Témata
Vydání #10
Říjen 2007Téma měsíce

Technologie spojování a dělení materiálu

Technologie tváření

Články

Servis

Potřebujeme inženýry

Podle denního tisku se většina našich politiků upřímně rozzlobila na německou kancléřku Angelu Merkelovou, která po nedávném zasedání německé vlády oznámila, že letos na podzim se otevře pracovní trh pro kvalifikované lidi z nových členských zemí Unie včetně Česka.

Současnost vysokého technického školství. Obor: tváření

Na stránkách MM Průmyslového spektra vám přinášíme další díl seriálu, jehož cílem je prohloubení a navázání nových vzájemných vztahů spolupráce mezi akademickou a výrobní sférou. V průběhu letošního roku vám představujeme jednotlivé profesní katedry a ústavy českých vysokých technických škol. Výběr jejich zaměření vždy koresponduje s nosnými tématy konkrétních vydání MM Průmyslového spektra. Tentokrát jsme se zaměřili na oblast tváření. Naši výzvu k propagaci svých aktivit z celkových šesti oslovených přijaly čtyři dále uvedené katedry a ústavy.

Blanka Kutílková

blanka.kutilkova@mmspektrum.com

Třetí ročník údržby Maintain

Údržba průmyslových objektů, strojů a zařízení nabývá na strategickém významu. Ve dnech 16. – 18. října 2007 se v Mnichově koná třetí ročník mezinárodního odborného veletrhu pro průmyslovou údržbu Maintain 2007. Je jediným veletrhem, který zahrnuje nabídku všech prostředků a služeb na údržbu strojírenských a průmyslových provozů.

Factoring v praxi strojírenských podniků

Už v roce 1991 se Petr Molčík rozhodl ověřit v praxi rčení, že řemeslo má zlaté dno. Jeho zámečnická dílna se proto nejdřív orientovala zejména na opravy zemědělské techniky. Od oprav bylo blízko k návrhům vlastních řešení. V roce 1995 vyšla z dílny první kompletní nástavba – zemědělská vlečka. O tři roky později se značka Molčík začala objevovat i na silnici, zpočátku v podobě nástaveb na nákladních vozech LIAZ.

Počítačové simulace dynamických soustav

Kurz připravilo Výpočetní a informační centrum ČVUT v rámci projektu podporovaného Evropským sociálním fondem při Středočeském kraji. Na přípravě kurzu se podílel i Institut Svazu průmyslu ČR a odborníci ze zahraničí i z průmyslu. Cílem kurzu je poskytnout zájemcům příležitost doplnit si znalosti a praktické dovednosti potřebné k efektivnímu využívání počítačových simulací. Informační seminář o kurzu i o způsobu jeho výuky se koná ve středu 24. října 2007 v Masarykově koleji ČVUT. Podrobnosti najdete na http://virtual.cvut.cz/vypocty/.

Rada vlády pro výzkum a vývoj může pomoci našemu průmyslu

V České republice chybí aktuální strategie růstu průmyslu s vysokou přidanou hodnotou, který by zvyšoval konkurenceschopnost naší země na světovém trhu. Chybí nám nejen reálný plán definující cíle v oborech náročné produkce a souvisejících vědních oborech, ale i projekt, jak k dosažení stanovených cílů upravit proces odborného vzdělávání.

ČNI

Ozubení, ozubená kola a ozubená soukolí v technických normách

V několika předchozích článcích byl podán stručný přehled o problematice ozubení na úrovni mezinárodních norem ISO. Nelze ovšem opomenout skutečnost, že vedle mezinárodních norem existují pro tuto oblast i dosud platné normy národní, vypracované na základě dlouhodobých zkušeností v tomto oboru. Přestože se jedná o národní normy, možno říci letité, jejich obsah je namnoze stále aktuální.

Czechinvest představuje

Informační technologie

Automobilový design je dnes bez softwaru nemyslitelný

Michal Jelínek je povoláním designér, pracuje ve společnosti Autodesk jako senior design consultant ve skupině Global Automotive Accounts jako specialista na koncepční design. Jeho úkolem je pomáhat automobilovým designovým studiím při využívání produktu Autodesk AliasStudio k práci na nejrůznějších projektech.

Plánování kapacit i v malých zakázkových výrobách

„Což o to: obchody by nám šly dobře, ale kdybychom to tak nemuseli vyrobit v termínu!“ přemýšlí nejeden majitel nástrojárny či hlavní manažer. Dodržování dodacích lhůt je spolu s cenami nejdůležitějším ukazatelem konkurenceschopnosti na trhu dodavatelů, a v automobilním průmyslu to platí více než kde jinde.

Opravdu umí vaše aplikace číst výkresy DWG korektně?

Pro uživatele CAD aplikací je zásadní otázkou kompatibilita a spolehlivost přenosu výkresových dat mezi různými CAD systémy. Prostředí s více CAD systémy přitom není jen specialitou projekčních týmů s více několika subdodavateli, ale objevuje se i v rámci jednotlivých firem a konstrukčních oddělení. Jakákoliv ztráta informací při přenosu dat je nepříjemná z důvodu možného vzniku chyb, stejně tak i kvůli prostředkům, které je na nápravu nutno vynaložit.

Inovace

Nekonvenční metody obrábění

Druhý díl seriálu o nekonvenčních technologiích, který připravujeme ve spolupráci s Výzkumným centrem pro strojírenskou výrobní techniku a technologii, je věnován elektrochemickému a chemickému obrábění.

EMO Hannover – nástrojové novinky poprvé

Téměř vzápětí po uzavření bran hannoverského výstaviště jsme začali získané tiskové materiály distribuovat našim externím spolupracovníkům, abychom vám mohli v následujícím období postupně představovat prezentované novinky, tříděné dle oborových nomenklatur. První blok článků bude patřit řezným nástrojům a materiálům. Bezesporu nám dáte za pravdu, že firma Sandvik Coromant je jednou z těch, které udávají celosvětový trend, a tudíž si zaslouží i startovní výstřel.

Management

Z galerie osobností dějin průmyslu: Charles Stewart Rolls a Henry Royce

Kdo by neznal dvě do sebe zaklíněná písmenka RR, nad nimiž stojí nápis Rolls a pod nimi Royce? Jde o logo, které nesou na svém štítě nejluxusnější automobily a letecké motory obřích velkoletadel.

Odborná příloha

Laser v technologiích Tailored Tubes

U většiny výrobkových inovací je snahou dosáhnout vyšší užitné hodnoty při současném snižování hmotnosti a energetické náročnosti. Charakteristické je to u automobilového průmyslu s jeho nedávno řešeným programem ULSAB (Ultra Light Steel Auto Body) a některými dalšími navazujícími programy.

Triangulace pro kontrolu vačkových a klikových hřídelí

Konkurence mezi automobilovými výrobci nastavuje stále vyšší laťku na jakost výroby a tím i na měřicí a kontrolní postupy. Ty musí být spolehlivé, dostatečně flexibilní a přitom rychlé, aby nezatěžovaly výrobní takt linky.

Plně automatizované převodovky z Wörthu

Stálý tlak na zvyšování bezpečnosti silniční dopravy se odráží i ve vývoji automatických a automatizovaných systémů řazení převodových stupňů. Nové typy převodovek mají za úkol především ulehčit každodenní práci řidiče a umožnit mu věnovat vyšší pozornost dopravní situaci namísto náročného ovládání vozidla.

Snižování emisí ve výfukových plynech

Stále větší počet vozidel na silnicích nejenže zvyšuje podíl dopravních komplikací, které mnohdy zkouší nervy méně odolných řidičů, ale má rovněž negativní vliv na životní prostředí. Zvýšenou zátěž řeší směrnice Evropské unie, které legislativně upravují maximální množství škodlivin vypouštěných motorovými vozidly do ovzduší.

Pasivace zinkovaných ocelových pásů bez chromu

Společnosti BASF a voestalpine Stahl ohlásily úspěch společného vývoje nového procesu pasivace elektrolyticky zinkovaných ocelových pásů bez chromu a fluoridů. Proces Lugalvan již prošel provozními zkouškami ve válcovnách dalších evropských a amerických oceláren.

Kontrola laserového svaru kamerovým senzorem

Pro svařování karoserií nebo různých motorových a podvozkových dílů je s výhodou využíváno svařování laserem. Jednou z nejspolehlivějších metod zaručujících špičkovou kvalitu svaru je analýza taveniny svaru přes IR senzory s CCD nebo CMOS kamerovým systémem a on-line řízení svařovacího procesu.

Elektronika ve službách bezpečnosti

Počet automobilů na silnicích neustále stoupá a s jejich počtem významně stoupá i riziko nehody. Omezit riziko nehody, případně snížit její následky, pomáhají elektronické systémy společnosti Bosch.

Technický vývoj pro snižování emisí

Neustálé zpřísňování norem pro emise škodlivin i samotné zhoršování stavu ovzduší je důvodem pro kontinuální vývoj motorů automobilů, a to jak zážehových, tak vznětových.

Automobilový průmysl v České republice a na Slovensku

Odvětví automobilového průmyslu zaujímá výrazné postavení v hospodářství vyspělých států. Soustřeďuje se zde velké množství oborů a celková provázanost (obchodní, kapitálová i výrobní) činní z automobilových koncernů velice silné společnosti dosahující obratu, který se rovná objemu HDP menší země.

Banánová vlákna na spodky automobilů

Po ocenění kompozitu z polypropylenu vyztuženého banánovými vlákny abaca na pařížském veletrhu kompozitů JEC Composites 2005 v kategorii Ground Mass Transportation následovalo úspěšné nasazení vozu Mercedes-Benz A Coupé v exteriéru.

Rozhodující vliv na produktivitu má i rychlost měření

Po období rozsáhlých předběžných kontrol a testů je nyní výrobcům na celém světě komerčně zpřístupněna revoluční pětiosá měřicí hlavice a snímací systém Revo společnosti Renishaw. Systém Revo, který je vybaven technologií Renscan5 Renishaw, prokazatelně zlepšuje výkon měření na souřadnicových měřicích strojích až o 900 % ve srovnání se stroji, vybavenými tříosými snímacími systémy. Současně velmi znatelně zkracuje dobu kalibrace systému.

Trendy

Komplexní přístup ke zpracování materiálu

V posledních 10 letech se zásluhou globalizace výrazně změnily odbytové a výrobní podmínky kovozpracujících firem a současně se změnily i možnosti automatizace. Při návrhu výrobní technologie už zde není pila vnímána jako samostatná jednotka, ale jako spojovací článek v komplexním řetězci řešení. Předřazené a následné pracovní kroky již dlouho nejsou otázkou samostatného nákupu dalšího stroje, ale částí kompletní linky.

Robotizovaný systém na bodové odporové zváranie

Robotizácia rovnako rýchlo napreduje tak v oblasti oblúkového, ako aj bodového odporového zvárania. Práve automatizácia odporového zvárania je široko zastúpená v automobilovom priemysle a u dodávateľov komponentov pre automobilový priemysel.

Svařování s laserovým senzorem sledování spáry

V průběhu roku 2005 byly společností Tiesse Robot úspěšně uvedeny do provozu dvě aplikace svařování dílců, u kterých, vzhledem k typologii spojů ke svaření, nebylo možné použít tradiční systémy sledování spáry.

Praktické zkušenosti s využitím etylenu při řezání

Messer Technogas je významným dodavatelem technických a speciálních plynů, které se využívají v mnoha oborech lidských činností. V tomto článku nastíníme možnosti použití etylenu při dělení materiálů v strojírenských a slévárenských provozech.

Nasazení CAD/CAM systému při výrobě výkovků

Cimatron je komplexní a cenově efektivní aplikace pro návrh a výrobu součástí, která je zaměřena především na oblast nářadí a forem. V letošním roce byla v souvislosti se zakoupením nového obráběcího centra zavedena i ve firmě Komap Dědov.

Zvyšování stability výrobních procesů při svařování

České strojírenství v poslední době zaznamenává významný vzestup, a to především díky orientaci na výrobu komponentů pro automobilový průmysl. Nejenže se dostavují první komplikace v podobě nedostatku odborných pracovníků, ale především je patrný sílící tlak na zvyšování stability výrobních procesů a snižování výrobních nákladů.

Vestavěné monitorování svařovacích parametrů

Je všeobecně známo, že podíl lidské práce má lví podíl v nákladové struktuře sváření v evropských zemích. Proto s ohledem na stoupající (někdy až raketový) nárůst mezd v kombinaci se stále nižší dostupností kvalifikovaného personálu v tomto oboru se aplikace prostředků pružné automatizace a robotizace stává nezbytností pro udržení konkureceschopnosti celé výroby.

Prodloužení životnosti elektrod pro plazmové řezání

Životnost, cena a celková kvalita spotřebních dílů pro plazmové řezání je pro uživatele plazmových řezacích systémů mnohokrát rozhodující, protože ve velké míře ovlivňuje kvalitu a cenu polotovarů řezaných plazmovým obloukem. V tomto článku se zaměříme na přínos elektrod se stříbrným obalem, které společnost Thermacut prodává pod značkou Super-Life.

Broušení střižných nástrojů

Nástrojová bruska PNB-2E je určena k ostření a přebrušování střižných nástrojů vysekávacích strojů Trumpf a Boschert.

Inovativní technologie v automobilovém průmyslu

Kalení lisováním je nově vyvinutá technika, s níž se dají vyrábět komplexní díly pro automobilový průmysl, které v sobě spojují vysokou pevnost a nízkou váhu.

Výhody s kompletní linkou pro tváření za tepla

AP&T nabízí kompletní linku pro tváření za tepla včetně tvrzení – výsledkem technologie je výroba lehkých a vysokopevných komponentů pro automobilový průmysl. Výrobní linky jsou nabízeny konceptem AP&T „Jeden odpovědný partner“, poskytujícím řešení, instalaci a servis.

Hospodárnosť a produktivita servoelektrických ohraňovacích lisov

Medzi faktory ovplyvňujúce ekonomiku výroby patrí v súčasnej dobe okrem produktivity aj energetická náročnosť, ekológia a dosahovaná presnoť. Riešenie týchto požiadavok ponúkajú ohraňovacie lisy so servoelektrickým prenosom lisovacej sily.

Řízení a kontrola procesu při lisování a tváření

Pro zajištění kvality výroby a sledování procesu se lisy a různé jiné tvářecí stroje doplňují snímači dráhy a síly a na základě jejich výstupů je pak vyhodnocen tvářecí proces a rozhodnuto o kvalitě výrobku – třídění na IO a NIO kusy.

Tváření s předehřevem laseru

Pokud se jedná o využití laseru v průmyslu, pak jde většinou o jeho uplatnění jako hlavního nástroje u technologií, jako je svařování, řezání, obrábění nebo obor povrchových úprav.

Úsporné laserové řezací centrum

Jen několik málo světových výrobců pokrývá svojí produkcí veškeré technologie tváření plechu. Firma LVD se sídlem v belgickém Gullegemu mezi ně patří. V její nabídce se nachází několik modelových řad ohraňovacích lisů, vysekávací lisy, tabulové nůžky i laserová řezací centra. Efekt takto široké nabídky je podtržen tím, že její součástí je i software Cadman®, který zjednodušuje celý výrobní proces poskytnutím kompletního programovacího systému z 3D modelu k rozvinutému tvaru okamžitě použitelnému pro vysekávání a laserové řezání, ale hlavně pro naprogramování postupu ohybů plechových dílců.

Briketování litinových třísek

V mnoha průmyslových výrobních zařízeních se provádí mechanické obrábění litinových dílů soustružením, frézováním a vrtáním. Přitom vznikají litinové třísky, které jsou vhodné pro další zpracování.

Svorníky GN 114 pro rychlé spojování konstrukčních prvků

Spojovací svorníky s kuličkou jsou již delší dobu známou součástí programu firmy Elesa+Ganter. U nich jsou přes odpružený tlačný čep radiálně směrem ven vytlačovány ocelové kuličky, které vyčnívají mimo průměr čepu.

Výroba

Souhra robotů a CNC řídicích systémů zvyšuje produktivitu

Jak mohou výrobci v zemích s vysokými mzdovými náklady konkurovat výrobcům v zemích, kde jsou mzdové náklady nízké? Jednou z možností je úplná automatizace obráběcích strojů – a v této oblasti hrají roboty důležitou roli.

Výroba a zkoušky kabelových vývodek a konektorů

Vedle ovládacích a připojovacích kabelů Ölflex a datových kabelů Unitronic patří mezi úspěšné značky společnosti Lapp také průmyslové konektory Epic a kabelové vývodky Skintop, při jejichž výrobě hraje hlavní roli technologie vstřikování plastů.

Nová bruska pro tvarové broušení s vysokou přesností a kvalitou povrchu

Pro plně automatické tvarové broušení profilových nástrojů, jako jsou razníky, tvarové vyměnitelné destičky, vícebřité stupňovité, resp. tvarové vrtáky, kotoučové tvarové nástroje nebo orovnávací rolny z tvrdokovu, rychlořezné a nástrojové oceli, keramiky, cermentu, grafitu atd., vylepšila firma Profiltec GmbH svůj osvědčený koncept stroje FSM.

Průmyslové roboty s integrovanými servopohony

Prakticky každá výroba trpí nedostatkem výrobní plochy. Při stále rostoucí složitosti moderních výrobních buněk tento tlak stále sílí. Provozovatelé zařízení proto žádají, aby se prostor pro rozvaděče a instalační techniku zredukoval na minimum. Tyto požadavky nyní splňují roboty řady „2000iD“ firmy KUKA-Roboter GmbH z Augsburgu. Zkratka „iD“ zde znamená „integrated Drives“ a vyjadřuje, že pohonná technika je plně integrována do mechaniky robotů. V tomto článku jsou popsány požadavky na součásti pohonů, které z toho vyplývají.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit