Témata
Reklama

Inovativní proces jako reakce na požadavky uživatelů řezných nástrojů

Ti, kterým se poštěstilo navštívit výrobní závod Iscar Ltd. v Izraeli, měli možnost vidět nad budovou napsané, jak firma hodnotí sama sebe: „Jsme firma, kde inovace nikdy nekončí“. Při detailnějším sledování jejích produktů nelze jinak než souhlasit. Podívejme se postupně na některé produktové řady, jak se jejich charakter skutečně neustále vyvíjí. Díl druhý je zaměřen na vysokoposuvové frézy.

Jednu z podstatných inovací představuje soubor frézovacích nástrojů určených především k rychlému odběru materiálu, a to metodou, kdy při poměrně malé hloubce záběru odbíráme jednotlivé vrstvy nezvykle vysokým posuvem. Odpadá tak potřeba velkého, drahého a na prostor náročného stroje s vysokým výkonem na vřetenu, a přesto je minutový odběr materiálu úctyhodný a často srovnatelný s obráběním na takovýchto výkonných strojích. Tyto nástroje jsou většinou nazývány jako řádkovací frézy, rychloposuvové frézy nebo fast feed frézy. Vtip a princip fungování je v tom, že pokud je splněna základní podmínka omezené (doporučené) hloubky záběru, působí pak výsledná řezná síla z větší části směrem do kuželu vřetena a radiální síly jsou minimalizovány. Nástroj je tak stabilnější a opravdu snese vysoké posuvy bez vibrací i při větším vyložení. Toho se s výhodou využívá při hrubování štíhlých vystouplých tvarů nebo hlubších dutin. Znamená to tedy, že nástroje jsou vhodné především pro realizace výroby forem a zápustek.

Reklama
Reklama
Reklama
Princip malé hloubky záběru a výsledné řezné síly

Vývoj vysokoposuvových fréz

Rychlý vývoj takových nástrojů u firmy Iscar se ubíral přes nástroje Feedmill s tříbřitými jednostrannými destičkami FF WOMW/WOMT směrem k nástrojům Helido 600 s oboustrannými šestibřitými destičkami. Jedná se opět o tvar destičky Trigon, ovšem trochu ostřejšího tvaru na vrcholech. Díky počtu využitelných řezných hran se stávají nástroje s těmito destičkami ekonomičtější a díky svému geometrickému řešení i produktivnější variantou ve své třídě.

Břitové destičky

Nejdříve byla na trh dodávána frézovací tělesa FF EWX/FWX na destičky H600 WXCU s velikostí řezné hrany 8 a 5 mm. Ačkoliv se jedná o oboustranné destičky, mají dostatečně ostrou a pozitivní geometrii díky vhodně upravenému tvaru čela. Tím je dán dobrý předpoklad pro obrábění i houževnatých a nerezových ocelí. Všechna tělesa jsou opatřena přívodem řezné kapaliny do každé zubové mezery.

Později přišly na trh destičky se 4mm řeznou hranou a došlo k rozdělení frézovacích těles podle konstrukce. Destičky se 4mm hranou jsou určeny pro stopkové frézy (se stopkou Weldon, Multi-Master nebo Flexfit) v rozsahu průměrů 16–20 mm, destičky s 5mm řeznou hranou pro větší stopkové frézy v rozsahu průměrů 25–52 mm a s 8mm řeznou hranou pro nástrčné frézy v rozsahu průměrů 50–125 mm. Všechny zmíněné destičky mají úhel nastavení hlavního břitu 17˚. V závislosti na průměru nástroje se přímo úměrně mění hloubka záběru (ap) v rozsahu od 0,8 do 2 mm. Úhel zapouštění má pak průběh nepřímo úměrný velikosti nástroje a pohybuje se v rozsahu od 5˚ do 1,3˚. Pro ty, kdo považují úhel zapouštění 5˚ za troufalý, přinášíme detailnější vysvětlení další výhody konstrukce těchto nástrojů. Při operaci příkrého zapouštění je totiž s výhodou zapojen i vnitřní břit Trigon destičky a napomáhá tak k odběru materiálu nabíhajícího spodem do prostoru pod čelem nástroje (viz obrázek).

Nástroj Feedmill s jednostrannou břitovou destičkou

Řezné materiály Sumo Tec

Jakosti karbidů Sumo Tec dodávají destičkám požadované vlastnosti, jako nižší řezný odpor, prostup tepla do nástroje a vyšší životnost v řezu. Vlastnosti jakostí karbidů používaných pro výrobu destiček H600:

• IC 830 – vylepšený houževnatý substrát s PVD TiAlN povlakem. Materiál je vhodný pro frézování nerez ocelí, vysokoteplotních slitin a dalších legovaných ocelí. Doporučuje se při přerušovaných řezech a těžkých podmínkách frézování;
• IC 810 – substrát s PVD TiAlN povlakem. První volba pro frézování modulární litiny při středních a vyšších řezných rychlostech;
• IC 808 – houževnatý submikronový substrát s TiAlN PVD povlakem. Je konstruován přímo pro obrábění žáruvzdorných slitin, austenitických nerezí, tvrdých slitinových a uhlíkových ocelí při středních až vyšších řezných rychlostech. Snáší přerušované řezy a nestabilní podmínky. Má vysokou odolnost proti vrubovému opotřebení a  tvorbě nárůstků;
• IC 5100 – houževnatý substrát s novým MTCVD a TiCN/Al2O3 povlakem. Materiál je doporučený pro frézování šedé litiny při vyšších řezných rychlostech. Vyznačuje se vysokou životností břitu.

Nástroj HeliDo 600 s oboustrannými destičkami H600 WXCU

Uložení destiček a geometrie řezné hrany

Samotné uložení destiček v lůžku, kdy je boční strana destičky opřena do šikmé plochy v tělese jakoby v rybinovitém vedení, dává nástrojům předpoklad využívání vyšších posuvů pro zajištění maximální efektivnosti procesu hrubování (běžně 1,5 mm na zub).

Geometrie řezné hrany je rozdělena do dvou základních typů. Varianta „T“ je určena pro všeobecné použití na oceli a litiny. Taková destička je opticky zvýrazněna na čele v prolisu třemi červenými pruhy. Geometrie tvaru HP je určena pro obrábění nerezových ocelí a žáruvzdorných slitin.

Těleso frézy FF EWX D25-3-M12-05 s úhlem nastavení hlavního břitu 17˚

FF frézy pro větší hloubky záběru

Později, s rostoucí oblíbeností nástrojů, byl uveden na trh další vývojový stupeň těchto FF fréz. Pro umožnění využití ještě větší hloubky záběru (až 3,5 mm) se začaly dodávat nástroje s úhlem nastavení hlavního břitu 30˚. Frézy mají označení MF FWX (MF = Moderate Feed) a tato úprava se zprvu týkala jen nástrojů s velikostí destiček 8 mm, tedy vlastně jen nástrčných fréz v rozsahu průměrů 50–125 mm. Změna geometrie a hloubky záběru má snižující vliv na velikost posuvu a běžný posuv 1,5 mm je třeba snížit na 1,0 mm na zub. V současné době jsou frézy s úhlem nastavení 30˚ dodávány ve všech typorozměrech destiček a těles.

Funkce vnitřního břitu při operaci zapouštění

Destičky pro frézy se zvýšeným počtem zubů

S ohledem na nejpoužívanější velikost frézovacího tělesa (průměr 50 mm) přistoupil výrobce k dalšímu kroku výroby typorozměru destiček. Ve snaze vyrábět variantu těles s větší hustotou zubů přišly na svět destičky H600 WXCU 070515 s řeznou hranou 7 mm. S menší destičkou mohlo dojít ke zvýšení počtu zubů a tím je dána uživatelům výhoda většího výsledného minutového posuvu. To přináší zase o něco větší výkonnost operací hrubování.

Geometrie pro obrábění tvrdých materiálů

Pro účely obrábění velmi tvrdých materiálů, jako je Hardox, byly vyvinuty destičky s geometrií RM (H600 WXCU 080616RM). Lze je montovat do všech těles typu FF/MF standard FWX…-08.

Geometrie destiček H600 WXCU
Geometrie HP

Geometrie T

Nástrčná fréza MF FWX s hloubkou záběru 3,5 mm

Řádkovací frézy s možností bočního úběru

Poslední konstrukčně designovou úpravou těchto řádkovacích fréz jsou stopkové frézy H690 EWN a nástrčné frézy H690 FWN osazované destičkami H690 WNMU 0705. Změna označeni H600 na H690 napovídá, že se sice stále jedná o variantu se šesti břity, ale úhel bočního nastavení břitu byl změněn na 90˚, což přináší možnost bočních úběrů. S tímto provedením nástroje tedy lze provádět rovinné frézování, zapouštění, plunžování a  boční úběry s hloubkou záběru až 7 mm.

Tělesa stopkových fréz H690 EWN se vyrábějí v rozsahu průměrů 32 až 40 mm a nástrčné H690 FWN v rozsahu 50 až 125 mm v provedení standardním a hustozubém. Destičky H690 WNMU 0705PNR-MM jsou určeny pro pravořezné frézy a obrábění ocelí, H690 WNMU 0705-PNTR (s fazetkou) pro všeobecné použití na oceli a litiny. H690 WNMU 0705PNN-MM jsou neutrální destičky pro obrábění ocelí s možností použití i do levořezných nástrojů.

Nástrčná fréza H690 FWN

Zda je i tento vývoj sortimentu jinak jistě povedeného systému frézovacích destiček Trigon a těles řádkovacích fréz konečný, anebo se dočkáme dalších variant, jistě ukáže čas. Je velmi pravděpodobné, že ani v tomto případě konstruktéři Iscar Ltd. ještě neřekli poslední slovo.

Evžen Horváth

Iscar

Horvath@iscar.cz

www.iscar.cz

Něco navíc

Produktové video představující frézování vysokoposuvovou frézou s destičkami Trigon si můžete prohlédnout zde.

Další video o nástroji H600 najdete zde:

Reklama
Související články
Na konstrukci záleží - maximalizace výkonu výrobní linky

V současné době moderních výrobních technologií požadují různá průmyslová odvětví rychlá a efektivní řešení pro hromadnou výrobu. Pro tento účel byly navrženy výrobní linky. Ty se skládají z několika zpravidla jednoúčelových strojů vybavených různými typy nástrojů pro různé obráběcí operace, jako jsou soustružení, vrtání, frézování anebo vyvrtávání. Každý jednotlivý stroj může být vybaven několika vřeteny s řeznými nástroji pro obrábění různých povrchů obrobku, což znamená, že současně může pracovat i několik desítek nástrojů.

Nástroje pro obrábění v leteckém průmyslu

Letecký průmysl nejenže patří k největším odběratelům obráběcích nástrojů, ale především výrazně ovlivňuje jejich vývoj. Při obrábění dílů letadel se všichni výrobci snaží o maximální možnou efektivitu výroby, cílí na maximální provozní bezpečnost letadel a snižování potencionálních nepříznivých vlivů na životní prostředí.

Pokročilé výdejní systémy pro zvýšení produktivity na pracovištích

Průmyslové využití pokročilých skladovacích a výdejních systémů ve výrobním průmyslu se traduje již více než 20 roků. Zatímco zpočátku si tento systém přisvojoval především průmysl v USA, dnes je seriózně využíván v počtech desítek tisíc kusů po celém světě a toto množství díky benefitům nových systémů neustále roste.

Související články
Výkonné, přesné a spolehlivé vrtání

Globální svět obrábění kovů požaduje od výrobců nástroje, které jsou stále výkonnější, přesnější, s dlouhou životností a jsou schopny poskytovat uživatelům parametry splňující ty nejpřísnější normy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace upichovacích a zapichovacích nástrojů nekončí

Ti, kdo měli možnost navštívit výrobní závod Iscar Ltd. v Izraeli, jistě si povšimli hesla napsaného nad budovou, jímž firma hodnotí sama sebe: „Jsme firma, kde inovace nikdy nekončí“. Podívejme se tedy postupně na některé produktové řady, jejichž charakter se skutečně neustále vyvíjí.

Novinky z veletrhu přicházejí do praxe

Na trh přichází další zajímavý produkt z vývojové dílny firmy Iscar – unikátní kompaktní modul adaptéru pro zvýšení otáček vřetena až do oblasti high speed, který je určen pro malé průměry frézovacích nástrojů. Druhá novinka je z oblasti obrábění miniaturních dílů a je určena pro aplikace soustružení.

Pozornost se upíná ke speciálním nástrojům

Při výběru vhodného řezného nástroje pro konkrétní aplikaci je často obtížné rozhodnout, zda je vhodnější použít standardní, nebo speciální nástroj. Výběr správného řezného nástroje je ovlivněn mnoha faktory, jako je např. charakter obchodní situace, výrobní program, typ výroby a někdy i osobní preference. Standardní řezné nástroje z produkce zavedených výrobců se vyznačují vysokou univerzálností a je možno je použít pro obrábění dílů nejrůznějších tvarů a nejrůznější konstrukce.

Obrábění otvorů

Když na přelomu minulého století poprvé uvedla společnost Iscar svou nástrojovou řadu Multi-Master na trh, mělo to významný dopad na svět řezných nástrojů.

Trochoidní metoda frézování

Před několika desítkami let byly představeny obráběcí stroje s výrazně zrychlenou kinematikou a díky svým novým vlastnostem úspěšně rozšířily možnosti efektivních metod vysokorychlostního obrábění (HSM).

Čelní frézování s velmi dobrou drsností povrchu

V kovoobráběcím průmyslu bylo dosažení dobré drsnosti obrobených ploch vždy jedním z hlavních směrů vývoje řezných nástrojů. Zejména to platí pro nástroje s vyměnitelnými destičkami. I přesto, že drsnost povrchu obrobku se v posledních letech výrazně zlepšila, konstruktéři nástrojů se domnívají, že je stále co zlepšovat. Kvalitu povrchu obrobků mohou výrazně vylepšit inteligentní aplikace posledních generací moderních nástrojů.

Obráběcí nástroje pro letecký průmysl

Z pohledu výroby je při obrábění leteckých komponentů největší výzvou typ obráběného materiálu. Titan, vysokoteplotní superslitiny (HTSA) a žáruvzdorné oceli jsou těžko obrobitelné materiály, a tato jejich charakteristika je problémem v celém dodavatelském řetězci leteckého průmyslu.

Inovace řezných materiálů

Ve stavebním průmyslu začíná každá stavba domu zhotovením základové desky. Následná stabilita a spolehlivost celé stavby pak závisí na tom, jak pevné základy jsou. Ve strojním průmyslu je při konstrukci řezných nástrojů základem řezný materiál.

Systém inteligentního obrábění v Průmyslu 4.0

Společnost Iscar přijala v rámci modernizace koncepci inteligentního obrábění (IQ) pomocí mnoha logických zlepšení v oblasti vývoje svých nástrojů. Výsledkem je řada nástrojových řešení Logiq, která předpovídá a splňuje potřeby zákazníků. Logiq představuje inteligentní logický postup v sérii strategických kroků k implementaci standardů Industry 4.0 a zároveň zajišťuje kontinuitu a stabilitu.

Světová show v oblasti obrábění kovů

EMO je jedna z největších průmyslových obchodních výstav na světě. Letos zde bude vystavovat více než 2 000 společností z 41 zemí a očekává se, že tuto největší světovou show věnovanou obrábění kovů přijde navštívit na 150 000 návštěvníků. Firma Iscar na svém stánku představí nástrojovou řadu „Inteligentní obrábění“, z níž předvede ty nejdůležitější nástroje. Standardní nástroje Iscar Industry 4.0 pomáhají zákazníkům přizpůsobit se požadavkům vysokorychlostního obrábění a dosahovat vysokých posuvů, jakož i využívat metodu minimálnímu množství mazání (MQL) i další moderní strategie obrábění.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit