Témata
Reklama

Konference představila nové frekvenční měniče

Společnost Vacon, s. r. o., uspořádala ve dnech 10.-12. října v jihomoravských Lednicích konferenci nazvanou Czech Drives Conference, která představila novinky a zajímavé aplikace v oblasti frekvenčních měničů.

Firma Vacon se specializuje na střídavé pohony, pro něž vyrábí a dodává frekvenční měniče. Střediska pro jejich vývoj a výrobu se nacházejí ve Finsku, v USA, Číně a Itálii, obchodní zastoupení pak ve více než 25 zemích světa. Produktové portfolio se dělí do tří skupin na kompaktní, víceúčelové a průmyslové měniče.

Reklama
Reklama
Reklama
Důkladné představení nových měničů (Foto Vacon)

Konference určená pro partnery a zákazníky firmy Vacon z ČR a Slovenska proběhla v příjemném prostředí moderního My hotelu, jenž se nachází nedaleko lednického zámku. Odborný program uvedli Tomáš Duba, generální ředitel Vacon, s. r. o., a Heikki Hiltunen, viceprezident Vacon Plc, prezentací měničů se zhostili jejich kolegové z Finska, Itálie a samozřejmě také z ČR.

Vacon 100 X a Vacon 200 X

Andrea Perin, generální ředitel Vacon Itálie, představil nové řady měničů Vacon 20 X a Vacon 100 X. Vacon 20 X je frekvenční měnič určený pro všechny typy decentralizovaných aplikací, ať už s asynchronními motory nebo s motory s permanentními magnety. Dodává se s krytím IP66, které umožňuje jeho spolehlivou práci i ve vlhkém nebo prašném prostředí. Součástí měniče je integrovaný PID regulátor, brzdný střídač a volitelně síťový vypínač či odnímatelná klávesnice. Praktické využití měnič najde v pohonu strojů, čerpadel, dopravníků, ventilátorů apod.

Vacon 100 X představuje mechanicky odolné řešení pro decentralizované pohony. Nabízí rozsah výkonů až do 30 kW, krytí je opět IP66. Měnič disponuje vyspělými řídicími funkcemi zaručujícími požadovaný chod procesů a jeho součástí je tlumivka vyšších harmonických. K obvyklým aplikacím patří stroje, dopravníky, čerpadla, ventilátory, venkovní aplikace a aplikace vystavené vibracím.

Vacon 100

Marketingový ředitel Hans Carlsson se ujal představení nové řady měničů Vacon 100. Jedná se o zařízení určené pro široké spektrum aplikací s konstantním výkonem/momentem, jako jsou například čerpadla, ventilátory, kompresory a dopravníky. Předností měniče jsou nové inteligentní funkce, k nimž patří bezpečné odpojení momentu, bezpečné zastavení či ochrana motoru proti přehřátí certifikovaná podle ATEX. Integrované protokoly ModBus TCP, Ethernet I/P či Profinet IO usnadňují integraci pohonu do automatizace provozu.

Večerní program v barvách společnosti Vacon (Foto Vacon)

Odborný a společenský program

V rámci odborné části programu byla představena rovněž řada kompaktních frekvenčních měničů Vacon, dále softwarové nástroje pro monitorování a uvádění měničů do provozu či referenční řešení realizovaná tuzemskými firmami. Z nich nejvíce zaujal pohon nejdelších stavebních výtahů na světě při stavbě mrakodrapu Burj v Dubaji a nejvýše položený permanentní průmyslový výtah na světě tamtéž, kde měnič kromě napájení elektromotoru zajišťuje i řízení výtahu.
Důležitou součástí programu byla rovněž společenská část zahrnující návštěvu zdejšího nádherného zámeckého areálu (pěšky, koňskými povozy i lodí) včetně noční prohlídky zámku a v neposlední řadě i slavnostní večeři. Je třeba říci, že seminář byl po organizační stránce připraven velmi profesionálně a že jeho návštěvníci si kromě odborných informací zajisté odnesli i řadu příjemných zážitků. Za zmínku stojí dotažení firemního stylu v průběhu akce do téměř neuvěřitelných detailů, jako je barva květin, osvětlení, šátků či kravat obsluhujícího personálu i třeba cedulek na místech, kde byste to rozhodně nečekali.

Pavel Marek, Lednice

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #11
Firmy
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Související články
Digitální éra

Odštěpný výrobní závod Siemens Elektromotory ve Frenštátě pod Radhoštěm rozšířil své výrobní kapacity o nové digitalizované motory Simotics SD. S rozšířením výrobního portfolia vznikla také nová montážní linka. Montovat se na ní budou motory řady 1LE5 a 1PH8.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Bionické konstrukce a supravodiče v automatizaci

Bionické konstrukce mají stále blíže k průmyslové praxi. Když společnost Festo před lety představila své první bionické konstrukce, jednalo se spíše o efektní technicky zajímavé hračky, na nichž byly studovány nekonvenční možnosti pohybu či manipulace vycházející z přírodních vzorů.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Oboroví vystavovatelé MSV v Brně

V minianketě k tématu vydání oslovujeme ve spolupráci s Veletrhy Brno zástupce klíčových oborových vystavovatelů na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (MSV). Na otázky odpovídají obchodní zástupce pro ČR a SR společnosti Maximator Hochdrucktechnik GmbH Ing. Lukáš Starý a Sales Engineer společnosti Renold Gears Jaroslav Edlinger, M.A.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Umělé svaly, část 1. Historie a úvod do problematiky

Téma umělých svalů obecně spadá do oblasti pohonů strojů a zařízení. Jedná se o poměrně moderní typ pohonu. S jejich nasazením se v současné době počítá především u humanoidních nebo mobilních robotů, ale předpokládá se, že v budoucnu budou schopné nahradit konvenční pohony, které jsou v prvním kvartálu 21. století zastoupeny hlavně pohony se spalovacími motory nebo elektromotory.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit