Témata
Reklama

Nová řada brusek s lineárními osami

Přesně vybroušená geometrie s vysokou kvalitou povrchu je nutným předpokladem pro kvalitní obrábění. Hospodárná výroba nástrojů potřebuje výkonné stroje, vysokou přesnost a stabilní opakovatelnou kvalitu. Nová řada strojů FX linear společnosti ANCA nabízí řešení pro široké použití ve výrobě nástrojů od nejmenších výrobních dávek až po broušení s nejvyšší produktivitou a vysokým stupněm automatizace.

Nová základní řada strojů, která je tvořena brousicími centry FX3 linear, FX5 linear a FX7 linear nabízí výrobcům nástrojů inovativní technologii pro nejvyšší výkony a produktivitu. Optimálně jsou tyto stroje určeny pro výrobu nástrojů do průměru 12 mm, ale standardně lze na nich brousit až do průměru 20 mm.

Reklama
Reklama
Reklama
Vysoké přesnosti strojů řady FX linear je dosaženo i díky lineární technice LinX.

FX3 linear – hospodárné řešení pro malé série

Bruska FX3 je nejvhodnější volbou pro zákazníky, kteří vyrábějí malé série nástrojů a nepotřebují automatizaci, nebo pro zákazníky, kteří s výrobou nástrojů na CNC bruskách začínají. Brousicí vřeteno s jednou sadou kotoučů, manuální upínání nástrojů a výkon na vřetenu 9,5 kW umožňují broušení široké škály různých typů nástrojů.

FX5 linear – pro menší a střední výrobní dávky

Výkon na vřetenu 9,5 kW a dvojitý brusný vřeteník stroje FX5 linear nabízejí možnost využití většího počtu kotoučů ve dvou sadách. Základní provedení může být rozšířeno také o automatické upínání nástrojů do pracovního vřeteníku a o systém automatizace FastLoad pro nástroje o průměrech 2 až 20 mm.

FX7 linear – prémiový stroj pro vysoké výkony

Brusné vřeteno s vysokým špičkovým výkonem 19 kW, výkonnější pohony pro rychlejší osový posuv, pracovní vřeteník s automatickým upínáním, lineární skleněná pravítka v osách X, Y a Z, automatický výměník pro 6 sad brousicích kotoučů – to jsou vlastnosti nejvyššího modelu řady FX linear od společnosti ANCA. K dispozici je rovněž možnost výběru automatizace pro plnou výrobu bez zásahu obsluhy.

Rudolf Spěšný

Nataša Pospíšilová

Reklama
Související články
Ergonomické přístroje pro tepelné upínání nástrojů

Firma Bilz Werkzeugfabrik GmbH & Co. KG doplnila stávající oblíbenou řadu přístrojů pro tepelné upínání nástrojů o modely s dotykovým ovládáním pomocí grafických symbolů. Jedná se o přístroje určené k upínání nástrojů s průměry od 20 do 32 mm.

První spodní gantry z Mýta již pracuje

Na konci července byl podepsán kontrakt na dodávku portálového obráběcího centra FSGC do společnosti NERIA Industry, a. s. v Pohořelicích. Termín dodání byl dohodnut na necelý rok od podpisu smlouvy. To vše by nebylo ničím výjimečné, snad jen kdyby stroj jako takový nebyl jen vizí v hlavách konstruktérů a nebyla tedy před jeho výrobcem mýtskou Strojírnou Tyc dlouhá cesta, která byla zapotřebí při vývoji nového stroje.

České firmy zbrojí na MSV v Brně

Výrobní i dodavatelské společnosti předvedou na Mezinárodním strojírenském veletrhu svoje novinky. Letošní ročník nejvýznamnější průmyslové přehlídky ve střední Evropě se bude konat v pozitivní atmosféře – domácí ekonomice se po letech přešlapování opět daří.

Související články
Inovace v obrábění na MSV Brno

Inovace jsou „neoddělitelnou součástí společnosti rozvíjející podnikatelského ducha, tvořivost a představivost i ochotu riskovat“ – tak je popisuje Karel Rýdl ve své knize Inovace školských systémů. Zajisté se těmito slovy řídí v dnešní době většina nejen strojírenských společností, protože kdo inovuje, zvyšuje konkurenceschopnost. A tak není divu, že i na MSV se nejedna inovace objeví.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Normované díly dotvářejí vzhled obráběcích strojů

U všech dodavatelů sázejí výrobci obráběcích strojů především na kvalitu, technické zázemí dodavatele a v neposlední řadě na cenu komponent, které pro svoje stroje nakupují. Některé produkty navíc pomáhají esteticky zvyšovat úroveň designu obráběcích strojů. Takže nejenom hmota základu stroje, pohonné jednotky či automatizace, ale i normované díly dotvářejí celkovou finální podobu výrobků.

Ideální CNC frézka pro technické školy

Strojírenské školství stojí před stálou výzvou, jak produkovat studenty, kteří obstojí v praxi. K tomu musí vytvářet podmínky pro jejich výchovu tak, aby je strojařina opravdu „chytila“ a aby získali znalosti a návyky co nejvíce podobné těm, které po nich bude reálný život vyžadovat. Specializovaná CNC učebna založená na cvičné frézce SLV EDU od společnosti SolidVision je skvělým příkladem moderního výukového prostředku k dosažení tohoto cíle.

Frézování grafitu a oceli na jedné frézce

Vstřikovací formy pro výrobu svorek a kontaktů pro elektrotechniku a spínací skříně musejí splňovat nejvyšší nároky na přesnost vyráběných dílů. Protože mají formy velmi dlouhé a tenké stěny, musejí se často vyrábět elektroerozivním hloubením za použití grafitových elektrod. Zároveň je však nutné obrábět i hodně dílů z oceli. Automatizované opracování ocelových materiálů a grafitu na jedné frézce je vzhledem k velmi rozdílným požadavkům na chlazení a mazání, a to zejména s ohledem na nepříjemné znečištění grafitovým prachem, poněkud neobvyklé. Použitím inovativního rozdělovače chladicího média Merz byly tyto související problémy odstraněny.

Multifunkční obráběcí centra na veletrhu

Jako každý rok, tak i v tom letošním se můžeme na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně těšit na pestrou přehlídku obráběcích strojů. Mezi širokou škálou zahraničních vystavovatelů přiváží český výrobce multifunkční stroj Multicut 630/2000, na němž budou účastníkům představeny jeho široké možnosti.

Postprocesory a postupy v CAM pro produktivní a přesné obrábění

Víceosé obrábění tvarově složitých dílců se čím dál tím více řadí mezi běžné výrobní technologie. Stroje rozšířené o rotační osy nabízejí při takové technologii výroby výhody zejména z hlediska menších nároků na nutné přeupínání dílců během výroby a tudíž nižší riziko vzniku chyb a nepřesností. Tuto výhodu ještě více umocňují tzv. víceprofesní obráběcí stroje, které disponují více než pěti řízenými osami.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit