Témata
Reklama

Padělky ložisek na celnici i v aplikaci

05. 06. 2019

Padělky čtyř velkých kuličkových ložisek zadržel Celní úřad na začátku března při vstupu na celní území Unie. Zmíněná ložiska, označená obrazovou ochrannou známkou SKF, do České republiky dovážel český prodejce strojních dílů, který však není autorizovaným distributorem SKF.

Ložiska tohoto konkrétního typu a velikosti se používají například v generátorech, nebývají běžně skladem dostupná a pro výrobní firmy, které je pro svůj provoz potřebují, je tedy nutné objednávat je s časovým předstihem. Právě pro zajištění pravosti je však nutné nakupovat strojní díly od prodejců autorizovaných společností SKF, které objednávají produkty přímo z výrobních závodů SKF.

Reklama
Reklama
Reklama
Padělaná ložiska na pohled vypadají stejně jako pravá a jsou označena obrazovou ochrannou známkou SKF.

Aplikace SKF Authenticate

Nutno podotknout, že padělky ze zahraničí celníci snadno odhalí, pokud se jedná o zboží dovezené do ČR přímo z tzv. třetích zemí. V případě, že jsou padělaná ložiska zaslána ze země, která je ve společné celní unii s Českou republikou, bývá jejich odhalení složitější.

I pro tyto případy však existuje řešení a nakupující si v případě nejistoty mohou pravost sami ověřit – tak jako se to stalo o měsíc později, když významná česká výrobní firma z důvodu okamžité nedostupnosti určitého ložiska u autorizovaných distributorů pořídila daný typ ložiska u neautorizovaného prodejce. Jeho pravost si firma nechala ověřit pomocí volně dostupné aplikace SKF Authenticate – její zaměstnanci do ní vložili potřebné údaje a fotografie ložiska a experti z SKF ložisko ověřili.
Odhalili však, že se nejedná o autentické ložisko SKF, a důrazně nedoporučili ložisko dále užívat. Místo originálu s jasně definovanými parametry se s padělkem dostává zákazníkovi do ruky výrobek nepředvídatelné kvality, který může způsobit nejen předčasné selhání stroje, ale i zranění obsluhy.

Padělky ze zahraničí celníci snadno odhalí, pokud se jedná o zboží dovezené do ČR přímo z tzv. třetích zemí.Výše možných škod spojených s použitím padělku se liší v závislosti na aplikaci, ve které je ložisko použito. Ovšem zákazník je okraden a podveden vždycky, a to i v případě, že by padělané ložisko vydrželo takovou životnost, jakou zákazník očekává. Za padělek značkového ložiska totiž pokaždé zaplatí výrazně vyšší cenu, než jakou by zaplatil za neznačkové ložisko, které si však bohužel koupil.

Padělky všech značek

Padělky ložisek renomovaných výrobců jsou dnes na trhu stejně obvyklé jako každé jiné zboží, které se stalo předmětem zájmu nepoctivých prodejců. Jediným doporučením je pečlivý výběr dodavatele. Pokud výrobní firma vypisuje výběrové řízení, ve kterém zadá pouze dva parametry – značku a cenu –, aniž by řešila, kde distributor nabízená ložiska nakoupil, podstupuje zvýšené riziko, že nedostane to, za co zaplatí. Nejlepší cestou, jak se vyhnout padělkům zboží, tak je nakupovat od autorizovaných distributorů.

Odhalené padělky jsou komisionálně zničeny.



Společnost SKF a další přední světoví výrobci ložisek dlouhodobě aktivně bojují proti přítomnosti padělků na průmyslových trzích prostřednictvím World Bearing Association. Padělané ložisko je od pravého na pohled k nerozeznání, dokáže ho poznat jen zkušený specialista. V případě podezření, že uživatel zakoupil padělek, je možné produkt nechat ověřit pomocí volně dostupné aplikace SKF Authenticate. I SKF proto doporučuje nakupovat pouze u autorizovaných distributorů.

SKF

Michaela Fikejzová

Michaela.fikejzova@skf.com

www.skf.com/cz

Reklama
Související články
Monitorování stavu strojů pomáhá výrobě i údržbě

„Ve zvyšování efektivity výroby hraje prim prediktivní údržba a postupná digitalizace procesů,“ říká v rozhovoru Roman Bauer.

Malý velký pomocník

Jak, čím a jakou dávkou ložiska domazávat? To jsou nejčastější otázky, které si kladou výrobní provozy v souvislosti s údržbou, respektive mazáním ložisek.

Data jsou k ničemu, dokud se z nich nevytvoří informace

„Data jsou k ničemu, dokud se z nich nevytvoří informace,“ říká Ing. Jan Klement, technický ředitel SKF CZ, ve společném rozhovoru s aplikačním inženýrem SKF Ing. Jiřím Kubicem.

Související články
Renovace ložisek repasováním

Repasování nabízí významné výhody mnoha odvětvím těžkého průmyslu, v nichž jsou používána středně velká a velká ložiska. K těmto výhodám patří například nižší náklady na životní cyklus a menší počet nežádoucích odstávek – především v případě, že repasování je doplněno dalšími službami a technickými řešeními SKF. Repasování navíc podporuje úsilí podniků v oblasti udržitelnosti, která má stále větší význam.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Online monitoring strojů předchází ztrátám

Na první pohled se může online monitoring strojů zdát jako velmi nákladná investice, především když jsou stroje v dlouhodobě setrvalém stavu a bez příznaků poškození, i jako investice s dlouhou návratností. Avšak opak může být pravda, a to zejména ve výrobních podnicích v případě kritických strojů, na nichž závisí běh celého závodu.

Špičky dvou oborů plánují další spolupráci

Již dlouhodobě spolupracují společnosti Linde Gas a SKF. Jejich odborné týmy jsou připraveny společně překonávat případné výzvy. Obě firmy se nedávno dohodly na rozšíření spolupráce, konkrétně v oblasti automatizovaného monitorování stavu strojů prostřednictvím vibrační diagnostiky.

Balíček pro monitoring a diagnostiku stavu strojů

V době krize často vznikají inovativní projekty, které zefektivňují procesy, a tím pádem šetří finanční i lidské zdroje. Jeden takový vznikl i v SKF. Startovní balíček Plug and Play nabízí senzor QuickCollect spolu s aplikací SKF Pulse, díky níž můžete snadno kontaktovat odborníky ze SKF.

Prediktivní údržba zajišťuje spolehlivost rotačních zařízení

Prediktivní údržba je nejen klíčem k udržitelnosti plynulé výroby, ale i k plnění současných standardů na ekologicky přívětivou výrobu. Předchází haváriím ložisek a potažmo celých strojů, navíc zamezuje velkým finančním ztrátám.

Systém pro mazání řetězů olejem

Statistiky dokazují, že šedesát procent všech závad řetězů je způsobeno nesprávným promazáváním. Vhodným řešením tohoto problému je bezvzdušný systém pro vstřikování oleje CLK od společnosti SKF.

Ložiska pro velká zatížení

Společnost Coroll jako významný dodavatel ložisek do všech hutních provozů včetně kontinuálního lití, válcoven, výroby surového železa, přepravy a úpravy rud i dalších materiálů využívá zázemí japonského výrobce ložisek NSK a jeho vývoj speciálních produktů pro hutní průmysl.

Prémiové nástroje pro výpočet ložisek

Společnost SKF své lety nabyté zkušenosti a znalosti předává svým zákazníkům nejen prostřednictvím seminářů, brožur či katalogů, ale také poskytováním výpočetních nástrojů.

Správné mazání předchází třetině selhání ložisek

Domazávání ložisek je naprostou nutností, pokud ložiska nepoužíváte výhradně v aplikacích, které domazávání nevyžadují. Nestačí však pouze domazávat, je důležité provádět domazávání vhodným množstvím a způsobem. Z důvodu nevhodného domazávání totiž selhává 36 % ložisek. Jak tedy správně domazávat?

Konference Rolling Future

Budova pražského CIIRC ČVUT (Českého institutu informatiky robotiky a kybernetiky) hostila konferenci Rolling Future, kterou 21. května uspořádala společnost SKF CZ při příležitosti 100. výročí zastoupení SKF v České republice, potažmo Československu.

Ložiska pro velmi náročné podmínky

Prostorové omezení představovalo pro firmu Papcel při navrhování nového papírenského stroje velký problém. Řešením byla unikátní toroidní ložiska CARB a inovativní mazací systém od společnosti SKF.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit