Témata
Reklama

Laser World of Photonics

10. 04. 2013

V roce 2011 se veletrhu Laser World of Photonics zúčastnilo 1 075 vystavovatelů, tedy více než kdykoliv předtím. Na to, co letos, v roce 40. výročí od uspořádání prvního ročníku, od tohoto veletrhu očekává, jsme se zeptali Norberta Bargmanna, místopředsedy představenstva společnosti Messe München GmbH.

Veletrh Laser World of Photonics byl založen v roce 1973. V té době se jej zúčastnilo 100 vystavovatelů z 9 zemí a navštívilo ho 3 000 návštěvníků z 25 zemí. V roce 2011 už přijelo 1 075 vystavovatelů z 38 zemí a 27 490 návštěvníků z 80 zemí. Fotonika jako klíčová technologie zažívá obrovský boom, takže letos je očekáváno více než 1 100 vystavovatelů.

V roce 2011 se veletrhu zúčastnilo 58 % zahraničních vystavovatelů a navštívilo jej 53 % návštěvníků ze zahraničí. Očekáváte, že počet zahraničních účastníků ještě stoupne?

N. Bargmann: Veletrh Laser World of Photonics se stal nejvýznamnějším mezinárodním setkáním odborníků v laserovém průmyslu a ve světě fotoniky. Zabývá se celou řadou témat a oblastí. Domnívám se proto, že letos přijede ještě více zahraničních účastníků. Tento stoupající zájem poukazuje na rostoucí globální význam optických technologií v oblasti průmyslu i vědy. Na veletrhu Laser World of Photonics nabývají na významu především ty obory, které souvisí s požadavky moderních průmyslových zemí v oblasti výroby a dodávek technologií, spotřeby energie a dopadů na životní prostředí. Nejrůznější průmyslová odvětví pociťují rostoucí potřebu optických technologií a v celém světě tak roste počet dodavatelů a uživatelů, tedy i potenciálních vystavovatelů a návštěvníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Norbert Bargmann, místopředseda představenstva společnosti Messe München

Jaké jsou priority a trendy v oblasti výroby?

N. Bargmann: Nejvíce zastoupenou oblast tohoto veletrhu již od počátku představují lasery a laserové výrobní systémy. O tomto tématu se bude diskutovat v pavilonech C1 a C2 na výstavní ploše o rozloze 20 000 m2. V roce 2011 zde svá řešení v různých odvětvích průmyslu předvedlo 290 vystavovatelů. Důraz je kladen na výrobnětechnologické problémy a jejich konkrétní řešení našimi vystavovateli. Škála výrobků je obrovská.

Abych jmenoval alespoň některé: Generativní výroba pomocí laseru – to je revoluční technika výroby, kterou můžete na veletrhu vidět. Náklady na výrobu jednotlivých komponent při různých postupech doplňkové výroby závisejí již pouze na množství materiálu, nástroje nejsou zapotřebí. Jejich místo přebírá světlo emitované laserem. Tyto postupy bude možné vidět na různých výstavních stáncích, na speciální výstavě nazvané Fotony ve výrobě a prezentačním panelu Generativní výroba založená na použití laseru. Představíme také vlastní mimořádnou výstavu Digital Photonic Production.

Pohledy do expozic minulého ročníku veletrhu Laser World of Photonics

Dalším velmi aktuálním tématem jsou lasery pro generaci ultrakrátkých pulzů. Kombinují velmi vysoký výkon s extrémně krátkou akční dobou a již několik let tak otevírají zcela nové možnosti použití v oblasti výroby a medicíny.

Naši vystavovatelé také upozorní na to, jak může laserová technologie přispět ke zvýšení energetické účinnosti. Důraz je kladen především na zpracování lehkých stavebních a kompozitních materiálů nebo výrobu baterií za pomoci laseru.

Obšírněji se mohou návštěvníci informovat o nejnovějších možnostech použití laseru na praktických prezentacích na fórech v jednotlivých pavilonech. Špičkoví odborníci z oblasti průmyslu budou informovat o nejaktuálnějších řešeních na poli fotoniky. Neustále mě udivuje, kolik významných osobností z oblasti průmyslu a výzkumu se nám podařilo získat pro náš veletrh zde v Mnichově.

Jaké nové oblasti použití laserové techniky přibývají v tomto odvětví?

N. Bargmann: Všestranné použití laserové technologie a fotoniky umožňuje rostoucí globální pokrytí týkající se zboží nebo dodávek, jako je tomu například v oblasti energií nebo výrobního procesu. Naše hlavní témata, jako laser a laserové systémy, osvětlení a energie či biofotonika a lékařská technika, jsme cíleně zařadili jako klíčovou otázku tohoto odvětví pro budoucnost. Globální poptávka po zboží nebo lepší poskytování zdravotní péče pro stárnoucí společnost neustále nabývá na významu. Proto se také uplatnění laserů pro generaci ultrakrátkých pulzů, biofotonika a lékařská technika stávají stále důležitějšími obory.

Ing. Jaroslav Vondruška

Expo-Consult+Service
vondruska@expocs.cz
www.expocs.cz

Reklama
Související články
Robotická řešení proti nedostatku pracovníků

Nudná, namáhavá a vyčerpávající práce je minulostí. Pracovní prostředí zítřka vypadá jinak: bude vzrušující, jednoduché a snadné. Koboti (kolaborativní roboti), roboti AGV (Automated Guided Vehicles) a roboti AMR (Autonomous Mobile Robots) vnášejí do každodenní pracovní rutiny rozmanitost. Ve spolupráci s robotem se dříve neoblíbené, namáhavé úkoly stávají žádoucími, snadno proveditelnými činnostmi. Příklady takových proměn představil veletrh automatica, který se konal v Mnichově od 27. do 30. června 2023.

Veletrh inteligentní automatizace a robotiky

Jako přední světový veletrh inteligentní automatizace a robotiky prezentuje veletrh automatica všechna klíčová technologická řešení v mezinárodním srovnání. Veletrh spojuje průmysl, výzkum a praktické využití napříč výrobními sektory orientovanými na budoucnost.

Veletrh Laser World of Photonics v Mnichově

Zástupci mezinárodního fotonického průmyslu se koncem června sejdou v Mnichově na předním světovém veletrhu Laser World of Photonics, který letos slaví padesáté výročí a společně se souběžným veletrhem Automatica proběhne od 27. do 30. června 2023 na mnichovském výstavišti.

Související články
Mnichovský veletrh automatica je za dveřmi

Přípravy veletrhu automatica 2022, který se bude konat od 21. do 24. června na výstavišti v Mnichově, se blíží do finále. Pořadatelé hlásí, že všechna velká jména z branže se letos přihlásila již půl roku před akcí. Aktuálním tématem letošního ročníku veletrhu je udržitelná výroba.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Umělá inteligence
na veletrhu automatica 2022

Umělá inteligence (AI) a strojové učení se do průmyslové výroby dostaly již před lety - alespoň teoreticky. Razantnost, s jakou si AI nyní razí cestu do praxe, se ukáže ve dnech od 21. do 24. června 2022 na veletrhu automatica na výstavišti v Mnichově.

Veletrh Laser World of Photonics
v Mnichově

Letos na jaře se Mnichov opět na pár dní stane centrem mezinárodního fotonického průmyslu: od 26. do 29. dubna otevře své brány na mnichovském výstavišti přední světový veletrh Laser World of Photonics 2022 a stane se jistě významným milníkem s cílem nastartovat vzestup tohoto perspektivního odvětví. Doprovodná akce World of Quantum navíc představí novou etapu pro budoucí oblast kvantové technologie.

Směrem k autonomní výrobě

Veletrh Automatica pokračuje v růstovém kurzu. Nadcházející ročník zabere na mnichovském výstavišti rekordní plochu 76 000 m2. K dispozici bude další nová hala, více než 900 vystavovatelů a nová témata, která hýbou světem robotiky. Mezinárodní setkání odborníků automatizačního průmyslu je zatím stále plánováno na termín od 16. do 19. června 2020 s tím, že nejpozději do půlky května bude ze známých důvodů rozhodnuto, zda se v tomto termínu veletrh uskuteční či bude oznámen náhradní termín.

Kompletní přehled laserových technologií

Přední světový veletrh světelných technologií Laser World of Photonics se koná každé dva roky. Koncem června letošního roku se veletrhu v Mnichově zúčastnil (ve srovnání s předchozími ročníky) rekordní počet návštěvníků i vystavovatelů. To dokazuje stále rostoucí význam fotoniky v mnoha oblastech lidské činnosti. Do středu zájmu se dostává také např. v souvislosti s udržitelností a snižováním CO2. Následující reportáž je věnována zejména oblasti průmyslového využití laserů.

Automatizovaný svět výroby zítřka

Na předním světovém veletrhu Laser World of Photonics, který se bude konat ve dnech 24. až 27. června 2019 v Mnichově, představí přes 1 300 vystavovatelů, předních výrobců a výzkumných ústavů řešení šitá na míru pro vysoce automatizovaný svět výroby zítřka. Veletrh se koná v pěti halách mnichovského výstaviště na výstavní ploše 55 000 m2.

IT2Industry na veletrhu Automatica

Veletrh Automatica 2018, který se koná v Mnichově od 19. do 22. června, získá díky IT2Industry novou integrovanou oblast. Zaměří se na interakci mezi automatizací a informačními technologiemi, která je základním prvkem digitální automatizace a robotiky. IT2Industry poskytuje poradenství firmám o nejnovějších trendech digitalizace v průmyslu, slibných strategiích a klíčových technologiích v rámci internetu.

Nárůst veletrhu Automatica ve všech směrech

Veletrh Automatica, který se koná od 19. do 22. června 2018 v Mnichově, pokrývá nyní, pár měsíců před začátkem veletrhu, více výstavní plochy než v roce 2016. Nárůst plochy díky vystavovatelům ze zahraničí se pohybuje okolo 16 %, nárůst nových vystavovatelů, mezi něž patří např. Dürr Systems, Rollon, Siasun Robot, Siemens, Sumitomo, TÜV SÜD, Volkswagen a WAGO Kontakttechnik, je zhruba 12 %.

Laserové technologie a digitální výroba

Laserová technologie a moderní senzorika připravují cestu pro digitální výrobu. Simulace, digitální konstrukce a skutečné výrobní procesy se díky Fotonice 4.0 neustále sbližují. Na předním světovém veletrhu Laser World of Photonics, konaném ve dnech 26. až 29. června 2017 v Mnichově, představí přes 1 300 vystavovatelů, předních výrobců a výzkumných ústavů řešení šitá na míru pro zasíťovaný, vysoce automatizovaný svět výroby zítřka. Veletrh se koná v pěti halách mnichovského výstaviště na výstavní ploše 55 000 m2.

Veletrh Automatica 2016

Mezinárodní veletrh Automatica 2016 se bude konat již sedmým rokem na mnichovském výstavišti. V šesti výstavních halách ve dnech 21. - 24. června budete moci v jednotlivých expozicích shlédnout současné trendy v robotice a automatizaci. A co o letošním veletrhu prozradili organizátoři na tiskové konferenci v Praze? Čtěte dále.

Veletrh Laser World of Photonics

Od 22. do 25. června 2015 se v Mnichově představí největší mezinárodní přehlídka laserového a fotonického průmyslu – veletrh Laser World of Photonics 2015. Současně s veletrhem se koná World of Photonics Congress 2015, kde bude mít své dostaveníčko mezinárodní vědecká elita.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit