Témata
Reklama

Novinky z veletrhu přicházejí do praxe

Na trh přichází další zajímavý produkt z vývojové dílny firmy Iscar – unikátní kompaktní modul adaptéru pro zvýšení otáček vřetena až do oblasti high speed, který je určen pro malé průměry frézovacích nástrojů. Druhá novinka je z oblasti obrábění miniaturních dílů a je určena pro aplikace soustružení.

Na MSV Brno představila firma Iscar kompaktní zrychlovací modul SpinJet. Jedná se o malé zařízení upínané přímo do pracovního vřetena obráběcího stroje, které ke svému pohonu a ke zvýšení otáček nástroje do něj upnutého využívá chladicího systému obráběcího stroje. Základním požadavkem pro jeho funkci je pouze tlak chladicího systému stroje minimálně 20 barů. Ostatní již obstará vnitřní turbína tohoto nového pomocníka pro pohon nástrojů malých průměrů pro dokončovací aplikace frézování, vrtání, závitování a broušení. Do kleštiny adaptéru lze upnout stopku nástroje s max. průměrem 6 mm a průměrem pracovní části 3,5 mm. Zvýšení otáček je možné až na hranici 40 000 min-1.

Reklama
Reklama
Reklama
Kompaktní zrychlovací modul SpinJet s bezdrátovým přenosem informace o počtu otáček

Vlastnosti adaptérů SpinJet

Vřeteno adaptéru je dynamicky vyváženo. Adaptér je vybaven bezdrátovým displejem indikace otáček nástroje s přenosovou frekvencí 2,4 GHz. Přímý odečet otáček je možný v rozsahu do 5 metrů od přístroje.

Adaptéry SpinJet jsou k dispozici ve třech základních provedeních.

Vlastní těleso adaptéru je uzpůsobeno pro rotaci ve vřetenu stroje (tam, kde nedovoluje systém stroje posuv stolu bez otáček vřetena). Povolený rozsah otáček vřetena je od 5 do max. 3 000 min-1. Instalace probíhá způsobem plug & play.

Řada držáků pro soustružení malých vnitřních otvorů s jednostrannými VBD

Adaptér SpinJet je dodáván ve třech variantách, přičemž každá má specifický rozsah průměrů a rychlostí pro daný druh obráběného materiálu a typ stroje. Adaptéry jsou k dispozici v těchto základních provedeních:

• s integrálním kuželem ER32 a speciální upínací maticí pro všechny standardní držáky ER32;
• s válcovou stopkou průměru 20 mm pro upnutí do kleštiny ER32 19-20 (nebo na objednávku do těsněné kleštiny ER32 19-20);
• s integrálním kuželem: BT30, 40, DIN69871 40, CAT40, HSK A 63, CAMFIX C5, C6.

Jednostranné pozitivní destičky EPGT a CCGT

Výhody použití adaptéru SpinJet:

• snížení obráběcích časů;
• zvýšení produktivity o 65 %;
• úspora energie;
• zvýšení přesnosti a kvality povrchu;
• zvýšení životnosti nástroje.

Nožové držáky pro soustružení malých vnitřních průměrů

Na zvyšující se potřebu svých odběratelů v oblasti soustružnických aplikací vnitřního obrábění malých otvorů ISO destičkami reaguje firma Iscar svou novou řadou nástrojů pro obrábění otvorů již od průměrů 4,5 mm. Jedná se v podstatě o dvě řady vnitřních nožových držáků.

Držáky v provedení s oboustrannými břitovými destičkami

První řada nožových držáků je osazována jednostrannými destičkami a lze je nasadit již od průměru otvoru 4,5 mm. Držáky v rozsahu průměrů 4–7 mm jsou k dispozici ve dvou provedeních: standardním ocelovém a v karbidovém pro operace s větším vyložením nástroje. Všechny držáky jsou opatřeny vnitřním přívodem chladicí kapaliny s vyústěním přímo k řezné hraně jednostranných pozitivních destiček. Břitové destičky EPGT s vrcholovým úhlem 75° lze použít již od průměru 4,5 mm, zatímco destičky CCGT s vrcholovým úhlem 80° jsou určeny pro průměry otvorů od 5 mm. Oba typy destiček jsou určeny především pro jemné dokončovací operace při soustružení ocelí.

Negativní oboustranné destičky WNGP a DNGP

Druhá řada vnitřních nožových držáků je osazována oboustrannými destičkami a v nabídce je taktéž provedení s ocelovou či karbidovou stopkou s vnitřním přívodem chladicí kapaliny. Držáky jsou určeny pro obrábění v otvorech od průměru 12 mm pro soustružení v obou směrech posuvu nástroje, tedy i pro zpětné soustružení. Jsou osazovány negativními destičkami WNGP s vrcholovým úhlem 80 stupňů a  DNGP s vrcholovým úhlem 55 stupňů. S touto destičkou je držák použitelný od vnitřního průměru 13 mm. Stopky držáků jsou k dispozici v rozsahu průměrů 10 a 20 mm. Oba typy destiček jsou určeny především pro jemné dokončovací nebo polodokončovací operace pří soustružení uhlíkových a nerezových ocelí.

Něco navíc

Produktové video k adaptéru SpinJet si můžete prohlédnout zde

Iscar
horvath@iscar.cz
www.iscar.cz

Reklama
Související články
Na konstrukci záleží - maximalizace výkonu výrobní linky

V současné době moderních výrobních technologií požadují různá průmyslová odvětví rychlá a efektivní řešení pro hromadnou výrobu. Pro tento účel byly navrženy výrobní linky. Ty se skládají z několika zpravidla jednoúčelových strojů vybavených různými typy nástrojů pro různé obráběcí operace, jako jsou soustružení, vrtání, frézování anebo vyvrtávání. Každý jednotlivý stroj může být vybaven několika vřeteny s řeznými nástroji pro obrábění různých povrchů obrobku, což znamená, že současně může pracovat i několik desítek nástrojů.

Nástroje pro obrábění v leteckém průmyslu

Letecký průmysl nejenže patří k největším odběratelům obráběcích nástrojů, ale především výrazně ovlivňuje jejich vývoj. Při obrábění dílů letadel se všichni výrobci snaží o maximální možnou efektivitu výroby, cílí na maximální provozní bezpečnost letadel a snižování potencionálních nepříznivých vlivů na životní prostředí.

Pokročilé výdejní systémy pro zvýšení produktivity na pracovištích

Průmyslové využití pokročilých skladovacích a výdejních systémů ve výrobním průmyslu se traduje již více než 20 roků. Zatímco zpočátku si tento systém přisvojoval především průmysl v USA, dnes je seriózně využíván v počtech desítek tisíc kusů po celém světě a toto množství díky benefitům nových systémů neustále roste.

Související články
Výkonné, přesné a spolehlivé vrtání

Globální svět obrábění kovů požaduje od výrobců nástroje, které jsou stále výkonnější, přesnější, s dlouhou životností a jsou schopny poskytovat uživatelům parametry splňující ty nejpřísnější normy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovativní proces jako reakce na požadavky uživatelů řezných nástrojů

Ti, kterým se poštěstilo navštívit výrobní závod Iscar Ltd. v Izraeli, měli možnost vidět nad budovou napsané, jak firma hodnotí sama sebe: „Jsme firma, kde inovace nikdy nekončí“. Při detailnějším sledování jejích produktů nelze jinak než souhlasit. Podívejme se postupně na některé produktové řady, jak se jejich charakter skutečně neustále vyvíjí. Díl druhý je zaměřen na vysokoposuvové frézy.

Inovace upichovacích a zapichovacích nástrojů nekončí

Ti, kdo měli možnost navštívit výrobní závod Iscar Ltd. v Izraeli, jistě si povšimli hesla napsaného nad budovou, jímž firma hodnotí sama sebe: „Jsme firma, kde inovace nikdy nekončí“. Podívejme se tedy postupně na některé produktové řady, jejichž charakter se skutečně neustále vyvíjí.

Pozornost se upíná ke speciálním nástrojům

Při výběru vhodného řezného nástroje pro konkrétní aplikaci je často obtížné rozhodnout, zda je vhodnější použít standardní, nebo speciální nástroj. Výběr správného řezného nástroje je ovlivněn mnoha faktory, jako je např. charakter obchodní situace, výrobní program, typ výroby a někdy i osobní preference. Standardní řezné nástroje z produkce zavedených výrobců se vyznačují vysokou univerzálností a je možno je použít pro obrábění dílů nejrůznějších tvarů a nejrůznější konstrukce.

Obrábění otvorů

Když na přelomu minulého století poprvé uvedla společnost Iscar svou nástrojovou řadu Multi-Master na trh, mělo to významný dopad na svět řezných nástrojů.

Trochoidní metoda frézování

Před několika desítkami let byly představeny obráběcí stroje s výrazně zrychlenou kinematikou a díky svým novým vlastnostem úspěšně rozšířily možnosti efektivních metod vysokorychlostního obrábění (HSM).

Čelní frézování s velmi dobrou drsností povrchu

V kovoobráběcím průmyslu bylo dosažení dobré drsnosti obrobených ploch vždy jedním z hlavních směrů vývoje řezných nástrojů. Zejména to platí pro nástroje s vyměnitelnými destičkami. I přesto, že drsnost povrchu obrobku se v posledních letech výrazně zlepšila, konstruktéři nástrojů se domnívají, že je stále co zlepšovat. Kvalitu povrchu obrobků mohou výrazně vylepšit inteligentní aplikace posledních generací moderních nástrojů.

Obráběcí nástroje pro letecký průmysl

Z pohledu výroby je při obrábění leteckých komponentů největší výzvou typ obráběného materiálu. Titan, vysokoteplotní superslitiny (HTSA) a žáruvzdorné oceli jsou těžko obrobitelné materiály, a tato jejich charakteristika je problémem v celém dodavatelském řetězci leteckého průmyslu.

Inovace řezných materiálů

Ve stavebním průmyslu začíná každá stavba domu zhotovením základové desky. Následná stabilita a spolehlivost celé stavby pak závisí na tom, jak pevné základy jsou. Ve strojním průmyslu je při konstrukci řezných nástrojů základem řezný materiál.

Systém inteligentního obrábění v Průmyslu 4.0

Společnost Iscar přijala v rámci modernizace koncepci inteligentního obrábění (IQ) pomocí mnoha logických zlepšení v oblasti vývoje svých nástrojů. Výsledkem je řada nástrojových řešení Logiq, která předpovídá a splňuje potřeby zákazníků. Logiq představuje inteligentní logický postup v sérii strategických kroků k implementaci standardů Industry 4.0 a zároveň zajišťuje kontinuitu a stabilitu.

Světová show v oblasti obrábění kovů

EMO je jedna z největších průmyslových obchodních výstav na světě. Letos zde bude vystavovat více než 2 000 společností z 41 zemí a očekává se, že tuto největší světovou show věnovanou obrábění kovů přijde navštívit na 150 000 návštěvníků. Firma Iscar na svém stánku představí nástrojovou řadu „Inteligentní obrábění“, z níž předvede ty nejdůležitější nástroje. Standardní nástroje Iscar Industry 4.0 pomáhají zákazníkům přizpůsobit se požadavkům vysokorychlostního obrábění a dosahovat vysokých posuvů, jakož i využívat metodu minimálnímu množství mazání (MQL) i další moderní strategie obrábění.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit