemožné, určitě budou objeveny a vynalezeny materiály a postupy, které umožní podstatu vyvrtávacích strojů zásadně obměnit a vylepšit. Jedním z možných vrcholů současného trendu může být stroj, který formou 3D tisku (např. laserového navařování) vytvoří polotovar z práškového materiálu (Inconel), následně jej obrobí a vyhotoví nezávislý měřicí protokol.

Pohled na montáž novinky z loňského roku – vodorovné stolové vyvrtávačky s výsuvným smykadlem a pracovním vřetenem WHR 13.

Ve spolupráci s pražským výzkumným centrem RCMT jsme vyvinuli několik systémů zpřesnění stroje, které již komerčně nabízíme, a připravujeme systém nezávislého měření pomocí nezávislého zařízení, propojeného nově vyvinutým SW s ŘS stroje. Systém je určen mimo jiné pro kontrolu volumetrické přesnosti stroje a výpočet příslušných korekčních dat, a tím umožní zásadní zpřesnění především rozměrných obrobků obráběných na strojích s příčně posuvným stojanem, například naší řady strojů WRD.

MM: S úspěchem provozujete jointventure v čínském Kunmingu. Vaším partnerem je v současné době největší světový výrobce obráběcích strojů skupina Shenyang Machine Tool Group. Jaké máte další plány s tímto projektem po vypršení stávající smlouvy?

Ing. Rýdl: V současné chvíli jsme na křižovatce, kde společně s čínským partnerem bilancujeme dosavadní spolupráci a především si ujasňujeme svoje vize dalšího rozvoje společného podniku. Musím přiznat, že zatím jsme nenašli úplnou shodu nad tím, kam a jak směřovat náš společný podnik. Ještě před několika málo lety jsem si naše působení na čínském trhu bez podpory čínského partnera neuměl představit, ale dnes je situace jiná. Na začátku našeho podnikání v Číně jsme na společný podnik nahlíželi jako na vstupní bránu na trh s obrovskou, pro nás tehdy nevyužitou kapacitou. Postupem času se ale pohled na společný podnik změnil jako na finanční investici, kterou jsme schopni zopakovat v téměř libovolné části Číny. Proto i kritéria hodnocení úspěchu jsou nyní jiná. Přesto stále věřím v pokračování dosavadní spolupráce.

MM: Jaký spatřujete potenciál tuzemské strojírenské výroby?

M. Holakovský: Tuzemský trh je pro TOS jedním z nejklíčovějších teritorií. V loňském roce jsme dokázali umístit na tento trh 35 strojů, což je 25 % z celkové produkce. Víme, že toto číslo je ovlivněno získáváním dotací z EU a že takovýto výsledek není dlouhodobě udržitelný. Přesto děláme vše pro spokojenost našich zákazníků a důkazem toho je rozšíření našeho servisního střediska v Olomouci. I v letošním roce se nám díky kvalitní prodejní síti daří plnit prodejní čísla a využívat potenciál tuzemské strojírenské výroby.

V době realizace rozhovoru se novinka směřující na výstavu EMO Milano – WRD 13 –stále ještě montovala. Renderovaný obrázek však dává představu, že jde o lehký deskový stroj určený pro nižší a delší obrobky.

MM: Co byste chtěli závěrem vzkázat české technické veřejnosti?

Ing. Rýdl: Evropské strojírenství, mezi které patří i výroba obráběcích strojů, stále patří k absolutní špičce ve světě. Z celosvětové produkce obráběcích strojů představuje evropská produkce celých 39 %. Čeští výrobci se na této produkci podílejí 2,4 % vedle takových gigantů, jako je Německo, Itálie a Španělsko. Naším úkolem je minimálně udržet tento podíl oproti našim konkurentům a nedopustit nevratnou ztrátu výrobního a technického know-how. Všichni bychom se měli tedy zamyslet například nad tím, jestli nákupem levných asijských strojů do řady výrobních podniků a ještě hůře do středoškolských učilišť za podpory evropských dotačních programů tuto naši aktivitu nepodkopáváme. Druhým nezbytným předpokladem budoucího úspěchu je vytvoření předpokladů pro kvalitní výuku technických oborů a zvýšení atraktivity technického vzdělávání obecně. Zde musíme udělat část práce sami, ale bez podpory námi volených politiků toto zvládnout nemůžeme. Můj apel se tedy netýká pouze technické veřejnosti, u které předpokládám obdobné cíle, ale také politické reprezentace.

MM: Děkuji vám oběma za rozhovor.

Pro obyvatelstvo Šluknovského výběžku bylo velkým štěstím, že se zdejší „Toska“ dokázala vypořádat se všemi nástrahami, které přerod na tržní prostředí přineslo a uchovalo svoji tradiční výrobu pro současnou generaci s jasnou perspektivou let budoucích. TOS Varnsdorf patří z globálního pohledu v oblasti horizontálních vyvrtávaček ke špičce a jak Jan Rýdl, tak i nyní jeho syn Jan jr. společně se svými týmy táhli a táhnou tu pomyslnou káru dál k novým výzvám. Držme na této cestě palce nejen jim, ale i dalším podobným „dobrodruhům“.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Související články
„Škola je nejlepší investicí, kterou jsem v životě udělal,“ říká Jan Rýdl.

V 90. letech jsme zrušili duální systém výuky učňovského školství a zatím ho nezavedli zpět. Po 30letech se tak nejen české strojírenství potýká s nedostatkem kvalitních řemeslníků a odborníků. Jeden z nejstarších českých strojírenských podniků však našel řešení. Rozhovor s Janem Rýdlem mapuje zkušenosti na jeho cestě k vybudování firemní odborné školy a realitu, kterou její provoz představuje.

Dodávky obráběcích strojů spolu s technologií

Téma dnešní reportáže bude možná trochu netradiční. Tentokrát jsem nezamířil do výroby obdivovat stavbu nových strojů ani technologické parametry řezných nástrojů, ale ve výrobním závodě společnosti TOS Varnsdorf jsem si povídal s jejím obchodním ředitelem Milošem Holakovským a obchodním zástupcem společnosti Walter CZ Pavlem Büttnerem o zajímavém synergickém efektu, jaký přináší spolupráce výrobce obráběcích strojů s výrobcem řezných nástrojů.

Reference Made in CZ , část 6. TRIGA-MF

Společnost TOS VARNSDORF patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do Lomnice nad Popelkou, kde sídlí společnost TRIGA-MF.

Související články
Reference Made in CZ, Část 4. Tools+

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do jižních Čech, konkrétně obce Zlivice-Čížová, kde sídlí společnost Tools+.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Reference Made in CZ, část 3: Hopax

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do Červenky u Litovle, kde sídlí společnost Hopax.

Reference Made in CZ, část 2. Ferram

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nesou po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do opavské společnosti Ferram, se kterou TOS Varnsdorf dlouhodobě spolupracuje.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Mít vůli i trpělivost

Zaměstnanec v socialistickém strojírenství, poté na vedoucích místech v První brněnské strojírně Velká Bíteš a Ekol Brno. Před odchodem do důchodu se věnoval konzultační činnosti v energetice. To lze stručně říci o Ing. Lubomíru Doležalovi. O tom, že prosazovat inovativní změny za socialismu nebylo nic snadného, by mohl psát romány...

Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit