Témata
Reklama

Frézovací centrum pro obrábění rozměrných dílů

Český výrobce CNC obráběcích center firma Sahos, s. r. o., představí na letošním ročníku veletrhu WoodTec dosud největší vyráběnou délkovou variantu obráběcího centra Atos FC 6000 CNC. Při tvorbě technologie se uplatní CAD/CAM systém SolidWorks/SolidCAM.

Frézovací centrum Atos FC 6000

Obráběcí centrum Atos FC 6000 CNC je ideálním řešením pro firmy, které potřebují vyrábět své výrobky produktivně a kvalitně. Stroj v tomto provedení najde široké uplatnění především ve stavebním truhlářství hlavně ve výrobě schodišť, dveří, eurooken atd. Rám stroje je svařen z masivních silnostěnných ocelových profilů a plechů, což je zárukou tvarové stálosti a vysoké tuhosti. Pohyblivé uložení všech saní zabezpečují kvalitní kuličková lineární vedení opatřená precizními stíracími jednotkami. Všechny pohyby převádějí na lineární pohyb kuličkové šrouby poháněné digitálními střídavými servopohony. Díky této koncepci se dosahuje vysokých přesunových rychlostí až 75 m.min-1 při zachování velké přesnosti a velmi dlouhé životnosti všech pohyblivých částí stroje. Pracovní rozsah jednotlivých os u řady Atos v ose X je 6000 mm, v ose Y 1600 mm (šířka pracovní plochy 1300 mm) a v ose Z 480 mm. U řady Atos Max je rozšířen pracovní rozsah v ose Y na 1800 mm (šířka pracovní plochy 1500 mm).

Reklama
Reklama
Reklama
Obráběcí centrum Atos FC 6000 CNC

Upínací systém a frézovací vřetena

Speciálně vyvinutý upínací systém pro výrobu schodů a jejich jednotlivých částí umožňuje uživateli velmi rychle, pohodlně a přesně ustavit obráběný dílec do pracovního prostoru stroje. Upínací systém se skládá ze tří základních částí: upínání schodišťových stupňů, schodnic, rohových sloupků a madel. Vysokootáčkové hlavní frézovací vřeteno o výkonu 13,5 kW umožňuje použití nejmodernějších nástrojů určených pro vysoké řezné rychlosti a posuvy. Již v základním provedení je vřeteno vybaveno pneumatickým uvolněním nástroje. Otáčky vřetena se dají regulovat plynule v rozsahu 1000 - 24 000 min-1. Automatický výměník nástrojů pro 12 pozic výrazně zvyšuje produktivitu práce rychlou výměnou nástroje mezi jednotlivými operacemi. Dvě přídavná vřetena s kopírovacím systémem umožňují zaoblování hran s automatickým kopírováním případných nerovností obráběné plochy.Pro produktivní frézování a vrtání do hran je stroj osazen vektorovou osou C, která umožňuje při použití úhlových agregátů natočení nástroje v jakémkoli úhlu v rozmezí 0 - 360 stupňů.

Upínací systém pro výrobu schodů a jejich částí

Řídící systém

Řízení stroje zajišťuje moderní plně digitální řídicí systém CNC886 provozovaný na platformě Windows RTX, který interpretuje standardní ISO programy. Řídicí systém je možno připojit na místní počítačovou síť Ethernet 100 Mb.s-1, kterou lze využít pro dálkovou správu. Kapacita paměti pro NC programy je v podstatě neomezená a je závislá pouze na velikosti pevného disku. Přehledné grafické prostředí řídicího systému se zobrazuje na barevném LCD displeji a ovládá se moderní optickou myší. Podle strategie a místních zvyklostí se programování integruje přímo do řídicího systému (obsluha je zároveň programátorem a technologem), nebo se rozděluje na dvě pracoviště (technolog-programátor pracuje na samostatném PC) a hotové programy se přenášejí do řídicího systému pomocí sítě.

CAD/CAM software pro výrobu schodišť

SolidWorks umožňuje návrh, modelování a tvorbu designu sestav schodišť včetně kování a kinetických vlastností sestav. Navrhnuté schodiště lze umístit do interiéru a získat tak ucelený pohled na schodiště v místě realizace. Tvorba schodišť je jen jedna z aplikací pro využití SolidWorks, jeho vlastnosti lze samozřejmě využít i v dalších oblastech truhlářské výroby, např. při výrobě nábytku, dveří, oken, čalouněných korpusů, hraček, modelů atd.Hlavní funkcí SolidCAM je tvorba technologie obrábění a generování CNC kódu pro řídicí systém stroje. Obecně umožňuje velice komfortní tvorbu drah frézovacích a vrtacích operací.

 

Hlavní vřeteno a zásobník nástrojů
Osa C umožňuje při použití úhlových agregátů natočení nástroje v úhlu až do 360°.

Modelování dílců pro výrobu schodů

Základem pro modelování všech dílců potřebných pro výrobu schodů je 2D skica. Program SolidWorks obsahuje komfortní skicář, ve kterém je možné snadno a rychle vytvářet nové skici, popřípadě upravovat importované 2D výkresy (geometrie), např. z programu AutoCAD ve formátu DWG a DXF. Pro tvorbu objemových těles je k dispozici prvkově orientované modelování postavené na prvcích, jako je vysunutí, rotace, spojení profilů, tažení profilů po křivkách, zaoblení, normalizované díry, pole, zrcadlení atd. Modelování dílců pro výrobu schodů a jednotlivého příslušenství je se SolidWorks velice snadné a zejména díky jeho jednoduchému a intuitivnímu ovládání je práce vysoce produktivní. Pomocí přehledně uspořádaných nástrojů pro práci se lze během několika málo kroků dostat k požadovanému schodišťovému dílu.SolidWorks 2007 je velice dobře využitelný zvláště pro výrobu atypických schodišť a jednotlivých dílů pro schodiště, které nejsou lehce vyrobitelné (tvarové stupně, schodnice apod.). K dispozici jsou náhledy jednotlivých operací, realistické zobrazení materiálů atd. Vzhledem k možnostem SolidWorks je možno navrhnout i potřebné tvarové nástroje včetně dokumentace a podkladů pro jejich výrobu.

generováŘídicí systém CNC886

Sestavy

SolidWorks je vhodným nástrojem pro modelování velkých rozsáhlých sestav schodišť včetně jejich umístění do interiéru, a to bez nutnosti načítat všechny díly do paměti. Při práci v sestavě se přímo odkazuje na ostatní komponenty, správu vazeb, vytváření nových a upravování stávajících komponent. Rychlý návrh a editaci sestavy umožňují nástroje pro zrcadlení komponentů, vytváření polí z komponentů, nahrazování dílů podsestavami a naopak, rozhozené pohledy či diagnostikování vazeb. Díky parametrizaci lze při návrhu nových schodišťových dílců vytvářet množství modifikací s minimální časovou náročností. Návrh dílce přímo v sestavě se ocení zejména při tvorbě nestandardních typů a tvarů schodišť. Pro tyto případy je SolidWorks vybaven velice silnými nástroji pro modelování těles a ploch.

Návrh schodiště v SolidWorks

Výkresy

SolidWorks nabízí výkonné a komfortní nástroje pro vytvoření kompletní výkresové dokumentace, přičemž je neustále zajišťována plná asociativita, tj. každá změna se ihned promítne jak do dílu či do sestavy, tak i do výkresů dílců a sestav schodišť. Výkres vzniká téměř celý automaticky včetně vytváření pohledů, kót a popisů. Práce je rychlá a vysoce produktivní i při vytváření složitých výkresů, výkresů sestav, řezů a detailů.Kromě standardních prostředků pro práci s výkresy jsou k dispozici i speciální funkce, jako je tvorba kusovníku na jedno kliknutí myší, včetně vyobrazení počtu kusů v jednotlivých variantách, nebo automatické opozicování všech dílů tvořené sestavy. Pomocí těchto nástrojů lze vytvořit téměř automaticky celý výkres včetně pohledů, řezů, detailů a kót.

Dráhy nástroje v SolidCAM

Integrovaný CAM systém pro SolidWorks

Pro snadnou orientaci a usnadnění práce je možné v SolidCAM vytvořit vlastní scény pro obrábění, do kterých stačí vložit požadovaný díl schodů, který se bude obrábět. V takto vytvořeném projektu jsou již k dispozici vytvořené nulové body, tabulka nástrojů apod. Rovnou se tak vytvářejí jednotlivé frézovací a vrtací operace. SolidCAM nabízí několik typů frézovacích operací, které se dají uplatnit nejen pro výrobu schodů, ale i výrobu nábytku. Mezi tyto operace patří formátování, kapsování, vrtání, drážka, polodrážka a mimoto také automatické vrtání.Tvorba těchto operací je velice intuitivní a jednoduchá. Uživatel se během několika málo kliknutí myší dostane až ke generování CNC kódu, podle něhož stroj provádí jednotlivé operace nebo skupiny operací. Všechny operace vytvořené v projektu SolidCAM jsou plně asociativní s původním modelem (CAD souborem dílce). Pokud uživatel zasáhne do CAD souboru SolidWorks, projeví se tyto změny i v projektu SolidCAM. Po otevření je automaticky zkontrolován původní soubor a na případné změny upozorní.Mezi nejsilnější nástroje SolidCAM patří simulace, kde je okamžitě vidět dráha nástroje. Možnost definice upínek upozorní na případný konflikt nástroje a upínacího prostředku tak, aby nedošlo k poškození nástroje nebo stroje.

Ing. František Szabo

Sahos

//www.sahos.cz

szabo@sahos.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 70728
Datum: 19. 07. 2007
Rubrika: Výroba / Zpracování dřeva
Autor:
Firmy
Související články
Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Inženýrská akademie ČR - Pár slov o mediální realitě

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi se společným zájmem – podporovat technický rozvoj, výzkum, vzdělávání a inovace. Najdeme zde špičkové odborníky z různých technicých oborů. V našem seriálu dáváme slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti či názory mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvlášť zajímavé.

Další ročník veletrhu Wood-Tec ve znamení novinek

Ve dnech 20.–23. října se na brněnském výstavišti po dvou letech opět uskuteční již 14. ročník mezinárodního veletrhu pro dřevozpracující a nábytkářský průmysl – Wood-Tec.

Související články
Zima se blíží!

Jestli jste milovníci zimních radovánek, tak si zajisté po loňském zklamání přejete, aby letos napadaly celé závěje sněhu, a vy jste mohli zase vytáhnout ze sklepů lyže a oddávat se potěšení z jízdy a kochat se výhledy do zasněžené krajiny. V hromady sněhu doufají pochopitelně i výrobci lyží, jak nám potvrdil generální ředitel výrobního podniku lyží Sporten Ján Hudák v září na tiskové konferenci v Novém Městě na Moravě. Po představení novinek pro rok 2014–15 nám otevřeli dveře i do výrobních hal podniku a seznámili nás s technologiemi výroby lyží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak zvýšit produktivitu?

Každý výrobní ředitel řeší otázku, jak navýšit produktivitu výroby, aniž by utrpěla její kvalita. Před stejným problémem jsem stál i já, když jsem před osmi lety začal řídit výrobu české části společnosti Colop, produkující razítka a ruční tiskárny. Níže nabízím několik tipů, jak se dá pomocí opatření ve výrobě navýšit produktivita - a v důsledku i obrat - o více než 100 %. Věřím, že většina těchto v praxi vyzkoušených rad bude užitečná i pro řadu jiných průmyslových oborů, než je výroba našeho typu.

Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Urychlete svoji digitální transformaci

Jak může strategie digitální transformace, jejíž součástí je přechod na moderní distribuovaný řídicí systém, pomoci výrobcům dosáhnout vyšší produktivity, ziskovosti a snížit rizika? To se dozvíte, pokud se začtete do následujících řádek.

Odlehčovací optimalizace 3D tištěné frézy

Vývoj v oboru obrábění se tradičně potýká s mimořádným dynamickým zatížením soustavy na straně jedné a požadavky na přesnost a produktivitu obrábění na straně druhé. Nalezení takové konstrukce nástroje, která odolá extrémním provozním podmínkám, a přitom umožní proces obrábění urychlit, může vést k zefektivnění výrobního procesu. Příkladem toho může být vývoj odlehčené frézovací hlavy. Dosavadní konstrukce obráběcích nástrojů vycházely z jednolitých plných tvarů zaručujících vysokou tuhost na úkor dynamických vlastností nástroje. Změnou vnitřní struktury je však možné najít optimum mezi těmito protichůdnými požadavky.

Plasty pomáhají modernizovat strojírenství

S pokračujícím vývojem nových materiálů se mění i materiálová skladba strojírenských výrobků a zařízení. V současné době si již nelze rozvoj téměř všech strojírenských odvětví bez použití plastových materiálů představit. Vývoj pak ukazuje, že plasty budou hrát ve strojírenství stále významnější úlohu.

Odhrotování výbuchem

Odhrotování výbuchem se odborně nazývá termické odhrotování (TEM). Jde o vysoce výkonnou a maximálně produktivní metodu odhrotování menších, tvarově složitých, jednoduchých i velmi náročných výrobků, na které jsou kladeny ty nejvyšší požadavky z hlediska čistoty, kvality, a ekonomiky výroby. Tato nekonvenční metoda je schopna stoprocentně zajistit, že se později v zabudovaných součástkách nic neuvolní. Používá se zejména po třískovém obrábění železných i neželezných kovů nebo po středním či vysokotlakém lití menších neželezných odlitků.

Virtuální a rozšířená realita zvyšuje konkurenceschopnost

Dnes již máme řadu možností, jak můžeme v byznysu prakticky využít virtuální a rozšířenou realitu. A to doslova ve všech dostupných oborech a firemních procesech.

Chytré brýle pro průmysl

Chytré brýle a rozšířená realita se v posledních letech staly dalším trendovým tématem v průmyslovém prostředí. Na rozdíl od umělé inteligence, která je založena na strojovém učení a u které jsou stroje určeny k dlouhodobému nahrazení lidského faktoru, sleduje rozšířená realita jiný cíl: podporovat člověka v průmyslových procesech. Zde vstupuje firma Ayes, která představuje jedničku v oblasti hands-free technologií pro průmysl, chytré brýle RealWear HMT-1.

Využití neuronových sítí v optické kontrole

Většina moderních výrobních firem aktivně řeší, jak během výrobního procesu dosáhnout co nejvyšší kvality, za co nejnižší náklady. Přesto může dojít k chybě a vyráběný produkt není v požadované kvalitě. Důvodů může být mnoho, od špatného vstupního materiálu, přes poruchu některého ze strojů, či chyby operátora.

IoT na insfrastruktuře elektrických rozvodů

V minulém vydání jsme představili nový systém WorkSys, otevřenou IoT platformu pro tvorbu nových aplikací a jejich propojení s již existujícími. Dnes toto téma uzavřeme a představíme nástroj FactoryDashboard pro tvorbu komplexního digitálního dvojčete fabriky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit