Témata
Reklama

Nové frézy pro obrábění neželezných kovů

Nové tvrdokovové frézy typu W od firmy WNT jsou dimenzované speciálně pro vysoce výkonné obrábění hliníku a jiných neželezných kovů. S ohledem na rostoucí požadavky leteckého průmyslu firma nabízí i rozšířenou řadu rohových rádiusů v různých variacích, které jsou nezbytné v tomto průmyslovém odvětví. Řada nových fréz rozšiřuje uživatelský výběr a doplňuje stávající úspěšnou řadu tvrdokovových fréz.

Frézy typu W jsou v nabídce jako čistě hrubovací frézy pro HPC obrábění a i jako frézy pro hrubovací/dokončovací obrábění. Obě uváděná provedení jsou dimenzovaná speciálně pro obrábění neželezných kovů. Hrubovací frézy HPC jsou určeny k vysoce produktivnímu obrábění a v nabídce jsou se standardním hladkým ostřím a s kulatým hrubovacím profilem pod označením WR. Frézy s profilem WR disponují speciálním výbrusem sloužícím pro vytváření co nejkratších třísek. Tyto třísky se poté pomocí kanálků pro vnitřní chlazení snadno odvádějí z místa frézování. Geometrie fréz je určena pro čelní řez a zvláště jsou vhodné pro utápění a frézování kapes. Hrubovací HPC frézy WR se vyznačují velmi měkkým řezem a díky svému profilovému ozubení snižují vibrace na minimum. Pomocí těchto fréz lze i při maximálních rychlostech posuvu bezpečně obrábět tenkostěnné a labilní obrobky, přičemž se zachovává maximální procesní spolehlivost.

Druhá řada inovovaných fréz typu WF je schopná realizovat jak hrubovací, tak i dokončovací operace a díky svému měkkému řezu je zvlášť vhodná pro labilní upnutí. Frézy na hrubovací a dokončovací obrábění uživatele přesvědčí svojí velmi stabilní konstrukcí s vyztuženým jádrem a mělkou šroubovicí. Tento nástroj garantuje i bezpečné odvádění třísek, a to dokonce při obrábění houževnatých materiálů, neboť byl do této frézy dodatečně zakomponován i speciální lamač třísek.

Reklama
Reklama
Reklama

PVD, nebo DLC povlaky

Společnost WNT zavedla pro tvrdokovové frézy řady W speciální typy povlaků. Zákazníci si mohou vybrat jeden ze dvou různých povlaků nebo mohou zvolit i frézy bez povlaku v případě, pokud si vlastní obrábění bude vyžadovat zvlášť ostré řezné hrany. První povlak je multivrstvý PVD povlak, který je zvlášť vhodný pro obrábění technologií HPC (High Performance Cutting). Vyznačuje se vynikající otěruodolností, a navíc brání vytváření otřepů při obrábění různých materiálů, včetně hliníku, slitin titanu, mosazi i mědi.

Pokud zákazník požaduje ještě vyšší stupeň otěruodolnosti, pak si může zvolit povlak DLC (Diamond Like Carbon), který díky hodnotě HV0,05 = 6 000 vykazuje extrémně vysoký stupeň tvrdosti. Jedná se o ekvivalent cca 60 až 80 procent tvrdosti diamantu. Extrémně tenký povlak navíc umožňuje aplikaci mnohem ostřejší řezné hrany a je vhodný jak pro frézování za mokra, tak i pro obrábění za sucha.

Nové tvrdokovové frézy typu W firmy WNT jsou optimální volbou pro obrábění lehkých a neželezných kovů.

Řešení pro aerospace

Jak je známo, aplikované povlaky nejsou vhodné pro veškeré varianty použití v oblasti leteckého a kosmického průmyslu, protože by mohlo docházet k chemickým reakcím mezi povlakem nástroje a materiálovou komponentou. Vhodnou volbou v tomto případě jsou nepovlakované frézy, které disponují extrémně ostrou řeznou hranou a leštěnými drážkami pro snadné odvádění třísek a jsou tudíž optimálním řešením pro obrábění hliníku, mědi a mosazi.

V nabídce jsou k dispozici různá délková provedení, s hladkou i Weldon stopkou a s ostrou, sraženou i rádiusovou hranou. Nové frézy typu W rozšířily stávající úspěšnou řadu fréz pro obrábění lehkých a neželezných kovů, tak aby se vyhovělo výše uvedeným zákaznickým potřebám. Výhodou produktů od firmy WNT je jejich dodání do druhého dne po objednání.

WNT

Ing. Jan Gryč

Jan.Gryc@wnt.com

Reklama
Související články
Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Přidaná hodnota v technologii obrábění

V tomto příspěvku bych se rád vrátil ke své návštěvě japonské firmy Kyocera. V jednom z mých minulých textů (viz www.mmspektrum.com/170111) jsem představil unikátní systém řízení pomocí takzvaných améb, který vyvinul zakladatel firmy Kyocera Dr. Kazuo Inamori. Díky tomuto systému a japonské píli a umu se firma dostala na světovou špičku v řadě oborů. Na základě osobních zkušeností pak mohu prohlásit, že to platí také pro divizi řezných nástrojů. Například rychloposuvové frézy Kyocera vysoce překračují produktivitu, která je u nás i v Evropě standardní.

Perspektivy asijských trhů

Čína se v roce 2009 stala největším výrobcem obráběcích a tvářecích strojů na světě a o dva roky později dosáhla své dosavadní největší produkce v historii v hodnotě 29,5 mld. dolarů. Od té doby tři roky po sobě dochází k postupnému poklesu až na loňský objem 23,8 miliardy dolarů v poměru 6:4 ve prospěch obráběcích strojů. Vzhledem k povaze čínského trhu obráběcích strojů a ochazování jeho hospodářství lze očekávat další pokles v produkci a spotřebě i v letošním roce 2015.

Související články
Silná geometrie s měkkým řezem

Existují prezentace produktů, které je potřeba přečíst si několikrát, než je člověk pochopí. Tato prezentace k nim ovšem nepatří. S-Cut SC-UNI je fréza, jejíž funkční princip lze přes její unikátní provedení, nebo právě proto, velmi snadno vysvětlit. Její břity ve tvaru S a extrémně nestejné dělení potlačující chvění vyvolané procesem obrábění vytvářejí z této frézy vysoce kvalitní nástroj, který v rámci veškerých srovnávacích testů poráží porovnávané frézy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nový tým potvrzuje pozici technologického lídra

Skupina Ceratizit Group se rozrostla o další členy a s nimi rozšířila portfolio nabízených nástrojů i technologické know-how. Spojením mezinárodních značek Ceratizit, WNT, Komet a Klenk je nyní silným dodavatelem kompletního sortimentu řezných nástrojů a příslušenství pod společným názvem Team Cutting Tools. Nahlédnutím do tří výrobních závodů a jednoho logistického centra potvrdila padesátce zúčastněných novinářů v průběhu dnů otevřených dveří svou vedoucí pozici v oblasti výroby nástrojů. Dvoudenní program zahrnoval prezentace využívání progresivních technologií, návštěvu vysoce automatizovaného logistického centra či ukázky velmi produktivních výrobních technologií.

Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

PKD a CBN nástroje

Nástroje s řeznými hranami z PKD (polykrystalického diamantu) a CBN (kubického nitridu boru) jsou obzvlášť vhodné pro opracování hůře obrobitelných a vysoce abrazivních materiálů. V těchto případech dosahují vysokých kvalitativních parametrů zároveň při velké efektivnosti, tj. enormních trvanlivostí spolu s vynikající kvalitou obrobených povrchů při extrémní procesní spolehlivosti.

Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Efektivní vrtání

Široká nabídka produktů řady WTX-Change společnosti WNT s vyměnitelnými TK vrtacími hlavami se nyní ještě rozšiřuje o dvě nové geometrie. Výhody z toho plynoucí mohou nyní využívat především firmy specializující se na obrábění ocelí s vyšší pevností a na obrábění šedých litin. Další již známou přidanou hodnotu představuje možnost výměn TK vrtacích hlav na ocelovém nosiči.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit