Témata
Reklama

Komponenty pro lineární pohyb

Robustní, přesný a bezúdržbový integrovaný odměřovací systém představila společnost Rexroth na veletrhu EMO 2007. Nové jsou rovněž přírůstky lineárních a víceosých systémů – mostový modul a jednotlivé osy v délce až 8 m.

S integrovaným odměřovacím systémem nabízí Rexroth pro svá kuličková a válečková lineární vedení obzvláště robustní a přesnou metodu polohování ve strojích pro kovozpracující a dřevozpracující průmysl a elektroprůmysl.

U příležitosti mezinárodního veletrhu EMO 2007 byly představeny nové verze těchto odměřovacích systémů procházejících adaptérem – pro válečková lineární vedení velikosti 35 až 65. Díky řešení pomocí adaptéru je možné v případě potřeby senzor oddělit od vozíku a vyměnit. A další nespornou výhodou je snímání bez dotyku a bez opotřebení jednotlivých členů.

Základem pro zabudovaný odměřovací systém pro lineární vedení je měřítko s vysoce přesným délkovým dělením. Vestavěné odměřování umožňuje dosáhnout absolutní přesnosti ±5μm až do délky jednoho dílu 4500 mm, při rozlišení až 0,25 μm . Právě u delších vedení přichází na řadu další jedinečná výhoda tohoto systému – při použití více vozíků může každý z nich používat odměřovací pásek nezávisle na ostatních.

Reklama
Reklama
Reklama
U příležitosti mezinárodního veletrhu EMO 2007 byly představeny nové verze integrovaných odměřovacích systémů procházejících adaptérem, a to pro válečková lineární vedení velikosti 35 až 65.
Nové moduly pro lineární a víceosé systémy v sobě spojují vysokou tuhost, rychlý posuv a také velmi dobrou přesnost polohování.

Hodnoty signálu snímané v reálném čase garantují, obzvláště při vysoké dynamice pohybů, přesné a spolehlivé polohování. Snímače s integrovanou elektronikou mohou dle volby pracovat buď v analogovém (1 Vss) nebo digitálním (TTL) režimu.Třída krytí IP67 použitá u těchto snímačů zaručuje v kombinaci se zakrytováním odměřovacího pásku vysokou přesnost polohování i ve velmi drsných provozních podmínkách, např. při působení řezných kapalin či dřevitého prachu. Odměřovací pásek měřítka je v té samé délce jako kolejnice a je zabudován na jejím boku v drážce, kde je zároveň překryt páskem z nerezové oceli přivařeným ke kolejnici. Toto spojení je spolehlivé i při vysokých vibracích, a to až do hodnoty 10 G, je tedy předurčeno pro použití ve velmi nepříznivých podmínkách. Výhodou této technologie je i to, že svár je těsný, což dokonale chrání měřítko před vlivy prostředí v obráběcích strojích.Indukční odměřovací systém Rexroth pro kuličková a válečková lineární vedení je bezúdržbový. A stejně tak jako u jiných lineárních vedení firmy Rexroth jsou zde prodlouženy servisní a mazací intervaly díky nové koncepci těsnění a mazání.

Mostový modul překonává velké rozestupy

S novým mostovým modulem jako nosným portálem, stejně tak jako jednotlivými osami, v délkách až 8 metrů, doplňuje Rexroth svůj obsáhlý program lineárních a víceosých systémů.Nový typ modulu je vhodný jako spojovací osa pro portálová řešení, obzvláště pro obrábění plechů. Tyto moduly v sobě spojují vysokou tuhost, rychlý posuv a také velmi dobrou přesnost polohování. Podle volby je možné použít pohon kuličkovým šroubem nebo ozubeným řemenem, oboje v zakrytovaném provedení.Samozřejmostí je možnost dodávky kompletního systému, včetně navzájem sladěné kombinace motoru s regulátorem a s řízením.Hlavní těleso „mostního“ modulu Rexroth je vyrobeno ze slitiny hliníku a jeho geometrie je optimalizována s ohledem na vysokou tuhost v krutu a únosnost. Kompletní zakrytování vodicích kolejnic s vozíkem a vevnitř ležícího kuličkového šroubu redukuje konstrukční náklady na ochranu modulu proti nečistotám.Úhlový připevňovací stůl pro upevnění další osy nebo zatížení je vybaven jak T-drážkou, tak i závitovými otvory pro variabilní možnosti montáže.U „mostových“ modulů Rexroth jsou použity dva druhy pohonů.S řemenovým pohonem je možné dosáhnout obzvláště vysokých rychlostí posuvu, tento druh je možné vyrobit až v délce 8000 mm, dle požadavků zákazníka.Modul s kuličkovým šroubem je předurčen pro ty aplikace, kde je třeba vyvinout vysoké posuvné síly, a to až do délky 5500 mm. Při použití podpěr kuličkového šroubu lze vyrobit i modul větších délek, než je standard.Firma Bosch Rexroth zde dává k dispozici osvědčené kombinace motorů-regulátorů s vysokou dynamikou pohybů a zároveň nové produkty ve svém programu. Při objednání modulu včetně řízení dostává zákazník do rukou kompletní řešení pro požadovanou aplikaci. Mostový modul navazuje jak mechanickou, tak i elektrickou částí na víceosé systémy Rexroth.

Tomáš Man

petr.kapitanik@boschrexroth.cz

Bosch Rexroth

www.boschrexroth.cz

Reklama
Související články
Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

EtherCAT pro centrální řízení pohybů

Při centrálním řízení pohybů se musí v každém cyklu po sběrnici přenášet požadovaná hodnota na připojené pohony. Vlastnosti použitého sběrnicového systému jsou proto rozhodující pro dosažitelnou přesnost a dynamiku koordinovaných pohybů. EtherCAT zde proti konvenčním datovým sběrnicím nebo jiným sběrnicím Ethernet pro průmyslové využití nabízí jasné výhody.

Výzkum převodových mechanismů s ozubenými koly, brzd a spojek

Výzkum převodových mechanismů, brzd a spojek je pro Ústav konstruování a částí strojů Fakulty strojní ČVUT v Praze tradiční disciplínou. Ústav disponuje výpočtářskou a experimentální kapacitou v tomto oboru. V aplikační sféře se ústav zaměřuje na transportní, zemědělskou a stavební techniku a stroje a zařízení pro těžbu a zpracování nerostných surovin.

Související články
Existuje optimální pohon pro dopravní techniku?

Pohony připojené přímo na síť nebo s měkkým rozběhem patří dodnes v dopravní technice k nejčastěji používaným řešením. Jsou ale optimálně přizpůsobeny pro provoz v moderním dopravním zařízení?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Svět mobility se mění

Společnost Schaeffler představila optimalizované pohony se spalovacími motory, které přispívají k dosažení klimatických cílů, jež plynou z Pařížské klimatické dohody. Další novinkou v jejím portfoliu jsou elektromotory dotažené do stavu připravenosti na sériovou výrobu.

Elektricky a bez softwaru? Jde to!

Software je fenomén současné techniky. Elektrické pohony nejsou výjimkou, ale jedním z nových směrů v jejich vývoji je stále jednodušší použití a z toho vyplývající menší náklady. Pomocí elektrických pohonů tak můžete řešit mnohem více úkolů, a to i těch jednoduchých.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Inovace senzorů na veletrhu Amper 2015

Na brněnském výstavišti proběhne ve dnech 24. až 27. března 2015 mezinárodni veletrh elektroniky Amper, na kterém představí novinky v sortimentu senzorů také společnost Micro-Epsilon.

Konstruování obráběcích strojů s ohledem na úsporu energie

Při návrhu obráběcích strojů je cílem všech zúčastněných konstruktérů dosáhnout maximální tuhosti a přesnosti stroje, technologické rychlosti obrábění a co nejvyšší provozní spolehlivosti. To jsou vlastnosti, kvůli nimž si zákazník stroj kupuje, ať je z kterékoliv části světa. Většinu zákazníků pak následně zajímá energetická náročnost stroje. Zákazníci ve vyspělé části světa, jako jsou především evropská a severoamerická teritoria, pak určitě sledují i maximální bezpečnost stroje a ochranu životního prostředí při jeho provozu.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit