Témata
Reklama

Inovativní technologie v automobilovém průmyslu

09. 10. 2007

Kalení lisováním je nově vyvinutá technika, s níž se dají vyrábět komplexní díly pro automobilový průmysl, které v sobě spojují vysokou pevnost a nízkou váhu.

Společnost Walter NEFF GmbH se sídlem v Karlsruhe je výrobcem hydraulických lisů. Firma zhotovila v posledních letech několik lisů zařazených do celých výrobních celků včetně robotů a zásobníků.

Výrobní technologie kalení lisováním

Snížení spotřeby paliv, snížení emisí 2 a zvýšení bezpečnosti cestujících – to jsou nejen dnes, ale i do budoucna důležité cíle výrobců automobilů. Existuje proto zvyšující se potřeba karosářských dílů s příznivým poměrem pevnosti a váhy. K tomuto spektru dílů patří především A a B sloupky, boční výztuhy ve dveřích a prazích, díly rámu, uchycení nárazníku, příčníky pro podvozek a střechu, podélné i příčné nosníky. Pro tento účel vyvinutý karosářský plech z martenzitické zakalitelné oceli 22MnB5 nabízí dnes tuto možnost vyrábět díly, které mají znaky hlubokotažné geometrie a pevností až 1700 MPa. Byla proto vyvinuta výrobní technologie kalení lisováním.

Reklama
Reklama
Reklama
Především v Evropě se automobilový průmysl soustředí i na díly zadní nápravy, nárazníků, ochranných rámů, které jsou vyráběny z megapevnostních ocelí.

Tato nová technologie spojuje výhodu tvarování za tepla, která dovoluje vyrábět komplexní hlubokotažné díly bez většího zpětného odpružení materiálu již známou metodou zvýšení pevnosti ocelových materiálů pomocí martenzitických spojení. Při kalení se za pomoci teploty nad Ac3 změní stávající feritická struktura na kompletní austenitickou strukturu. Následně se při kalení pomocí prudkého snížení teploty na teplotu MS přemění austenit na martenzit. Ferit má kubickou prostorově orientovanou a austenit kubickou plošně orientovanou mřížovou strukturu. Austenit proto má o něco vyšší plastickou tvarovatelnost než ferit. Ve feritu je možné rozpustit jen asi max. 0,02 % uhlíku, v austenitu maximálně 2,06 % uhlíku. Při martenzitické přeměně austenitu se změní kubické plošně orientovaná mřížka na tetragonální prostorově orientovanou mřížku. Tvoření martenzitu je ukončeno po dosažení teploty Mf. Při nové technologii kalení lisováním se před kalením tvaruje austenitická struktura a teprve tvarováním za tepla se zakalí. K tomuto vytvrzujícímu procesu dochází v uzavřeném studeném nástroji při kontaktu studeného povrchu nástroje s horkým povrchem tvarovaného dílu. Proto se nejprve v peci ohřívá plechový přístřih až do úplné austenitizace. Následně se plně austenitizovaný polotovar vloží do nástroje v hlubokotažném lisu, zavřením nástroje dojde nejprve ke tvarování dílu a poté při uzavřeném nástroji k jeho zušlechtění. Podmínkou pro úplnou přeměnu martenzitu je přitom nutné, aby byla struktura dílu ochlazena tak rychle, aby byla překročena vrchní ochlazovací rychlost vok. Zde je velikost hodnot MSf ok zásadně odvislá od obsahu uhlíku v materiálu. Toto platí především pro oceli s obsahem uhlíku od 0,2 do 0,4 %. V tomto rozsahu se snižují hodnoty Mf ok s rostoucím obsahem uhlíku. Nutné zadání pro optimální tvorbu martenzitu, především teploty Ac3 a Ma kritická rychlost ochlazení vok poskytuje pro každý typ materiálu diagram ZTU. Pro každou ocel se musí vytvořit platný diagram ZTU. Z tohoto diagramu je možné vyčíst chování přeměny austenitu a složení struktury podle změny rychlosti ochlazení.

Je zřejmé, že je potenciál megapevnostních ocelí daleko vyšší, než se na začátku očekávalo.

Karosářský plech z oceli 22MnB5 se na trhu nabízí pod různými obchodními značkami – jako ultraform/voestalpine; USIBOR 1500 P/Arcelor; BTR 165/Benteler; MBW/ThyssenKruppSteel. Podstatné podíly legujících prvků jsou 0,22 – 0,25 % C; 0,25 – 0,35 % Si; 1,2 – 1,4 % Mn; 0,005 % B. Nabízené tloušťky plechů jsou v rozmezí 1,5 mm a 2,5 mm.

Pro ocel 22MnB5 je v diagramu ZTU kritická rychlost ochlazení vok > 27 °C/s, počáteční martenzitická teplota MS cca 390 °C, konečná martenzitická teplota Mf cca 190 °C a teplota Ac3 cca 800 °C. Hodnoty Ac3f se dají vypočítat také pomocí empirických vzorců, známých z literatury. V případě, že míra ochlazení je moc nízká, může dojít k tvorbě feritu, bainitu nebo perlitu ve struktuře dílu. Tyto součásti struktury snižují pevnost a tuhost dílu.

Fáze lisování za tepla

Lisovaní za tepla je technologie závislá na teplotě a času. Probíhá v několika na sebe bezprostředně navazujících krocích. V prvním kroku se u polotovaru přemění existující feritická struktura na austenitickou strukturu. K tomuto se polotovar ohřeje v peci nad teplotu Ac3 a po určitou dobu se na této teplotě ponechá. Tato prodleva je nutná, aby došlo ke kompletní přeměně struktury na austenitickou. V průměru je tato doba od 4 do 7 minut. V druhém kroku se ohřátý polotovar vyjme z pece a vloží se do nástroje v lisu. Pro tuto přepravu je potřeba nějaká doba. V této době dojde k vlivem okolního vzduchu k ochlazení. Výše tepelné ztráty je odvislá od tloušťky materiálu. Ztráty se pohybují u materiálu o síle 1,5 mm asi 20 °C/s a u materiálu o síle 2,5 mm asi 10 °C/s. Při použití optimálního dopravního prostředku je možné dosáhnout času od 2,5 do 3,5 vteřiny. To znamená, že se u dílu z 1,5 mm materiálu snížila teplota o 140 °C, pokud na přepravu z pece do lisu bylo potřeba 7 vteřin. Tuto teplotní ztrátu je nutné kompenzovat, aby bylo zajištěno, že polotovar má při zahájení lisování austenitizační teplotu. Proto se v praxi nastavuje pec pro ohřev na zhruba 950 °C. Tímto je teplota o cca 150 °C vyšší než teplota Ac3, která má 800 °C. Pokud se používají materiály bez povrchové úpravy, dochází při dopravě z pece k lisu k tvorbě okují, tomu nelze zabránit ani při ohřevu v peci s ochrannou atmosférou. Tvorbě okují lze zabránit použitím povrchové úpravy Al-Si. Tato povrchová úprava není ochranou proti korozi, je pouze dobrým předpokladem pro následující KTL lakování lisováním zušlechtěných dílů.

Aby se kompenzovala teplotní ztráta mezi pecí a nástrojem, ohřívají se polotovary na 950 °C. Tavicí teplota Al-Si povrchové úpravy je již pod 620 °C. Se stoupající teplotou však vznikají difuzní procesy, které vedou k nasycování železem. Toto vzrůstající nasycení vede k tomu, že se tavicí teplota povrchové ochrany zvedne až nad 1100 °C. Při ohřívání polotovarů z povrchově Al-Si upravených plechů je tedy nutné dbát na to, aby teplota byla stále pod tavicí teplotou povrchové úpravy, která se nastavuje podle nasycení.

V dalším kroku výroby dojde k tváření s bezprostředně na to navazujícím zakalením ve studeném tvářecím nástroji. Aby bylo dosaženo maximální plastické tvarovatelnosti, měly by být tepelné ztráty tvarovaného dílu co nejmenší. Rychlost uzavíracího beranu by proto měla být co největší, aby nutný čas k uzavření nástroje trval pouze několik vteřin. Moderními hydraulickými lisy lze dosáhnout uzavíracích časů od 1 do 2 vteřin.

Zatímco při tváření jsou žádoucí co nejmenší přechody tepla z dílu na nástroj, potřebujeme naopak po uzavření nástroje pro zakalení co nejvyšší tepelnou výměnu mezi nástrojem a výliskem, aby se struktura tvářeného dílu ochladila tak rychle, že dojde k překročení kritické rychlosti chladnutí a k vytvoření martenzitické struktury.

tváření zůstane nástroj tak dlouho uzavřený, až dojde k úplnému vytvoření martenzitické struktury. Toto nastane v okamžiku, když teplota dílu poklesne pod teplotu Mf, která je přibližně 190 °C. Pro zajištění toho, že se ve výlisku skutečně přemění všechen austenit na martenzit, měl by být nástroj otevřen, až když je teplota dílu 150 °C až 170 °C. Teprve v tomto okamžiku je možno díl z nástroje vyjmout.

Čas, který je nutný pro kalení v uzavřeném nástroji, rozhodujícím způsobem ovlivňuje celkový čas potřebný pro výrobu jednoho dílu. Čím je tato takzvaná doba uzávěru kratší, tím lze očekávat vyšší produktivitu a hospodárnost této technologie horkého lisování. Kratší uzavírací doby lze dosáhnout pouze vyšší mírou ochlazení. A vyšší míry ochlazení lze dosáhnout optimalizovanou konstrukcí nástroje. Tento musí mít jednak s ohledem na míru ochlazení vysokou tepelnou výměnu a na druhou stranu s ohledem na životnost a tvarovou přesnost vysokou odolnost proti opotřebení. Dnes jsou na trhu chlazené nástroje s dosažitelným chladicím účinkem až 100 °C/s a více. To znamená, že lze dosáhnout pomocí moderní konstrukce nástrojů časů v hodnotě cca 15 vteřin.

Design nástroje

Hlavním faktorem zodpovědným za dosažení vyššího chladicího účinku je design nástroje. Pro design nástrojů pro tepelné tváření se musí zohlednit dvě podmínky. Za prvé je nutné na jeden zdvih dosáhnout maximální tvarové přesnosti. Za druhé nástroj musí umožnit dostatečné ochlazení tvářeného dílu, aby bylo dosaženo perfektní mikrostruktury v materiálu.

bylo dosaženo dostatečné chladicí kapacity, musí být nástrojem absorbována vysoká dávka (až 100 kW) tepelné energie a poté nástroji odebrána efektivním chlazením.

Je zřejmé, že potenciál megapevnostních ocelí je daleko vyšší, než se na začátku očekávalo.

Především v Evropě se automobilový průmysl soustředí i na díly zadní nápravy, nárazníků, ochranných rámů, které jsou vyráběny z megapevnostních ocelí.

Jelikož firma Walter Neff GmbH spolupracuje s doposud jediným nezávislým výrobcem nástrojů, je právě Walter Neff GmbH v pozici, kdy může nabídnout dodávky kompletních linek pro tepelné tváření dílů z megapevnostních ocelí. Výhradním zástupcem firmy Walter Neff Pressen GmbH na českém a slovenském trhu je KIT Invest Trading.

D. Bauer

Walter Neff Pressen

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 71020
Datum: 09. 10. 2007
Rubrika: Trendy / Tváření
Autor:
Firmy
Související články
Optimalizace tvaru nástroje pro válcování

V současné době je velmi vyhledávaným strojem válcovačka typu ULS. A s rozvojem elektromobility se jeví velmi pravděpodobný požadavek na zvyšování produkce hřídelových součástí. Společnost Šmeral Brno se proto rozhodla inovovat a zlepšit nejen stroj ULS, ale i samotný proces tvorby nástrojů příčného klínového válcování (PKV).

Kapalina jako tvářecí medium

V dnešní době je stále více kladen důraz na sofistikovanost i ekonomickou efektivnost výrobních procesů. Současně je žádána výroba stále složitějších tvarů, vyplývajících především z designových návrhů lisovaných součástí, které dříve nebyly řešitelné jako např. výroba negativních tvarů, složitě prostorově i tvarově orientovaných trubkových dílců apod. V tomto případě lze s výhodou, namísto pevných konvenčních nástrojů, využít výrobní metody zaměřené na nepevné nástroje, jako je např. kapalina.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Související články
Moderní způsoby ochrany vysokopevných ocelí

V posledních letech je v automobilovém průmyslu kladen stále větší důraz na snižování hmotnosti vozu, potažmo spotřeby a z ní plynoucích emisí, za současného zvýšení bezpečnosti posádky. Jednou z možností, jak splnit tyto požadavky, je nahrazení starých materiálů používaných pro výrobu určitých komponentů za nové, pevnější. Díl z pevnějšího materiálu může být tenčí a potažmo i lehčí oproti dílu původnímu, ale současně je schopen vydržet stejné, nebo i větší namáhání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nová řada vysekávacích lisů kombinovaných s laserem

V souladu s tradicí soustavného rozvoje produktových řad uvedla společnost Prima Power na trh kompletní novou generaci servoelektrických vysekávacích lisů kombinovaných s laserem.

Nekonvenční zpracování nové generace vysokopevných výkovků

Vysokopevnostní zušlechtěné výkovky se strukturou popuštěného martenzitu v současné době představují high-end skupinu kovárenských produktů. Díky nejnovějším poznatkům z oblasti fyzikálně-metalurgických dějů probíhajících v materiálu výkovků by skupina vysokopevnostních výkovků mohla být doplněna novou generací výkovků, jejichž struktura je tvořena nekonvenčním CFB (Carbide-Free bainitem) a QP martenzitem.

Co je nového v tvářecí technice

Oblast plošného tváření je dynamicky se rozvíjející segment výroby dílců z plechu. Mezi technologií a stroji byl v minulosti veden neustálý boj. Vždy se podařilo vyvinout technologii, která o kus dál posunula hranice zpracování těžko tvářitelných materiálů nebo tvarově složitých dílců. Velkou roli v tomto rozvoji technologií plošného tváření vždy hrál automobilový průmysl, který neustále zvyšoval požadavky na komplikovanější tvary v souvislosti s fantazií designérů.

Metodika kompenzace odpružení u velkoplošných karosářských výlisků

Dnešní doba je charakterizována rychlou reakcí na akceschopnost a poptávku a klade vysoké požadavky na konečné nízké provozní náklady a vysokou kvalitu všech výrobků. V ideálním případě by měly být výlisky vyráběny bez defektů. Takto dokonalého stavu ovšem není možné zatím dosáhnout. Již v minulosti bylo řadou autorů popsáno početné množství defektů, u kterých se dnes ví, jaký přístup pro jejich predikci a eliminaci zvolit. Jedná se například o zvlnění materiálu, vyčerpání plasticity, iniciace trhliny, ztenčení materiálu aj.

Účinná a bezpečná manipulace s plechy

Každá strojírenská výroba či sklad se snaží fungovat co nejefektivněji. V manipulaci s břemeny však české firmy za těmi západními stále ještě trochu zaostávají. A to nejen v rychlosti a účinnosti, ale také v bezpečnosti. Česká společnost Walmag přitom patří již přes 25 let k předním světovým výrobcům špičkových břemenových magnetů, které zásadně usnadňují práci firmám po celém světě. Jednou z jejích specialit jsou i břemenové magnety pro manipulaci s plechy.

Vliv materiálu na kvalitu výlisku

Kvalita vstupního materiálu významně ovlivňuje výslednou kvalitu výlisku. Ověřování jeho vlastností je možné provádět různými zkouškami, mezi něž patří ověřování jeho mechanických vlastností či technologické zkoušky.

Dopravníky k lisům a vysekávacím strojům

Akciová společnost ASTOS Machinery patří k nejvýznamnějším evropským výrobcům dopravníků k lisům a vysekávacím strojům, jakož i k CNC strojům. Dopravníky k lisům a vysekávačkám jsou principiálně realizovány ve dvou provedeních: jako článkové nebo magnetické.

Stroj roste se svými úkoly

Díky vývoji stroje TruPunch 1000 přišla firma Trumpf na trh s vysekávacím lisem určeným pro segment výrobních zařízení základní úrovně, který může být postupně rozšiřován až na kombinovaný stroj. Výsledkem této evoluce je TruMatic 1000 fiber, laserový stroj vybavený spoustou pokrokových novinek, který děruje díry, ohýbá jazýčky a tváří závity.

Trendy v tváření: Strategická orientace v lisovnách BMW

Firma BMW používá již několik let novou strategii. Cílem je zvýšení efektivity, produktivity a udržitelnosti při dodržení vývojových trendů. Těmi jsou globalizace, ochrana životního prostředí a zachování konkurence schopnosti. Ke splnění těchto požadavků pro sériovou výrobu v lisovnách, byla v poslední době vyvinuta nová strategie na vysoké úrovni. S její pomocí se dají splnit nároky na flexibilní výrobu při současně vysoké produktivitě a kvalitě.

Produktivní zpracování plechu ze svitků

Jednou z často pokládaných otázek dnešních výrobních společnosti je, jak učinit zpracování plechů ještě jednodušší, flexibilnější a ekonomičtější. Jedním z možných řešení je nahrazení klasického tabulového formátu svitky plechu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit