Témata
Reklama

Likvidace olejové mlhy vznikající při obrábění a tváření

Je potěšující, že se po mnoha letech stagnace začala problematice pracovního prostředí v kovoprůmyslu věnovat odpovídající pozornost. Způsobil to příliv zahraničních firem, které si tento vyšší standard přináší ze svých mateřských zemí, ale i aktivní přístup nových odborových organizací a v neposlední řadě i zvyšující se odborné a právní vědomí samotných pracovníků.

Příčiny vzniku olejové mlhy

V procesech třískového obrábění se u nás problémy pracovního prostředí objevily zejména v souvislosti s razantním nástupem moderních obráběcích strojů po roce 1990, kdy řada firem zakoupila moderní CNC stroje s velkými výkony. Obráběcí stroje takových výrobců, jakými jsou např. Hermle, Mori Seiki a další, nabízejí dnes mimořádné hodnoty otáček vřetene, pracovních posuvů a dalších parametrů. Tyto stroje obvykle rovněž využívají vysoké tlaky chladicí kapaliny, a to až do 70 barů. Okamžitým vedlejším produktem takto výkonného obrábění je pak olejová mlha či aerosol, která velmi rychle zaplní pracovní prostor stroje. Tato mlha má negativní vliv na pracovní prostředí v místě stroje - ulpívá na podlaze i na okolních zdech -, ale především přímo ohrožuje zdraví obsluhujících pracovníků, kteří jsou nuceni kontaminovaný vzduch dýchat. Po otevření dveří stroje (např. kvůli výměně obrobku) se totiž obsluze olejová mlha doslova vyvalí do obličeje. Dlouhodobé účinky na zdraví pracovníků si jistě dovede každý představit.
Problematikou filtrace takto znečištěného vzduchu se od 70. let zabývá firma Filtermist International z Velké Británie, která je se cca 130 000 provozovanými jednotkami zřejmě největším producentem odstředivých odlučovačů olejové mlhy. Zástupcem pro Českou republiku i Slovensko je pražská firma Wemac.
Reklama
Reklama
Reklama

Jak vše funguje?

Princip odlučovače je následující: Olejová mlha je odsávána z pracovního prostoru a přiváděna do vnitřního prostoru odlučovače. Srdcem odlučovače je pak patentově chráněný perforovaný, rychle rotující buben s lopatkami pečlivě propočítaného tvaru, ve kterém dochází k odloučení kapének ze vzduchu. Odloučený olej (v podstatě i kterékoliv jiné médium odsáté z pracovního prostoru stroje) se shromažďuje ve sběrné nádrži a podle složení je připraven k dalšímu použití nebo likvidaci a čistý vzduch se přes sekci tlumící zvuk vrací zpět do vnějšího pracovního prostoru.
Mnohaletým výzkumem dosahuje tento výrobce pozoruhodných výsledků - např. odlučovač střední velikosti s kapacitou 850 m3.hod-1 (což odpovídá např. obráběcímu centru s odsávaným prostorem cca 2,3 m3 neboli 1,2 x 1,2 x 1,6 m) dosahuje účinnosti téměř 100 %, a to při výšce pouze 526 mm (vč. motoru) a průměru 357 mm!
Účinnost je hodnocena jako množství miligramů daného odlučovaného média na kubický metr a minimální povolená hodnota je v různých zemích Evropské unie různá - např. ve Velké Británii je povolená hodnota koncentrace uvažovaného média (olejové mlhy) 3 mg.m-3. Hodnota běžně dosahovaná odlučovači od firmy Filtermist je pod 1 mg.m-3. Pro posouzení účinnosti odlučovače poslouží nejlépe následující příklad: V roce 2002 tato firma zvítězila ve velmi tvrdé konkurenci v tendru pro Airbus Industrie France a dodala celkem 26 velkých odlučovačů typu FX6000. Součástí dodávky byla i certifikace společností Veritas, která opakovaně prokázala hodnotu 0,03 mg.m-3 na výstupu z odlučovačů. Požadovaná hodnota předepsaná společností Airbus, obdobně jako u tuzemského výrobce automobilů Škoda Auto, a. s., pro vnitřní prostory je 1 mg.m-3.

Tepelné změny v pracovním prostoru

V souvislosti s provozem těchto druhů odlučovačů je vedle hlavního úkolu filtru, tj. vyčistit kontaminovaný vzduch, vhodné zmínit i další následující nezanedbatelné faktory:
Prvním z nich je optimalizace teplotní stability řezného procesu. Díky trvalému proudění vzduchu (odlučovače jsou koncipovány pro nepřetržitý provoz) v pracovním prostoru bylo empiricky zjištěno (a aplikační technici dodavatelů strojů to mohou potvrdit), že při určitých operacích (např. při dokončovacích operacích po velkých úběrech třísky, kdy se na výsledné přesnosti daného rozměru negativně projevovaly termální dilatace) pomohlo nasazení odlučovače dosáhnout dlouhodobě stabilnějšího průběhu křivky přesnosti obrobku.
Dalším je úspora tepla a nákladů na vytápění v zimním období, protože čistý vzduch je vracen zpět do pracovního prostředí. Standardní odlučovače odváděly a odvádí vzduch po vyčištění ven mimo výrobní halu. Do haly se pak musí přivádět nový chladný vzduch, který je nutno ohřát.
Odlučovače jsou do značné míry univerzální. Lze je použít jak pro stroje s plným krytováním, tak i pro nezakrytované stroje, např. brusky, kde je ovšem návrh pracoviště a instalace složitější. Existují i aplikace pro tvářecí procesy. Výhodou je tedy i snadná montáž a v neposlední řadě jednoduchá údržba.
Reklama
Vydání #5
Kód článku: 30528
Datum: 21. 05. 2003
Rubrika: Trendy / Průmyslové kapaliny
Autor:
Související články
Jak zvolit princip filtrace?

Při volbě vhodného filtračního zařízení je potřeba posuzovat hned několik parametrů, přičemž z technického hlediska je nejdůležitější určit potřebnou kapacitu filtračního zařízení a definovat složení odsávané vzdušniny, koncentraci a velikostní skladbu částic.

Principy filtrace olejových a emulzních mlhovin

Problém tvorby emulzního a olejového aerosolu vznikl teprve v sedmdesátých až osmdesátých letech minulého století, kdy obráběcí stroje začaly být osazovány vřeteny s vysokými otáčkami, systémy chlazení s vyššími pracovními tlaky a s nástupem nástrojů s vnitřním chlazením. To vyvolalo nejprve potřebu plného krytování obráběcích strojů a následně nezbytnost odsávání a filtrace vnitřního prostoru stroje, protože aerosol (v podstatě velmi lehká a teplá vzdušnina) měl tendenci unikat všemi otvory ze stroje ven a nejvíce přímo ohrožoval pracovníka, který po ukončení pracovního cyklu stroje musel otevřít dveře stroje, aby mohl vyměnit obrobek.

Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Související články
Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Mycí stůl pro biologické čištění součástí

Pro ekologické čištění strojních dílů jsou nabízeny mycí stoly, které čistí na biologické bázi. V jakých případech jsou tyto stoly na mytí součástek vhodné? Co dokážou? A co nedokážou?

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Monitorování stavu hydraulického oleje

Na následujících stranách je ukázán příklad aplikace, jak lze prodloužit životnost oleje v hydraulickém zařízení. U sledovaného zařízení byl na začátku stanoven servisní interval a životnost hydraulického oleje na 2 000 hodin. U maximálně vytíženého stroje by to znamenalo tříměsíční interval výměny oleje.

Množství maziva je klíčem k životnosti ložisek

Obecně platí, že ložiska jsou velmi spolehlivé komponenty a často mohou přečkat celkovou životnost stroje. Nicméně ne všechna ložiska dosáhnou své výpočtové životnosti. Předčasné selhání ložisek je častým problémem a může vést k nákladné opravě a nákladným prostojům strojních zařízení.

Čisticí utěrky v systému vícenásobného použití

Vyčistit stroje, pracoviště a materiál použitý k čištění prostě zahodit? Tak jednoduché to v oblasti řemesel a průmyslu není. Kdo začne pracovat se znečišťujícími látkami, jako jsou motorový olej, tuhá maziva nebo nátěry, musí respektovat a dodržovat určité zákonné směrnice pro zacházení s materiálem použitým k čištění.

Syntetická maziva šetří energii i přírodní zdroje

Ochrana životního prostředí stejně jako co nejvyšší energetická účinnost jsou již delší čas velmi důležitými pojmy v rámci řízení a údržby každého podniku. Výrobci hledají různé způsoby pro snížení spotřeby surovin a energie, aby zlepšili bilanci oxidu uhličitého. A díky neustálému zvyšování nákladů na energie se tedy pro mnoho firem stávají možnosti jejich úspor stále atraktivnější.

Servis průmyslových ventilátorů

Spolehlivý chod průmyslových ventilátorů má zásadní význam pro funkci mnoha technologických zařízení. Studie ukazují, že až 22 % energie spotřebované průmyslovými elektromotory připadá na ventilátory, a proto má jejich efektivní provoz také významný finanční přínos. Co však především ovlivňuje účinnost průmyslových ventilátorů a jak mohou konstruktéři optimalizovat jejich výkonnost?

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit