Témata
Reklama

Co je tak důmyslného na televizních "reality show", které se snaží hledat a vychovávat budoucí popové hvězdy? Je to skutečnost, že nepátrají po starších talentech, ale snaží se najít takové, které lze přeměnit na velký a dlouhodobý komerční úspěch. Bohatí manažeři stojící v zákulisí těchto show mají vybroušené instinkty, a jakmile najdou osobu, která splňuje jejich představy, přesně vědí, jakým způsobem tuto osobu změnit na obchodovatelného a vydělávajícího umělce. Kritici samozřejmě tvrdí, že se jedná o vzorcový přístup ke komerčnímu úspěchu, ale přesně kvůli tomu to funguje: protože existuje vyzkoušený vzorec.

Vrchní vedení společnosti Precise Component Manufacture Ltd. (PCML), zákazníka společnosti Haas, by se pravděpodobně bránilo myšlence srovnávání s producenty talentových show, což nic nemění na tom, že jejich model podnikání by mohl být „vzorcový“. Když přidáte systematické snižování rizik v nejvyšší možné míře, zárukou budoucího úspěchu je to, co mají s prozíravými televizními producenty společného.

Reklama
Reklama
Reklama
Firma PCML sídlí v Fenland Business Park poblíž města Cambridge. Zabývá se zakázkovou výrobou složitých přesných komponentů pro lékařská zařízení, polovodiče, inkoustové tiskárny, analytická zařízení, elektroniku a přírodní vědy.

Vzorec úspěchu

Společnost PCML začínala podnikat v roce 2000 jako skupina čtyř osob pod vedením výkonného ředitele Gavina Goatese, přičemž každý člen disponoval určitými dovednostmi a talentem. O 12 let později by to stále mohla být skupina čtyř lidí a stále by mohli sídlit v jediném z průmyslových objektů v oblasti Fenland Business Park, March, poblíž města Cambridge. Ale není tomu tak – hned z několika důvodů. A když je dáte všechny dohromady, podezřele připomínají vzorec na úspěch. Jako například pečlivě řízený tok finančních prostředků, precizní kvalitativní postupy a důsledné řízení dodavatelského řetězce, včetně okamžitých plateb věřitelům.

Harvey Richards, manažer pro rozvoj podnikání, vysvětluje, jak se z malé firmy PCML stala velká a úspěšná společnost.

„Na samotném začátku jsme byli subdodavatelská obráběcí dílna nabízející omezené služby pouze několika, většinou místním zákazníkům. Ale měli jsme před sebou cíl, a abychom ho dosáhli, věděli jsme, že musíme zavést několik věcí.“ Mezi ně patřily i CNC obráběcí stroje, o kterých je tento článek. „První investici do strojů Haas jsme učinili v roce 2001,“ pokračuje. „Zakoupili jsme minifrézku Haas, kterou za půl roku následovala další.“

Dnes má společnost impozantní portfolio modelů Haas, které zahrnuje dvě standardní minifrézky, 11 superminifrézek, šest frézek VF-2SS Super Speed, centrum VF-4, centrum VF-7, dvě minifrézky 2s, soustruh SL-10 a centrum na vrtání/závitování DT-1, které je zatím posledním přírůstkem. Roční obrat PCML přesahuje 5 milionů liber, společnost zaměstnává 60 lidí a využívá všechny objekty v oblasti Fenland Business Centre kromě dvou, kde sídlí jiné firmy, které ale rovněž poskytují služby PCML.

Každodenní starostí společnosti PCML je zaměření na zákazníka, jak říká pan Richards. „Vztahy, jaké máte se svými zákazníky, mají hluboký dopad,“ říká. „Když se dobře staráme o naše vztahy, staráme se zároveň i o náš budoucí tok financí, díky čemuž můžeme například financovat investice do nových obráběcích strojů.“

PCML zakoupila první stroj Haas hned na začátku svého vývoje. V dílně bylo několik jiných strojů, avšak potřebovali frézku s kompaktním půdorysem a vřetenem BT40. Společnost Haas tenkrát právě představila minifrézku a PCML si pořídila jeden z prvních jednofázových strojů. Frézku Haas postavili vedle stroje od výrobce z Dálného východu a frézka Haas svého souseda opakovaně porážela v dobách cyklu. „Tento stroj je v provozu dodnes,“ říká pan Richards.

Ilustrační obrázky

Servis a podpora

„Pokud vás zajímá, proč se stále obracíme na společnost Haas UK, když potřebujeme další stroj, je to kvůli tomu, že servis a podpora jsou stejně důležité jako spolehlivost,“ dodává spoluředitel Kevin Miller. „Máme zde jednu určitou značku stroje,“ říká a ukazuje na dveře dílny, „kterou bych už nikdy znovu nekoupil. Nerozebíráme dodavatelské problémy s jinými subjekty, ale můžu vám říct, že sehnat náhradní díly pro některé značky je noční můra! Se společností Haas UK takové problémy nemáme.“

S flotilou 19 minifrézek Haas v různých konfiguracích patří PCML bezesporu mezi obdivovatele tohoto univerzálního a nejlépe prodávaného stroje. „Protože jsme procházeli velmi rychlým růstem, neustále jsme přizpůsobovali rozmístění naší dílny. A k přesunu minifrézky vám stačí paletový vozík a přívod jednofázového napájení a vzduchu. Když se firma rychle rozšiřovala, řekli jsme si: Hm, pořídíme další minifrézku,“ říká pan Miller. „Jednu dobu jsme je objednávali po dvou. Vzpomínám si na jeden lékařský projekt – komponenty pro spinální chirurgii pro amerického zákazníka. Vyrobili jsme pět prototypů a zákazník zavolal a požadoval dalších tisíc. Zavolal jsem do Haas UK a zeptal se, jak rychle by mohli dodat další dvě minifrézky. Řekli, že zítra, tak jsem je objednal a bylo vystaráno. Stroje Haas poskytují mimořádnou hodnotu za vynaložené peníze. Před 25 lety jsem za obráběcí stroje platil víc než dnes, a navíc dostanu za své peníze mnohem více výkonu.“

PCML je smluvní výrobce složitých, přesných komponentů pro rostoucí odvětví technologicky vyspělé výroby, do něhož patří lékařská zařízení, polovodiče, inkoustové tiskárny, analytická zařízení, elektronika a přírodní vědy. Společnost těží ze svého umístění v blízkosti města Cambridge, ohniska nápadů a inovací.

„Je zde mnoho chytrých konstruktérů, kteří vymýšlejí úžasné nové produkty, ale bohužel je neumí vyrobit, protože jsou příliš složité,“ říká pan Richards. „Často se setkáváme s návrhy, které není možné vyrobit. Trávíme stále více času diskutováním s konstruktéry o konceptu nové součásti nebo produktu a radíme jim z hlediska vyrobitelnosti. Angažujeme se od samého začátku: při vývoji produktu a při výrobě prototypu.“

Přemýšlet s nadhledem

I dobře vedených společností se dotkla úvěrová krize v roce 2008. PCML přemýšlela jako velká společnost, a proto stojí za to uvést způsob, kterým reagovala na nejhorší ekonomické podmínky ve své historii.

„Zákazníci se báli závazků,“ vzpomíná pan Richards. „Nebylo možné získat úvěr a všichni přemýšleli velmi krátkodobě. Stále jsme dostávali objednávky, ale bylo to jen v případech absolutní nutnosti, na poslední chvíli a s požadavky okamžitého dodání vyrobených komponentů, což bylo samozřejmě nereálné. Díky tomu bylo plánování výroby vskutku obtížné.“

Proběhla schůzka vrcholového vedení PCML, na které byl přijat 10bodový plán, který měl pomoci překonat úvěrovou krizi jak firmě PCML, tak i jejím zákazníkům. V té době společnost pocítila pokles předběžných objednávek z obvyklých 18 měsíců na pouhé čtyři týdny. Aby přilákali zákazníky k dlouhodobým kontraktům, společnost vytvořila a zavedla systém plánování materiálových požadavků, který usnadňoval plánování a snižoval rizika.

„Byl vhodný čas přenést tyto výhody na zákazníka,“ vysvětluje pan Richards. „Když nám náš klient poskytnul 12měsíční kontrakt, mohl si vyzvedávat komponenty podle potřeby a platit za ně až při dodání. Převezmeme riziko na oplátku za smlouvu. Taková dohoda samozřejmě přináší i další výhody. Například jeden zákazník dostal slevu ve výši 15 % na počet komponentů, které potřebuje mít skladem, díky čemuž nemusel vázat tolik kapitálu.“

V době nejtěžší situace na trhu se PCML přeměnila ze zakázkové dílny s tucty obráběcích strojů na partnera v rámci dodavatelského řetězce s propracovaným a efektivním systémem plánování. Ochrana dodavatelského řetězce dnes patří mezi jejich hlavní cíle.

Vzorec

Dodavatelský řetězec, vztahy se zákazníky a motivovaní zaměstnanci jsou podle Kevina Millera tři „magické“ ingredience vzorce pro úspěch PCML a všechny mají stejného jmenovatele. Společnost Haas hraje roli ve všech těchto klíčových oblastech.

V současnosti má firma PCML čtyři učně a všichni na místní odborné škole používají stroje Haas. Jsou na vysoké úrovni. Často je nechávají programovat a obsluhovat dva stroje najednou. Jejich učni jsou pro ně skutečně důležití.

Když v PCML učni a operátoři tvrdě pracují, stejně tak pracují i stroje Haas. Každá minuta je podrobně zkoumána systémem MRP a všechny pracovní objednávky jsou detailně monitorovány. Soupis materiálu, nástroje, upevňovací přípravky, plány zakázek, doby nastavování a provozní doby jsou k dispozici přímo v dílnách, což umožňuje zákazníkům plně sledovat probíhající operace a minimalizovat prostoje strojů.

V umělecké branži můžete uplatněním vzorce změnit nezkušeného umělce na líbivý stroj k vydělávání peněz. Pro většinu lidí je měřítkem „úspěch“, ale často takový, který pobuřuje náročné kritiky a puritány; umělec musí být výrazný, aby to bylo efektivní.

V podnikání je naopak komerční účinnost zpravidla požadovaným cílem vzorcového přístupu k organizaci: nikoliv nešťastným vedlejším účinkem, ale vlastností, která může zabránit hrozbě případného neúspěchu. Konzistentní použití správného vzorce může změnit dnes neznámé tváře v hvězdy zítřka.

Matt Bailey

Zde naleznete krátkou reportáž z návštěvy firmy s českými titulky.

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 120620
Datum: 13. 06. 2012
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Procesní analýza snižuje náklady

Technologie broušení hrají v moderním obrábění významnou roli. Jsou využívány při výrobě přesných nástrojů nebo lékařské techniky, v energetice, při výrobě ozubení nebo v leteckém a kosmickém průmyslu. I když může být podíl nákladů na povrchové čištění nízký, technická čistota většinou rozhoduje o možnosti dodat výrobky. V souvislosti s kvalitou povrchů zhotovených obrobků však o nákladech na čištění rozhoduje dimenzování celého výrobního procesu.

Na cestě k nulové chybě upínání

I ta nejmenší cizí tělíska (prach, třísky apod.) mezi dutinou vřetena a stopkou nástroje mohou zapříčinit nepřesnost upnutí vrtáku nebo frézy, což má za následek výrobu zmetků nebo poškození nástroje a tím přerušení výroby. Toto mohou odstranit měřicí systémy se senzory.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Související články
Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Těžká váha z Plzně v první třetině zápasu

Historie strojírenské výroby na Plzeňsku se datuje do poloviny 18. století, kdy byly položeny základy společnosti Škoda. Výroba prvních unikátních obráběcích strojů pro vlastní potřebu byla zahájena v roce 1911. Po první světové válce se pak začaly obráběcí stroje vyrábět pro tuzemské zákazníky i do zahraničí. V novodobé historii prošla firma celou řadou změn ve vlastnické struktuře, které bezesporu ovlivnily její současnou podobu. Škoda Machine Tool patří k lídrům trhu v oblasti výroby horizontek a horizontálních vyvrtávaček, aktuálně prochází významnými změnami k udržení si této pozice.

Úspěšný vývoj technologií pro zpracování termoplastových kompozitů

Konstruktéři tlačení požadavky na nižší hmotnost a lepší parametry svých konstrukcí stále více neváhají využít ve svých návrzích materiály, které byly dříve vyhrazeny pouze pro nejnáročnější high-tech aplikace. Díky tomu roste také poptávka po nenáročných výrobních technologií na výrobu konkrétního dílce z určitého materiálu.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit