Témata
Reklama

Plasty a robot – jde to dohromady?

Žijeme v době, kdy nás plasty provázejí na každém kroku. Možná si ani neuvědomujeme, kde všude nám pomáhají, kde nás ovlivňují. Od tužky či propisky přes klávesnici, u které sedíme skoro každý den, po stravování a umělohmotné vařečky, které nahradily ty dřevěné, jež používaly naše babičky. Snažíme se usnadnit si život. Těžké díly ze železa vyměnit za lehčí, plastové. Stejně tak i tvůrci softwaru se snaží zjednodušit výrobu.

Poslední dobou je čím dál více skloňováno slovo automatizace. Jde o všeobjímající pojem, do kterého lze zařadit od jednoúčelových strojů až po roboty vše, co dělá „něco“ opakovaně „samo“. Vysoké školy se zabývají vyvíjením humanoidních robotů, kteří vám podají ruku a představí se, dokonce i s určitou inteligencí, a někteří lidé se začínají bát strojů stejně jako před léty. Mají strach, že nám roboti vezmou práci a budou natolik inteligentní, že si nakonec podrobí i nás. Nevím, co bude za 30 nebo 50 let, ale zatím tak daleko naštěstí nejsme. Přesto už jsme schopni vývoje v tomto směru využít.

Reklama
Reklama
Reklama
Softwarový model pracoviště pro ořez trupů letadel

Programování robotů na bázi CAD/CAM systémů

Vývojově nejstarší systém pro programování robotů na bázi CAD/CAM systémů je Robotmaster. Momentálně se připravuje již verze V7, která bude uvedena na veletrhu Automatica v Mnichově letos v červnu. Robotmaster si vzal do vínku vyvíjet software tak, aby i člověk, který nemá zkušenosti a znalosti s roboty, byl schopen programovat roboty velmi jednoduše. Tomu je podřízen celý vývoj. Jednoduchost. Přitom tato jednoduchost nesmí být na úkor výkonu a možností. Díky tomu je Robotmaster nyní na špičce. Je schopen programovat více než šestnáct značek robotů (Fanuc, KUKA, ABB, Yaskawa, Staubli, Comau, Denso, Mitsubishi, Hyundai, Kawasaki, OTC, Universal, Panasonic, Reis, Epsaon, Naschi aj.) Taktéž s jednotlivými profesemi jde o široký záběr. Mám skoro strach je vyjmenovávat, abych na nějaké nezapomněl. Ale namátkou: dělení materiálu pomocí plazmatu, laseru, vodního paprsku, řezání kyslíkem, svařování, navařování, frézování ploch, ořezávání, odjehlování, nástřiky, stříkání barev, tryskání, apretace, manipulace,…

Ořez trupů letadel v praxi

Nasazení robotů v plastikářském průmyslu

V poslední době se stále více pracoviště staví i pro plastikářský průmysl. Příkladem může být pracoviště pro ořez krytů motorů – zde jde o složité dráhy, kde se robot určitě nenudí. Pracoviště je koncipováno s otočným stolem, na nějž obsluha zakládá díly. Ty se následně otočí pod robot a ten ořeže přebytečný materiál.

Dalším příkladem je pracoviště pro ořez trupů letadel. Zde je trup upnut na otočné ose a robot naprogramovaný v softwaru Robotmaster je umístěn na pojezdu. Robotmaster je schopen souvisle řídit dvě otočné osy a tři lineární. Optimalizace je zpracována graficky, aby si programátor rychle udělal přesný úsudek o možných řešeních, které mu Robotmaster nabídne.

Plast velmi často bývá pružný a velikostně nestálý. Smrštění, průhyby při upnutí a mnoho dalších problémů, které musí programátor řešit, lze pomocí Robotmasteru vyřešit rychle a optimálně. Jelikož řízení pracoviště se neskládá jen ze samotné dráhy, může Robotmaster pracovat i s dalšími zařízeními, která jsou na pracovišti implementována, ať už jde o řízení jednotlivých upínek, řízení výkonu laseru, adaptivity, otáček vřetena či množství lepidla nanášeného s opakovanou přesností do jednotlivých míst.

Jednu ze zajímavých aplikačních oblastí představují úpravy povrchu.

Programovat lze nové i starší roboty

Velmi častou otázkou je, zda Robotmaster umí programovat jen nové roboty, nebo i starší. Pomocí tohoto softwaru je možné programovat starší roboty, stejně jako roboty instalované jinými integrátory, které již mají něco odpracováno. Výhodné je nasazení Robotmasteru ve firmách, ve kterých pracují jak NC stroje, tak roboty, a sjednotit je pod jednu programovací platformu. Tím se programování zrychlí a sníží se náklady. Jednodušší a lepší, než zde detailně popisovat možnosti a práci se systémem, je vidět vše na vlastní oči. Stačí se ozvat a dohodnout termín se zástupcem společnosti Sonetech. Přesvědčíte se, že třeba plasty a roboty jdou opravdu dohromady a že již nic nebrání jejich nasazení.

Sonetech

Netopil@sonetech.cz

www.sonetech.cz

Reklama
Firmy
Související články
Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Jedině CO2 laser pro opracování plastů? Dnes už ne

Implementace a nahrazování mechanických střihadel funkčními celky s CO2 lasery je již dlouhou dobu etablovaný proces pro odstraňování vtokových soustav. Ale co když chceme výrobek z plastu kompletně opracovat? Zjednodušit tvar formy a snížit tak náklady ve výrobě? Musíme kupovat drahé 3D CO2 laserové celky? Není možné laserovou technologii integrovat do technologie stávající?

Související články
Zavedení nového softwaru zefektivnilo konstrukci forem

Společnost Dramco Tool & Die Co. z Grand Islandu se specializuje na výrobu komplexních vstřikovacích forem pro automobilový a spotřební průmysl. S ohledem na potřebu upgradovat a změnit systém konstrukce a výroby forem za účelem zvýšení efektivity začala hledat systém, který by umožňoval rychlou konstrukci forem, automatizaci některých procesů a umožňoval práci jak s objemovými tělesy, tak s volnými plochami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Automatizační řešení pro kratší doby cyklů

Díky nové funkci active vibration control rozpoznají lineární roboty Engel viper nejen své vlastní vibrace, ale mohou také reagovat na vibrace, které jsou způsobeny vnějšími vlivy. Aktivní kompenzace kmitání během běžícího procesu zvyšuje rychlost nastavení polohy a zkracuje dobu cyklu.

První plnobarevná stolní 3D tiskárna

Společnost Mcor představila jako první na světě plnobarevnou stolní 3D tiskárnu Mcor ARKe a klade si za cíl dostat tuto 3D tiskárnu do každé kanceláře či učebny.

Programování a obsluha robotů usnadněny

Automatizační řešení s průmyslovými roboty se dostávají v plastikářském průmyslu stále silněji do popředí. Základem úspěchu je jednoduchá integrace strojů a robotů.

Efektivní vývoj plastových dílů a vstřikovacích forem

V mnoha odvětvích – včetně automobilového průmyslu, zdravotnických technologií nebo spotřebního zboží – představuje proces vstřikování do forem nejpoužívanější a ekonomicky nejvýhodnější metodu výroby plastových dílů. Zásadní je zde povědomí, jak návrh jednotlivých dílů ovlivní jejich vyrobitelnost, a naopak – a to ještě před zahájením výroby. Řešení nabízí konstrukční simulace.

Roboty zjednodušily soustružení plastových dílů

Firma Linatex vyrábí plastové díly pro mnoho různých průmyslových odvětví. Její produkty nacházejí uplatnění prakticky všude, od umělých kloubů až po letecké a větrné turbíny. To vyžaduje výrobní zařízení, které je snadno a lehce přeprogramovatelné, aby bylo schopno plnit širokou škálu různých úkolů.

Inteligentní řešení pro vstřikování plastů

Automatizace, výrobní technologie, optimalizace procesů a služby jsou nedílnou součástí filozofie rakouské společnosti Engel. Ta svá systémová řešení v oblasti zpracování plastů představila v říjnu pod mottem „více než stroj“ na veletrhu Fakuma 2015 v německém Friedrichshafenu.

Automatická optimalizace plastového výrobku, formy a vstřikovacího procesu

Virtuální a reálná optimalizace procesu vstřikování plastů Varimos (Virtual And Real Injection Moulding Optimisation System) je expertní systém německé firmy Simcon GmbH. Sestává ze dvou základních částí – virtuální a reálné.

Internet věcí - zpracování, agregace a analýza dat

Internet věcí je vznikající trend, kde je velké množství vestavěných zařízení propojeno s internetem. Řešení na bázi internetu věcí pokrývají široké spektrum aplikací od životního prostředí přes domácí automatizaci až po nasazení v průmyslu. Výpočetní a vývojové prostředí Matlab a Simulink firmy MathWorks nabízí plnou podporu vývoje aplikací v této oblasti.

Virtuálně zprovozněný Merkur

Prostředí virtuální reality je dnes v technické praxi zcela běžně používaný nástroj – pro design a konstrukci, tvorbu obráběcích programů či pro virtuální pevnostní simulace, simulace přenosu tepla, proudění kapalin apod.

Metrologie v automatické výrobě

Názory na aktivity SMLC – Smart Manufacturing Leadership Coalition – a hlavně německou výzvu Industrie 4.0 jsou různé. Nikdo asi dnes nedokáže spolehlivě předpovědět, zda výrobní technologie jsou skutečně na počátku nové etapy, nebo je to spíše marketingový produkt. Jedno je ovšem vidět na první pohled: Technické prostředky používané ve výrobě se velmi rychle mění, a to hlavně v oblasti elektronických řídicích systémů, jejich programového vybavení a vzájemné provázanosti. Téměř žádný výrobní stroj nebo přístroj se už neobejde bez elektronické jednotky schopné kromě vlastního řízení neustále komunikovat s okolím.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit