Témata
Zdroj: Blum-Novotest

Používejte své CNC stroje v režimu CMM automaticky!

Společnost Blum-Novotest, dodavatel inovativní a vysoce kvalitní měřicí technologie, představí na MSV v Brně (pavilon P, stánek 21) nový měřicí software FormControl X pro plnou automatizaci obráběcích procesů. Zatímco předchozí verze FormControl (bez „X“) byla založena na scénáři, kdy operátor stroje pracuje u stroje s notebookem a současně zpracovává měření, dnešní trend směřuje k úplné bezobslužnosti.

Reklama

Základním cílem vývoje softwaru FormControl X bylo umožnit stoprocentní automatizaci měření, kdy měřicí rutinu spouští CNC stroj, a nikoliv člověk. Výrobní stroj (CNC) se tak de facto sám automaticky přepíná do režimu souřadnicového měřicího stroje (CMM).

Prostřednictvím nového měřicího sotwaru FormControl X lze rychle a spolehlivě automatizovat obráběcí procesy, což se v poměru 1 : 1 odráží jak v produktivitě, tak i v kvalitě vyrobených dílů. (Zdroj: Blum-Novotest)

Tímto způsobem lze obrobky měřit po každé výrobní operaci a získané výsledky slouží jako korekční hodnota a základ pro optimalizaci obrobení další součásti. Uživatel při vytváření projektu definuje intervenční limity, které software používá k provádění odpovídajících korekcí opotřebení nástrojů. Zatímco FormControl byl zaměřen na dražší díly v kusové výrobě, FormControl X se zaměřuje také na výrobu malých, středních a velkých sérií. Naměřená data a výsledky jsou přístupné ve webovém prohlížeči pomocí různých koncových zařízení (mobil, tablet, PC).

Pomocí softwaru FormControl X lze vytvářet měřicí programy jen na základě několika kliknutí. (Zdroj: Blum-Novotest)
Díky zabudovanému našeptávači je příprava měřicích programů v softwaru FormControl X velmi jednoduchá a intuitivní. (Zdroj: Blum-Novotest)

Software běží na moderní síťové architektuře klient–server. Počítačové stanice, CNC stroje či mobilní zařízení jsou propojeny do sítě. Stroje se tak mohou se softwarem FormControl X v kterýkoliv okamžik automaticky spojit a zahájit měření. Měření může probíhat i na více strojích současně. Kdykoliv je také možné na kterémkoliv počítači začít tvořit nový měřicí projekt nebo si naměřené výsledky zobrazit na tabletu či mobilu. Zjednodušeně řečeno, FormControl X může komunikovat v jeden okamžik s libovolným počtem klientů. CNC stroje je také možné slučovat do kompatibilních skupin a používat jeden měřicí projekt na více strojích se stejným řídicím systémem a kinematikou, což výrazně zvyšuje efektivitu přípravné fáze.

Reklama
Reklama
Reklama

Intuitivní příprava měřicích programů

FormControl X umí vyhodnotit všechny obvyklé geometrické veličiny podobně jako CMM, například kolmost, kruhovitost, válcovitost či rovinnost. Výstupní protokol měření tak může být věrným odrazem výkresové dokumentace vyráběné součásti. Vytváření měřicího projektu je velmi rychlé a intuitivní. Šikovnou funkcí je našeptávač, který po pouhém najetí kurzoru rozpozná geometrický element a nabídne uživateli nejpravděpodobnější varianty jeho měření a vyhodnocení. Funkci vyrovnání lze použít k přizpůsobení nulových bodů poloze a tvaru obrobku a dokonale tak eliminovat chyby jeho upnutí.

Výsledky měření lze přehledně zobrazit ve webovém prohlížeči jakéhokoli koncového zařízení. (Zdroj: Blum-Novotest)
Pomocí softwaru FormControl X lze automatizovat procesy pro kusovou i sériovou výrobu. (Zdroj: Blum-Novotest)

Snadno přizpůsobitelné měřicí protokoly

Naměřené výsledky je možné zobrazit ve formě protokolu jednoho konkrétního dílce, ale také jako průběh či trend v rámci celé výrobní dávky. To poskytuje zákazníkovi konkrétnější představu o dlouhodobější kvalitě a stabilitě výrobního procesu. Měřicí protokoly lze i velmi snadno přizpůsobit: toleranční limity je možné zobrazit jako číslo nebo obrázek, definovat červené/zelené značení dle překročení/dodržení tolerance a mnoho dalšího.

FormControl X disponuje funkcí SPC, která umožňuje bez větší námahy definovat mezní hodnoty pro automatickou korekci během obráběcího procesu. (Zdroj: Blum-Novotest)
FormControl X nabízí např. jednoduché přizpůsobení měřicích protokolů, číselné nebo grafické zobrazení tolerancí a použití barevných polí či emotikonů. (Zdroj: Blum-Novotest)

Globální konkurenční tlak v oblasti zakázkové CNC výroby zvyšuje nároky na firmy z hlediska efektivity chodu firmy, kdy nejvyšší položkou bývají obvykle personální náklady. Bezobslužnost a automatizace se tak staly zásadní konkurenční výhodou nejen v tomto prostředí. Pro většinu firem je to však jen sen, troskotající na financích nebo komplexnosti a složitosti implementace do procesu. FormControl X je uživatelsky jednoduché, ekonomicky dostupné řešení pro automatizované výrobní buňky či linky a dává ekonomický smysl už při relativně nízké sériovosti. Pustit CNC stroj při noční směně nebo o víkendu bezobslužně lze jen několikerým kliknutím v softwaru FormControl X.


Umístění expozice firmy Blum-Novotest na MSV 2023:
pavilon P, stánek 21

Související články
Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Související články
Měření v rámci celého výrobního řetězce

Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Revoluční linka pro měření kvality

Je to takový český "americký sen". Začínal jako soustružník, dnes Miroslav Dušek vlastní strojírenskou firmu s mnohamilionovým obratem. Láska k poctivému řemeslu se u něj potkává s vynalézavostí, která ho nyní dovedla k vývoji revoluční linky pro měření kvality.

Měřím, měříš, měříme…na obráběcím stroji

V moderních výrobních systémech složených z CNC obráběcích strojů je měření a kontrola nástrojů pro preventivní zajištění kvality nepostradatelná. Změřená data nástrojů nebo změřené hodnoty obrobků jsou potom použity k automatickému výpočtu kompenzačních hodnot v probíhajícím výrobním procesu. Pomocí automatické kompenzace rozměrů nástrojů nebo případnou výměnou nástrojů zůstávají výsledky obrábění stabilní.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Na cestě ke zrození stroje, část 9. Know-how

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 8. Logistika

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit