Témata
Reklama

Obaly pro strojírenství a elektrotechniku

Průmyslové firmy jednoznačně patří k největším odběratelům obalů vůbec. Tvoří více než třetinu poptávky po obalových řešeních. A právě strojírenské a elektrotechnické společnosti skloňují slova, jako je obal, přepravní obaly či exportní obalová řešení, nejčastěji. Obaly jsou základním prvkem pro primární ochranu zboží v každé fázi operačního procesu?

Při manipulaci, přípravě expedice, transportu i následné vykládce. Jaké obaly však patří k nejfrekventovanějším ve strojírenském a elektrotechnickém průmyslu, jakým chybám se vyvarovat a jaké osvědčené tipy z praxe doporučují dodavatelé obalů?

Reklama
Reklama
Reklama

Bublinkové fólie vůči otřesům i poškrábání

„První příčky nejpoužívanějších balení patří bublinkovým fóliím s drobnými bublinkami o tloušťce 60 mikronů a šířce 100 cm. Tyto fólie se používají nejen pro ochranu menších komponentů, svařenců a kovových nástrojů vůči poškození či nárazům, ale také pro obalení kotlů, tepelných výměníků, čerpadel či jiných velkých a těžkých strojírenských dílů,“ uvádí Mgr. Gabriela Fabianová, country manažerka obalové společnosti Rajapack. Tyto produkty jsou vzhledem ke své velikosti expedovány přímo na paletách a bublinková fólie zde plní funkci ochrany vůči poškrábání. Pro balení elektrostaticky citlivých výrobků jsou aplikovány antistatické bublinkové fólie. V případě drobných kovových a elektrotechnických součástek lze využít antistatické bublinkové sáčky nebo pokovované sáčky Highshield s pravou Faradayovou klecí.

Bublinkové folie se používají pro ochranu menších komponentů vůči poškození či nárazům.

Obaly pro mohutné díly

Při přepravě objemných strojních zařízení, válců, agregátů nebo náhradních dílů patří k nejčastějším přepravním obalům právě lisované palety zn. Inka. Lze je zatížit až do 500 kg v případě dynamického pohybu a staticky až do 1 500 kg. Díky uzavřenému dnu chrání náklad před vlhkostí či nečistotami ze země a stejně jako přepravní dřevěné bedny z překližky splňují požadavky podle mezinárodního standardu ISPM 15 pro export do USA, Ruska, Kanady a dalších destinací.

Přepravní dřevěné bedny z překližky splňují požadavky podle mezinárodního standardu ISPM 15 pro export.
Pro upevnění produktů v obalech jsou nejžádanější strojové papírové vycpávky PadPak.

V případě, že společnost zasílá např. kompresory či jiné strojní součásti různých rozměrů, jsou ideální paletové nástavné rámy ze dřeva či překližky, které je možné na sebe vzájemně stohovat až do požadované výšky. Navíc oproti překližkovým bednám usnadňují nakládání i následné vykládání artiklů.

Výroba volně ložené (mačkané nebo sešívané) fixace je díky strojům FillPak nebo PadPak velmi rychlá a snadná

Pro obalení rozličných obráběcích strojů, velkých výrobních celků či jiných robustních nesouměrných zařízení, kde není z důvodu velkého rozměru zcela efektivní využití dřevěného obalu, jsou používány teplem smršťovací fólie nebo pláště, které se ideálně přizpůsobí tvaru výrobků. Pomoci plynové pistole se fólie smrští a pevně tak upevní zboží. PE fólie je ve smrštěném stavu velmi pevná a odolná vůči průrazu.

Balení drobných a větších komponentů

Začneme zcela překvapivě. Víte, že k nejpoužívanějšímu obalu pro balení spojek, odlitků, výkovků, upínačů, malých výlisků a dalších drobných strojírenských komponentů patří pp nebo zipové sáčky? Nejde však o běžnou 50mikronovou tloušťku sáčků, ale o sáčky o síle 100 či více mikronů. Čím je produkt těžší a ostřejší, tím vyšší tloušťku sáčku je nutno vybrat. Díky celé řadě rozměrů jsou velmi univerzální a ideální pro balení rozličných velikostí součástek od 6x8 cm až do 100x150 cm. U společnosti Rajapack jsou k dispozici sáčky nejen ve výše uvedeném rozpětí, ale i větší formáty.

Nejpoužívanější obal pro balení spojek, odlitků, výkovků, upínačů, malých výlisků a dalších drobných strojírenských komponentů je pp nebo zip sáček.

V případě balení větších nástrojů jsou využívány klopové krabice z pětivrstvé vlnité lepenky, které disponují nosností až do 70 kg. Tyto krabice jsou vhodné zvláště pro těžké, popř. v obalu volně ložené zboží. Při balení lehkých dílů mohou být využity i krabice z třívrstvé lepenky se zatížitelností do 30 kg. Do toho druhu kartonu se však doporučují vložit spíše odolnější typy výrobků.

Výplně dutých prostor

„Pro upevnění produktů v obalech jsou nejžádanější strojové papírové vycpávky PadPak. Tento druh fixace v krabici patří k nejefektivnějším a nejuniverzálnějším výplním. Výhodou je také jejich ekologický aspekt, který rok od roku získává při výběru obalů na významu. Výroba volně ložené (mačkané nebo sešívané) fixace je díky strojům FillPak nebo PadPak velmi rychlá a snadná. Finální pásy mačkaného papíru lze využít jako výplň dutých prostor v obalech. Fixační sešívaný papír je vhodný nejen jako výplňový materiál, ale také jako ochranu hran, pro separaci jednotlivých výrobků v krabicích i v překližkových bednách,“ upřesňuje Gabriela Fabianová. V sortimentu Rajapack naleznete různé typy strojů pro výrobu papírové fixace. Pro výplň dutin i jakoukoliv intenzitu výrobu je vhodný stroj FillPak TT, který vyrábí mačkaný papír (při intenzivní produkci sešívaného papíru zase např. mobilní PadPak Compact). Požadujete-li stroj pro nižší a střední úroveň výroby, je vhodný PadPak Junior, který vyrábí dvouvrstvou mačkanou papírovou výplň. Patří k nejoblíbenějším strojům pro výrobu fixačního papíru vůbec. V případě intenzivní spotřeby mačkané výplně doporučujeme výkonnou techniku PadPak Senior.

Bez pásek to nejde

Pro fixaci těžkého nákladu na paletách nebo pro opáskování dřevěných beden jsou ideální polyesterové vázací pásky. Jejich velkou předností je nízká relace napnutí a dobrá absorpce nárazů. Navíc se pásky při transportu či tlaku na ně nedeformují a neroztahují. Vyznačují se velmi vysokou průměrnou pevností v tahu až do cca 540 kg. Polyesterové pásky jsou díky svým vlastnostem vhodné nejen pro transport těžkého paletového nákladu, ale i pro dlouhodobé skladování. V případě manipulace s lehčí paletou nebo pro uzavření kartonových balíků lze využít i polypropylenovou vázací pásku. Zde se průměrná pevnost v tahu pohybuje podle vybrané pásky od 95 až do 245 kg.

Lepicí pásky s firemním potiskem.

Při lepení kartonových krabic jsou využívány pásky lepicí. Nemluvíme však o klasických páskách, ale o lepicích páskách s firemním potiskem. Tyto pásky nejenže propagují společnost na každé zásilce a jasně identifikují odesílatele, ale navíc chrání zásilku vůči neoprávněnému otevření nepovolanou osobou. Díky individuálnímu potisku totiž nelze po otevření krabice tuto pásku nahradit jinou. Nejčastěji je využívána polypropylenová páska o tloušťce 48 mikronů s jedno- nebo dvoubarevným potiskem.

Chcete-li pevně uzavřít těžké krabice, pak vsaďte na vyztužené lepicí pásky, které jsou zesíleny skelnými vlákny. Tyto pásky o nadstandardní tloušťce materiálu 110 mikronů jsou vhodné i pro svazování předmětů vyšší hmotnosti s odolným povrchem. Vyznačují se nejen extrémní pevností a odolností vůči přetržení, ale také velmi spolehlivým spojem uzavření.

Fixační sešívaný papír je vhodný nejen jako výplňový materiál, ale také jako ochranu hran, pro separaci jednotlivých výrobků v krabicích i v překližkových bednách.

Už jen správně vybrat

Ve strojírenství či elektrotechnice existuje široké rozpětí produktů pro balení – od velkoorozměrových strojů přes různé středně velké strojírenské zařízení až po drobné komponenty. Pro každý produkt je vhodné jiné obalové řešení. Balíte-li velké výrobky, využívají se spíše obalová řešení pro fixaci na paletách, pro středně velké a těžké díly jsou vhodné dřevěné přepravní obaly a menší produkty se vkládají do kartonových krabic. Pokud se obrátíte na obalové odborníky, kteří vám doporučí obalové řešení na míru (dle velikosti, vlastností, typu přepravy atd.), můžete se spolehnout, že vaše produkty dojdou bezpečně do cíle.

Autor: Radoslava Knoesche

Firma: Rajapack

rknoesche@rajapack.de

www.rajapack.cz

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 150131
Datum: 11. 02. 2015
Rubrika: Výroba / Manipulační technika
Autor:
Firmy
Související články
Zvedací řetězy v kvalitě G12

S nosností větší o 50 % v porovnání se standardem G8 a s nižší hmotností řetězů, která přináší mnoho dalších výhod při rutinních zvedacích operacích, se řetězy třídy G12 hlásí o své místo na výsluní v oblasti zvedacích a vázacích řetězových systémů.

Pro bezpečné zvedání a manipulaci

Spolehlivost a kvalita vázacích a kotevních řetězových systémů pewag winner je známá zákazníkům nejen v České republice, ale i po celém světě. Tyto vázací prostředky lze vhodně doplnit kompatibilními zvedacími svěrkami a břemenovými magnety, které umožní bezpečné zvedání a manipulaci v mnoha aplikacích.

Přesuvna pro ruskou vagonku

Druhou speciální přesuvnu kolejových vozidel při dílenské přejímce předala zástupcům ruské vagonky TikhvinChemMash z města Tichvin v Leningradské oblasti společnost NOPO Engineering Hradec Králové.

Související články
Unášecí rámy na UNI stojany

V jedné z předchozích monotematických příloh zaměřených na logistiku (MM 4/2014, 140434) jsme zveřejnili článek o manipulaci a transportu materiálu ve výrobním závodě firmy Wanzl. Psalo se o stojanech pro materiál a polotovary sloužící u strojů k vylepšení manipulace s materiálem v rámci výrobní buňky i v rámci výrobních středisek, která jsou si nablízku. Jmenovány byly přínosy takového stojanu ke kvalitě a lepší kontrole dílů zavěšených na stojanu, na rozdíl od dílů uskladněných např. v Gitterboxu, i k vylepšení ergonomie pracovníka.a.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Úspory především

Dnešní doba patří automatizaci a robotizaci. V průmyslových a výrobních podnicích se automatizace masivně rozšiřuje z výrob i do ostatních činností podniku. Obrovskou proměnou v posledních letech prošel celý obor logistiky a vnitřních procesů hospodaření s nástroji a zásobami. Současný trend velí spořit nástroje a materiál zejména s pomocí jeho dokonalé evidence a přehledu o jeho spotřebě. Je základním přikázáním skladovat pouze nejnižší bezpečný objem zásob, pokud možno v režii dodavatelských firem. Celý proces evidence a životního cyklu nástrojů, včetně objednávání, bývá svěřen softwarovým aplikacím. Samotné fyzické uskladnění nástrojů je řešeno výdejními automaty.

Bezpečnost: Vysokopevnostní řetězy a údržba

Pro bezpečnost provozu řetězových a vázacích prostředků je třeba myslet na jejich pravidelnou kontrolu. Ta může pohodlně proběhnout u vás ve firmě. Vše s odkazem na EN 818 a EN 1677.

Manipulační jednotky v řízeném skladu

Zkušenosti uživatelů informačního systému K2 ze zavádění řízeného skladu ukazují, že na řízený sklad nemůžeme pohlížet pouze jako na prostor s definovaným vstupem, výstupem a řízením procesů uvnitř. Vždy je potřeba vše řešit v kontextu firmy a návazných procesů, především obchodu a výroby. A v neposlední řadě i z pohledu očekávání a motivů, proč řízený sklad chceme zavést.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Prostorově optimalizované skladování

Pro zásobování všech strojů bez prostojů využívá společnost Thomann v Hergatzu bei Lindau buňkový skladovací systém společnosti Remmert. Speciální stanice pro vychystávání zvyšuje rychlost procesu vyskladňování materiálu o více než šedesát procent.

Mostový skladovací systém

Pro skladování materiálu s průměrnou vlastní hmotností jedné součásti 400 kg potřebovala společnost SZST Salzgitter Service und Technik vhodný sklad pro těžké náklady. Cenově výhodným a prostorově úsporným řešením byl mostový skladovací systém Remmert se 183 kazetami pro celkem 915 t materiálu na ploše pouhých 250 m². Kromě omezení skladovací plochy dosáhla SZST vyšší výměny zboží, lepší přehlednosti a vyšší bezpečnosti práce.

Větší efektivita - nižší náklady

Průmysl 4.0 – čtvrtá průmyslová revoluce je v plném proudu a hraje stále větší roli i u skladování plechů. Aby firma mohla flexibilně reagovat na aktuální požadavky trhu, je rozhodující především plně automatizované spojení mezi skladovacími systémy a výrobou. Na následujících řádcích přinášíme krátký rozhovor s Matthiasem Remmertem, jednatelem společnosti Friedrich Remmert, o trendech automatizace a o tom, proč by měly firmy využívat Průmysl 4.0.

Buňkový skladovací systém pro zpracování profilů

Asi nejvíce nestandardní skladovací systém v německy mluvících zemích se aktuálně nachází v Lüdenscheidu. Společnost Fischer Elektronik zde ve svahu vybudovala sedmnáct metrů vysoký buňkový skladovací systém.

Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Nové li-ionové BT Levio LWI160 od Toyoty ohromí nejen bezkonkurenčními rozměry

Nový elektrický nízkozdvižný paletový vozík BT Levio LWI160 s nosností 1 600 kg je prvním v historii, který je kompletně postaven na platformě unikátní modulární li-ionové baterie Toyota. Jde o velmi kompaktní, lehký a provozně úsporný vozík, který znamená nový kvalitativní standard v tomto segmentu strojů pro horizontální přepravu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit