Témata
Reklama

Nové tvářecí technologie

Nový sektor ohraňovacích lisů

Firma Amada chce zamíchat s trhem ručně ovládaných ohraňovacích lisů. Ohraňovačka HG-1003 ATC má automatickou výměnu nástrojů a servohydraulický poháněcí hybridní systém. Rychlá výměna probíhá automaticky zejména u komplexních konfigurací nástrojů. Zásobník nástrojů lze otáčet o 180°.

Zdroj: Blech Rohre Profile 2012, č. 5, str. 130 až 134.

Reklama
Reklama
Reklama

Software pro plech

I nemožné se dá dělat. V nejnovější verzi softwaru pro zpracování plechu od firmy SPI se dají rozvinout obecné plochy. To doposud nebylo možné.

Zdroj: Blech Rohre Profile 2012, č. 5, str. 135.

Spojení simulací tváření a svařování

V nových vyvíjených systémech od firmy Simufact.forming a Simufact.welding jsou sloučeny výrobní a svařovací simulace. Lze tak numericky integrovat operace předcházející nebo následující svařování. To připouští pevnostní analýzy u simulovaných svarových švů.

Zdroj: Blech Rohre Profile 2012, č. 4, str. 142 až 143.

Plech a trubka se dají efektivně kombinovat

Menší hmotnost, nižší výrobní ceny, enormní úspory času, vyšší pevnost v ohybu – to jsou nejdůležitější argumenty hovořící pro konstrukce z plechů a trubek. Firma Kaysser zdůrazňuje, že jsou nutné odpovídající technologie a know-how. Dojde tím ke zkracování doby nutné pro konstrukci. Řezání trubek je možné až do průměru 250 mm na TruLaser Tube 7000 ve formátu XXL. Vysoká produktivita i pro malé série. Je zde minimum vedlejších časů. Programování trvá zhruba15 minut, zatímco dříve to bylo 2,5 až 3 hodiny.

Zdroj: Blech Rohre Profile 2012, č. 5, str. 148 až 151

Ohýbání s vysokým výkonem a nízkou spotřebou

Firma Salvagnini vyrábí ohraňovací lisy hybridní konstrukce. Ta spojuje výkonost hydraulických lisů s dynamikou elektrických lisů. Série je označena jako B3 Kin-Etic. Horní smykadlo může mít rychlost až 220 mm.s-1.

Zdroj: Blech Rohre Profile 2012, č. 5, str. 158

Mnoho inovací

Firma Amada na veletrhu EuroBlech 2012 představila 10 novinek. Tyto novinky představují trend ve zpracování plechů na dalších 10 let. Kombinované stroje LasBend AJ spojují v sobě ohýbací, tvářecí, závitořezné a laserové technologie.

Zdroj: BlechRohreProfile 2012, č, 5, str. 160, 161

Kyvné ohýbání je vepředu

Má to své zdůvodnění, že kyvné ohýbání získává ve světě stále větší význam. Při něm je manipulace s velikými plechy jednoduchá, většinou stačí jedna sada nástrojů. Ohýbání je bez škrábnutí. Použití je pro malosériovou a kusovou výrobu. Malé díly lze lisovat zcela automaticky na MiniBend Center od firmy RAS. Poskytuje možnost ohýbat radiusy bez značení povrchu. Snadné ohýbání skříňovitých dílů. Ohýbání dopředu a zpět bez upínání velikých dílů. Multibend Center pracuje zcela automaticky. Automatizace pomocí robotů.

Zdroj: BlechRohreProfile 2012, č. 5, str. 124 až 128

Umělá inteligence kalkuluje ceny

Náklady na konstrukci a kalkulaci postupových nástrojů se dají redukovat pomocí umělé inteligence. Snížení kalkulačních časů pro objednávky je až od 20 do 40 %.

Zdroj: BlechRohreProfile 2012, č. 5, str. 140, 141

Kompletní články, jejichž anotace jsme vám poskytli, získáte kontaktováním příslušného vydavatelství či návštěvou odborné technické knihovny, kde jsou bezesporu vydání Blech Rohre Profile k  dispozici. Nebo je naleznete v publikacích České společnosti pro výzkum a zpracování plechů. Více těchto anotací naleznete na

www.mmspektrum.com/tvareni-v-praxi.html.

Zpracoval doc. Ing. Jan Šanovec, CSc.

jan.sanovec@fs.cvut.cz

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 140152
Datum: 12. 02. 2014
Rubrika: Servis / Tváření
Autor:
Firmy
Související články
Zvýšení produktivity, efektivity a kvality kovových výlisků

Výrobní společnost ANC Components a výzkumná společnost Comtes FHT spolupracují na výzkumném projektu Eureka s cílem zefektivnit výrobní proces a zvýšit produktivitu a kvalitu přesně lisovaných dílců a plně eliminovat dodatečné sekundární operace. Výsledky ze čtyř etap zmíněného projektu přinášejí rentabilitu technologie přesného střihu a konkurenční výhodu společnosti ANC Components v této oblasti. Řešení projektu bylo již dříve prezentováno ve vydání MM 10/2012, MM 1, 2/2015 a dále v Hutnických listech 4/2013.

Hospodárnější střihání statorových a rotorových plechů

Podle nedávné tiskové informace firmy Schuler je možno ovládaným střihacím nástrojem podstatně zlepšit flexibilitu a ekonomii střihání plechů pro elektrické stroje.

Související články
Bezpečnostní spojování tvářením za studena

Přinášíme aktuální informaci z polského veletrhu ITM v Poznani. V kategorii inovace a technika získal Zlatou medaili exponát firmy BalTec – tvářecí centrum RNC.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Made in Česko - Romantické tóny z Hradce Králové

V roce 1948 byla doslova ze dne na den znárodněna česká firma Petrof vyrábějící dokonalé, světově proslulé klavíry. Její majitel, dědeček dvou dam a pradědeček třetí, tedy těch, které v současné době firmu úspěšně vedou, musel tehdy okamžitě svoji továrnu opustit. O dlouhou řadu let později se, nejen díky revoluci, ale i díky nezměrnému úsilí jeho samého i jeho potomků, podařilo firmu, která figuruje na předním místě mezi českým „rodinným stříbrem“, vrátit do rukou rodiny Petrofů.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit