Témata
Vydání #7,8
Červenec 2016Téma měsíce

Pohony ve strojírenství - převody, ložiska a spojky. Čerpadla a kompresory.

Monotematická příloha: Pneumatické a hydraulické prvky.

Články

Servis

Public relations - nejen dobrý produkt dělá jméno firmy

Vztahy s veřejností jsou důležitou součástí budování image společnosti. Mnoho českých podniků je dnes využívá jako účinný nástroj k řízení své firemní komunikace. Co je to vlastně PR? Je to operativa a komunikace s médii, nebo strategická disciplína, kterou je žádoucí systémově řídit?

Tatra jede dál...

Dva čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera koupili v roce 2013 krachující společnost Tatra. Díky restrukturalizaci a úzké spolupráci mezi akcionáři a krizovým managementem se podařilo automobilku znovu postavit na nohy. V prosinci 2015 nastoupil na pozici nového generálního ředitele Tatry Martin Bednarz, který plánuje další rozvoj této světoznámé firmy.

Inovátor, ktorý cestuje okolo sveta

Stretol som pred pár rokmi chalana, na ktorom sa mi páčila jeho priamosť a úprimnosť. Nemá ešte ani 40 rokov a už má za sebou pracovné skúsenosti ako starý muž. Dnes šéfuje celosvetovému vývoju vo významnej nadnárodnej korporácii. Je výborný technik, ale nie technokrat. Je veľmi vnímavý k zákazníkom aj svojim spolupracovníkom. Vždy keď s nim diskutujem o inováciách, obdivujem jeho schopnosť vidieť veci v súvislostiach a pohľad do budúcnosti. Je to manažér s dušou podnikateľa, rebel s vystupovaním diplomata, cieľavedomý a pracovitý chlap s citlivou dušou a ochotou pomáhať druhým. Vzdelaný a skúsený profesionál s čistotou malého dieťaťa. Norbert Brath, šéf celosvetového výskumu a vývoja spoločnosti Embraco.

Řízení podniku podle ROI, Část 3. Úvod do informačního systému

Značka PPROI odráží poslání informačního systému: podporovat řízení, nebo i přímo řídit podnikové produkty (Products), procesy (Processes) a zdroje (Resources) v zájmu maximalizace výnosnosti kapitálu ROI. Zahrnuje rozsáhlé spektrum zcela nových informací z hlediska obsahu, podrobnosti a přesnosti. Zajišťuje to efektivně, aplikací základních nástrojů vědy – tříděním, atomizací a skladbou matematickými funkcemi – s využitím potenciálu IT.

Technický seminář, praktické ukázky a let vrtulníkem

V letošním roce oslaví společnost Penta Trading 25 let na českém trhu. A protože nikdo neslaví rád narozeniny sám, uspořádala firma pro své zákazníky odborný seminář, který byl doplněn o zážitkovou odpolední část. Na oslavě byla představena nová pobočka v Ivančicích, kde byly také prováděny praktické ukázky na strojích a jednatel společnosti Pavel Matoška, vášnivý letec, měl pro zájemce jako dárek let helikoptérou, kterou dokonce osobně pilotoval.

Atomexpo 2016 - Energetika s nulovou uhlíkovou stopou

Koncem května se již po osmé sešli odborníci a obchodníci z různých oblastí využívání jaderné energie na mezinárodním fóru Atomexpo 2016 v Moskvě. Hlavním tématem akce pořádané ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom se letos staly perspektivy jaderné energetiky jakožto základu bezuhlíkové energetické bilance.

Simulátory nejen pro nácvik střelby

Simulace boje uprostřed válečného pole, střelba na terč či ostřelování nepřítelovy základny není pro SAVIT žádný problém. Tyto simulátory ručních palných zbraní určených pro výcvik vojáků, policie či například tajných služeb vyvíjí a vyrábí společnost Saab Czech ve Slavkově u Brna. Vedle simulátorů palných zbraní vyrábí tato společnost také např. simulátory pro nácvik jízdy ve vojenských vozidlech. Simulace jsou tak reálné, že autentické repliky zbraní mají dokonce i zpětný ráz a kabina vozidla se při jízdě opravdu naklání ze strany na stranu podle simulovaného terénu.

Zlepšovatelská hnutí českých průmyslových podniků - Kovosvit MAS

Zlepšování patří již od pradávna k přirozenému vývoji nejen průmyslových podniků. Ty by se bez neustálých zlepšování či chcete-li inovací, neměly šanci udržet na konkurenčním poli. Důležité je však umět tyto zlepšovatelské návrhy vyhodnotit a také ocenit.

Podpora aplikovaného výzkumu je klíčovou otázkou

Technologická agentura České republiky (TA ČR) byla založena v roce 2009 pro zintenzivnění spolupráce mezi výzkumnými organizacemi podporovanými státem a podnikatelskou sférou. V rámci svých devíti programů vybírá a financuje projekty aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Na problematiku jejich financování a implementace výsledků do praxe jsme se zaměřili v rozhovoru s novým předsedou TA ČR Ing. Petrem Očkem, Ph.D.

Nastal čas změnit přístup, nastal čas změn, 5. Případová studie TOS Kuřim I.

Žijeme v turbulentní době. To co bude zítra, už pravděpodobně bude vypadat jinak, než to, co bylo včera. Je to dáno různými aspekty, které však znamenají, že výrobní podniky nemohou mít vzorce chování odvozené na základě svých zkušeností z minulosti. Pokud chtějí firmy přežít, musejí se pokusit předvídat přání zákazníků, musejí být proaktivní a zejména musejí mít zaměstnance schopné inovovat a přebírat zodpovědnost za své činy a chování. V tomto seriálu budeme popisovat naše úvahy tímto směrem.

Valašská poctivost ve světě CNC

Zlínský region patří k největším evropským centrům výroby obráběcích strojů, žije z více než stoleté tradice vysoce kvalifikovaných techniků. Není proto náhodou, že zde působí výrobce Trimill, který směřuje 43% odbytu k našim západním sousedům, kde dokonce funguje i obchodně-servisní pobočka. Trimill je rodinná firma, rozkročená mezi Zlínem a Vsetínem. A právě valašskou sekci jsme u příležitosti dne otevřených dveří navštívili.

Trendy v nabídce doprovodných služeb a v koordinaci podniku

V současné době se řada výrobních podniků snaží být konkurenceschopná ve využívání nejnovějších trendů, ale i vědeckých poznatků. Tyto jsou markantní zejména v oblasti technologické, ovšem nelze se upnout pouze na přijímání technologických novinek a přitom opomíjet ostatní obory, neboť i tyto mohou podnikatelům nabízet zásadní poznatky a mít vliv na celkovou úspěšnost daného podniku. O tom, že je prospěšné, jak pro zákazníka, tak pro samotný podnik nabízet doprovodné služby k dodávaným výrobkům (jako např. montáž, zaškolení, servis), je asi dnes už zbytečné hovořit. Tyto služby jsou dnes téměř všude samozřejmostí a nabývají na významu i v průmyslovém sektoru.

Už máte své dvojče?

Ve dnech 31. 5.–1. 6. se v brněnském hotelu Best Western Premier konal další ročník odborné konference Siemens PLM Connection 2016. Odborný program byl tentokrát soustředěn do jednoho dne.

Plastikářská oslava ve Vídni

Rakouská společnost Wittmann oslavila počátkem června 40. výročí svého založení. Při té příležitosti pozvala do Vídně na 1 500 svých partnerů a zákazníků, pro něž připravila dvoudenní program.

Inovace plastových materiálů

Rakouská společnost Borealis uspořádala ve svém výrobním závodě v Linci tiskovou konferenci, na níž oznámila své novinky pro veletrh K 2016. Součástí akce byla exkurze do prostor Inovačního centra, kde se nové materiály testují a odlaďují se výrobní technologie jejich zpracování.

Inovativní plastikářské technologie

Společnost Engel uspořádala ve svém sídle ve Schwertbergu nedaleko Lince tiskovou konferenci, na níž představila své novinky, které budou na podzim předvedeny na veletrhu K 2016 v Düsseldorfu. Součástí programu byla i exkurze do výrobních prostor zdejšího závodu.

Průmysl ČR očima analytika pracovního trhu_1.díl

Ani před několika lety, kdy na úřadech práce stály fronty uchazečů o volná místa, nebylo obsazování náročných technických pozic nijak jednoduché. Již od roku 2011 byla česká výroba se strojírenstvím v čele ve velmi dobré kondici, hlad po lidech rychle rostl. Dnes, kdy je kvalifikovaných lidí obecně velmi silný nedostatek, je nabírání nových zaměstnanců v průmyslu ještě mnohem obtížnější.

Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Inovativní aplikace v mezinárodním byznysu

Plastikářský veletrh nazvaný prostě „K“ (neboli Kunststoff), konaný každé tři roky v Düsseldorfu, představuje největší světovou koncentraci aktuálních oborových inovací, dává nahlédnout na trendy budoucí a to vše na platformě vzájemné komunikace s výhledem dobře realizovaného obchodu. High-tech produkty a řešení a nejvyšší počet zastoupených výzkumných ústavů z něj vytváří ekosystém pro vizionářské impulzy vedoucí k dalšímu vývoji. Vítejte v Düsseldorfu od 19. do 26. října 2016.

Česká sušička zvyšuje efektivitu produkce uranu v ruské palivové společnosti TVE

Nové příležitosti pro českou firmu Sušárny Praha na ruském trhu otevírají zkušenosti z půlročního provozu sušičky žlutého koláče, který je výchozí surovinou k výrobě obohaceného uranu pro jaderné elektrárny. Sušicí linka dodaná touto společností byla vyrobena speciálně na míru tomuto závodu a zvyšuje kvalitu produktu z hlediska vlhkosti prášku, což snižuje náklady na jeho pozdější zpracování.

Příručka marketéra, Téma 3: Podrobné cílení v rámci Google Display Network

V rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media pro vás připravujeme seriál o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci.

Mysleme globálně, jednejme lokálně, Téma na červenec: Samoobsluha a sítě sdílení

Profesor systémů řízení a jeden z nejrespektovanějších českých ekonomů Milan Zelený se svými spolupracovníky zřídil Nadaci ZET za účelem rozvoje podnikatelství národního, regionálního i místního vlastnictví, rozhodování, autonomie a soběstačnosti za účelem zvýšení konkurenceschopnosti jak českých podniků, tak podniků v USA, Číně a v dalších transformujících se ekonomikách.

Studentská formule: Víc než zábava

Vysoká škola + praxe během studia = hladký vstup do zaměstnání. Tato rovnice rozhodně platí v případě studentů VUT v Brně, kteří při studiu žijí druhým životem: konstrukcí, vývojem, vylaďováním a managementem projektu formule Dragon 6. Jedná se o projekt celosvětového ohlasu, do nějž je pod jménem Formula Student (formulastudent.com) zapojeno 530 univerzitních týmů, a ten z Brna, jenž si říká TU Brno Racing, patří mezi elitu. Neváhali jsme, vydali se do areálu Fakulty strojního inženýrství VUT a dílnu Dragon 6 navštívili; průvodcem nám byl team leader Tomáš Kolečář, student 4. ročníku FSI VUT.

Umělé svaly

Do skupiny elektrostatických aktuátorů lze zařadit několik konkrétních druhů aktuátorů. Vedle již zmíněných aktuátorů s dielektrickými elastomery, pojednaných ve třetí části našeho seriálu, se jedná o elektrostrikční aktuátory, feroelektrické aktuátory a aktuátory tvořené tekutými krystaly.

Trendy

Kyvný pohon - malý, ale silný

Netřeba dlouhých úvodů, abychom vám představili novou kyvnou jednotku SES-4 od společnosti Mader, kterou v České republice zastupuje strojírenská společnost Hennlich. S více než 800 N axiálního, respektive radiálního zatížení je SES-4 více než dvakrát silnější oproti standardní jednotce SE-4 - šířka pouzdra je přitom větší o pouhých 7 mm.

Nejdelší ozubené řemeny v pohonu vznášedel

Ve svých dvou nových vznášedlech používá britský výrobce Griffon Hoverwork ozubené řemeny Synchrochain Carbon z produkce divize ContiTech Power Transmission Group. Jsou to ty nejdelší nekonečné polyuretanové řemeny, které kdy byly vyrobeny. Pohánějí vrtule a ventilátory vznášedel, která se využívají pro trajektovou přepravu mezi britským přístavem Portsmouth a ostrovem Wight.

Univerzální kyvný pohon

Modulární, odolný, univerzální – to jsou hlavní vlastnosti nového čtvrtotáčkového pohonu DFPD společnosti Festo. Tento pohon s ozubeným hřebenem a pastorkem je určen pro splnění nejrůznějších požadavků ve zpracovatelském průmyslu.

Výpočet zbývající doby běhu valivých ložisek

Na veletrhu Hannover Messe 2016 představila společnost Schaeffler novou digitální službu – výpočet nominální zbývající doby běhu valivých ložisek v provozu na základě reálného souboru zatížení.

Elektrické pohony a roboty

Japonská společnost IAI se za více než 40 let své existence stala synonymem pro inovativní a kvalitní řešení v oblasti průmyslové automatizace. Svým zákazníkům poskytuje širokou škálu produktů – od elektrických lineárních pohonů přes víceosé systémy, stolní roboty až po SCARA Roboty.

Energetická účinnost mazaných ložisek

Energetická účinnost valivých ložisek se v posledních letech výrazně zvýšila. Přispívají k tomu zejména nové designy ložisek, pomocí nichž lze například snižovat ztráty třením. Jakou roli přitom hraje použité mazivo? Společnost Klüber Lubrication získala díky zkušebnímu zařízení, které sama vyvinula, nové poznatky o vlivu maziv na energetickou účinnost ložisek, a může tedy poskytovat uživatelům optimální poradenství.

Bezúdržbové klínové řemeny

U klínových řemenů uživatelé oceňují tichý chod, jednoduchou instalaci a funkci bezpečnostní spojky při přetížení, kterou klínové řemeny plní díky možnosti krátkodobého prokluzu. Nicméně klínové řemeny vyžadují ne vždy levnou a snadnou údržbu. Obzvláště v nepřetržitých provozech či těžko dostupných pohonech se obecné doporučení kontrolovat a dopínat klínové řemeny každých 2 000 provozních hodin obtížně splňuje. Výsledkem bývají ztráty účinnosti, energie a krátká životnost pohonu. Klínové řemeny, jak je známo, bez dopnutí prokluzují. Co ale bývá zanedbáváno, je vliv zvýšených vibrací při nízkém napnutí klínových řemenů. Tyto vibrace mají velmi negativní vliv na životnost ložisek a jiných součástí zařízení. Zde se zaměříme na správnou údržbu a na novinku na trhu – bezúdržbové klínové řemeny.

Výroba

Japonské soustruhy v Čechách

Společnost Imtos se od 1. 1. 2016 stala výhradním zástupcem japonské společnosti Takisawa Machine Tool na českém a slovenském trhu. Výhradní obchodní i servisní zastoupení je vyústěním předchozí přibližně roční spolupráce. Jednou z českých firem, které mají s CNC technologiemi Takisawa dlouholeté zkušenosti, je Kovolis Hedvikov. Podívejme se na ně, ale nejprve si přibližme zajímavou tradici tuzemské firmy.

Nejdůležitější nástroj pro obrábění: katalog

Nový katalog WNT 2016 obsahuje více než 50 000 nástrojů určených výlučně pro třískové obrábění, a proto nesmí chybět v žádném výrobním podniku. Čekání na něj bylo dlouhé, ale již je na světě. V průběhu dvouletých úprav získal katalog celou řadu nových parametrů a rozrostl se i po obsahové stránce. Momentálně nabízí více než 6 500 nových produktů. Zahrnuje přes 50 000 kvalitních nástrojů a patří tudíž k povinné výbavě každého podniku používajícího technologie třískového obrábění.

Lehké konstrukce automobilů - použití lisů ve výrobě hybridních dílů

V předchozích článcích ze seriálu Lehké konstrukce automobilů o možném použití nových materiálů pro stavbu lehkých konstrukcí a jejich aplikacích na karoseriích osobních automobilů nebyly zpravidla detailně rozebrány možnosti výroby těchto specifických materiálů. Uvedeme je v tomto článku.

Řetězová evoluce

Řetězy byly po celá desetiletí vyráběny stejnou technologií – krácení ocelového drátu nebo tyče, tvarování a následné odporové svařování nebo svařování metodou na tupo do požadovaného finálního tvaru. To jsou však energeticky náročné procesy.

Čtyři zastavení jara a nekonečný seriál

Výrobce obráběcích strojů s vlastní klíčovou výrobou komponentů přichází s novými inteligentními funkcemi pro autoseřízení, autonastavení parametrů a snadnější obsluhu, ale také hledá nová technologická vylepšení tam, kde standardní metody nestačí.

Ukazatelé hladiny pro náročné aplikace

Průmyslové aplikace ve všech odvětvích procházejí nepřetržitým vývojem. Jinak tomu není ani v segmentu výroby strojních součástí. I ty jsou neustále inovovány s cílem maximálně vyhovět specifickým podmínkám prostředí, v němž mají být použity.

Od třísky k briketě ve dvanácti sekundách

Znáte legendu mezi výrobci kol z lehkých slitin a dodavateli pro Benetton Renault, Daimler Chrysler, Porsche, Ferrari, Jaguar, Maserati GT? Tato firma oslavila 25. výročí v roce 1995, v době, kdy Michael Schumacher s Benetton Renault vyhrál na jejích kolech závod Formule 1 a po té získal i dalších sedm titulů na kolech tohoto výrobce. Správné disky jsou pro automobilové milovníky a závodní nadšence ryzí erotikou. Upoutají pozornost a postarají se v motosportu o malou, ale důležitou výhodu nebo vytvoří ze sériově vyrobené limuzíny dokonalý vůz.

Asset management průmyslových podniků

Velkým tématem průmyslových podniků na celém světě je řízení provozních nákladů, neboť firmy si uvědomují, že účinná správa provozních prostředků v průběhu celého životního cyklu může snížit celkové náklady na vlastnictví a přinést tak velkou hodnotu.

Hliníkový konstrukční systém pro stavbu montážních pracovišť

Téměř půlstoletím ověřená technologie hliníkového konstrukčního systému Bosch Rexroth se značně rozsáhlou nabídkou příslušenství pomáhá uživatelům vytvářet konstrukce s vysokým poměrem pevnosti vůči hmotnosti.

Otočné polohovací stoly v automatizaci

Automatizace se ve světě průmyslu stala samozřejmostí. Že automatizovaná řešení jsou krokem ke zvýšení výkonu a produktivity, v dnešní době nikdo nezpochybňuje. Dochází k průniku různých oborů jako strojírenství a elektroniky. Jedním z uznávaných průkopníků v této rozsáhlé problematice je společnost Fibro z německého Weinsbergu. Na českém a slovenském trhu ji zastupuje SK Technik.

Řezání vodním paprskem zrychluje výrobu letadel

Vyráběné součásti letadel spolu musejí přesně lícovat. To platí také při opravách a údržbě, kdy je nutné vadné součásti vyměnit. Specialista na výrobu letadel nyní spoléhá na zařízení s řezací hlavou pracující přesně ve 2,5D, která je řiditelná v pěti osách.

Monotematická příloha

Industry 4.0 potřebuje produkty s chytrým řízením pohybu

Termín Industry 4.0 odkazuje na současný trend digitalizace a s ní související automatizaci výroby. Typicky je popisována jako počítačově řízená výroba nebo, jinými slovy, sloučení tradiční automatizace s informačními technologiemi.

Hvězdy v pneumatice

Úspěšnost výrobků lze vyjádřit počtem prodaných kusů. Je-li výrobek skutečně úspěšný, roste jeho využití v jakémsi uzavřeném kruhu – čím více zákazníků jej využije, tím je atraktivnější i pro ostatní, protože s počtem vyrobených kusů nejen klesá cena, ale i roste atraktivita.

Nová technologie sušení stlačeného vzduchu

Technologie Adsorbent Media Tube (AMT), patentovaná společností IMI Norgren, využívá to nejlepší ze současných desikačních a membránových sušicích systémů a odstraňuje nedostatky spojené s jejich krátkým životním cyklem i náklady spojené s pravidelnou výměnou.

První chytrý elektromagnetický ventil

Společnost IMI Precision Engineering představila ventil ICO4-SIS s plně integrovaným testováním částečného zdvihu, který byl vyvinut pro potřeby ropného a plynárenského průmyslu.

Automatizace linky expandérů na sušičkové bubny

Již více než 10 let jsou spotřebiče Miele z výrobního závodu v Uničově distribuovány k zákazníkům po celém světě. Výroba zde probíhá na ploše zhruba 40 000 m2, což uničovský závod řadí na třetí místo z celkem 12 závodů skupiny Miele. Po nedávné reorganizaci se společnost Miele technika, s. r. o., s více než 1 000 zaměstnanci stala výhradním výrobcem sušiček Miele, což s sebou přineslo i nutnost přestavby a výměny výrobních technologií.

25 let na českém a slovenském trhu

Doménou mezinárodní společnosti Parker Hannifin Corporation jsou technologie a systémy pro řízení pohybu. Její počátky spadají do druhé dekády 20. století – etablovala se roku 1917 v USA. Na český a slovenský trh vstoupila v roce 1991. Ve fiskálním roce 2015 pak činil roční obrat celé společnosti 13 miliard USD.

Příběh pneumatického válce ORIGA

Už v roce 1966 se tři švédští technici Bo Granborn, Gunnar Lundquist a Martin Åman ve své projekční kanceláři zabývali projekty na optimalizaci přenosových jednotek používaných v dopravníkových systémech. Během této práce stále častěji čelili problémům s nedostatkem prostoru při instalaci pneumatických válců. Vznikla potřeba nového systému pohonů. Cílem bylo vyvinout nový pneumatický válec nenáročný na prostor s integrovaným vedením, který by nahradil konvenční pneumatické válce s vedením odděleným.

Moderní sofistikované řízení stavebních strojů

Současným trendem ve vývoji stavebních strojů je zvyšování výkonu, komfortu a bezpečnosti obsluhy při současném snižování nákladů na provoz. Taková progresivní modernizace se samozřejmě neobejde bez uplatnění technicky vyspělých výrobků při jejich konstrukci. Stavební stroje jsou obecně charakterizovány přenosem velkých výkonů a sil. To je oblast typická pro použití hydraulických mechanismů, které zabezpečují manipulaci s břemeny, ovládání pohonů i odpružení podvozku. Proporcionální ventily, které kombinují výhody vytváření vysokých výkonů pomocí hydrauliky s inteligentním a pokročilým ovládáním pomocí elektronických řídicích jednotek, umožňují plynulé řízení konstrukčních podskupin.

Výměna hydraulických olejů v praxi

Výměny hydraulických olejů představují odjakživa součást údržby hydraulických strojů. Ve většině případů je výměna spojena s předpisem nebo doporučením výrobce (dodavatele) stroje. Avšak pomáhají tyto výměny stroji? Udržují ho v bezporuchovém režimu?

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit