Témata
Reklama

Co rozhoduje při volbě typu laseru

Rozhodování o volbě používání vláknového nebo CO2 laseru není otázkou pouze technických parametrů zařízení. Důležité jsou pořizovací náklady, provozní náklady, náklady na ostatní periferní zařízení a také oblast použití. Při řezání tenkých plechů dosahují lepší výsledky vláknové lasery, při řezání tlustých plechů jsou výhodnější CO2 lasery.

Na současném trhu je pro řezání a svařování nabízena celá řada výkonných laserových zařízení. Uživatelé jsou postaveni před volbu, které zařízení a který druh laseru je pro jejich použití nejvhodnější. Uživatel se často rozhodne pro laserové zařízení, které má velký výkon laseru, nebo pro zařízení s malými pořizovacími náklady. Oba pohledy jsou příliš zjednodušené a často dojde k pozdějšímu rozčarování, které spočívá zejména v tom, že zařízení neplní očekávané požadavky, anebo naopak se nevyužije jeho plný výkon.

Reklama
Reklama
Reklama
Při svařování vláknovým laserem lze použít menší výkon, CO2 laserem se dosáhne větší hloubka provaření

Typy laserů

V průmyslu se pro zpracování materiálů používá celá řada typů laserů: CO2 lasery, vláknové, pevnolátkové a diodové lasery. Ty lze rozdělit podle vlnové délky vydávaného záření do tří základních skupin: CO2 lasery s vlnovou délkou záření 10,6 µm, pevnolátkové lasery (s krystalem - Slab lasery - a vláknové lasery) s vlnovou délkou záření 1,06 až 1,08 µm a diodové lasery s vlnovou délkou záření 880 až 1 040 nm.

Z hlediska použití laseru pro řezání kovových materiálů jsou vhodné CO2 lasery o výkonu 1 až 8 kW a lasery pevnolátkové o výstupním výkonu 0,5 až 4 kW. Diodové lasery nehrají v technologii řezání žádnou podstatnou roli, jsou vhodné např. pro tepelné zpracování materiálů.

Vlnová délka záření laseru

Pro účinnou aplikaci laserového systému je důležitá volba vlnové délky záření laseru, která podstatně ovlivňuje pohltivost záření materiálem obrobku, na níž jsou závislé ostatní pracovní parametry (pracovní rychlost, tepelné ovlivnění řezu apod.). U většiny zařízení mají CO2 lasery větší stopu paprsku a tím i menší hustotu energie paprsku než lasery vláknové (tj. pevnolátkové). Je to dáno především vlnovou délkou záření.

Při řezání dřeva, plastů, kompozitních materiálů, skla, textilu nebo papíru je nutné použít CO2 laser. U těchto materiálů není vlnová délka záření vláknových laserů prakticky vůbec pohlcována, proto zde jejich použití není vhodné.

Při řezání kovových materiálů je naopak výhodné použít lasery s menší vlnovou délkou záření, která je těmito materiály více pohlcována. Na obr.1 je ukázána závislost absorpce (pohltivosti) záření laseru působícího kolmo na povrch součástí z různých materiálů na vlnové délce záření laseru. Při řezání vláknovými lasery se dosáhne výborných výsledků při menším výstupním výkonu laseru. Materiály na bázi železa je možné úspěšně řezat také Slab lasery. Neželezné a vzácné kovy lze dobře řezat pomocí vláknových laserů. Tento poznatek je důležité zvážit zejména při řezání slitin hliníku a slitin mědi.

Pohltivost laserového záření různými materiály v závislosti na vlnové délce záření. Absorption - pohltivost (absorpce). Aluminium - hliník Silber - stříbro Kupfer - měď Molybden - molybden Eisen - litina Stahl - ocel
Porovnání rychlosti řezání mezi vláknovým a CO2 laserem při řezání korozivzdorné ocele výkonem 2 kW u obou laserů. Geschwindigkeit - pracovní rychlost Materialdicke - tloušťka materiálu Faserlaser mikt 50µm Faser - vláknový laser s vláknem 50 µm CO2 laser - CO2 laser

Vláknový laser

Při řezání tavným procesem, kdy se jako asistenční plyn používá dusík, je pro plechy do tloušťky 3 mm vhodné použít vláknový laser, který má menší stopu paprsku a lze pracovat s vyšší pracovní rychlostí. Je však nutné zjistit, zda pohony a pohybové mechanismy zařízení umožňují použití vyšší rychlosti pohybů. U plechů tlustších než 3 mm dosahují naopak CO2 lasery větší pracovní rychlosti než lasery vláknové. Jako další kritérium pro volbu laserového zařízení je tedy nutné zvážit tloušťku řezaného materiálu. Při řezání s kyslíkem jako asistenčním plynem nemá žádný z obou uvedených laserů podstatnou výhodu. Dosažitelnou pracovní rychlost určuje kyslík.

Jakost řezané plochy

Jiným aspektem pro hodnocení výsledků řezání laserem je jakost řezané plochy. Zde jsou mezi CO2 a vláknovým laserem velmi rozdílné výsledky. Vysvětlení příčin těchto rozdílů je v současné době předmětem výzkumu. V podstatě platí, že při použití kyslíku je u obou laserů kvalita řezu stejná. Drsnost plochy řezané vláknovým laserem se s rostoucí tloušťkou plechu výrazně zhoršuje a na spodní straně řezu vzniká otřep.

Výhody jednotlivých laserů

Pro praktické aplikace lze konstatovat, že použití vláknových laserů je výhodné pro řezání tenkých plechů (do tloušťky 3 mm) při použití dusíku, kvalita řezané plochy je vyhovující. V této oblasti se předpokládá v budoucnu dominantní postavení vláknových laserů. Pro řezání tlustších plechů (více než 3 mm) s asistenčním plynem dusíkem je výhodné použít CO2 lasery, a to zejména s ohledem na výkon řezání i na kvalitu řezané plochy. Při řezání s podporou kyslíku nejsou mezi oběma druhy laserů podstatné rozdíly, uživatel se může rozhodnout podle pořizovací ceny a podle provozních nákladů.

Při svařování umožňuje vláknový laser - analogicky jako u řezání - svařovat s vyšší rychlostí, ale při menší tloušťce svaru. Aby se prokázaly rozdíly mezi oběma druhy laserů, musí se vzít v úvahu také celková kvalita svaru. Při stejné kvalitě paprsku laseru může u vláknových laserů vzhledem k menší stopě paprsku nastat vyšší intenzita záření. Tím nedojde nevyhnutelně ke zlepšení kvality svaru, ale naopak často vzniká nepravidelný povrch housenky svaru a dochází k tvoření kapek na povrchu součásti. Intenzita tohoto nežádoucího jevu závisí na tvaru svaru, přípravě svařovaných ploch, druhu styku svařovaných součástí a na jejich materiálu. Dosud není známo žádné vysvětlení, proč kapky vznikají. Obecně je možné konstatovat, že intenzivněji se kapky tvoří při použití laseru s menší vlnovou délkou záření (pod 1 µm).

Vzhledem k lepší absorpci záření vláknových laserů kovy dosahuje se obecně stejné hloubky provaření jako u CO2 laseru, ale menším výkonem. Toto se jeví jako výhoda pří použití vláknových laserů pro svařování, ale vzhledem k horší kvalitě housenky svaru a tvoření kapek se tato výhoda může ztratit. Z pohledu průmyslové aplikace obou laserů (CO2 a vláknového laseru) mají oba své přednosti. Je-li požadována velká hloubka provaření (do cca 8 mm), je výhodné použít CO2 laser. U vláknového laseru by bylo nutné pro takovou hloubku provaření použít vyšší výkon.

Porovnání kvality řezu u plechu o tloušťce 3 mm mezi CO2 laserem (nahoře) a vláknovým laserem (dole)

Pořizovací a provozní náklady

Pří rozhodování o nákupu laseru je nutné, vedle již uvedených technických parametrů, vzít v úvahu také pořizovací a provozní náklady. Zatímco čisté pořizovací náklady jsou u CO2 laserů nižší než u vláknových laserů, u provozních nákladů je tomu naopak. Vláknové lasery jsou energeticky méně náročné, mají větší účinnost a nepotřebují laserové pracovní plyny. Spotřeba asistenčních plynů je u různých zařízení různá, ale podstatné rozdíly nejsou.

Při dalších krocích je nutné zvážit kromě nákladů na nákup laseru též pořizovací náklady na vlastní strojní zařízení, upínače, manipulátory a způsob přenosu paprsku od laseru na obrobek (tj. optickou cestu). Pro vlastní strojní zařízení je u vláknových laserů je třeba uvážit také vysoké pracovní rychlosti používané při řezání tenkých plechů. Aby se tato přednost uplatnila i ve zvýšení produktivity při výrobě součástí, musí mít strojní zařízení vyšší dynamiku než u CO2 laserů. U CO2 laserů je nutná častá kontrola a seřízení optických prvků použitých na optické cestě.

Paprsek vystupující z vláknového laseru musí být po celé své cestě chráněn krytem. Kryt musí být plechový, natřený předepsanou barvou. Může být opatřen pouze malými okénky vyrobenými z materiálu, který nepropouští záření o vlnové délce vystupující z laseru. U CO2 laserů je kryt z PMMA a stroj nemá stropní kryt, čímž je dostatečně zajištěna bezpečnost práce. Z tohoto pohledu nemá použití vláknových laserů žádnou výhodu.

Z provedeného výzkumu vyplývá, že oba druhy laserů mají z hlediska použití své opodstatnění, i když se částečně překrývají. Pro uživatele je při rozhodování, který typ laseru použít, důležité zvážit celkové provedení laserového systému, ne pouze otázku, zda volit CO2, nebo vláknový laser. Je nutné vzít v úvahu jak technické parametry, tak také parametry ekonomické. Konečné rozhodnutí by mělo vždy vycházet z velikosti nákladů na výrobu dané součásti, tedy z nákladů jednicových.

Marus Rütering

MM Das Industriemagazin 19/ 2011

Zpracoval -VŘ-

dana.benesova@mmspektrum.com

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete zakoupit v digitální trafice PUBLERO.COM 

                         

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 110916
Datum: 07. 09. 2011
Rubrika: Výroba / Spojování a dělení
Autor:
Firmy
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

HiLASE - superlasery pro skutečný svět

Lasery nové generace, jež doposud nemají ve světě obdoby, se vyvíjejí a testují v nově postaveném centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy. Využití najdou v průmyslu i ve výzkumu. V nové budově působí téměř 60 laserových specialistů a techniků, z nichž přibližně polovina je ze zahraničních, často i velmi renomovaných pracovišť.

Související články
Vliv složek ochranných atmosfér na WAAM

Svařování v současné době není už pouze technologií ke spojování materiálů. S rozvojem aditivní výroby strojních součástí lze tento proces využít také pro výrobu komplexních a geometricky složitých součástí. Technologie WAAM využívá svařování pro vrstvení jednotlivých svarových housenek do tvaru vyráběné strojní součásti a je charakterizována mnoha proměnnými – mimo jiné i účinky ochranné atmosféry. Cílem příspěvku je zhodnotit vliv jednotlivých složek ochranných atmosfér používaných pro MAG svařování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Vplyv ochrannej atmosféry pri zváraní hliníkových zliatin

Ľahké neželezné kovy ako hliník, horčík, titán a ich zliatiny, ktoré sú používané najmä v automobilovom, leteckom a kozmickom priemysle, musia spĺňať vysoké a často protichodné nároky ako je napríklad dostatočná pevnosť pri zachovaní vysokej ťažnosti alebo dobrá korózna odolnosť. Inak povedané, využívajú sa tam, kde ich náhrada dostupnejšími materiálmi nie je možná. Na zváranie materiálov z ľahkých neželezných kovov je potrebné použiť takú technológiu zvárania, ktorá bude ich vlastnosti degradovať čo najmenej. Celý rad štúdií a doterajších praktických skúseností ukazujú, že väčšina problémov vznikajúcich pri konvenčnom zváraní oblúkovými metódami môže byť potlačená použitím laserového lúča.

Nové úkoly v technologii vodních paprsků

Jednou za dva roky pořádá Oddělení desintegrace materiálů Ústavu geoniky Akademie věd ČR konferenci o technologii vysokorychlostních vodních paprsků. Letos organizátoři pro své setkání vybrali nádherné a inspirativní prostředí Lednicko-Valtického areálu, zapsaného do seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. V pořadí již pátá konference této série přitáhla pozornost mnoha zahraničních a tuzemských odborníků.

Laserová technologie Platino pro každého

Nová verze fiber laseru Platino od italského výrobce Prima Power je jeden z nejúspěšnějších produktů z celého portfolia společnosti. 2D laser postavený na více než konsolidované platformě ze syntetického granitu má na kontě více než 2 000 instalací po celém světě. Stroj byl vybaven a aktualizován důležitými technologickými inovacemi, které přispívají k tomu, že je ještě rychlejší, spolehlivější a produktivnější.

Autogen, plazma či laser?

Ať ve strojírenském, elektrotechnickém, potravinářském, chemickém či důlním průmyslu, nebo ve stavebnictví, zemědělství a mimo jiné také při výrobě dekoračních předmětů, tam všude nacházejí uplatnění CNC stroje pro termické dělení materiálů.

Průmyslové využití nejvýkonnějších laserů

Již několik desetiletí jsme svědky postupného nabývání významu a upevňování pozice laserů nejen v průmyslových provozech, ale i ve zdravotnictví, metrologii a mnoha dalších oblastech. Na stránkách tohoto vydání je uvedeno hned několik možností jejich využití, všechny jsou však velmi vzdálené možnostem laserů vyvíjených v centru HiLASE. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyvíjejí „superlasery“.

Nová generace polovodičových laserů s diamantovým sendvičem

Vědci z univerzity ve Stuttgartu ukázali cestu pro novou generaci polovodičových laserů. Tyto mají být zejména výkonnější a použitelné v nových oblastech. Lasery jsou založeny na diamantovém sendviči.

Revoluce ve svařování laserem

Nejnovější technologie firmy Trumpf BrightLine Weld pro pevnolátkové lasery umožňuje svařování s nízkým rozstřikováním při rychlostech pohybu, které lze v dnešní době dosáhnout pouze pomocí CO2 laserů. BrightLine Weld umožňuje svary s částečným průvarem pro svařence s přenosem síly nebo svary s úplným průvarem pro svařování trubek a profilů. Tato technologie umožňuje výrazné zvýšení produktivity a energetické účinnosti. Vysoce kvalitní svarové švy se projevují vysokou mechanickou pevností vyrobených dílů. Minimalizované rozstřikování snižuje znečištění obrobku, upínacích zařízení a rovněž optiky. Výsledkem je zkrácení prostojů stroje, méně oprav dílů, vysoká životnost pracovní optiky a následkem toho podstatné snížení nákladů.

Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Technologické lasery a trendy vývoje za rok 2015

Letošní rok v oblasti laserových technologií byl neobyčejně bohatý na nové poznatky a přinesl i řadu nových jevů v metodice dalšího vývoje. Vznikala nová komplexní střediska laserového výzkumu a nás může těšit, že ani Česká republika nezůstala pozadu. Rozvíjí se program HiLASE, zaměřený na laserové technologie a vývoj optických komponentů, a nedávno bylo slavnostně otevřeno i středisko ELI Beamlines – Extreme Light Infrastructure – jako součást evropského plánu budování center nové generace vybavených nejvýkonnější technikou vhodnou pro naplnění programu bádání až na samé hranici poznání.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit