Témata
Reklama

Návštěva v knihovně materiálů

08. 03. 2016

Když jsem si dojednával návštěvu v Knihovně materiálů matériO, jako technik jsem očekával, že uvidím nudné regály s očíslovanými vzorky ve tvaru různobarevných kvádříků z plastu, kovu nebo dřeva. Realita však byla úplně jiná.

Od zastávky tramvaje jsem prošel několika uličkami pražského Břevnova a ocitl jsem se před šedivě nenápadnou vilkou, na dohled od slavného kláštera založeného svatým Vojtěchem a Boleslavem II. Když jsem zazvonil, přišla mi otevřít manažerka knihovny Pavlína Jochcová. První, co mě napadlo, bylo, zda ve svých manšestrákách a černém svetru nevypadám moc obyčejně. Ještě že u chlapů se to tak nebere.

Reklama
Reklama
Reklama
Pohled do Knihovny materiálů matériO. Pavlína Jochcová právě ukazuje hybridní materiál se vzhledem dřeva, složený z 80 % rýžových slupek, 22 % soli a 18 % minerálního oleje. Lze jej dobře zpracovávat i ohýbat a uplatní se v exteriérových aplikacích – například při výrobě městského mobiliáře.

Vystoupali jsme po schodech až do podkroví. U dlouhého stolu tu seděli Pavlínini kolegové (vlastně až na jednu výjimku kolegyně), hleděli do svých počítačů a většinou se nenechali příliš rušit. Prostor této „kanceláře“ nebo spíš „zasedačky“ jaksi samovolně přecházel do království materiálů, odděleného odtud jen malebným trámovím. Sedl jsem si ke stolu, dostal výbornou kávu s krásně našlehanou mléčnou pěnou a Pavlína mě začala seznamovat s historií a fungováním knihovny.

Ecovative je materiál získaný z biologického odpadu (sláma, slupky z pohanky), jenž se nechá ve formě prorůstat houbou, která vše spojí do kompaktní hmoty. Asi po dvou týdnech se teplotně zakonzervuje a výsledkem je velmi lehký a levný materiál z místních zdrojů. Ecovative byl vyvinut pro obalový průmysl jako ekologická náhrada polystyrenu, ale našel si uplatnění i jako tepelná izolace či ve výrobě svítidel a nábytku.

Materiály jako osobní prožitek

„Naše pražská pobočka patří do sítě knihoven materiálů matériO Paris, která vznikla v roce 2001 jako informační a vzdělávací centrum pro nové materiály,“ uvádí Pavlína Jochcová. „Z toho vyplývá, že se soustřeďujeme na inovativní či specifické materiály, které jsou něčím zajímavé, ať už to je jejich některá technická vlastnost, vzhled, technologie výroby nebo ekologický přínos a podobně. Zaměřujeme se na klienty z kreativní sféry, jako jsou architekti, designéři, studenti, módní návrháři a výtvarníci, kterým zprostředkujeme setkání s těmito materiály na vlastní kůži, možnost osahat si je a zjistit k nim adekvátní informace. Jde vlastně o získání osobní zkušenosti s těmito materiály, aby se tito lidé mohli rozhodnout podle požadavků, jaké na ně kladou jejich projekty.“

Kompozitní dekorativní panely využívají kombinaci dřeva a pryskyřice.

Osvětová činnost

Kromě toho knihovna vyvíjí lektorskou a osvětovou činnost, jejímž cílem je seznamovat veřejnost nejen s těmito inovativními materiály, ale materiály jako takovými. Její konzultanti například vyučují na UMPRUM předmět materiologie, knihovna rovněž pořádá nebo spolupořádá různé semináře a workshopy na téma inovací v oblasti materiálů, tendencí v designu, přednášky známých designérů a architektů či materiálové výstavy. Semináře bývají komornější, asi do 20 účastníků, a jsou pořádány obvykle přímo v prostorách knihovny. „Kromě toho jsme také vydali český překlad publikace Materiology, která zajímavým a čtivým způsobem mapuje to, co by měl designér o materiálech vědět,“ pokračuje Pavlína. „Tuto knihu napsala Élodie Ternaux, což je spoluzakladatelka matériO Paris, ve spolupráci s materiálovým inženýrem Danielem Kulou. Jelikož Élodie je nejen materiálová expertka, ale i vystudovaná designérka, snažila se této knize dát i poutavou grafickou podobu, protože počítala s tím, že se do ní budou dívat hlavně designéři, kteří si na to potrpí. My tuto knihu používáme i jako učebnici pro předmět materiologie, který vyučujeme.“

Tohle je v textu zmíněný polymetylmetakrylát (PMMA) s fluoreskujícími okraji.

Oblasti zaměření

Provoz knihovny aktuálně zabezpečují tři stálí zaměstnanci. „Jelikož jsme každý úplně jiný, i naše role v Knihovně jsou rozdílné. Já jako architektka mám na starosti materiály pro stavebnictví, architekturu a interiérový design a specializuji se rovněž na ekomateriály,“ vysvětluje Pavlína, „Adéla je designérkou nábytku, a tak tíhne ke dřevu a materiálům pro produktový design, Filip je textilní designér a jeho specializací jsou proto textilie. Pak máme externí spolupracovníky, například pro oblast 3D tisku, experimentální architekturu a podobně.“ Nakonec dodala: „Dnes tady s námi je i Tereza Lišková, která je šéfredaktorkou on-line magazínu Material Times. Ten se zabývá širšími souvislostmi v oblasti materiálů, nebo spíše jejich společenským rozměrem, ať už jde o řemesla, udržitelnost a podobně.“ Do magazínu se můžete začíst na webové adrese www.materialtimes.com. Doma jsem si jej samozřejmě vyhledal, čtení je to zajímavé a příjemné. Stránky magazínu rovněž odkazují na web knihovny, protože k sobě tak nějak neodmyslitelně patří.

Kompozity mají řadu zajímavých technických vlastností, nevýhodou je ale jejich obtížná recyklovatelnost. Tu odstraňuje materiál Pure, polypropylen s vlastnostmi kompozitu. Jelikož se ve skutečnosti jedná o jednodruhový materiál, je možné jej recyklovat.

Tato koupací bota byla zhotovena z kompozitu na bázi vinylu a konopných vláken – odtud její přírodní barva.

Kromě Paříže a Prahy má knihovna pobočky ještě v Bruselu a Bratislavě. Ty společně obhospodařují on-line databázi materiálů, v níž lze aktuálně najít informace asi o 7 100 materiálech a do níž postupně přibývají další. V samotné pražské knihovně lze nalézt přes 2 000 fyzických vzorků. Ty jsou pro lepší orientaci zařazeny do deseti materiálových skupin – textil, sklo, plasty, kovy, dřevo, papír, kompozity, keramika, kámen a „ostatní“, což je kategorie, kam spadají například různé přírodniny, kuriozity apod.

Hliníková pěna díky své minimální hustotě nachází uplatnění zejména v leteckém a kosmickém průmyslu. Také dobře tlumí nárazy.

„Materiály si vybíráme sami na základě rešerší, návštěv veletrhů, přehlídek nebo třeba podle univerzitních tiskových zpráv,“ uvádí Pavlína o doplňování vzorků do knihovny. „Potom se schází mezinárodní komise materiálových expertů, která vyhodnotí, zda materiál do databáze zařadit, nebo ne. Přihlásit se ale mohou i sami výrobci, pokud přijdou s nějakou zajímavou novinkou. Zařazení vzorku do databáze je bezplatné.

Vitrucell je dekorativní skleněný materiál zpracovaný unikátní technologií vyvinutou sklářským výtvarníkem Zdeňkem Lhotským.

Provoz knihovny

Projekt Knihovny materiálů matériO vznikl díky finanční podpoře Evropské unie, dnes už je ale provoz realizován prostřednictvím uživatelů – její služby jsou tedy placené. Provozovatelem knihovny je společnost Happy materials, s. r. o. K typickým návštěvníkům patří jak jednotlivci, studenti, výtvarníci, tak i zaměstnanci architektonických studií a firem z oblasti sklářského, textilního, automobilového nebo stavebního průmyslu. „K našim klientům tak patří například Preciosa Lighting, Škoda Auto, Lego, dále třeba německá Trevira nebo Grund,“ vypočítává Pavlína některé společnosti. „Co se týká celoevropského působení matériO, můžeme se chlubit firmami jako Nokia, YSL, Lancome, Louis Vuiton, Artemide, Philips, Ferrari, Fiat, Renault, Dior a mnoha dalšími. Z českých škol to jsou zmíněná pražská UMPRUM, brněnská JAMU, UTB Zlín, SUPŠS Železný Brod a další.“

Konvička byla vyrobena z japonského papíru Wasara odlitím do kovové formy. Wasara se vyrábí z odpadu cukrové třtiny a bambusové dřeně. Rumělkově červený materiál vedle je opravdovou kuriozitou. Jedná se o  přírodní obalový materiál Dejection-Molding zhotovený ze šnečích exkrementů.

Návštěvu knihovny je s ohledem na kapacitní možnosti potřeba dohodnout předem. Klienti buď přicházejí v souvislosti s řešením nového projektu, nebo se chodí třeba jen inspirovat. Vzorky si mohou prohlédnout a osahat a přitom k nim získají informace o možnostech použití materiálů a kontakt na výrobce nebo distributora. Kromě toho mají přístup do „opravdické“ knihovny nazvané Šumná bibliothéka (ano, odkaz na název dokumentárního televizního seriálu není náhodný, knihovna byla otevřena přede dvěma roky ve spolupráci s občanským sdružením Šumná města), kde je jim k dispozici okolo 700 většinou cizojazyčných titulů zaměřených na oblast materiálů, architektury a designu.

Pavlína předvádí nejtenčí textilii na světě, která se vyznačuje hmotností 5–10 g.m-2 a je utkaná z ultratenkého polyesterového vlákna. Uplatňuje se ve scénografii, reklamě a módním průmyslu.

Prohlídka

Na závěr mne Pavlína pozvala do knihovny na prohlídku vzorků. I když napsat „na závěr“ asi není zrovna přesné, protože časově mohla prohlídka knihovny zabrat dobrou polovinu mé návštěvy. Expozice rozhodně není nudná, jak jsem se v úvodu trochu obával, jen bych ji ze zdravotních důvodů nedoporučil pedantsky pořádkumilovným osobám. Zde panuje spíše bohémský přístup, ale o to je to hezčí a zajímavější. „Udržet pořádek bývá někdy dost obtížné,“ směje se Pavlína. „Naším krédem totiž je: ‚Zažít materiály na vlastní kůži.‘ Kontakt klientů s materiály je proto více než žádoucí.“ Vlastně je to o tom, co mně samotnému během studií chybělo – možnost na všechno se podívat, vzít do ruky, osahat, potěžkat... Prostě získat osobní prožitek a představu.

Stejně jako všude, i v knihovně materiálů je třeba nade vším zachovávat bedlivý dohled.

V textu jsem psal obecně o „materiálech“, jak se tu o nich ostatně mluví, ale prakticky jde hlavně o aplikace základních materiálů do formy různých polotovarů, případně výrobků nebo vzorků. Abych to blíže osvětlil, uvedu příklad: polymetylmetakrylát alias „plexisklo“ tu není předváděn ve tvaru desky obecně známých vlastností, ale ve formě vzorků různobarevných destiček s fluoreskujícími okraji. Materiál si ihned vydobyl oblibu reklamních agentů... Dovolte mi pozvat vás alespoň na malou prohlídku sbírky prostřednictvím několika fotografií. Pokud dostanete chuť vzít si vzorky do ruky, stačí si v knihovně domluvit návštěvu.

Pavel Marek, Praha-Břevnov.
Foto: autor

pavel.marek@mmspektum.com

www.materio.cz

www.materialtimes.com

Reklama
Související články
Madla s vyšší přidanou hodnotou

Sklopná madla a ruční kolečka v hygienické bílé nebo v ušlechtilé kombinaci kovů – to jsou nové produkty reagující na potřeby uživatelů.

Trubkové spojky klasické i speciální

Pro vývoj průmyslových komponent je bezesporu nezbytná znalost koncových aplikací, nicméně existují také kategorie produktů, u nichž je velmi obtížné předjímat způsob jejich použití. Příkladem takových konstrukčních elementů, jež nabízejí nespočet variant využití, jsou trubkové spojky.

Interdisciplinární studentské projekty

Profesor Stanislav Hosnedl před dvanácti lety přišel s ideou realizace týmových studentských konstrukčních a designérských projektů. Z původní studentské akce na Fakultě strojní ZČU v Plzni se rozrostla spolupráce napříč čtyřmi zdejšími fakultami, dvěma zahraničními univerzitami a patnácti tuzemskými a zahraničními firmami. Celým tímto vším prošlo při řešení 36 témat na 980 studentů. Letošní dvanáctý ročník byl opět v celé řadě aspektů výjimečný.

Související články
Laserové řešení pro plastikářský průmysl

Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Materiál světí prostředky

Nadpisem tohoto článku je lehce pozměněné rčení „Účel světí prostředky“– někdy pravdivé, někdy demagogické. My si ho vypůjčíme v tom pozitivním slova smyslu a pouze pro potřeby zamyšlení nad obsahem monotematické přílohy časopisu MM Průmyslové spektrum.

Fórum výrobních manažerů

Jak se odráží ve vaší výrobě stále přetrvávající nedostatek materiálových vstupů? Jak to ovlivňuje chod vaší firmy, plánování průchodu zakázky výrobou? Navýšení cen surovin musíte pravděpodobně promítnout do výsledných cen vašich produktů. Jak na to reagují odběratelé?

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

Aplikace nanomateriálů ve strojírenství

Nanotechnologie umožňují vývoj nových generací kompozitů s vylepšenou funkčností a širokou škálou aplikací. V současnosti nanokompozity představují mnoho aplikací v mnoha průmyslových oborech. Užitné vlastnosti nanomateriálů vyplývají z jejich výjimečných fyzikálních a chemických vlastností, velikosti, tvaru či povrchové morfologii. Velikostní efekt (size efect) umožňuje výrazně zlepšovat užitné vlastnosti konvekčních materiálů. Nanotechnologie díky svému inovačnímu potenciálu již dnes výrazně ovlivňují moderní průmyslové produkty.

Výuka a výzkum aditivních technologií

Inovativní výrobní technologie nacházejí své místo také v technickém vzdělávání. Do svých osnov je dříve či později zakomponovaly všechny technické vysoké školy. Avšak pořízení nákladných technologií se neobejde bez podpory ze strany průmyslového výzkumu. Na Fakultě strojní ČVUT v Praze nyní disponují úplně novým zařízením M2 cusing pro výrobu dílů metodou DMLS německého výrobce Concept Laser, dnes působící pod značkou GE Additive. Stroj dodala společnost Misan a technologie slouží primárně pro výzkum v leteckém průmyslu.

Moskva ve znamení trubek a drátů

Oblíbené příležitosti k setkání lidí z branží trubek a drátů se v roce 2019 uskuteční v Moskvě, ale v rozdílných termínech. Přední ruský veletrh drátů a kabelů – wire Russia – se zde uskuteční od 18. do 20. června 2019, zatímco kombinace veletrhů Tube Russia / Metallurgy Russia / Litmash Russia se bude konat o měsíc dříve. Na rozsáhlé ploše moskevského veletržního areálu Krasnaya Presnya očekávají pořadatelé v obou případech rekordní účast.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Zrod (a znovuzrození) břitové destičky

Prakticky veškeré výrobky z kovů se obrábějí pomocí břitových destiček – ať už se jedná o letecký průmysl, výrobu energetických zařízení, nebo oblast spotřebního zboží. Břitové destičky jsou využívány ve velkém měřítku a pro širokou škálu aplikací, od frézování masivních bloků motorů a tvarového obrábění forem využívaných výrobci sportovní obuvi až po obrábění číselníků. Seznam požadavků na břitové destičky je dlouhý: vysoká odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost, vysoké rychlosti úběru kovu a maximální spolehlivost, a to i v náročných podmínkách, jako jsou složité dráhy nástrojů nebo hluboké dutiny, špičková výkonnost při obrábění za sucha i za mokra a vynikající kvalita obrobené plochy při dodržení přísných tolerancí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit