Témata
Reklama

Nová produktová řada Medical Grade (MG), dodávaná vedoucí skupinou ve světě polotovarů z termoplastů - společností Röchling High Performance Plastics, je ideálním řešením pro náročný trh zdravotnického a farmaceutického průmyslu.

Všechny produkty řady MG byly vyvinuty a testovány speciálně pro tuto oblast použití. Odpovídají testům biokompatibility podle USP třídy VI a cytotoxicity podle DIN EN ISO 10993-5, které jsou jedním ze základních požadavků zdravotnického průmyslu. 100% dohledatelnost všech použitých surovin, stejně jako dostupnost rozličných materiálů, rozměrů a barev, je u produktů této řady zaručena. Různé barvy materiálů jsou užívány především z důvodu snadného rozlišení mezi danými rozměry v jednotlivých aplikacích.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1a Prsní bioptická jednotka

Odolnost vůči 500 cyklům sterilizace

Materiály SustaRIN C MG (POM-C), SustaSON PPSU MG (PPSU), SustaPEEK MG (PEEK) a nejmladší z produktové řady Medical Grade – Polystone MG (PP), jsou standardními skladovými položkami. Materiál na bázi polypropylenu byl modifikován a stabilizován tak, aby byla zajištěna jeho odolnost vůči 500 cyklům sterilizace horkou párou. Tato schopnost v kombinaci s chemickou rezistencí a nízkou hustotou stejně jako šíře portfolia nabízených barev činí materiál Polystone P MG ideálním řešením např. pro výrobu rukojetí.

Obr. 1b Prsní bioptická jednotka

Příklad z praxe

Pro ukázku jeden příklad z praxe, kde byly pro výrobu zdravotnických přístrojů využity materiály řady MG společnosti Röchling. Možnosti moderního obrábění lze ukázat na agregátu zařízení užívaného k biopsii prsu při diagnostice nádorových onemocnění, na jehož vývoji a výrobě se technicky podíleli zaměstnanci skupiny Röchling. Funkcí této součástky je imobilizace ženského prsu tak, aby bylo umožněno odebrání vzorku tkáně pro diagnostiku nádorového onemocnění. Pouze tak je totiž možné zavést bioptickou jehlu určenou k odebrání tkáně s potřebnou přesností. Nejvhodnější pozice jehly stejně jako místo jejího zavedení jsou zobrazeny pomocí MRT (Megavoltage Radiation Therapy). Toto bioptické zařízení bylo vyvinuto německou společností Noras MRI products, sídlící ve Würzburgu a nabízející příslušenství pro výrobce MRT, jako jsou např. Philips, Siemens nebo GE Healthcare. Jak je patrné z obrázku, bioptická jednotka je umístěna pod lůžkem, na němž pacient leží. Poté co MRT zařízení lokalizuje nádor, je bioptická jehla navedena pomocí vysoce precizního naváděcího systému do určené oblasti.

Obr. 2 Barevné modifikace materiálu SustaPEEK MG

Odolnost vůči zahřívání

Aby bylo možné tento projekt realizovat, musely být brány v potaz některé klíčové požadavky. Bioptická jednotka musela být vyrobena z materiálu použitelného v MRT zařízeních a zároveň odolného vůči mnohonásobnému zahřívání na vysoké teploty v průběhu sterilizačních a čisticích procesů. Dalším požadavkem byla možnost opracovatelnosti s minimálními tolerancemi (požadované tolerance při obrábění tohoto dílu se pohybují ve stovkách mikrometrů) a maximální rozměrová stabilita. Samozřejmostí byl předpoklad biokompatibility podle USP třídy VI a soulad se standardem DIN EN ISO 10993-5. Po prodiskutování všech těchto požadavků se specialisté společnosti Röchling rozhodli užít pro tuto aplikaci Sustapeek MG natur. Tento materiál byl vyvinut speciálně pro užití ve zdravotnickém a farmaceutickém průmyslu a v minulosti byl užit v mnoha hi-tech aplikacích.

Společnosti Noras a Röchling kooperují v současné době, především díky vysoce profesionální a úspěšné spolupráci, na mnoha stěžejních projektech.

Florian Jung

Röchling Engineering Plastics

Hana Hulíková

hana.hulikova@roechling-plastics.cz

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 120127
Datum: 15. 02. 2012
Rubrika: Trendy / Plasty
Autor:
Firmy
Související články
Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Kompozity s přírodními vlákennými plnivy kokosu

Polymerní materiály a jejich kompozity patří k nejprogresivněji se rozvíjejícím materiálům. Mezi polymerní materiály s prudkým rozvojem patří aplikace přírodních vláken (NF) do syntetických matric.

Související články
Úloha 3D tisku při vývoji kompaktních stavebních strojů

O rapid prototypingu, respektive 3D tisku se v poslední době hodně mluví. Jaké je ale jeho skutečné praktické uplatnění? Na to jsem se zajel podívat do vývojového centra společnosti Doosan Bobcat Engineering v Dobříši.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Podnikové výzkumné centrum formuje budoucnost vývoje materiálů

Eureka je aplikační laboratoř společnosti JSP, výrobce materiálu Arpro, která nabízí vývoj a výrobu prototypů, jejich testování a ověřování prvních sériových výrobků. Umožňuje dokonce experimenty s technologiemi, jako je například laminace či zalisovávání vkládaných dílů s možností ověření 3D tolerancí.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Trnitá cesta české vědy a výzkumu

Třicet let je diskutovaným tématem propojení české vědy a výzkumu s průmyslem. Podařilo se konečně v této oblasti učinit pokroky? Proč se čeští vědci nehrnou do tuzemských firem a proč české školství negeneruje kreativní osobnosti? K diskuzi o těchto otázkách jsme pozvali docenta Jiřího Krechla, který se problematice výzkumu a vývoje dlouhodobě věnuje.

VaVaI a průmysl:
Znát budoucí potřebu zákazníka

Biochemik Vladimír Velebný je majitelem, generálním ředitelem, a současně i vedoucím výzkumu a vývoje ve společnosti Contipro. Jeho firma se zabývá biotechnologickou výrobou kyseliny hyaluronové, která má širokou škálu potenciálního využití v nejrůznějších oblastech medicíny a kosmetiky. O tom, jak ideálně propojit oblast vědy a výzkumu s oblastí průmyslu ku prospěchu obou, a zejména nás všech, ví rozhodně mnohé.

Síla společnosti tkví v chytrých lidech a vědecké základně

Nadační fond Neuron vznikl na podporu české vědy v období hospodářské krize po roce 2009. Jeho mecenáši rozdali za dobu jeho existence více než 110 milionů korun. Není závislý na státních financích, ale přesto, pokud by se současný státní rozpočet vydal cestou škrtání výdajů na vědu, byl by to pro jeho členy signál pro to, aby své aktivity zesílili a nedovolili, aby česká věda upadla v zapomnění a čeští vědci odcházeli do zahraničí. Hovoříme s Monikou Vondrákovou, která Nadační fond Neuron od jeho vzniku řídí.

Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý, už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Nahrajeme si vědomí do počítače?

Profesor kybernetiky Michael Šebek nevylučuje svoji přítomnost v jiném, uměle vytvořeném prostoru. Průmysl 4.0 chápe jako zásadní a přelomovou změnu a současné školství nás na budoucnost nepřipraví. Firmám radí „nechte své zaměstnance tvořit nesmysly“‎.

Chceme se přiblížit průmyslové sféře, říká rektor Tomáš Zima

Před rokem založila nejstarší česká univerzita společnost Charles University Innovations Prague, s. r. o. Šlo o první počin, který se uskutečnil na české univerzitní půdě. O zkušenostech a prvním úspěchu z univerzitního podnikání jsme si povídali s rektorem Univerzity Karlovy profesorem Tomášem Zimou.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Česko a Sasko společně pro plasty

Pracovní skupina zabývající se technologiemi plastů a vláknových kompozitů se na Vysoké škole v Žitavě/Zhořelci (Hochschule Zittau/Görlitz) začala postupně ustavovat v zimním semestru roku 2015.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit