Témata
Reklama

Hvězdy v pneumatice

29. 06. 2016

Úspěšnost výrobků lze vyjádřit počtem prodaných kusů. Je-li výrobek skutečně úspěšný, roste jeho využití v jakémsi uzavřeném kruhu – čím více zákazníků jej využije, tím je atraktivnější i pro ostatní, protože s počtem vyrobených kusů nejen klesá cena, ale i roste atraktivita.

Na trhu lze vypozorovat trend, který vede ke stále komplikovanějšímu sortimentu výrobků, jež se musejí přizpůsobovat stále náročnějším požadavkům zákazníků. Průmyslové výrobky se konfigurují stejně jako například automobily. Situace je pak poněkud složitější nejen ze strany dodavatele, který musí být schopen dodat nejrůznější varianty, ale také z pohledu odběratele, jenž musí projít mnohdy náročným procesem výběru.

Reklama
Reklama
Reklama

Nejčastěji používané pneumatické prvky

Jak se v tom všem potom vyznat a jak si práci ulehčit? Podívejme se například na výběr základních pneumatických výrobků z katalogu firmy Festo. Výsledkem prvního pokusu o nalezení základního pneumatického válce bude dlouhý seznam. Jak se v tom množství rychle zorientovat? Na pomoc přichází informace o tom, které varianty jsou nejčastěji používané. Jsou označeny modrou hvězdičkou, která umožní rychlou orientaci i v případě, že si výrobek sami konfigurujete. Snadno pak zvolíte jen ty parametry, které jsou často používané.

Celý systém má ještě další, mnohem důležitější dopad – výrobky označené hvězdičkou jsou vyráběny na sklad, a proto je pro ně zaručena rychlá dostupnost kdekoliv na světě, v rámci Evropy do 24 hodin. Zvolíte-li takovou položku, nejenže může být rychle u vás, ale i za dobrou cenu, neboť vyráběné množství ovlivňuje výrobní náklady.

Pneumatické válce

U válců vás tato pomůcka navede na řadu DSBC. Dalším upřesněním se dostanete na výhodné verze – například patentované tlumení PPS, které se samočinně nastavuje a šetří tak čas a práci. Tento prvek usnadňující život všem konstruktérům, seřizovačům a údržbářům je k dispozici pro všechny základní řady válců – kromě DSBC také u kulatých válců DSNU a kompaktních ADN.

DSBC pneumatický válec


Kompaktní pneumatický válec ADN

Výběr ventilu

Jaký si vybrat ventil? Katalog nabízí dvě nové řady, které tvoří základ pro většinu aplikací. V případě, že jde o samostatné a robustní ventily, jsou jasnou volbou VUVS zahrnující kompletní sortiment s výměnnými cívkami (možnost výběru ovládacího napětí) a historicky nejrozsáhlejším příslušenstvím, jako jsou připojovací lišty, desky a dokonce i držáky pro jednotlivé ventily. Úspora pak spočívá nejen ve vynikajících cenách, ale i v možnosti dokoupit veškeré doplňky.

Samostatné ventily VUVS

Pokud jsou podmínky v místě použití stísněné nebo potřebujete-li více ventilů pohromadě či dokonce jednoduchý ventilový terminál, přicházejí na řadu ventily VUVG. Velmi kompaktní konstrukce, mnoho variant montáže do baterie nebo terminálu včetně komunikace po některé z průmyslových sítí (včetně nastupujícího IO-Link) z nich činí nosnou řadu. Terminály VTUG dovolují dokonce použití tzv. funkce Interlock, kdy je na terminálu ovládaném po síti (například ProfiNetu) navíc konektor, umožňující přerušit signály k jednotlivým cívkám uvnitř terminálu a ovládat je nezávisle na přání dané sítě. Toto řešení je vhodné pro nejrůznější aplikace včetně bezpečnostních.
Nejprodávanější verze ventilů VUVG a VUVS jsou vyráběny na pokrokové automatické lince, která pracuje v novém výrobním centru firmy Festo ve výrobním závodě v Scharnhausenu, jenž se nachází poblíž administrativního centra firmy v německém Berkheimu.

Terminál VTUG obsahující ventily VUVG a komunikační modul

Výběr podle modré hvězdičky

Symbol modré hvězdičky vás dovede také k nejpoužívanějším hadicím PUN, zjednoduší práci s výběrem správného šroubení apod. Týká se ale samozřejmě celého sortimentu včetně elektrických pohonů, čidel aj.

Nová linka na výrobu ventilů VUVG v hypermoderním výrobním závodě v Scharnhausenu

Při výběru vedeném symbolem modré hvězdičky se snadno dostanete k výrobkům, které jsou výhodné ve všech směrech. Rychlá dodávka spolu s nízkou cenou umožňuje jejich použití i na místech, kde se dříve používaly výrobky, jejichž hlavní výhodou byla cena (a nevýhodou kvalita). Vzhledem k majoritnímu podílu firmy Festo na evropském trhu můžeme v souvislosti s nejpoužívanějšími výrobky mluvit o skutečných „hvězdách v pneumatice“. Vyzkoušejte si, jak snadno se s nimi můžete seznámit.

Festo

Ing. Zdeněk Haumer

vaclav.lacina@festo.com

www.festo.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 160728
Datum: 29. 06. 2016
Rubrika: Monotematická příloha / Fluidní technika
Autor:
Firmy
Související články
Technologie 3D pletení v robotice

Kdokoliv, kdo si myslí, že pletení je staromódní, se hluboce mýlí. Stále více výrobků se vyrábí z různých materiálů pomocí technologie 3D pletení, a to v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Symbióza hydrauliky a pneumatiky

Když vám společnost Hytek, výrobce hydraulických systémů, pošle seznam svých referencí, dočtete se například: hydraulický agregát pro regulaci Kaplanovy turbíny Poechos v Peru, mazací agregát pro ložiska generátoru turbíny MVE Bugoye v Ugandě, mazací agregát pro ložiska generátoru pro Peltonovu turbínu Patikari v Indii, hydraulický agregát pro regulaci chladicí vody v jaderné elektrárně Temelín, hydraulické agregáty pro ovládání turbíny v Keni na řece Sondu Miriu. Jistě byste za výčtem tohoto typu hledali obrovský nadnárodní koncern, opak je však pravdou: jde o malou firmu šikovných lidí, sídlící v obci Lipůvka.

Související články
Nová technologie sušení stlačeného vzduchu

Technologie Adsorbent Media Tube (AMT), patentovaná společností IMI Norgren, využívá to nejlepší ze současných desikačních a membránových sušicích systémů a odstraňuje nedostatky spojené s jejich krátkým životním cyklem i náklady spojené s pravidelnou výměnou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovační projekt pro inertizaci potrubí

Při procesech údržby nebo testování vysokotlakého potrubí a produktovodů či při havarijních situacích je potřeba z potrubí vytlačit médium. V případě hořlavých látek se to provádí za pomoci inertní směsi plynů. Díky tomu při opravách, zejména pak při svařování, nehrozí riziko výbuchu či požáru.

Rychlospojky - s plochými čely, bezúkapové, nebo oboustranně uzavíratelné?

Bezúkapové provedení, Clean Break technologie, s plochými čely, oboustranně nebo jednostranně uzavíratelné – to jsou pouze některé z dostupných technologií a možností při výběru rychlospojek. V čem se liší? A jaké výhody pro uživatele jednotlivé technologie přinášejí?

Proporcionální regulační ventil

V potravinářském a automobilovém průmyslu, v lékařské a diagnostické technice, laboratorních prostředích, průmyslové automatizaci apod. se proporcionální regulační ventily velmi dobře uplatňují při regulaci tlaku, měření netěsností, testování a při využití další regulační a procesní techniky.

Úspory ve všech směrech

Náš trh v oboru automatizace zaznamenává stále rychlý růst. Z hlediska vybavení, složitosti a komfortu se nejrychleji zvyšuje poptávka v extrémních oblastech – na jedné straně po sofistikovaných výrobcích s mnoha chytrými funkcemi, na straně druhé po nejlevnějších a nejjednodušších prvcích s funkcemi pouze základními.

Pneumatické mechanismy - nezbytná součást moderních strojů

Pneumatické mechanismy patří do kategorie mechanismů, které definujeme jako systém pro přenos a transformaci energie a informace pomocí nositele energie.

Hydraulika & pneumatika

Hydraulika je technická disciplína zaměřená na využití mechanických vlastností tekutin nejen pro technické účely. Pneumatika je technický obor zabývající se přeměnou stlačeného vzduchu na mechanický pohyb.

Tlakový vzduch na míru

Plynulá dodávka tlakového vzduchu je ve velké většině případů jednou ze základních podmínek zajištění plynulé výroby. Vyžaduje však vysoce efektivní kompresorovou techniku, což může být investičně nákladné. Společnost Kaeser Kompressoren proto přišla už před téměř 15 lety na český trh s výhodným řešením pod označením Sigma Air Utility, jež přesouvá takovéto investice do kategorie provozních nákladů. Služba Sigma Air Utility se osvědčila ve světě i u nás.

Hydropneumatické odpružení

Hydropneumatické odpružení je rychlejším a cenově příznivějším řešením díky stavebnicovým/modulárním regulačním systémům. Hydropneumatické systémy odpružení nápravy vozidla nebo kabiny vozidla zvyšují komfort a výkonnost vozidel.

Hydraulické a pneumatické pohony ve strojírenství

Možná by se zdálo, že hydraulické a pneumatické pohony jsou v dnešní době trochu opomíjeny a jejich vývoj se zastavil, ale to ani zdaleka není pravda. Obě tyto skupiny pohonů mají svá pro a proti, ale nepochybné je, že v moderním strojírenství hrají důležitou roli.

Nejvyšší výkon v proporcionální technice

Snadná ovladatelnost, přesné řízení a flexibilita použití – to jsou vlastnosti proporcionálního ventilu VPPX od firmy Festo. Díky připojení externích senzorů lze kontrolovat kompletně celý proces a kompenzovat tření, hysterezi nebo netěsnosti pomocí uzavřené regulační smyčky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit